alimentació

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

15/10/2024 14:00

L’ou, un bàsic en totes les cuines i l'aliment universal que ens uneix a través de les tradicions

En l'espai de cuina i gastronomia de La Ciutat Lleida ens acompanya una setmana més el xef Gabriel Jové, amb qui avui parlem d'un dels aliments que no falta mai en cap cuina, l'ou. A més a més, la tradició culinària i els costums van plegats quan parlem de rebosteria. És per això que des de la Federació Avícola Catalana (FAC), amb motiu del Dia Mundial de l’Ou que va ser l'11 d'octubre, fan un homenatge a la importància de l’ou en els dolços que acompanyen el calendari festiu de Catalunya, segons ens explica la directora de la FAC Anna Toda, a més de recordar-nos les propietats nutricionals que té.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

14/07/2024 08:07

En bones mans 14/07/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem de les estafes a Internet, de la IA aplicada a les dades clíniques dels pacients amb malalties minoritàries, de la primera Guia Espanyola GIRO, enfocada al maneig integral i multidisciplinar de l'obesitat en persones adultes i, entre d’altres, de diferents tècniques d’imatge no invasives per examinar lesions cutànies.

Internet ha evolucionat força des què va néixer com a mitjà de comunicació a mitjans dels anys 90. Avui és una eina amb molts usos i aplicacions, ofereix serveis de tot tipus i és una xarxa d'interacció social on la comunicació i la informació entre els usuaris es pot compartir des de diferents punts del món. I sobretot, dóna la possibilitat de realitzar-hi transaccions comercials sense limitacions. Un dels primers casos d'estafes a internet amb més ressò a la xarxa i als mitjans de comunicació va ser l'ús de la controvertida tècnica anomenada "phishing". Amb ella es pretenia obtenir dels usuaris, i de manera il·lícita, informació confidencial (claus o contrasenyes, dades bancàries o números de targetes de crèdit). Per aconseguir-ho, i mitjançant comunicacions (correus electrònics, trucades telefòniques,…) d'aparença oficial, es feien passar per persones o empreses de confiança. Amb el temps, aquest sector s'ha sofisticat i s'ha estès amb enginy, creativitat i refinament. Parlem d’un seguit d’estafes de les que podem ser víctimes amb l’Albert Garreta, Advocat i mediador, expert en matèria de consum del despatx Mallart & Garcia roqueta i col·laborador de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat. Salut + Consum + Alimentació.

La IA aplicada a les dades clíniques dels pacients amb malalties minoritàries serà decisiva per avançar en el diagnòstic precoç d’aquestes patologies. Actualment, les malalties minoritàries tenen més visibilitat, se'n parla més i hi ha més grups de recerca. Però per als pacients aquesta recerca mai serà suficient, perquè aquestes patologies impliquen moltes i diferents vessants a estudiar. En els propers anys, la IA aplicada a les dades clíniques d’aquestes persones serà decisiva per identificar patrons, avançar en el diagnòstic i fer més assajos clínics. Aquí serà clau també impulsar la recerca en genètica i el paper de les associacions de pacients. Són algunes de les conclusions del Sant Pau Talks “Com és viure sentint-se únic? Minoritàries, les malalties invisibles” amb la intervenció d’experts de renom, pacients i familiars, que han aportat i compartit els seus diferents punts de vista sobre els reptes actuals i futurs en l’abordatge d’unes patologies que afecten al 20% de la població mundial, al voltant de 350.000 catalans. Carles Aguilar parla amb la Dra. Susan Webb, Endocrinòloga, Catedràtica Emèrita de Medicina de la UAB i Responsable del Grup de Recerca de Malalties de la Hipòfisi de l'Institut de Recerca de Sant Pau

La Societat Espanyola d'Estudi de l'Obesitat (SEEDO) ha llançat la primera Guia Espanyola GIRO, enfocada al maneig integral i multidisciplinar de l'obesitat en persones adultes, amb l'objectiu d'abordar una de les principals problemàtiques de salut que afecta la societat espanyola. En els darrers anys, Espanya ha passat a formar part dels països amb més grau d'obesitat en adults. Segons l'OMS, Espanya al segon país d'Europa amb més casos d'obesitat i sobrepès, només darrere del Regne Unit. A més, al nostre país, el 63,7% dels homes i el 48,4% de les dones del nostre país presenten excés de pes. A més, l'obesitat afecta el 19,3% dels homes i el 18,0% de les dones. Parlem amb la Dra. Maitane Núñez, Assessora Mèdica de Pronokal Group

