La protesta a la presó de Mas d'Enric ha aplegat prop de 200 treballadors. A dos quarts d'una els manifestants, que mantenen bloquejat l'accés a uns 100 metres de la presó amb arbres, pedres i pneumàtics, han permès la sortida de 25 funcionaris que es trobaven a l'interior del centre penitenciari des de les set del matí de diumenge "obligats". Els crits de "tots som Núria" i les demandes de dimissions han tornat a ser els càntics més repetits.
A les dotze del migdia s'ha llegit un manifest en què els empleats han exigit la dimissió "immediata" del director del centre, Francisco Romero. En el text, els funcionaris han recordat que aquest és l’únic responsable d’un centre penitenciari de l’Estat sota l’exercici de les funcions del qual s’ha produït un assassinat. “No ha estat un accident ni un fet puntual”, han advertit els membres de la plantilla que han dit que “era qüestió de temps”.
En aquets sentit, han assegurat que el tràgic succés respon a una “cadena d’errors” del qual el fan màxim responsable. “És inacceptable que segueixi al càrrec”, han valorat. Alhora han lamentat la seva “manca de lideratge efectiu” i han afirmat que cal un “canvi de direcció urgent per garantir la seguretat al centre.
També han criticat que després de la mort de la Núria, el director de Mas d’Enric no decretés una jornada de dol. “Es sorprenent i indignant”, han afirmat els empleats que han explicat que el dia després va ordenar que tot seguís com en una jornada ordinària.
Els treballadors consideren que des de que el centre penitenciari va obrir les seves portes, la manca de seguretat ha crescut de forma exponencial. “Hem estat testimonis d’una disminució alarmant del nombre de funcionaris de la plantilla interior”, han relatat els afectats que han assenyalat que no s’ha fet cap “esforç per ampliar la plantilla” i que “aquesta negligència ha posat en risc la seguretat de treballadors i interns”.
Resposta de la Conselleria
La Conselleria de Justícia no descarta possibles sancions als funcionaris de presons que no vagin a treballar aquests dies de protestes a les portes dels centres, que estan bloquejant els accessos i sortides de treballadors i complica la vida interna de les presons. Un fet que la consellera, Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, han qualificat de “confinament” pitjor que el viscut durant la pandèmia de covid els anys 2020 i 2021. D’altra banda, Ubasart ha reiterat l’oferta de diàleg als sindicats, i ha tornat a descartar destitucions o dimissions perquè la crisi requereix “tot l’equip a ple rendiment”.