Agència Catalana del Consum

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

11/12/2023 08:16

En Bones Mans 10/12/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L’Agència Catalana del Consum ha posat en marxa la campanya “No et deixis els teus drets a terra”, per informar la ciutadania sobre com exercir els seus drets en cas de patir alguna de les incidències més habituals en el transport aeri. Per saber-ne més detalls, Carles Aguilar parla amb el director de l’Agència Catalana del Consum, Albert Melià per tal de conèixer quin és l’objectiu d’aquesta campanya sobre els drets en el transport aeri. La campanya “No et deixis els teus drets a terra” posa en valor la protecció de què gaudim els consumidors i les consumidores en l’àmbit la de la Unió Europea, quan patim alguna de la incidències més habituals en el transport aeri que, per ordre d’importància, són la cancel·lació de vols, els retards i les incidències amb l’equipatge. A més, la campanya també serveix per recordar que des de l’Agència Catalana del Consum s’ofereixen vies extrajudicials, voluntàries i gratuïtes per resoldre les controvèrsies entre consumidors i companyies aèries. En els darrers 3 anys, hem gestionat prop de 4.800 reclamacions en aquest sector i més del 60 % s’han pogut resoldre per la via de la mediació. I quan s’han detectat males pràctiques s’ha sancionat per corregir-ho: des del 2021 fins ara, s’han multat un total de 18 companyies aèries per un import global superior als 700.000 euros.

La formació mèdica en farmacogenòmica, clau per a la seva aplicació a la pràctica clínica. La Fundació Institut Roche i la Fundació per a la Formació de l'Organització Mèdica Col·legial s'uneixen per organitzar el curs “La farmacogenòmica a la prescripció, una responsabilitat del metge” 2023. El Ple del Consell Interterritorial va aprovar el passat 23 de juny el catàleg de proves genètiques a incloure a la Cartera Comuna de Serveis del Sistema Nacional de Salut, en què s'inclou un grup específic de proves farmacogenòmiques, amb la finalitat de garantir als pacients un accés més equitatiu i homogeni a aquestes a tot el territori nacional. Aquest acord posiciona Espanya com un dels primers països que incorpora un programa de farmacogenètica transversal a totes les especialitats i extrapolable a la resta de sistemes de salut. Parlem amb el Dr. Adrián Llerena, Catedràtic de Farmacologia de la Facultat de Medicina de la Universitat d'Extremadura i Expert de l'Agència Europea del Medicament.

S'han diferenciat diversos patrons de personalitat que poden afectar la nostra salut cardiovascular en funció de com les persones reaccionen davant de situacions diverses. Cada persona té una combinació de trets encara que predomini certa tendència. Des de persones relaxades, alegres, pacients, despreocupades, poc competitives i conformistes fins a persones sistemàtiques, pensatives, sensibles i prudents passant per altres apenades, negatives, pessimistes i socialment inhibides que eviten compartir emocions negatives i finalment altres en què predomina una major tendència a l'estrès, cosa que repercuteix sobre la salut. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L'obesitat multiplica per dos el risc de patir insuficiència cardíaca. De fet, alguns estudis estimen que el risc d'insuficiència cardíaca augmenta un 5% en el cas dels homes i un 7% en el de les dones per cada punt d'increment a l'índex de massa corporal. Això s'explica perquè la presència d'adipositat visceral s'associa amb un increment de la inflamació, resistència a la insulina, una hipertròfia del ventricle esquerre, disfunció diastòlica i sistòlica, així com amb una disfunció arterial i del múscul esquelètic, tot això pot portar al desenvolupament de la insuficiència cardíaca. Encara que aquest problema cardíac pot originar-se en totes les persones amb obesitat, aquelles que tenen un risc més gran són les majors de 65 anys i/o les que pateixen hipertensió arterial, diabetis tipus 2, insuficiència renal crònica, cardiopatia isquèmica i fibril·lació auricular. Carles Aguilar entrevista la Dra. Nuria Vilarrasa, Especialista en Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari de Bellvitge (Barcelona) i Membre de l'Àrea d'Obesitat de la SEEN.

