La fecunditat segueix disminuint a Catalunya, especialment entre es persones més joves. I és que més de la meitat de dones catalanes d’entre 30 i 34 anys no tenen fills.
Si ens fixem en les noies de 25 a 29 anys, la xifra augmenta fins al 80%. Així s’extreu de les dades que ha recopilat l’Institut Català d’Estadística des del 2011 al 2021, una dècada en què s’ha constatat que augmenten els fills únics.
La feina i el nivell d'estudis
Segons aquestes dades, en l’ultima dècada, les dones sense descendència han pujat en totes les franges de menors de 54 anys, i hi ha dos factors que hi influeixen: la feina i el nivell d’estudis. I és que, segons s’observa, les dones ocupades a temps complet són les que tenen menys fills en totes les edats. En canvi, la fecunditat més alta correspon a les dones dedicades a les feines de la llar i en un nivell intermedi es troben les dones ocupades a temps parcial i les aturades.
Sobre el nivell d’estudis, es veu com a mesura que augmenta el nivell d’estudis s’endarrereix l’edat de la maternitat. Per exemple, tornant a la franja d’entre 30 i 34 anys, un 66% de les dones amb educació primària o inferior han tingut algun fill, mentre que en les dones amb educació superior el percentatge cau fins al 29%.
I si es té en compte la procedència, es pot constatar com més del 40% de les dones estrangeres de 25 a 29 anys ja han tingut algun fill, mentre que només l’11% de les dones espanyoles d’aquesta edat han estat mares.
Es comptabilitza els homes per primera vegada
Pel que fa als homes, l’Idescat ha publicat per primera vegada resultats sobre la fecunditat masculina: l’any 2021 un 75% dels homes de 30 a 34 anys no han tingut fills i aquesta proporció és gairebé del 50% en els homes de 35 a 39 anys.
Cal tenir en compte que, segons les dades de l’Idescat, en la majoria de les parelles de diferent sexe, els homes tenen més anys que les dones i, per tant, tenen els fills a una edat més avançada.