La Unió Europea ha posat les bases del marc legal que regularà la feina dels repartidors que treballen per a plataformes digitals, coneguts com a riders, al vell continent. Els ministres de treball dels 27 països de la Unió Europea han tancat un acord polític que permetrà a la propera presidència rotatòria de la Unió Europea, que estarà en mans espanyoles, començar a negociar la llei amb el Parlament europeu.
No hi ha unanimitat
7 països, entre ells Espanya, s’han abstingut en la votació final. La vicepresidenta i ministra de Treball Yolanda Díaz considera que la llei s’ha quedat curta a l’hora de protegir els drets dels treballadors. En una entrevista a la Brúixola, la vicepresidenta de la comissió d'indústria del Parlament europeu, Lina Gálvez, ha admès que la regulació ha quedat "descafeïnada" després de passar pels governs europeus però també ha posat en valor que "és la primera vegada que s'intenta impulsar en l'àmbit europeu un estatus legal per aquests treballadors". També ha deixat clar que ara s'obrirà una negociació amb l'Eurocambra i que el text es podrà millorar. Gàlvez ha posat l'accent en la necessitat de blindar "la presumpció de laboralitat" i evitar abusos en un col·lectiu que dona feina a 28 milions d'europeus.
Què diuen els treballadors?
El fundador i i portaveu de Repartidores Unidos, Gustavo Gaviria, s'ha mostrat confiat en "aquest petit pas" que aportarà seguretat jurídica al sector. En aquest sentit, Gaviria ha afirmat que "molt difícilment ens podria anar pitjor" després de l'aprovació de la "llei rider de Yolanda Díaz".