artrosis

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/12/2021 11:35

En Bones Mans 05/12/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El grup de recerca endocrina de l'Hospital Germans Trias, juntament amb la spin-off de la Universitat Rovira i Virgili, U2Smart, ha creat un programari anomenat Acroface que permet detectar canvis facials precoços en aquests pacients i avançar en anys el diagnòstic de la malaltia. L'acromegàlia és una malaltia que afecta unes 50 persones per milió d'habitants. Està causada per un excés de secreció d'hormona de creixement, produïda en més del 99% dels casos per un tumor generalment benigne de la hipòfisi. Un dels principals problemes d'aquesta malaltia és que es diagnostica amb uns deu anys de retard, generalment com a conseqüència de canvis facials molt cridaners i altres canvis esquelètics com el creixement de les mans i dels peus. A més d'aquestes deformacions facials i esquelètiques, que acaben per ser molt manifestes, l'excés de l'hormona de creixement produeix alteracions severes a altres parts del cos: augment de la mida del cor que pot condicionar insuficiència cardíaca, tendència a la diabetis, apnea del son i un increment de desenvolupament de diversos tumors, especialment, de càncer de còlon. Ens ho explica el Dr. Manel Puig, Director Clínic d'Endocrinologia de l´Hospital Germans Trias i Professor d´Endocrinologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Amb la pandèmia, sembla que les famoses visites comercials a domicili s'han reduït considerablement, però en alguns casos, aquesta activitat potser s'ha desplaçat al canal telefònic. Qui més qui menys, segur que ha rebut en algun moment trucades amb finalitats comercials o alguna visita en el seu domicili. Per tant, avui volem saber quines precaucions hem de prendre en cada cas per tal d’evitar ensurts, així que, en parlem amb la Sra. Marta Rovira, què és subdirectora d'Atenció al Consumidor de l'Agència Catalana del Consum.

El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens parla de diversos aspectes relacionats amb la nostra salut i qualitat de vida. Un estudi determina que cada augment de 10 minuts d'activitat física per setmana redueix el risc de glaucoma un 25%. Els remeis per al refredat són gairebé tan comuns com el refredat comú, però són eficaços? Res no pot curar un refredat. Però alguns remeis poden ajudar a alleujar els seus símptomes i evitar que ens sentim tan malament. Presentem alguns remeis per tractar el refredat comú i recomanacions a seguir. Segur que en més d'una ocasió hem sentit com és de bo prendre fruita per a la nostra salut, especialment si és fresca, però potser no coneixem tots els beneficis que ens pot aportar el seu consum diari. Hi ha molta varietat de fruita que podem trobar gairebé durant tot l'any, i per això volem que es coneguin els seus beneficis per a la nostra salut.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Reprenem una vegada més el tema de la salut relacionada amb el COVID-19, però en aquesta ocasió ho farem des de la perspectiva i repercussió en què la pandèmia ha afectat els professionals sanitaris, en aquesta ocasió i en concret als metges. Des de l'Organització Mèdica Col·legial han viscut molt intensament els problemes que els metges han patit durant la pandèmia i com s'han vist obligats per ètica professional a treballar en unes circumstàncies extremes en què també es va veure compromesa la seva pròpia salut. Per aquest motiu l'OMC va decidir crear un programa específic per potenciar l'autocura mèdica facilitant eines per poder afrontar aquesta crisi sanitària i, en aquest context, l'OMC destaca la necessitat d'oferir-los formació en habilitats emocionals que ajudin a gestionar millor sentiments intrínsecs a la professió mèdica, com la incertesa, l'estrès o la por, factors involucrats i directament relacionats amb l'aparició del burn-out en aquest col·lectiu. Carles Aguilar parla amb el Dr. Javier García Campayo, Professor de Psiquiatria de la Universitat de Zaragoza.

EN BUENAS MANOS

15/03/2021 10:06

Prótesis total de rodilla

Los pacientes que la padecen sienten dolor y limitación severa de la movilidad. Para tratarla los especialistas emplean normalmente un tratamiento conservador, pero cuando no es suficiente hay que recurrir a la cirugía y en muchos casos es necesario implantar una prótesis total de rodilla.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/12/2020 13:46

En Bones Mans 20/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Iniciem el recorregut radiofònic parlant sobre diversos temes que afecten especialment els joves adolescents quant a la seva salut mental i en relació a aquells nois i noies amb trastorns de conducta i la situació que ha provocat la pandèmia de la Covid-19.A què ens enfrontem a causa de tota aquesta situació ?, què pronòstic tenen els psicòlegs en quant als joves amb dificultats i diferents trastorns ?. Com afecta això a les famílies? Ens ho explica Silvia Otin, Infermera Pediàtrica i Presidenta d’Asfatac i Javier Feliz, Psicòleg Criminalista i Director de les Unitats d'Hospitalització i Hospital de Dia de ITA, Especialistes en Salut Mental.