Aquest 2023, el Ministeri de Sanitat va confirmar problemes en el subministrament d'alguns medicaments, entre els quals hi havia certs antibiòtics (especialment de dosificació pediàtrica). Els antibiòtics són medicaments rellevants, necessaris per seguir correctament els tractaments prescrits contra infeccions bacterianes. En aquest sentit, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha seguit molt de prop la situació dels laboratoris, per conèixer de primera mà l'estat dels estocs, amb l'objectiu de poder assegurar-ne el subministrament. Per part seva, les farmàcies procuren que aquests medicaments estiguin accessibles sempre que es necessitin. Però, avui dia, aquest no és l'únic problema en relació amb els antibiòtics. El repte més preocupant (potser menys visible, però que es va coent a foc lent) rau en l'aparició de resistències bacterianes. És a dir: els antibiòtics van perdent efectivitat davant dels bacteris resistents. L'AEMPS i el Govern d'Espanya han posat en marxa diverses campanyes per conscienciar sobre el seu ús i evitar-ne l'abús, com a mesura fonamental per minimitzar aquestes resistències. Parlem amb Mar Santamaria, Responsable d´Atenció Farmacèutica de PromoFarma.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

11/12/2023 08:07

L'Agència Catalana del Consum ha posat en marxa la campanya “No et deixis els teus drets a terra”

Es tracta d’informar la ciutadania sobre com exercir els seus drets en cas de patir alguna de les incidències més habituals en el transport aeri. Per saber-ne més detalls, Carles Aguilar parla amb el director de l’Agència Catalana del Consum, Albert Melià per tal de conèixer quin és l’objectiu d’aquesta campanya sobre els drets en el transport aeri.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

04/12/2023 08:17

En Bones Mans 3/12/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La mala salut afecta més les dones malgrat que tenen hàbits més saludables. La prevalença de depressió també és més gran entre les dones: el 8,8% de les catalanes pateixen aquesta patologia davant del 3,6% dels homes. A més, la solitud també té rostre femení: tres de cada quatre ancians que viuen sols són dones. S’estudien mesures, com la proactivitat dels professionals d’atenció primària amb aquest col·lectiu, per millorar la percepció de l’estat de salut entre les dones. En tot cas la relació dona i depressió està establerta. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista em Medicina Preventiva i Salut Pública.

Cuidar un ésser estimat és un gran desafiament i ningú ho hauria d'enfrontar en solitari. Des d'Evidenze, s'intenta aportar valor des del coneixement, amb la convicció que com més sabem millor cuidem. Amb aquesta filosofia i molta il·lusió, es presenta Inoblidables, un programa per cuidar els qui cuiden a través d'informació útil sobre l'Alzheimer. Inoblidables és un programa que lluita contra la manca d'informació. S'hi faciliten coneixements a familiars i cuidadors per ajudar-los a cuidar millor del seu ésser estimat. És un programa rigorós, online i gratuït amb contingut creat per especialistes en neurologia, infermeria, assistència social i psicologia sobre la cura de pacients amb Alzheimer. En aquest sentit, es tracta d'un projecte col·laboratiu en què participen un equip de professionals que han aportat tota la seva experiència en quatre disciplines bàsiques. Carles Aguilar parla amb Laura Casas, Neuropsicòloga de l'Hospital Universitari de la Mútua de Terrassa i amb Gemma Tomé, treballadora social del Servei de Neurologia del mateix hospital.

Els aliments els naturals i els mínimament processats són sens dubte els més segurs, sans i saludables. I això és perquè, els procediments pels quals puguin haver passat no canvien la seva naturalesa ni els seus valors nutricionals bàsics. Els aliments processats tenen una merescuda mala fama, però no tots són poc saludables, de fet, n'hi ha alguns que es poden consumir, sempre amb moderació. És fonamental preocupar-se a l'hora de la compra, de verificar a l'etiqueta el contingut de determinats elements, com els sucres, el sodi, les fibres, la sal o els greixos. Parlem d'aquests alimentós i dels anomenats ultra processats amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans

Com reclamar davant d'un problema de consum. A tothom li ha passat algun cop, perquè tots i totes som consumidors i consumidores, per tant, és probable que en alguna ocasió ens hagin cobrat de forma errònia la factura d’algun subministrament o que, per exemple, un producte que haguem comprat hagi resultat defectuós. El que de vegades no tenim tan clar és de quina manera podem fer valer els nostres drets com a consumidors. Per aquest motiu, Carles Aguilar parla amb la subdirectora de l'Agència Catalana del Consum, Marta Rovira.

