La detecció precoç d’aquest tipus de tumor és clau perquè el càncer de pulmó és un dels que menys taxa de supervivència té. El cribratge que s'ha impulsat a l'Hospital Universitari General de Catalunya està destinat a persones d’entre 50 i 75 anys, que siguin grans fumadores en actiu o ex fumadores amb menys de 15 anys d’abstinència. Se’ls fa un TC amb dosis baixes i també una biòpsia líquida, per tant, proves menys invasives. Fins ara ha inclòs a una trentena de pacients i s'han detectat 3 nòduls de pulmó sospitosos i un tumor en fase primerenca.
El cas del Francesc
El Francesc Ribera és el pacient al qual se li ha detectat aquest càncer en una fase inicial. En una entrevista a la Brúixola, el Francesc ens ha explicat que havia fumat des dels 14 anys i que ho va deixar fa dos mesos. La detecció precoç del càncer li ha permès ser operat sense la necessitat de fer quimioteràpia perquè la zona havia quedat molt neta. En aquest sentit, també a la Brúixola, una de les investigadores que ha impulsat aquest cribratge, la doctora Irene Moya, ha celebrat que "el Francesc és un bon exemple de la detecció d'un càncer en fase primerenca; després de la cirurgia no li caldrà cap tractament addicional i només serà sotmès a control".
Segons diversos estudis, aquest programa de cribratge podria reduir la mortalitat entre un 20 i un 26%. A Espanya, més de la meitat dels casos de càncer de pulmó es diagnostiquen de forma avançada. El tabac és el principal factor de risc d’aquest tipus de tumor.