En cent anys han passat moltes coses i totes s'han explicat a la ràdio, que ha estat present als grans moments polítics i socials del país. Tot i les vicissituds de la vida, la ràdio sempre ha estat present. S’ha convertit en un mitjà imprescindible per fer el relat polític i social de tot un país. I, a més, ha estat companyia. Avui volem fer un homenatge a aquest mitjà que tant ens ha donat a les persones que la fem i a les que l’escolten.
La primera ràdio oficial: Ràdio Barcelona
La primera emissora de radiodifusió a Espanya va ser Radio Iberica, que des de finals de 1923 havia iniciat emissions experimentals des de Madrid. Però no disposava de llicència governamental per a la radiodifusió. La primera emissora a disposar de llicència governamental va ser Ràdio Barcelona, inaugurada aquell 14 de novembre del 1924 amb la salutació de la Maria Sabater.
La ràdio ho ha explicat tot
La ràdio va ser clau durant la Segona República, però també durant la Guerra Civil. Radio Nacional de España va explicar el final de la guerra. Durant la dictadura franquista van aparèixer a la ràdio programes molt recordats com 'El consultorio de Elena Francis' o 'De España para los Españoles'. Als anys 60 va néixer la primera ràdio musical: Los 40 Principales. També va arribar a l'espai radioelèctric Cope per encàrrec de la Conferència Episcopal. Als anys 70, la ràdio va explicar la mort de Franco i la Transició. Ja iniciada la dècada dels 80, aquest mitjà va ser clau en la nit del 23-F, anomenada 'La noche de los transistores'. Al 1990 va néixer Onda Cero.