Diagnosticar l'infart agut de miocardi en només 8 minuts al servei d'Urgències. L'avaluació del pacient amb dolor toràcic és un dels reptes més grans per als metges als serveis d'Urgències i pot resultar vital per a la seva supervivència. Segons els experts, “el temps és múscul cardíac”, és a dir, un diagnòstic a temps és la clau per a l'èxit en el maneig de la patologia i de les seves conseqüències. Per això, cal fer una sèrie de proves per determinar si el pacient està patint un atac cardíac i, en cas afirmatiu, de quin tipus és i quin tractament necessita. El protocol suposa una monitorització per electrocardiografia i una valoració de la troponina d'alta sensibilitat, juntament amb l'historial, la clínica del pacient i els factors de risc. Així, la troponina és el marcador de referència per al diagnòstic de l'infart agut de miocardi. Normalment, els nivells de troponina a la sang són gairebé indetectables. Quan els músculs del cor es lesionen o fan malbé, la troponina s'allibera al torrent sanguini i, a mesura que el dany cardiac progressa, es poden detectar majors quantitats de troponina. José Ramón Leton, Responsable de la Línia Point of Care de Siemens Healthineers

Carles Aguilar entrevista a Maira Bes-Rastrollo que ha estat reconeguda per les seves investigacions en epidemiologia nutricional i en com els diversos patrons dietètics influeixen en la prevalença de malalties cròniques i la mortalitat, ja que aquestes malalties constitueixen la principal causa de mort al món i són en part producte d’una mala alimentació. Si tota la població d’Espanya seguís una alimentació saludable i sostenible, s'ha estimat que podrien evitar-se 80.000 morts anuals, a més de reduir l'impacte ambiental.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

07/08/2023 07:20

En Bones Mans 6/8/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Acostumem a parlar de salut sovint i ho fem amb Esteve i la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. En aquesta línia Carles Aguilar entrevista M. Àngels Valls, Directora de Comunicació i Assumptes Públics d'Esteve sobre l'evolució de la comunicació en salut en aquests darrers anys. M. Àngels Valls és la persona d'Esteve que més entén sobre aquesta qüestió, per això considerem que resultaria interessant per a la nostra audiència conèixer el seu punt de vista i com l'esdevenir dels temps ha incidit en la manera de comunicar. És important tenir en compte que l'evolució de la informació tant en salut com en altres sectors o aspectes està en canvi i desenvolupament constants. Per això és bàsic tractar aquest tema des del punt de vista de les persones responsables que comuniquen aspectes essencials de la salut des dels diferents mitjans. És important tenir en compte que l'evolució de la informació tant en salut com en altres sectors o aspectes està en canvi i desenvolupament constants. Per això és bàsic tractar aquest tema des del punt de vista de les persones responsables que comuniquen aspectes essencials de la salut des dels diferents mitjans.

La fisioteràpia es fa servir sovint per ajudar a recuperar la funció motora i el moviment de les articulacions, els músculs i els tendons en persones afectades per una discapacitat, una malaltia o una lesió. En mantenir els músculs actius i les articulacions flexibles, evita el desgast i el deteriorament de la funció, a més de promoure'n la rehabilitació. La neurofisioteràpia és una branca especialitzada de la fisioteràpia dedicada a millorar la funció dels pacients que han patit un deteriorament físic causat per afeccions neurològiques. Carles Aguilar parla amb Selma Pelàez, Fisioterapeuta Especialitzada en Neurorehabilitació.

S'acaba de publicar una revisió de les principals evidències científiques sobre els edulcorants artificials, que mostra que, lluny d'incidir positivament a la nostra salut, tenen “efectes negatius per al sistema cardiometabòlic”. Concretament, es tracta d'un treball que recopila les evidències més recents i que analitza com incideix el consum d'edulcorants artificials sobre el desenvolupament d'obesitat, factors de risc cardiometabòlics com la hipertensió, la dislipèmia i la diabetis mellitus, i fins i tot en el desenvolupament de esdeveniments cardiovasculars. Parlem amb el Dr. Francisco Gómez, Especialista en Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Jaen, Membre de la Societat Espanyola d’Arteriosclerosi i de la Societat Espanyola de medicina Interna.

