EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA
En Bones Mans 13/12/2020
Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Podem dir que ja ens trobem totalment immersos en la campanya de compres Nadal. Per això, avui volem parlar de la campanya que acaba de presentar l’Agència Catalana del Consum i aprofitarem, també, per repassar consells bàsics de consum per planificar les compres nadalenques i gaudir-ne amb responsabilitat i sense ensurts. Per parlar de tot plegat, comptem com ja és habitual amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, la Sra. Montserrat Ribera.
Després parlem d'un calendari d'advent amb recomanacions de salut mental de cara a aquestes Festes de Nadal marcades per la pandèmia de la COVID-19. Els experts assenyalen que un 30% de la població pateix algun trastorn mental com ansietat, depressió o estrès posttraumàtic com a conseqüència de l'avanç del virus SARS-CoV-2. 24 experts en salut mental destacats al nostre país han col·laborat en una campanya per compartir consells que ajudin a cuidar i prevenir la salut mental a Nadal. Parlem amb el Dr. José Ángel Alda, Psiquiatre i Cap de Secció de Psiquiatria infanto-juvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
Tot seguit abordem un tema molt important que no sempre tenim en compte, es tracta del malbaratament alimentari. Ho volem fer des de la visió dels aliments que es consumeixen a la llar, perquè en moltes ocasions comprem, cuinem i llencem aliments que es poden aprofitar. Actualment encara no hi ha una definició oficial i consensuada de pèrdues i malbaratament alimentari. Nosaltres, avui ho centrament en l’aspecte de la seguretat alimentària perquè contra el malbaratament alimentari poden utilitzar diferents recursos al nostre abast. En Ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.
A Espanya s'estima que més de 900.000 persones pateixen fibromiàlgia. S'ha elaborat un document en el qual han col·laborat, a més de reumatòlegs, psicòlegs, psiquiatres, infermeres, pacients i metges d'atenció primària. També s'ha llançat la guia 'Aprenent a conviure amb la fibromiàlgia' que recull informació sobre la malaltia, diagnòstic i altres consells. La fibromiàlgia és una malaltia que es caracteritza per causar un dolor musculoesquelètic generalitzat de més de 3 mesos d'evolució; afectant sobretot a músculs, lligaments i articulacions. Entrevistem el Dr Javier Rivera, portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i reumatòleg de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid.
La nostra de forma d'alimentació és una de les principals activitats que es pot veure afectada per l'anomenada hiperfàgia. L'ansietat o un estat depressiu pot originar una impulsivitat per menjar massa productes alimentaris amb alts nivells de greixos, sals i sucres. Pot passar que aparegui un augment de la gana, o que realment no ho sigui, i que es tracti més aviat de "ansietat per menjar" o de la necessitat de menjar de forma impulsiva i / o descontrolada. Aquest seria el símptoma principal de la hiperfàgia. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.