S'ha celebrat a Barcelona, el “Curs de Dermatoscòpia, Inflamoscòpia, Tricoscòpia i Onicoscòpia”. La dematoscòpia és una tècnica d’imatge no invasiva que implica l‟ús d‟un dermatoscopi, un dispositiu de mà d‟augment amb llum polaritzada, per examinar lesions cutànies. El metge pot aplicar un gel o oli sobre la pell per reduir el reflex de la llum i millorar la visualització de les estructures cutànies o bé visualitzar directament la pell sense cap mitjà d'immersió (més freqüent). Amb la dermatoscòpia s'observen patrons específics que es relacionen amb diferents patologies. Va sorgir en un primer moment per valorar lesions tumorals pigmentades, posteriorment es van descriure els signes específics de diferents patologies tumorals. Actualment, en pràcticament la totalitat de les consultes de dermatologia fem servir el dermatoscopi com a tècnica complementària no invasiva, emprant-se també per a patologia inflamatòria, així com per a cuir cabellut i ungles. Aquestes aplicacions de la dermatoscòpia les coneixem amb els noms d'inflamoscòpia, tricoscòpia i onicoscòpia. Cadascuna d'aquestes tècniques proporciona informació invaluable per al diagnòstic d'una àmplia gamma de malalties dermatològiques, permetent als metges fer avaluacions més precises i, en moltes ocasions, diagnòstics més precoços, per exemple en càncer de pell. Carles Aguilar entrevista la Dra. Susana Puig, Cap del Servei de Dermatologia a l'Hospital Clínic de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

01/04/2024 14:59

En Bones Mans 31/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Recentment, a través d'una companyia biotecnològica internacional dedicada al desenvolupament de tractaments innovadors per a les persones que viuen amb patologies poc freqüents, s'ha presentat al Senat el document “Coordenades en Malalties Rares”, per tal de col·laborar amb les comunitats autònomes a l'abordatge multidisciplinari de les malalties rares i la millora de la vida de les persones amb aquestes patologies. La trobada, a què van assistir els membres de la Comissió de Sanitat del Senat, els directors generals de les conselleries de salut d'Extremadura, Madrid i Múrcia i representants del sector com FEDER o AELMHU, ha servit per oferir suport i impuls a les estratègies autonòmiques de malalties rares, així com promoure sinergies de coneixements entre les diferents comunitats autònomes per tal de respondre a les necessitats dels pacients. El document identifica les millors pràctiques de cada comunitat perquè serveixin d'orientació per millorar l'atenció integral dels pacients amb malalties poc freqüents. Un grup d'experts en la matèria ha analitzat durant l'últim any les estratègies autonòmiques en malalties rares des del punt de vista del diagnòstic, el tractament, el model d'atenció sanitària, sociosanitària, educativa i laboral, formació i registre de malalties rares i investigació. D'aquest treball se'n deriven una sèrie d'indicadors que qualsevol pla de malalties rares podria incloure per oferir una atenció integral. Ens ho explica Susan Webb, Subdirectora Científica del Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa de Malalties Rares, CIBERER i Catedràtica Emèrita de la UAB.

L’Hospital Clínic Barcelona ha presentat el documental ‘ARI. Una història d’amor i vida’, que explica la història de l’Ariana Benedé, l’Ari, i de com un grup de professionals del Clínic-IDIBAPS van aconseguir que la teràpia CAR-T fos una realitat a l’hospital. El documental estarà disponible a la plataforma 3cat. En el marc d’aquesta presentació, el Clínic-IDIBAPS ha anunciat un nou assaig clínic pioner al món amb un nou CAR-T per al limfoma, l’ARI-0003. Es tracta d’un CAR-T dual i va dirigit a dues dianes terapèutiques presents en les cèl·lules malignes: CD-19 i BCMA. És la suma dels dos CAR-T que l’hospital ja té, l’ARI-0001, dirigit contra el receptor CD-19 dels limfòcits, i l’ARI-0002h, que té com a diana el receptor BCMA i que s’utilitza per al tractament del mieloma. En aquest assaig participaran 35 pacients diagnosticats de limfoma. Carles Aguilar entrevista al Dr. Álvaro Urbano, Hematòleg Hospital Clínic i Coordinador del Projecte CAR-T.