La trombosi i l'embòlia són dos termes mèdics que de vegades es confonen. I és que, tant la definició com els símptomes i les conseqüències moltes vegades se sobreposen. Ambdues afeccions consisteixen, en línies generals, en una reducció del flux sanguini. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Tot i que des de fa temps els descomptes són habituals en qualsevol època de l'any, la majoria dels establiments comercials encara mantenen els períodes tradicionals de rebaixes d'estiu i d'hivern. Per conèixer una mica més quin són els nostres drets quan anem de rebaixes, en parlem amb el director de l'Agència Catalana del Consum, Albert Melià.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/07/2023 10:29

En Bones Mans 23/7/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Hiperplàsia Benigna de Pròstata és causa número u de visites a l'uròleg en pacients homes, afectant el 50% dels més grans de 50 anys i el 80% dels més grans de 80 a Espanya. Es tracta d'un excessiu creixement benigne del teixit prostàtic que dóna lloc a un engrandiment de la pròstata i acaba estrenyent el diàmetre de la uretra. Com a conseqüència, aquests pacients presenten una sèrie de símptomes del tracte urinari inferior, com ara urgència a l'hora d'anar al bany, una disminució de la potència del raig urinari i problemes d'ompliment i buidatge de la bufeta. Com a resultat, la qualitat de vida d'aquest pacient es veu severament afectada. Carles Aguilar parla amb el Dr. Valentí Tubau, Uròleg, Cap Clínic de l'Hospital Son Espases de Palma de Mallorca i Cap de Servei d'Urologia de Juaneda Hospitals.

El sedentarisme, la inestabilitat i els medicaments per tractar l'insomni, l'ansietat o la hipertensió poden fer més propenses a la gent gran a caure i patir lesions que s'agreugen si concorren amb la pèrdua de massa muscular, òssia o osteoporosi. Entre el 30% i el 50% de les caigudes desencadenen una fractura i aquestes fractures en ancians amb osteoporosi comporten altes taxes de morbimortalitat, dependència i discapacitat. La majoria d'aquestes fractures es produeixen en persones grans i amb més freqüència quan s'envelleix, per la qual cosa la recuperació cada cop serà més lenta i pot provocar fins i tot seqüeles com l'augment de la dependència funcional en disminuir l'autonomia de la marxa dels pacients, requerint ajudes per a la deambulació, sobretot quan la fractura té lloc als malucs. Parlem amb el Dr. Ricardo Larraínzar, Cap de Servei Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Universitari Infanta Leonor i Professor Associat Cirurgia de la Facultat Medicina de la Universitat Complutense de Madrid.

La Intel·ligència Artificial es converteix en un gran aliat per conèixer i combatre la Violència de Gènere. La gelosia, els problemes de parella i l'alcohol són a l'origen de la majoria dels casos de violència contra les dones, on el grup de població més gran se situa entre els 18 i 30 anys, segons un estudi realitzat l'empresa AIS Group, especialista en l'aplicació de tècniques d'intel·ligència artificial, en col·laboració amb un grup de forenses de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i L'Hospitalet. L'estudi s'ha realitzat a partir de dades recollides per l'equip forense durant 8 anys sobre les víctimes explorades a l'Hospitalet de Llobregat: Un total de 1.622 casos de dones víctimes de violència de gènere. El primer objectiu d'aquesta col·laboració era comprovar quin punt podria tenir la intel·ligència artificial i l'analítica avançada en el camp de la lluita contra la violència de gènere. Això va derivar en tres línies principals. La primera, la creació d'un protocol de recollida d'informació per poder reunir dades amb criteris homogenis per treballar. La segona, el desenvolupament d’una escala de gravetat de lesions més detallada que permeti consideracions no subjectes a subjectivitat i de pas, faciliti el diàleg entre forenses i jutges en aquests termes. La tercera, la construcció d'un model d'intel·ligència artificial que calcula la probabilitat de reentrada d'una víctima per un nou episodi de violència, cosa que es coneix com a revictimització. Carles Aguilar parla amb Nausica Trias, Directora General d'AIS Group

Què és un antioxidant i com pot reduir el risc cardiovascular? Un antioxidant és una substància que pot prevenir o retardar el dany cel·lular causat pels radicals lliures. Els radicals lliures són molècules inestables que poden danyar les cèl·lules i contribuir al desenvolupament de malalties cardiovasculars. Els antioxidants poden ajudar a reduir el risc cardiovascular en protegir les cèl·lules del dany oxidatiu. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L'època estival coincideix amb un augment de la contractació de serveis relacionats amb les vacances i els viatges i, per tant, són més habituals les incidències relacionades amb el transport aeri o els allotjaments turístics, per exemple. L’Agència Catalana del Consum ofereix informació i assessorament a les persones consumidores pel que fa als seus drets i, davant de qualsevol controvèrsia, ofereix mecanismes extrajudicials, voluntaris i gratuïts, com la mediació i l'arbitratge de consum, per ajudar a resoldre’ls. En parlem amb la seva subdirectora, Marta Rovira.

