Ajuntament de Barcelona

LA CIUTAT, AMB MIRIAM FRANCH

02/03/2023 18:02

“La qüestió de les terrasses no és tant el número si no la densitat”

Aquesta setmana l’Ajuntament ha desvelat quantes terrasses temporals passaran a ser definitives i també quantes ampliacions es mantindran. I és que a Barcelona 485 terrasses de les que han aparegut durant la covid es mantindran, i fins a 653 de les ampliacions que s’han fet també seguiran. En parlem amb, Pere Mariné, de la comissió de Terrasses de la FAVB, que consideren desmesurada l'ampliació.

Precampanya municipal

30/11/2022 12:57

Jaume Collboni vol aturar les superilles

El primer tinent d'alcaldia de Barcelona i alcaldable del PSC aposta per reconvertir 30 illes interiors de l'Eixample en zona verda.

CATALUÑA PREPARA UN IMPUESTO PARA LAS COMPAÑÍAS NAVIERAS

03/06/2022 16:32

CATALUÑA PREPARA UN IMPUESTO PARA LAS COMPAÑÍAS NAVIERAS

03/06/2022 16:32

CLIA pide a la Generalitat y al ayuntamiento de Barcelona gestionar el turismo de cruceros con prudencia y consenso

El director nacional de la Asociación Internacional de Líneas de Crucero (CLIA), Alfredo Serrano, ha recetado a la Generalitat “prudencia” a la hora de aprobar un impuesto para los cruceros y ha recordado a Ada Colau que la limitación del número de grandes barcos en las Islas Baleares es un “modelo acordado”.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

10/10/2021 11:54

En Bones Mans 10/10/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". L’ús tan intensiu que fem de les telecomunicacions, és a dir, els serveis de telefonia i internet, fa que tradicionalment aquest sector sigui un dels que més reclamacions genera per part dels consumidors. Per saber més sobre el tema i evitar possibles incidències quan contractem o usem aquests serveis, parlem amb Julià Guimerà, Cap del Servei d’Informació i Formació de l’Agència Catalana del Consum.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha posat en marxa a les escoles de la ciutat un programa d’educació emocional dirigit a infants de P3, P4 i P5. El programa 1,2,3, emoció! planteja activitats a l’aula, a l’entorn escolar fora de l’aula i en el marc de les famílies per treballar, al llarg del curs, el desenvolupament de les habilitats emocionals al voltant de temes com l’autoestima, la justícia i l’assetjament, o la pèrdua i la mort, entre d’altres. Els equips docents que l’implementen realitzen una formació en línia impartida per l’ASPB on es treballen coneixements bàsics d’educació emocional i especialment les pròpies competències emocionals. Carles Aguilar parla amb la Montse Bartroli, Psicòloga i Cap del Servei de Prevenció i Assistència a les Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i amb la Caterina Clotas, Tècnica en Salut Pública del mateix servei.

Les malalties de transmissió alimentària abasten un ampli espectre de malalties i constitueixen un problema de salut pública creixent a tot el món. Es deuen a la ingestió d'aliments contaminats per microorganismes o substàncies químiques. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de "En Bones Mans"

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La DMAE humida o neovascular provoca l'aparició de nous vasos sanguinis -neovascularitzacions - que causen una acumulació de fluid sota de la retina. Afortunadament, avui dia és possible tractar-la eficaçment i aturar la seva progressió mitjançant tractaments que controlen aquesta acumulació de fluid. La clau és detectar-la el més aviat possible per evitar que els seus danys en la visió siguin irreversibles i mantenir un tractament continuat. En aquest sentit algunes de les dades que es recullen en l'informe Objectiu DMAE són aquestes: més de 800.000 persones pateixen DMAE a Espanya; és la primera causa de ceguesa legal al país i encara molt desconeguda; el perfil mitjà del pacient és el d'una dona de 72 anys; el 25% dels majors de 75 anys tenen DMAE; passen 6,4 mesos fins al diagnòstic i 10 mesos en pacients que viuen en entorn rural; l'impacte emocional i pèrdua d'autonomia de les persones grans i en el seu entorn és un factor molt preocupant; el 49% de les persones amb DMAE necessiten un cuidador; és important potenciar el suport psicològic; el 70% dels pacients tenen por a quedar-se cecs i se senten sense recursos; és una malaltia infratractada i es destaca la importància del seguiment del tractament. Carles Aguilar entrevista al Dr. Alfredo Adán, Director de l’Institut d’Oftalmologia del Hospital Clínic de Barcelona i Catedràtic d’Oftalmologia de la Universitat de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

03/10/2021 11:15

En Bones Mans 03/10/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Les dones amb malalties reumàtiques poden tenir fills com qualsevol dona sana, tot i que cal planificar l'embaràs amb el reumatòleg i comptar amb un equip multidisciplinari que sàpiga abordar de forma adequada les possibles complicacions que puguin presentar-se. El Dr. Juan Antonio Martínez López, del Servei de Reumatologia del Hospital General Universitari Fundació Jiménez Díaz (Madrid) ens ho explica.

La fibrosi pulmonar es caracteritza principalment per la dificultat per respirar (dispnea), que pot progressar en fases més avançades de la malaltia estant present fins i tot en repòs, així com la tos irritativa. Parlem de la campanya "Inspira" que busca conscienciar sobre la simptomatologia i impacte de la fibrosi pulmonar en la qual l'aire que respirem juga un paper fonamental ja que la dificultat per respirar és un dels principals símptomes. Carles Aguilar parla amb el Dr. Diego Castillo, Responsable de les Malalties Pulmonars Intersticials Difuses a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona).

El projecte “Menjadors Més Sans i Sostenibles” és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que promou una alimentació infantil més equilibrada, saludable i sostenible tant a l'escola com a casa. Per això, proposa menús escolars amb menys carn vermella o processada i més proteïna d'origen vegetal, i promou productes de proximitat i de temporada. La proposta també vol incorporar més amanida en la guarnició i fruita fresca en les postres, i insisteix en la importància d’utilitzar oli d'oliva per amanir i cuinar, així com en oferir productes integrals. Parlem amb la Pilar Ramos, Tècnica de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i Coordinadora del projecte Menjadors Més Sans i Sostenibles a Barcelona.

Cardioalianza, entitat que representa als pacients cardiovasculars a Espanya, s'uneix a la campanya internacional del Dia Mundial del Cor i fa una crida perquè persones, entitats i governs facin servir el cor per connectar-se. La campanya porta el lema "Fes servir el cor per connectar-te" i fa referència a tres missatges diferents: connectar-te amb el teu propi cor (missatge de prevenció), connectar-te amb cada cor (missatge d'equitat) i connectar-te amb les persones amb malaltia cardiovascular (missatge de comunitat). Carles Aguilar parla amb la Maite San Saturnino, Presidenta de Cardioalianza.

S'estima que la prevalença de l'apnea de la son ha augmentat un 45% en els últims deu anys a causa de factors com la obesitat, el sedentarisme i el tabaquisme. Segons un estudi publicat a la revista Lancet, prop de mil milions de persones d'entre 30 i 69 anys pateixen apnea de la son severa a tot el món, de manera que la varietat de pacients és molt àmplia, amb diferents causes i problemes associats. Això requereix, segons els experts, un abordatge multidisciplinari en què intervinguin otorinolaringòlegs cirurgians de cap i coll, cirurgians maxil·lofacials, dentistes i pneumòlegs, entre d'altres. Parlem amb la Dra. Marina Carrasco, Presidenta de la Comissió de Roncopatia i Trastorns del Son de la Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll.