barcelona |
Aquest migdia el Tribunal Suprem ha revisat en vista pública la condemna al president de la Generalitat, Quim Torra, a un any i mig d’inhabilitació per desobediència en no retirar els símbols independentistes dels edificis públics en campanya electoral tot i el mandat de la Junta Electoral Central. Un tribunal de cinc magistrats ha escoltat els arguments de la defensa de Torra, que ha tornat a al·legar que la pancarta era un acte polític i de llibertat d'expressió. En canvi, la fiscalia ha defensat la competència de la JEC per sancionar Torra i la imparcialitat del tribunal que el va condemnar, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Després de la vista, Torra ha fet una declaració institucional des de la delegació del govern català a Madrid. El president català ha afirmat que el volen inhabilitar per una pancarta que defensava drets fonamentals que, al seu parer, es neguen. "Estem davant d'una actuació judicial absolutament desproporcionada i mancada de sentit de justícia. Torra també ha reiterat que no avançarà les eleccions davant una eventual inhabilitació: Si l'Estat espanyol arriba al punt de la irresponsabilitat més absoluta inhabilitant-me, només hi haurà un culpable. Ell mateix. No seré jo qui en aquest moment tan crític pel país l’aboqui a una cursa electoral irresponsable que paralitzaria l’administració catalana”
A les xarxes socials, el president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha recordat a Torra que tothom ha de complir amb la llei.
Demà, en la darrera jornada del debat de política general al Parlament, Junts per Catalunya, ERC i la CUP volen votar a favor d'una proposta de resolució que rebutja l'enjudiciament del president Torra.