De ben segur, tothom ha rebut en alguna ocasió trucades d’empreses amb ofertes aparentment molt beneficioses: des d’una millora de la nostra tarifa fins a un canvi de companyia. Ara, d'acord amb la nova Llei General de Telecomunicacions, entra en vigor la prohibició de fer aquestes trucades amb finalitats comercials si abans la persona destinatària no ha donat el seu consentiment per rebre-les. Per conèixer una mica més quin són els nostres drets en aquest cas, en parlem amb el subdirector de l'Agència Catalana del Consum, Albert Orts.

Averías en Rodalies Renfe

10/05/2023 11:26

La Agencia Catalana de Consum abrirá un expediente sancionador a Renfe

La Agencia Catalana de Consum de la Generalitat prevé abrir este miércoles un expediente sancionador a Renfe por la gestión de la avería que afecta desde el lunes 1 de mayo a la circulación de los trenes de la R2 sur entre Barcelona y Sant Vicenç de Calders.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

15/01/2023 11:31

Nova etapa de l’Agència Catalana del Consum amb l’Albert Melià

Albert Melià ha ocupat llocs de responsabilitat en diverses àrees com ara la Direcció General de Política Lingüística, la Direcció General d’Universitats o l’Institut d’Estadística de Catalunya. L’any 2006 arriba a la Subdirecció General de Disciplina de Mercat de l’Agència Catalana del Consum, càrrec que ha ocupat fins ara.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

15/01/2023 11:30

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

15/01/2023 11:30

En Bones Mans 15/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les reunions familiars i les celebracions, fins i tot el vestuari per acudir-hi, són alguns dels factors que augmenten l'estrès i l'ansietat a les persones amb algun tipus de trastorn de conducta alimentària (TCA). Es calcula que 400.000 personas pateixen algún trastorn de conducta alimentària, especialment dones joves d'entre 12 i 24 anys, encara que cada cop afecta més homes. Tractar aquest tipus de trastorns requereix sempre una ajuda professional més enllà del suport de familiars i amics. Ricardo Guinea, Director del centre Mentalia Ciutat Universitària de Madrid i Metge Psicoterapeuta.

Els factors genètics, o l'herència genètica, fan referència a variants a l'ADN de cada individu que són causa directa de l'existència d'una determinada malaltia o que són variants de predisposició, és a dir, variants que augmentaran el risc a l'individu de desenvolupar-la. A la població general hi ha polimorfismes, és a dir, variacions genètiques que augmenten o disminueixen el risc de malaltia cardiovascular. Aquestes variacions no causen malaltia per si soles, però poden augmentar les probabilitats de patir un esdeveniment cardiovascular en combinar-se amb altres factors de risc. Ens ho explica el Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La teràpia electroconvulsiva consisteix a induir activitat neuronal generalitzada en el pacient mitjançant l’electricitat en una dosi personalitzada. Amb el pacient anestesiat, el pacient rep la càrrega que ha estat calculada específicament per al seu cas, aplicada durant un màxim de 8 segons. A Catalunya es tracten amb TEC prop d’un miler de pacients l’any a més d’una vintena d’hospitals i d’altres centres especialitzats (públics i privats). Es tracta de persones amb diferents trastorns, el principal dels quals és la depressió resistent a d’altres teràpies. En un 75% dels casos, el tractament comporta la millora clínica dels pacients. Carles Aguilar entrevista al Dr. Mikel Urretavizcaya, responsable del Programa de Teràpia Electroconvulsiva i de Depressió Resistent del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de Bellvitge.

