ECONOMIA

La inflació es modera i el BCE respon

Els preus segueixen creixent a l'agost, un 2'4% respecte l'any passat, però d'una forma molt més moderada que els darrers mesos. Un fet que ha permés al BCE rebaixar els tipus d'interès al 4%

Ricard Jiménez

Barcelona | 12.09.2024 15:00

Donem per acabada la temporada econòmica d’aquest estiu amb xifres força positives i esperançadores. Si calculem l’acumulat durant els mesos de juny, juliol i agost, la vida a Catalunya ha estat un 2’9% més cara. Ara bé, hem tancat l'agost amb un creixement anual de l’IPC del 2’4%.

D’aquesta darrera xifra extraiem dues conclusions: Per un costat, que els preus segueixen pujant però mantenint una tendència a la baixa mes rere mes. I D’altra banda, que a l’agost s’ha produït l’increment de preus més petit del que portem d’any.

Els carburants i els aliments han permès que l’increment dels preus respecte l’any anterior sigui menor que el de Juliol. Concretament, el creixement s’ha reduït 5 dècimes. De fet, els aliments segueixen una tendència a la baixa des de l’agost de l’any passat, quan els preus s’enfilaven mes rere mes al voltant d’un 10%. "No podem esperar que els preus caiguin, però arribaran a taxes inferiors al 2%". Un dels símbols d’aquesta inflació és el preu de l’oli. Encara és un 24% més car que l’any passat però ja és més econòmic respecte el mes passat.

Però la moderació dels aliments i els carburants queda en paper mullat perquè el període de vacances dels treballadors i l'arribada dels visitants nacionals o estrangers provoquen l’increment dels paquets turístics, ja siguin els preus dels restaurants, els hotels o els vols. "Els nacionals han crescut un 5% i els internacionals un 6%", apunta Pons.

Per això els experts apunten que el dinamisme de l’economia catalana segueix intacte com també la variació de preus respecte el juliol. De totes formes, el propi Pons apunta que la moderació dels preus es podia mantenir aquest setembre.

Dinamisme econòmic

Per tant, el turisme evita que els preus generals creixin d’una forma encara més moderada. I ho expliquem amb xifres: L’aeroport del Prat tanca l’agost amb un nou rècord de 5’41 milions de viatgers i els preus dels hotels a Barcelona s’han situat en màxims històrics.

En ple debat sobre si cal ampliar o no l’aeroport del Prat, aquesta infraestructura bat rècords de viatgers mes rere mes. De fet, tots els mesos d’aquest 2024 exceptuant el juny han superat les xifres registrades el 2019, abans de la pandèmia. Un increment de la demanda que provoca que els preus dels vols incrementin.

I d’altra banda, malgrat l’ocupació dels hotels a Barcelona cau perquè l’oferta d’habitatge està molt polaritzada, els preus son de mitjana 45 euros més alts respecte el 2019. El president del Gremi d'Hotels, Jordi Clos, atribueix aquest comportament "al turista que decideix el seu destí pel preu".

De totes formes, Clos ha anticipat que el 2024 tancarà amb rècords de facturació.

Política monetària

La inflació es modera i el dinamisme de l’economia no alfuixa. Un fet que també es reflecteix a la resta d’Europa i en les decisions del BCE que ha decidit baixar els tipus d’interés fins al 4%.

Aquesta és una baixada esperada d’un 0’25%, convertint-se en el nivell més baix des del juny de 2023. Això permetrà que l’Euríbor segueixi baixant i "les famílies amb hipoteques variables seran les més beneficiades", apunta Ricardo Gulias, expert hipotecari en declaracions a Onda Cero.

També s'esperen baixades d’interessos per sota del 2’5% en les noves hipoteques que es fan a tipus fix i que suposen ara un 50% del total.

¿Conoces el canal deOnda Cero en WhatsApp?

Únete ahora