EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA
En Bones Mans 27/12/2020
Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Nou hospitals espanyols participen en el major registre internacional de pacients amb càncer de pròstata avançat. El projecte Ironman, recolzat a Espanya per Fundació FERO i Fundació Movember, integra centres de tretze països, i el seu objectiu és crear una plataforma mundial de dades clíniques i moleculars de pacients amb càncer de pròstata. Parlem amb el Dr. Joaquin Mateo, cap de el Grup de Recerca Traslacional en Càncer de Pròstata de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia.
El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública comenta un estudi que relaciona directament el consum d'alcohol amb la fertilitat d'homes i dones. El consum de begudes alcohòliques està ben acceptat en la majoria dels països del món. Prendre una copa de tant en tant és una cosa que forma part del nostre estil de vida, juntament amb el tipus d'alimentació o la pràctica d'esport. Però igual com en altres hàbits menys saludables, com el tabac, pot tenir una incidència en la nostra fertilitat.
Les malalties del cervell són la major causa de discapacitat. Els científics adverteixen que les malalties cerebrals són la principal causa de discapacitat i el seu impacte és més gran que el del càncer i les malalties cardiovasculars juntes. No obstant, les persones poden reduir aquest risc amb hàbits de vida saludables. Les malalties del cervell són un repte de salut global. Actualment, 1 de cada 4 persones pateixen una malaltia psiquiàtrica. D’aquí 10 anys s’estima que un terç de la població mundial adulta tindrà un diagnòstic que afectarà la seva salut cerebral i mental. Parlem amb el Dr. Álvaro Pascual-Leone, Líder del B·Debate, organitzat per Biocat i Fundació "la Caixa", Director Científic del Guttmann Brain Health Institute i Catedràtic de Neurologia a l'Escola Mèdica de la Universitat de Harvard.
Fins al 10 de cada 100 pacients ingressats a l'hospital podria desenvolupar una infecció relacionada amb les cures sanitàries. La pneumònia intrahospitalària és una de les infeccions nosocomials més freqüents i també de les més greus i formen part de l'interès de Medicina Interna, per ser una especialitat transversal i enfocada a l'abordatge integral del pacient crònic, complex i / o pluripatològic. Comentem el tema amb el Dr. José Barberán López. Metge Internista del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari HM de Madrid, Docent a la Universitat San Pablo CEU i Membre de la Societat Espanyola de Medicina Interna.
Beure mig got de vi a el dia pot ser suficient per incrementar l'expectativa de vida en cinc anys, al menys en homes, segons suggereix una investigació publicada al «Journal of Epidemiology and Community Health». Els autors holandesos de l'estudi van basar les seves troballes en un total de 1.373 homes seleccionats a l'atzar la salut cardiovascular i expectativa de vida als 50 anys van ser monitoritzades repetidament entre 1960 i 2000. Els investigadors van tenir en compte quina quantitat d'alcohol prenien, de quin tipus, i durant quin període, amb el propòsit d'establir si això havia tingut impacte en el risc de la seva mort per malaltia cardiovascular, cerebrovascular i de totes les causes en el seu conjunt. També van fer seguiment del pes i la dieta; si fumaven, i durant quant de temps, i detectaren la presència de malalties d'importància. Durant els 40 anys de seguiment, 1.130 dels homes van morir, i en més de la meitat dels casos va ser per malaltia cardiovascular. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens ho comenta.
La incidència de la fractura de maluc se situa en set casos per cada 1.000 habitants majors de 65 anys a Espanya i és la complicació més greu de l'osteoporosi, que sempre requereix cirurgia i la mortalitat en fase aguda és de el 8%. L'osteoporosi és una malaltia crònica, potencialment greu i d'alta prevalença, que afecta tant a homes com a dones. S'estima que més de tres milions de persones tenen osteoporosi a Espanya. Ens ho explica el Dr. Oscar Torregrosa, Coordinador del Grup d'Osteoporosi de la Societat Espanyola de Medicina Interna