Estrès econòmic, famílies en dificultats, fills que no saben com reaccionar... Ja no és una especulació: la crisi afecta les relacions familiars, segons un estudi. Diversos investigadors de la Universitat de Nebraska, a Lincoln (EUA), i de la Universitat Brigham Young, a Utah (EUA), Han analitzat dades d'enquestes a unes 500 famílies amb fills de 10 a 14 anys. Els resultats han estat clars: la crisi actual suposa un preu per als vincles entre pares i fills. Molts pares es troben sota estrès financer, i asseguren que se senten menys connectats amb els seus fills. Alhora, els fills afirmen que són menys propensos a actuar de forma generosa. Ho comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Parlem de la nova etapa de l'Agència Catalana del Consum i fem un resum de l’agenda de temes prioritaris a resoldre, dels sectors comercials amb més reclamacions al 2022 i de com treballa l’Agència per donar resposta a demandes sobre problemàtiques concretes dels consumidors. També comentem el coneixement que es té de l’ACC i la seva proximitat amb els consumidors sense oblidar la tasca de difusió i sensibilització de la població pel que fa a un consum més responsable i conscient , la cooperació amb d’altres institucions i organismes, el futur i objectius de l’ACC, Internet i les noves tecnologies, la intel·ligència artificial i els reptes plantejats des del punt de vista del consum. Carles Aguilar parla amb el nou director de l’ACC, Albert Melià.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

27/12/2021 08:15

En Bones Mans 26/12/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. En els darrers dies i setmanes diversos països han començat a aplicar mesures més restrictives per als viatgers amb l’objectiu de fer front a les noves onades de contagis per COVID i, en alguns casos com ara el d’Àustria, es tornen a aplicar confinaments totals. D’altra banda, a casa nostra, finalment ha entrat en vigor el certificat COVID per accedir a establiments de restauració i gimnasos. Per tant, volem aprofitar l’espai de consum d’avui per comentar amb la subdirectora d’Atenció al Consumidor de l’Agència Catalana del Consum, la Marta Rovira, com afecten els consumidors i les consumidores totes aquestes restriccions.

El dolor crònic té un fort impacte social i econòmic i el seu abordatge implica la necessitat d’inversions econòmiques considerables des del sistema sanitari. Tanmateix, qüestions com el mesurament de despeses o l'evolució dels resultats que això ofereix encara no estan prou afinats. Això permetrà valorar el retorn d’inversió que suposa per al Sistema Sanitari donar resposta a aquests pacients i dissenyar noves estratègies de salut pública. La nova edició de la Reunió d'Experts Càtedra Extraordinària del Dolor Fundació Grünenthal de la Universitat de Salamanca s'ha centrat en la relació entre l'economia de la salut i la humanització de l'assistència sanitària del dolor. Parlem amb el Dr. Antoni Gilabert, Farmacèutic i Director d'Innovació del Consorci de Salut i Social de Catalunya.

L'arribada de la pandèmia de la Covid-19 ha suposat un repte per molts sectors de la ciutadania i un d'ells ha estat el dels serveis socials de Barcelona. Aspectes i temes com la gent gran, les drogodependències, la violència masclista, la discapacitat, la infància i adolescencia han patit una desatenció provocada pels efectes colaterals de la Covid-19. De cara al proper any es plantegen una sèrie d'objectius i reptes com recuperar la proximitat dels serveis socials envers la ciutadania, agilitzar els tràmits burocràtics, així com de valoració, diagnòstic, tractament, suport o rehabilitació, entre molts altres temes... Parlem dels reptes i objectius de cara al 2022 dels serveis socials de Barcelona amb el Jordi Cerezuela, President del Consell Social de l'Observatori de la Discapacitat Física i Coordinador per la Generalitat de les residencies de gent gran.

El potencial de l'epigenòmica en la medicina del present i del futur, clau per relacionar les troballes genètiques amb el desenvolupament de certes malalties. L'epigenòmica és la ciència que estudia les modificacions químiques que es produeixen a l'entorn de la molècula d'ADN i que regulen l'expressió gènica. Destaca gran potencial d'aquesta ciència òmica en diferents camps, com ara en recerca per a la interpretació de troballes genètiques, la identificació de biomarcadors o el desenvolupament d'epifàrmacs. És àmpliament conegut que les alteracions genètiques no són la causa exclusiva de certes malalties, sinó que, en la majoria dels casos, estan altament condicionades per factors ambientals que poden ser explicats a través de mecanismes epigenòmics. De fet, en els darrers anys ha estat possible correlacionar les troballes epigenètiques amb el desenvolupament de certes patologies o amb la seva progressió. La Fundació Institut Roche ha posat el focus en aquesta ciència òmica i en les aplicacions i potencial que ofereix a la medicina del present i del futur, a través del seu nou 'Informe Anticipando: Epigenòmica', elaborat per l'Observatori de Tendències a la Medicina del Futur. Carles Aguilar parla amb el Dr. Manel Esteller, Director del Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