A continuació, el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic de "En Bones Mans" ens ofereix una reflexió sobre l'activitat física, el fet de caminar i la salut. Caminar té molts beneficis. És una activitat la intensitat que es pot graduar a la mesura dels objectius personals i que permet canviar fàcilment el ritme, la intensitat o la distància.

Seguidament ens referim a les conclusions de la recent "Enquesta sobre Hàbits de Consum 2020" de la Taula de Participació Associacions de Consumidors (MPAC). D'acord amb aquest estudi, en què han participat 3.500 famílies de tot el territori nacional, alguns d'aquests hàbits adquirits en la fase de reclusió obligatòria han arribat per quedar-se. Parlem amb Fernando Moner, President de la Confederació de Consumidors i Usuaris i Membre de la MPAC.

Tot seguit comentem l'anunci de la Comissió Europea (CE) que ha aprovat ha aprovat una teràpia (inclisirán) per al tractament d'adults amb hipercolesterolèmia o dislipèmia mixta. Aquesta aprovació es basa en un sòlid programa de desenvolupament clínic per a proporcionar una reducció efectiva i sostinguda del colesterol de lipoproteïnes de baixa densitat de fins a un 52% en pacients amb c-LDL elevat, tot i la dosi màxima tolerada de teràpia amb estatines. Amb dues dosis a l'any, s'espera que aquesta teràpia contribueixi a millorar l'adherència a llarg termini. Parlem amb el Dr. José Ramón González Juanatey, Cap de Servei de Cardiologia de l'Hospital Clínic de Santiago de Compostel·la.

I tanquem el programa parlant de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EN BUENAS MANOS

07/08/2020 19:02

Avance importante en la investigación para combatir la artrosis

Tal y como recoge la Clínica CEMTRO, el correcto funcionamiento de todas las células del cuerpo humano, incluidas las células madre, está regulado por los ritmos circadianos. Cualquier alteración que les afecte a se traduce en la aparición de enfermedades. El sistema circadiano humano está compuesto por un conjunto de estructuras organizadas que funcionan de forma coordinada.

EL PROGRAMA DE SALUT, CONSUM, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

27/07/2020 10:11

En Bones Mans 26/07/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Des de l'inici de la pandèmia produïda pel virus SARS-CoV-2 s'han posat en marxa nombrosos assajos clínics a tot el món per aconseguir un tractament específic per a la COVID-19, però encara no s'ha aconseguit trobar-lo, ni tampoc una vacuna. El Dr José María Miró, Consultor de Malalties Infeccioses a l'Hospital Clínic de Barcelona ens explica que l'antiviral conegut com Remdesivir ha demostrat una millora clínica significativa en assaigs clínics aleatoritzats en pacients amb pneumònia moderada o greu produint pocs efectes secundaris. Pel que les màximes autoritats mundials ja han aprovat Remdesivir per a pacients infectats amb SARS-CoV-2. Des de la OAFI, Fundació Internacional de la Artrosi s'està duent a terme una campanya per evitar la possible desfinançament dels SYSADOAs per part de Ministeri de Sanitat. Una possibilitat que atempta contra un dels col·lectius més vulnerables, la nostra gent gran, i especialment les dones donada la seva prevalença. Si aquest fet es produeix, els afectats /es hauran de fer front a aquesta despesa amb la seva propia butxaca o no ser tractats / es. El Dr. Josep Vergés, President de OAFI, ens explica les darreres accions que s'han realitzat. Atos, líder mundial en transformació digital, anuncia que el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB), part de el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), està utilitzant els recursos de supercomputació d'Atos per produir un model 3D de la proteïna de la SARS-Cov2 . Coneixent més detalls sobre l'estructura d'aquesta proteïna, que és la que el virus utilitza per entrar a les cèl·lules humanes, els investigadors poden entendre millor com s'inicia el virus la infecció. Aquest important pas endavant pot ajudar en el desenvolupament d'una vacuna. Carles Aguilar parla amb el Professor José María Carazo del CNB i amb la Dra. Natalia Jiménez, directora de el Centre d'Excel·lència en tecnologies HPC, AI i Quantum aplicades a les Ciències de la Vida de Atos. Els rumors i mites sobre alimentació copen gran part de la desinformació que circula en internet i les xarxes socials. Amb l'objectiu d'acabar amb creences falses tan comuns com l'administració d'antibiòtics a la ramaderia o la supremacia dels productes ecològics, S'ha publicat "Menja segur menjant de tot" Un llibre que ens ajuda a desmuntar molts d'aquests rumors i mites. Carles Aguilar parla amb Beatriz Robles, nutricionista i tecnòloga dels aliments, a més d'autora de el llibre.

