La Ciutat surt avui de l'estudi per passejar amb l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín i descobrir tot el amaga el segon municipi més poblat de Catalunya. Amb prop de 278.000 ciutadans, l'Hospitalet no és fàcil de gestionar, però des del consistori fan tot el possible per millorar la vida dels veïns i veïnes, començant pels més grans. Aquest recorregut el comencem al mercat de La florida, on s'instal·larà un centra que ajudarà a la tercera edat a seguir connectada.
El mercat de La Florida és espai digital
L’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat ens ha acompanyat en una passejada per la ciutat que ha començat al Mercat de la Florida. Aquest és un equipament que va ser construït entre els anys 2014 i 2016. Va ser inaugurat l’octubre d’aquell any, del 2016. Núria Marín explica que a la primera planta d’aquest recinte s’hi instal·larà el projecte digital L’Hospitalet 6.0, que arriba fruit de l'aliança entre l’Ajuntament i la fundació Mobile World Capital Barcelona. L’objectiu és lluitar per la inclusió digital a la ciutat. Es vol combatre principalment la bretxa digital.
Marín diu que després de la pandèmia, l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat es va adonar de la importància de la vida digital a tots els nivells. Però que també va confirmar que hi ha moltes persones que es queden enrere en aquest sentit. És el que s’anomena bretxa digital. El consistori ha treballat i vol seguir-ho fent perquè les administracions es puguin relacionar amb la ciutadania i viceversa d’una manera més àgil. Els estudis portats a terme per l'alcaldia determinen que L’Hospitalet és una ciutat on les persones grans queden marginades perquè no han tingut l’oportunitat de formar-se en l’àmbit digital. Per això, es va pensar que calia fer una inversió per tal que els joves tinguessin oportunitats i també perquè les persones grans no es quedessin al marge.
El projecte que ens ha presentat Núria Marín al Mercat de La Florida estarà finalitzat d’aquí a uns mesos. De moment, ja s’han fet les primeres passes formant un grup de joves en l’àmbit tecnològic. Ells i elles han ajudat moltes persones a gestionar uns 12.000 tràmits burocràtics. Aquesta oportunitat es vol estendre al conjunt de la ciutat i així es podrà seguir combatent la bretxa digital. La conclusió és que tothom està molt satisfet amb aquesta iniciativa. Els primers, els joves que han estat formats, que se senten útils i que poden ajudar els seus veïns i les seves veïnes. Marín posa de relleu l’aliança amb la Fundació Mobile, la Fundació La Caixa i Aigües de Barcelona.
Blocs de La Florida: un indret complexe
Des del mes de novembre passat s’ha desplegat als coneguts com a blocs de La Florida el Pla Tetra. És un treball conjunt de l’Ajuntament, els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional. Amb aquest pla s’ha aconseguit reduir els delictes un 15%. De fet, L'Hospitalet ha incrementat la plantilla d'agents de la Guàrdia Urbana fins a prop de 400. Però l'alcaldessa assegura que falten més agents del Mossos patrullant a la ciutat perquè són els que tenen la competència de seguretat. També reivindica una unitat ARRO per als moments d'intervenció immediata. Mentre no arriba, des de l'Ajuntament s’ha creat la Unitat Especial d'Intervenció, que actua davant de botellots, dels sorolls nocturns i de les festes al carrer.
Núria Marín diu que l’Ajuntament va assumir fa un temps la situació complicada d’aquest punt de la ciutat. Al barri de Les Planes hi convergeixen persones immigrades, persones grans i també altres realitats que requereixen d’un pla molt ambiciós i integral. L’alcaldessa reitera que és necessari reforçar la seguretat aquí perquè el veïnat critica l’incivisme i la manca de convivència. De moment, s’ha treballat també amb els centres educatius i amb les associacions del barri per evitar que es repeteixin les situacions viscudes fa un temps.
Un dels temes calents als blocs de La Florida és el de les okupacions. El consistori diu que aquest és un tema greu que es viu a les ciutats de l’entorn metropolità, que lideren l’índex d’okupacions a tot l’Estat. Això, diu Marín, demostra la política poc efectiva contra aquesta problemàtica. S’ocupen espais i locals impunement i no hi ha una resposta contundent per part de la conselleria d’Interior.
La tercera transformació urbanística de la ciutat
La gran transformació urbanística de la ciutat inclou el soterrament de més de cinc quilòmetres de les vies del tren. Aquest, en paraules de la Ministra de Transports Raquel Sánchez, és un projecte prioritari per a Rodalies. Permetrà alliberar 120.000 metres quadrats, la qual cosa equival a 17 camps de futbol de zona verda. Núria Marín explica que el pla està avançat i que en aquests moments s’està redactant el projecte executiu i l’informe mediambiental. Tot plegat, diu l’alcaldessa, permetrà cosir la ciutat.
Aquesta transformació inclou el soterrament de la Gran Via. Els treballs començaran al 2024 i permetran crear el Bioclúster d'Innovació i Salut que la Generalitat ja ha declarat projecte de país i al qual hi participen l’Idibell, l’Hospital de Bellvitge, l’ICO, la Universitat de Barcelona, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Ajuntament d'Esplugues i l’Ajuntament de L’Hospitalet. Tot plegat acabarà donant feina a unes 50.000 persones.
Al soterrament de les vies i el soterrament de la Gran Via, que generarà un gran bulevard que unirà l'ICO amb l'Hospital de Bellvitge, s’hi suma Can Rigalt. Hores d'ara s'està treballant per encabir en aquest indret diferents serveis necessaris per a la ciutat, com el futur Hospital General de L’Hospitalet. Això generarà també zones verdes que incorporaran un milió de metres quadrats a tots els projectes que ja estan en marxa.
Acaba un mandat marcat per la pandèmia
El mandat que acabarà aquest any ha estat molt complicat per a l’Ajuntament de L’Hospitalet, així com per a la resta de consistoris catalans. Diu Núria Marín que l’any 2019 van iniciar el mandat amb l’esperança de superar la crisi econòmica i política que havia viscut el país. Però va arribar la pandèmia de Covid i tot plegat es va congelar. Després d’allò, ha arribat la guerra d’Ucraïna i també una crisi energètica i econòmica molt severa. L’alcaldessa considera, però, que s’ha aconseguit tirar endavant
L’Hospitalet amb un Pacte de Ciutat molt profitós. L’objectiu era que ningú es quedés enrere davant d’una situació tan difícil.
Però encara queden coses per fer i el consistori és conscient que té molta feina per endavant. Marín, que repeteix com a candidata del Partit dels Socialistes de Catalunya, afronta els comicis municipals del 28 de maig amb moltíssima il·lusió. De fet, assegura que està més il·lusionada a dia d’avui que quan va ser escollida alcaldessa per primera vegada al 2008.