LA BRÚIXOLA, AMB GABRIEL FIGUEREDO

Els trastorns alimentaris continuen a l'alça a Catalunya

Hem parlat a la Brúixola amb Anna Figuer, responsable del programa de detecció de l'Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB).

Gabriel Figueredo

catalunya | 30.11.2023 21:00

Amb motiu del dia internacional de lluita contra els trastorns alimentaris, hem analitzat les dades del departament de Salut, segons el qual els casos de transtorns de conducta alimentària han crescut un 60% entre els anys 2018 i 2021. El major increment es produeix entre dones d’entre 12 i 25 anys, el col·lectiu més castigat per l’anorèxia o la bulímia. La responsable del programa de detecció de l’ACAB, Anna Figuer, ha vinculat aquest creixement als efectes del confinament pel coronavirus però també a la influència a l’alça de les xarxes socials.

Dietes i canvis alimentaris

Segons una enquesta de l’ACAB, feta a adolescents d’entre 12 i 16 anys, el 30% de les noies ha canviat el seu hàbit alimentari arran de consultar xarxes socials i 4 de cada 10 ha fet dieta per aprimar-se. Figuer ha reconegut que són dades “molt preocupants” que demostren una insatisfacció pel cos. En aquest sentit, ha defensat fer formació a les famílies, als professionals i als joves. En aquest darrer cas, ha assegurat que és important parlar des de la prevenció però sense assenyalar els risco sinó posant el focus en els factors de protecció: autoestima saludable, imatge corporal positiva i suport emocional. També ha apuntat que és important fer almenys un àpat en familia.