ECONOMIA, POLÍTICA

El sector rebutja de forma unànime l'increment de la taxa turística

Avui, dijous 27 de febrer, s'ha concretat la pujada de la taxa turística després de mesos de negociació. Es tracta d’un acord polític que rebutja frontalment el sector turístic i de forma unànime. Sobretot, perquè no han tingut en compte la seva opinió

Ricard Jiménez

Barcelona |

El sector turístic en conjunt rebutja el pacte entre els Comuns i el PSC que, entre altres, duplicarà la taxa turística que imposa la Generalitat. I ho fan, diuen veus del sector, perquè "ni ens han preguntat què ens sembla aquesta mesura". Entenen aquest augment impositiu com un "nou atac al sector", que sent que l’estan responsabilitzant de la crisi d’habitatge que pateix Catalunya. A més, es tracta d’una recàrrega doble, ja que el govern duplicarà la taxa que imposa la Generalitat i deixarà en mans dels ajuntament la possibilitat d’aplicar un suplement que fins ara només es podia incloure a Barcelona.

I quins efectes tindrà?

Doncs hem de diferenciar el cas de Barcelona i el què passarà a la resta de Catalunya. Pel que fa a la capital catalana, la taxa turística es duplicarà. En el cas dels hotels més cars, per exemple, passarà del 3’5 euros al 7 euros. En el pitjors dels casos, si el govern de Jaume Collboni decideix sumar el suplement de 8 euros, cada turista hauria de pagar fins a 15 euros per nit.

Una taxa que es reduiria fins als 10 euros en el cas d’escollir allotjaments menys luxosos. "Rebutjem aquest tipus de polítiques impositives que es decideixen a les esquenes del sector", denuncia a Onda Cero Manel Casals, secretari general del Gremi d'Hotels de Barcelona. El seu alcalde, Jaume Collboni, assegura que "aplicarem l'increment de forma raona i consensuada amb la resta de partits". Una entesa, diu, que arribarà el 2026.

I què passa a la resta de Catalunya?

Doncs que l’acord entre el PSC i el Comuns obre la porta a que cada ajuntament decideixi si sumar a la taxa turística un suplement de 4 euros. Més enllà, recordem, de la duplicació automàtica de la taxa autonòmica. Unes de les zones més afectades seran les províncies tarragonines, on el turisme suposa un 26% del PIB. Tenint en compte que a la Costa Daurada la majoria d’hotels son de 4 estrelles, la taxa turística pot passar d'1'20 euros als 6'40 euros per nit i persona. En el cas dels hotels de 5 estrelles, des 3 als 10 euros. "Un fet que els resta competitivitat respecte la resta de comunitats autònomes", assegura Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona en declaracions a Onda Cero.

A més, remarca que els Comuns no van treure un bon resultat electoral al tarragonès, un fet que explica el rebuig de la població envers les seves polítiques.

Aquest tipus de polítiques dificulta el "procés de desestacionalització"que està vivint el sector, perquè es tracta "d’una mesura lineal que no entèn de temporades". És un fet que preocupa al president de la Federació de Catalana de Càmpings i president de la comissió de Turisme de Foment del Treball, Miquel Gotanegra. "El preu que haurà de pagar de més un turista que decideix allotjar-se en un càmping en temporada baixa augmentarà substancialment per aquest increment", afegeix.

Pel que fa als apartaments turístics de les comarques gironines, asseguren que el seu target és una família amb nens. En el cas hipotètic que sigui una família de 4 memebres, en els pitjors dels causos veuran augmentada la taxa turística d’1 euro fins als 6. Es tracta d’un increment de 20 euros per família i nit. A més, la presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava i Pirineu de Girona, Esther Torrent, lamenta que només un 25% de l’impost actual es destina a habitatge. "Què en farem amb la resta?", es pregunta després de reconeixer que ells ja van acordar en el seu moment "imposar una taxa turística per a fins socials".

I és aquesta la fórmula que s’ha acordat en el nou pacte entre el PSC i els Comuns. Un mètode que fins i tot rebutja l’alcalde socialista de Salou, Pere Granados, qui reclama que "l’augment de la taxa serveixi per reduir la presió fiscal dels veïns de Salou".