EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 11/08/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem d’una nova investigació sobre el Alzheimer, de la insuficiència cardíaca, de la medicina regenerativa i l’artrosi i de la insuficiència venosa.

Investigadors de l'Àrea de Recerca en Malalties Neurològiques, Neurociència i Salut Mental de l'Institut de Recerca Sant Pau han trobat que més del 95% de les persones de més de 65 anys que tenen dues còpies del gen APOE4 -homocigots d'APOE4-, mostren característiques biològiques de la patologia d'Alzheimer al cervell o biomarcadors d'aquesta malaltia al líquid cefaloraquidi i PET. L'estudi, que publica la revista Nature Medicine, conclou, a més, que aquells individus homozigots per a APOE4 també desenvolupen la malaltia abans que aquells amb altres variants del gen APOE. Aquestes troballes suggereixen que tenir dues còpies del gen APOE4 podría representar una nova forma genètica de la malaltia d'Alzheimer. Parlem amb el Dr. Víctor Montal, Investigador del Grup de Neurobiologia de les Deméncies del Hospital de Sant Pau de Barcelona.

La insuficiència cardíaca és una síndrome prevalent que compta amb una elevada morbimortalitat i cada any s'emporta la vida de gairebé 20.000 persones a Espanya, a més de limitar en gran mesura la qualitat de vida de les persones afectades en impedir-los realitzar les activitats més rutinàries com pujar escales o fins i tot dormir. El diagnòstic primerenc i correcte de la insuficiència cardíaca és el punt de partida per a l'abordatge multidisciplinar i integral, que té com a objectiu reduir les hospitalitzacions i la mortalitat. A més, dades actuals estimen que 1 de cada 5 persones desenvoluparà insuficiència cardíaca al llarg de la seva vida i, a Espanya, aquesta patologia es posiciona com la 1a causa d'hospitalització en més de 65 anys. Carles Aguilar entrevista el Dr. Toni Soriano, Cardiòleg de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron a Barcelona.

Segons les guies actuals de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el compliment terapèutic o adherència s'ha d'entendre com aquella conducta del pacient mitjançant la qual participa de manera conscient en les recomanacions facilitades per l'equip de professionals sanitaris que tracten la malaltia. Per tant, es parla de bon “compliment terapèutic” quan el pacient segueix les indicacions del metge pel que fa a les pautes de tractament correctes (dosi, forma d'administració, intervals d'infusió, periodicitat dels controls, etc.). El compliment és especialment important en el cas de malalties cròniques en què el grau de progressió té una estreta relació amb el tractament rebut. En el compliment terapèutic intervenen molts factors, si bé un dels aspectes clau per millorar-lo és que el pacient entengui bé la malaltia i el tractament. Els programes educatius tenen un paper fonamental; però tots els investigadors coincideixen que la relació entre el personal sanitari i el pacient és probablement l'eina més poderosa a l'hora d'obtenir un bon seguiment del tractament prescrit. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La psoriasi és la malaltia inflamatòria immunomediada (IMID) més prevalent. Afecta almenys 125 milions de persones a tot el món. A Espanya la seva incidència aconsegueix aproximadament el 2,3% de la població, afectant a més d'un milió de persones. La psoriasi és una patologia crònica que es manifesta majoritàriament a la pell, les ungles i les articulacions però que també comporta l'aparició d'altres malalties associades (comorbilitats) que poden arribar a afectar greument la salut de les persones afectades. Les més prevalents és l'artritis psoriàsica que provoca un gran impacte en la salut i redueix significativament la qualitat de vida del pacient. Ens ho explica la Dra. Anna López, del Servei de Dermatologia de l'Hospital Santa Creu i Sant Pau i moderadora del ‘Fòrum Sense Límits en Psoriasi’

La insuficiència venosa és, juntament amb les alteracions visuals i dentals, una de les malalties més comunes freqüents a la població. Segons dades recents de STADA Health Report, un 50% de la població pateix algun símptoma d'insuficiència venosa durant l'estiu. Més de 6 de cada 10 dones i un 40% dels homes en pateixen. La insuficiència venosa és una malaltia evolutiva que produeix una percepció de qualitat de vida molt baixa, puntuada pels mateixos pacients en nivells semblants a la diabetis o les insuficiències cardíaques pel patiment que causa. La insuficiència venosa produeix una reducció d'oxigen a la microcirculació i produeix edema, cosa que porta a la inflamació i a l'aparició de varius. Hi ha una sèrie de factors causals i uns factors desencadenants, sent una malaltia més freqüent en dones, especialment a causa dels embarassos. Carles Aguilar entrevista al Dr. Pablo Gallo, cap del Servei d'Angiologia i Cirurgià Vascular del Hospital Ruber Internacional de Madrid.

Redacción

Catalunya | 12.08.2024 09:39

¿Conoces el canal deOnda Cero en WhatsApp?

Únete ahora