ELECCIONS A CATALUNYA

Allau de recursos en contra l'ajornament electoral

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja acumula tres recursos per la suspensió del 14F. Aquest dimarts podria resoldre'n un. Diverses formacions extraparlamentàries consideren d'extrema gravetat deixar sense efecte la convocatòria electoral, tenint en compte la precarietat institucional que viu la Generalitat. Està previst que en les properes hores tres moviments més facin el mateix pas.

Laura Pons

Barcelona | 18.01.2021 12:18

¿Se puede votar con el DNI caducado en las elecciones autonómicas y municipales?
¿Se puede votar con el DNI caducado en las elecciones autonómicas y municipales? | ACN

Després de la modificació de la data de les eleccions, ajornant al 30 de maig els comicis del 14 de gener, han entrat tres recursos al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Concretament, han sigut dues formacions polítiques, entre elles la Lliga Democràtica, i la d’un particular, amb la petició de mesura cautelaríssima, una petició que si el jutge accepta obligaria a celebrar les eleccions tal i com estaven previstes, el 14 de febrer. La decisió la podria prendre aquest mateix dimarts.

Una de les formacions en presentar recurs és la Lliga Democràtica, que va intentar arribar a un acord -sense èxit- amb el PSC per anar junts a les eleccions. La formació al·lega que “celebrar els comicis el 30 de maig, posant d’excusa la pandèmia, suposa una enorme irresponsabilitat per part del Govern” ja que perjudica al conjunt dels catalans i la seva economia. Segons apunta el partit que lidera Astrid Barrio, en realitat no s'ajornen les eleccions sinó que es produeix una "veritable suspensió de la democràcia" i suposa un "abús de poder inacceptable".

Pel que fa als recurs, concretament presenten dos escrits, un recurs contenciós administratiu pel procediment de protecció de drets fonamentals i un escrit d'un recurs contenciós administratiu ordinari. L'entitat Impulso Ciudadano també ha anunciat que demà recorrerà el que ha qualificat de "desconvocatòria electoral".

La resposta del vicepresident

El vicepresident en funcions de President, Pere Aragonès, defensa que mantenir les eleccions el 14 de febrer no garantia el dret a vot de tothom ni tampoc el dret a la Salut, per això creu que és millor l’opció d’ajornar els comicis el 30 de maig. Sobre els recursos presentats per part de les formacions extraparlamentàries assegurava Aragonès que està molt tranquil perquè l’ajornament ve avalat pels serveix jurídics de la Generalitat. Alhora, Aragonès demana responsabilitat als partits i no marejar a la ciutadania.

ERC i JXCAT apunten al PSC

La portaveu de Junta per Catalunya, Elsa Artadi, ha recordat que els recursos presentats al TSJC són de formacions de l'òrbita del PSC, mentre que la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, atribueix les impugnacions a maniobres del PSC, el PSOE i la Moncloa i parla de "155 encobert" per interferir en la política catalana. Des de les files del PSC, la seva viceprimera secretària, Eva Granados, ha assegurat que els serveis jurídics encara estan estudiant un possible recurs i ha responsabilitzat el govern de "l'embolic" que viu ara Catalunya.

Des del món ecònomic, Foment del Treball ha exigit al govern que convoqui els comicis quan la situació sanitària millori però sense esperar al 30 de maig. Això sí, ha descartat la via judicial per aconseguir-ho. També PIMEC ha declinat recórrer l'ajornament tot i considerar que la decisió respon més a "raons electoralistes".