EL PROGRAMA DE SALUT, CONSUM, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

27/07/2020 10:11

EL PROGRAMA DE SALUT, CONSUM, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

27/07/2020 10:11

En Bones Mans 26/07/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Des de l'inici de la pandèmia produïda pel virus SARS-CoV-2 s'han posat en marxa nombrosos assajos clínics a tot el món per aconseguir un tractament específic per a la COVID-19, però encara no s'ha aconseguit trobar-lo, ni tampoc una vacuna. El Dr José María Miró, Consultor de Malalties Infeccioses a l'Hospital Clínic de Barcelona ens explica que l'antiviral conegut com Remdesivir ha demostrat una millora clínica significativa en assaigs clínics aleatoritzats en pacients amb pneumònia moderada o greu produint pocs efectes secundaris. Pel que les màximes autoritats mundials ja han aprovat Remdesivir per a pacients infectats amb SARS-CoV-2. Des de la OAFI, Fundació Internacional de la Artrosi s'està duent a terme una campanya per evitar la possible desfinançament dels SYSADOAs per part de Ministeri de Sanitat. Una possibilitat que atempta contra un dels col·lectius més vulnerables, la nostra gent gran, i especialment les dones donada la seva prevalença. Si aquest fet es produeix, els afectats /es hauran de fer front a aquesta despesa amb la seva propia butxaca o no ser tractats / es. El Dr. Josep Vergés, President de OAFI, ens explica les darreres accions que s'han realitzat. Atos, líder mundial en transformació digital, anuncia que el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB), part de el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), està utilitzant els recursos de supercomputació d'Atos per produir un model 3D de la proteïna de la SARS-Cov2 . Coneixent més detalls sobre l'estructura d'aquesta proteïna, que és la que el virus utilitza per entrar a les cèl·lules humanes, els investigadors poden entendre millor com s'inicia el virus la infecció. Aquest important pas endavant pot ajudar en el desenvolupament d'una vacuna. Carles Aguilar parla amb el Professor José María Carazo del CNB i amb la Dra. Natalia Jiménez, directora de el Centre d'Excel·lència en tecnologies HPC, AI i Quantum aplicades a les Ciències de la Vida de Atos. Els rumors i mites sobre alimentació copen gran part de la desinformació que circula en internet i les xarxes socials. Amb l'objectiu d'acabar amb creences falses tan comuns com l'administració d'antibiòtics a la ramaderia o la supremacia dels productes ecològics, S'ha publicat "Menja segur menjant de tot" Un llibre que ens ajuda a desmuntar molts d'aquests rumors i mites. Carles Aguilar parla amb Beatriz Robles, nutricionista i tecnòloga dels aliments, a més d'autora de el llibre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

16/03/2020 07:50

En Bones Mans 15/03/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem amb el Dr. Josep Just que ens explica què és l'halitosi, quines són les causes de el mal alè i alguns consells per evitar-ho. Continuem amb la primera sèrie d'entrevistes que vam realitzar a Burgos durant l'esdeveniment de presentació de la campanya #MuchoPorVer impulsada per Novartis per conscienciar la població sobre la degeneració macular associada a l'edat (DMAE), primera causa de ceguesa en majors de 50 anys. Parlem amb Jesús Ponce, President de Novartis Espanya, la Dra. Lourdes Macías i la Dra. Maribel López Gálvez. El següent contingut es refereix a la tècnica anomenada aterectomia orbitacional amb el Dr. José Román Escudero. Es tracta d'una tècnica mínimament invasiva que consisteix en la introducció d'un catèter que genera una força centrífuga que fa que una corona recoberta de diamant orbiti 360 graus dins de l'artèria per tal d'eliminar en menys de dos minuts les plaques de calç (ateroma) de sistema arterial perifèric. Aquest dispositiu permet distingir les plaques del teixit sà de les arteries. I concloem amb el Dr. Humberto Loscertales parlant sobre una investigació recent que relaciona les interleucines, un conjunt de citoquines (proteïnes que actuen com a missatgers químics a curta distància) que són sintetitzades principalment pels leucòcits i que podrien tenir un important paper en la prevenció de l'artrosi de genoll.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

16/03/2020 07:50

En Bones Mans 15/03/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem amb el Dr. Josep Just que ens explica què és l'halitosi, quines són les causes de el mal alè i alguns consells per evitar-ho. Continuem amb la primera sèrie d'entrevistes que vam realitzar a Burgos durant l'esdeveniment de presentació de la campanya #MuchoPorVer impulsada per Novartis per conscienciar la població sobre la degeneració macular associada a l'edat (DMAE), primera causa de ceguesa en majors de 50 anys. Parlem amb Jesús Ponce, President de Novartis Espanya, la Dra. Lourdes Macías i la Dra. Maribel López Gálvez. El següent contingut es refereix a la tècnica anomenada aterectomia orbitacional amb el Dr. José Román Escudero. Es tracta d'una tècnica mínimament invasiva que consisteix en la introducció d'un catèter que genera una força centrífuga que fa que una corona recoberta de diamant orbiti 360 graus dins de l'artèria per tal d'eliminar en menys de dos minuts les plaques de calç (ateroma) de sistema arterial perifèric. Aquest dispositiu permet distingir les plaques del teixit sà de les arteries. I concloem amb el Dr. Humberto Loscertales parlant sobre una investigació recent que relaciona les interleucines, un conjunt de citoquines (proteïnes que actuen com a missatgers químics a curta distància) que són sintetitzades principalment pels leucòcits i que podrien tenir un important paper en la prevenció de l'artrosi de genoll.