Nou decàleg de la Societat Espanyola de Reumatologia per mantenir la motivació en un Servei de Reumatologia que poden servir altres especialitats. Mantenir el nivell de motivació als equips és fonamental en qualsevol disciplina. En el cas de la Salut, a causa de les situacions provocades per la pandèmia de COVID19, el treball als hospitals i als centres sanitaris ha estat sotmès a un nivell de tensió i anormalitat molt elevat. Això pot tenir conseqüències negatives als professionals a l'hora de mantenir la seva motivació. S'estima que les persones adultes inverteixen gairebé un terç de la seva vida al lloc de treball. L'estrès laboral associat a situacions de tensió produeix conseqüències per a la salut física i mental de les persones. L'estrès laboral i la síndrome del professional cremat (burnout) són les principals conseqüències derivades de les situacions de tensió constants a la feina i disminueixen notablement la motivació, no només de la persona que es troba en aquesta situació, sinó de tot l'equip. Parlem amb el Dr. Francesc Casellas, gastroenteròleg del Hospital Universitari de la Vall d’Hebron de Barcelona i Coordinador del Comitè de Nutrició de la Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/12/2021 11:00

En Bones Mans 19/12/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La jornada “Codi Medicament” organitzada per l’Hospital de Sant Pau i el Consorci de Salut i Social de Catalunya vol abordar els Problemes de Salut relacionats amb els Medicaments (PSMs), a través de la implantació d’un model que ja s’ha aplicat a Sant Pau. Els PSMs són un problema de salut pública de primer ordre en els països occidentals que estan directament o indirectament relacionats amb el 5-10% dels ingressos hospitalaris i el 30% de les consultes als Serveis d’Urgències. Els PSMs estan entre la 4a i la 6ena causa de mort intrahospitalària i en la seva majoria són evitables. Ens ho explica la Dra. Maria Antònia Mangues, Directora del Servei de farmàcia del Hospital de Sant Pau.

Posem la veu d'alerta per advertir del consum elevat i inadequat dels fàrmacs denominats com a protectors d'estómac i combatre la falsa creença que la polimedicació requereix prendre’ls. Es tracta de sensibilitzar la població de la importància que té fer un bon ús dels inhibidors de bomba de protons (IBP) –popularment coneguts com a protectors d’estómac–, i informar dels riscos que suposa per a la salut un consum inadequat d’aquests medicaments. Parlem amb el Dr. Josep Just. Assessor Mèdic de En Bones Mans.

Tot i que ja fa dies que ens trobem immersos en la campanya de compres de Nadal, avui volem aprofitar que l’Agència Catalana del Consum ha tornat a posar en marxa la campanya “Per Nadal, consum local”, per repassar consells bàsics de consum a l’hora de fer front a aquesta època de l’any en què, habitualment, el consumisme es desferma. Demanem consell per gaudir de les compres nadalenques amb responsabilitat i sense ensurts, i avui ho farem amb el subdirector de Disciplina de Mercat de l’Agència Catalana del Consum, el Sr. Albert Melià.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) és una malaltia respiratòria crònica prevenible i tractable, caracteritzada per una dificultat del pas de l'aire pels bronquis generalment causada per una exposició a partícules o gasos nocius. Aquest impediment per al pas natural de l'aire pels bronquis es va fent progressivament. Inclou afeccions a nivell pulmonar: la bronquitis crònica (els bronquis s'inflamen i s'omplen de moc) i l'emfisema (destrucció dels alvèols pulmonars). Tot això desencadena en una simptomatologia caracteritzada per tos crònica, que pot anar acompanyada o no d'expectoració, però la característica principal de la MPOC és la dispnea. La malaltia no és reversible però el diagnòstic precoç i la intervenció primerenca són crucials per retardar-ne la progressió i comptar amb una millor qualitat de vida. Encara que la MPOC està molt relacionada amb l'envelliment, és important no passar per alt la aparició dels seus símptomes, encara que pensem que som joves per patir MPOC. A AstraZeneca estan compromesos a donar a conèixer la patologia per tal d'actuar de primerenca per millorar el diagnòstic i el tractament d'aquests pacients. Carles Aguilar parla amb Ana Pérez, Directora Mèdica d'AstraZeneca España.