8M

A primera línia durant la pandèmia, a la cua en condicions laborals

La pandèmia del coronavirus ha suposat un pas enrere en la lluita per la igualtat entre homes i dones. Per a reivindicar els drets de les dones, milers de persones s'han concentrat al Passeig de Gràcia de Barcelona malgrat les restriccions sanitaries.

Redacción

Barcelona | 08.03.2021 10:04

Manifestaciones por el 8M
Manifestaciones por el 8M | Agencia EFE

La pandèmia ha posat de relleu la importància de les infermeres, caixeres de supermercat, farmacèutiques o cuidadores i netejadores de la llar… col•lectius on la majoria de treballadores son dones.

Elles han estat a primera línia durant la pandèmia però això no s’ha traduït en un reconeixement econòmic ni en un canvi de rols a nivell familiar: l’escletxa salarial ha retrocedit fins a nivells del 2013 i el 60% de les dones assegura haver estat elles en exclusiva les que han tingut cura dels fills, les tasques domèstiques i les persones grans.

La crisi sanitaria ha fet augmentar també les violències masclistes, especialment durant el confinament i la desescalada, quan moltes dones es veien obligades a conviure amb el seu agressor. El telèfon d’atenció contra la violència masclista, el 900.900.120, va rebre el doble de trucades durant el confinament.

Concentracions al carrer malgrat les restriccions

Diversos col•lectius feministes han organitzat unes 60 concentracions entre diumenge i dilluns pel Dia Internacional de la Dona. La principal d’aquestes concentracions ha estat la convocada per Vaga Feminista la tarda d'aquest dilluns al Passeig de Gràcia de Barcelona, amb totes les mesures de seguretat contra la covid.

Per part de la Generalitat hi han assistit els consellers en funcions, Meritxell Budó, Àngels Ponsa i Ramón Tremosa, així com també el president del Parlament, Roger Torrent, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez i la directora de l’organisme, Núria Ramon. El PSC, de la seva banda, ha reclaamt un govern feminista. Qui no ha participat en la manifestació ha estat Ciutadans, que ha reivindicat una Catalunya millor per totes les dones però evitant les manifestacions per seguretat. VOX ha anunciat una declaració institucional perquè el 8 de març sigui el dia nacional contra les víctimes del coronavirus.

Unes hores més tard, a les nou del vespre, Vaga Feminista ha organitzat una altra acció que es podrà seguir des de casa i que consistirà en decorar els balcons en suport a les treballadores essencials i en fer soroll i llums per recordar la bretxa salarial entre homes i dones.