A la categoria de millor pel·lícula competiran quatre produccions en llengua catalana: ‘Alcarràs’, de Carla Simón; ‘Suro’, de Mikel Gurrea; ‘Nosaltres no ens matarem amb pistoles’, de Maria Ripoll, i ‘El fred que crema’, primer llargmetratge de ficció de Santi Trullenque.
Pel que fa a la millor direcció, se’l disputaran quatre directors que ja han aconseguit aquest premi en anteriors edicions dels Gaudí. Albert Serra, que va aconseguir el premi per ‘El cant dels ocells’ (2008) i va estar nominat per ‘La mort de Lluís XIV’ (2016) i ara hi opta per ‘Pacifiction’; Carla Simón, que se’l va endur per ‘Estiu 1993’ (2017) i ara ho fa per Alcarràs; Isaki Lacuesta, que el té per ‘Entre dos aguas’ (2018) i està nominat per ‘Un año, una noche’, i Pilar Palomero, que el va guanyar amb el seu debut ‘Las niñas’ (2020) i és ara candidata per ‘La maternal’.
El padrí d'Alcarràs, nominat com a millor actor secundari
La categoria de millor actor secundari se la disputaran Alex Brendemühl, per ‘Historias para no contar’; Enric Auquer, per ‘Un año, una noche’; Eduard Fernández, per ‘Los renglones torcidos de Dios’, i Josep Abad, per ‘Alcarràs’. En la categoria de millor actriu secundària, estan nominades Ángela Cervantes, per ‘La maternal’; Montse Oró i Berta Pipó, per ‘Alcarràs’, i Anna Castillo, per ‘Historias para no contar’, de Cesc Gay
Millor interpretació revelació
Pel que fa a la nova categoria de millor interpretació revelació, es disputaran el Gaudí un actor i tres actrius. Per un costat, Albert Bosch opta al premi per ‘Alcarràs’; Xènia Roset, també per ‘Alcarràs’; Carla Quílez, per ‘La maternal’, i Zoe Stein, per ‘Mantícora’.
[[H3:'El sostre groc' opta a millor pel·lícula documental]]
Pel que fa a millor pel·lícula documental, els acadèmics han triat ‘Cantando en las azoteas’, dirigida per Enric Ribes; ‘Oswald. El falsificador’, de Kike Maíllo; ‘El sostre groc’, d’Isabel Coixet sobre els casos d'abusos a l'Aula de Teatre de Lleida, i ‘Tolyatti Adrift’ de Laura Sisteró.