Abaixar la tapa del vàter és una qüestió de salut. Un estudi publicat a la revista Nature aerta que estirar la cisterna amb el vàter al descobert serveix per expulsar virus i bacteris fins a gairebé dos metres de distància. A més hi ha un estudi sobre això. Un grup d'investigadors americans de la Universitat de Colorado es van proposar mesurar l'impacte d'estirar la cadena amb la tapa del vàter aixecada. Per dur a terme l'estudi van fer servir dos làsers, un vàter i càmeres de mesura i anàlisi. Els resultats, publicats van sorprendre fins i tot els mateixos investigadors. Esperaven que en estirar la cadena, per la pròpia força de l'aigua de la cisterna, sortissin comiats petites gotes d'aigua que suressin al voltant de la tassa. Però el que es van trobar és que sortien comiats amb gran força fins a una alçada d'1,5 metres, i viatjant a més a velocitats que arribaven a superar els dos metres per segon. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.

Hi ha encara desconeixement sobre els analgèsics malgrat el seu ús freqüent. L'automedicació amb analgèsics proporciona un alleugeriment ràpid quan es tracta de dolors lleus. La majoria són assequibles i de fàcil accés. Tot i que els analgèsics no s'han de prendre a la lleugera, els europeus mostren una manca de coneixement. Segons es desprèn dels resultats de l'STADA Health Report, un estudi realitzat per STADA a 32.000 persones a 16 països europeus sobre la visió de la població sobre la salut, gairebé la meitat dels europeus desconeixen les característiques fonamentals de l'àcid acetilsalicílic (47% ) o del paracetamol (42%). Els espanyols manifesten que les raons principals per prendre analgèsics són el mal de cap (70%), els refredats (45%), dolors dentals (39%), mals d'esquena (38%) i dolors musculars (36%). Per gènere, les dones són les que més els utilitzen per al mal de cap (76%) davant d'un 64% dels homes, mentre que un 37% els utilitzen per pal·liar els dolors menstruals. Només un 6% de les dones afirma no prendre mai analgèsics, xifra que es doblega en el cas dels homes, amb un 13%. Carles Aguilar parla amb Noelia Tejedor, Farmacèutica, Vocal de la Societat Científic - Professional de Farmàcia Iberoamericana i Professora de la Universitat Francisco de Vitoria i Rey Juan Carlos de Madrid.

Segons la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), de 25 de gener de 2024, les persones que van signar o van cancel·lar seva hipoteca abans del juny de 2019, poden reclamar la devolució de les despeses de constitució i cancel·lació, considerades abusives i nul·les pel Tribunal Suprem l'any 2015. Poden reclamar els consumidors que van signar o van cancel·lar la hipoteca abans del juny de 2019 i que van pagar les despeses de gestoria, notaria, registre, taxació i comissió d’obertura. No hi ha una data límit única i concreta per a tothom i serà diferent per a cada persona afectada. La sentència del TJUE amplia el termini per reclamar les despeses hipotecàries a l’entitat bancària. El TJUE aclareix que el termini per reclamar les despeses hipotecàries s’inicia a comptar des que el consumidor té coneixement que la clàusula és abusiva. Carles Aguilar ho comenta amb l’Albert Garreta, Advocat i Mediador de la CUS - Salut + Consum + Alimentació i del Despatx Mallart & García-Roqueta

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

15/03/2024 11:50

La presència de plàstics en aliments posa en valor la compra a productors de proximitat

Aquesta setmana a La Ciutat Lleida parlem amb la dietista integrativa Marta Romera, amb qui comentem algunes informacions que han aparegut sobre la presència de microplàstics i plàstics en aliments envasats o congelats en diversos supermercats. Destaca la importància crucial per als consumidors de comprar a productors de proximitat per assegurar la traçabilitat i la procedència dels aliments, i els beneficis que comporta per a la salut i el medi ambient.

NITS DE RÀDIO, AMB DAVID CERVELLÓ

03/12/2021 06:56

Engreixa fer dieta?

Gabriela Uriarte ens explica perquè les dietes engreixen més que aprimen i ens ofereix un programa de batch cooking per elaborar un menú familiar, sa i equilibrat.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

30/03/2020 09:44

Els mites alimentaris

Carles Aguilar parla amb la Montse Rivero, Presidenta de la Fundació Catalana de Ciències de l'Alimentació sobre els anomenats mites alimentaris: enganys, falsedats, dites populars, exageracions, mitges veritats, etc.,