DEPORTE UNIVERSITARIO
18/12/2024 14:02
La UMA cuenta con una sala de deporte cardiovascular
Cada miércoles, información sobre la actualidad del deporte universitario
DEPORTE UNIVERSITARIO
18/12/2024 14:02
Cada miércoles, información sobre la actualidad del deporte universitario
Día Mundial del Corazón
27/09/2024 12:12
Especialistas de los servicios de Cardiología de los hospitales Quirónsalud en Sevilla --Quirónsalud Sagrado Corazón e Infanta Luisa--, con motivo del Día Mundial del Corazón, que se conmemora el próximo 29 de septiembre, alertan de un aumento de la prevalencia de los factores de riesgo cardiovascular entre los jóvenes, como la hipertensión, la obesidad y el hipercolesterolemia. Los malos hábitos de vida, con dietas inadecuadas, con alto consumo de alimentos procesados y con alto índice de sal y grasas saturadas, y realizar una vida, en general, sedentaria están detrás de este aumento.
Cuéntame cómo pasó
15/04/2024 04:35
Carolina Ortíz Cortés, cardióloga del Hospital Universitario Fundación Alcorcón Madrid y secretaria general de la Sociedad Española de Cardiología SEC y coordinadora del estudio `Mujer y corazón de la SEC´. La población no sabe que la causa más frecuente de muerte en la mujer son las enfermedades cardiovasculares. La recomendación es que toda mujer a partir de los 50 años se haga un chequeo para ver qué tal va su corazón. La menopausia, un embarazo con problemas de diabetes o un ovario poliquístico, son factores de riesgo para dolencias del corazón."
"Cuando una mujer tiene un infarto las probabilidades de morir pueden multiplicarse hasta el doble en las mujeres más que en los hombres"
Salud
14/03/2024 15:20
La cifra se conoce en el Día Europeo de la Prevención del Riesgo Cardiovascular
EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA
16/10/2023 08:13
Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Un estudi realitzat a l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, suggereix que certs microARNs (miARNs) poden ser útils per a com a biomarcadors no invasius per al diagnòstic precoç de les metàstasis ganglionars en pacients amb càncer de mama en etapes primerenques. La investigació es va centrar en pacients amb càncer de mama en una etapa primerenca amb receptors d'estrogen positius (ER-positius). Els miARNs són petites molècules d'ARN que tenen un paper crucial en la regulació de l'expressió gènica i han estat relacionats amb diferents etapes del procés metastàtic. Un aspecte particularment intrigant dels miARNs és la seva estabilitat a la sang perifèrica, cosa que els converteix en candidats ideals per ser biomarcadors utilitzant tècniques no invasives com una mostra de sang. Carles Aguilar entrevista al Dr. Agustí Barnadas, Director del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau i Cap del Grup de Recerca en Oncologia Clínica a l'Institut de Recerca Biomèdica del mateix Hospital.
Coincidint amb el Dia Europeu del Cuidador, la companyia líder de ciència i tecnologia Merck ha anunciat una col·laboració amb la Iniciativa Global sobre l'Envelliment (GIA, per les sigles en anglès) de les Nacions Unides per oferir un programa formatiu que proporciona coneixements i habilitats clau destinat als cuidadors no professionals (persones que s'ocupen de la cura i l'atenció d'un familiar o amic a qui brinda assistència sense remuneració). La formació, que consta de cinc mòduls, ofereix instrucció professional i orientació sobre temes com ara l'ús d'equips mèdics, la creació d'entorns segurs i la superació de les barreres de comunicació, entre d'altres. A Espanya hi ha aproximadament 2,3 milions de persones dependents, majoritàriament ateses per cuidadors no professionals que anteposen les necessitats dels que tenen cura de les seves pròpies. Ens ho explica Alba Ruiz, Directora de comunicació de Merck a Espanya.
El terme trombosi es refereix a la presència de coàguls de sang els quals poden formar-se i romandre detinguts en un lloc de la circulació com pot ser una vena o una artèria. L'embòlia es produeix quan el coàgul (trombo) es mobilitza i circula a la sang cap a altres llocs de l'organisme. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.
7 de cada 10 metges espanyols creuen que la seva pràctica clínica és més segura si utilitzen eines digitals com a suport. Així es desprèn dels resultats del Baròmetre sobre l'actualització científica realitzat per PulseLife en col·laboració amb la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) i l'Institut #SaludsinBulos. Aquesta enquesta, a la qual han respost metges de família i especialistes, ha intentat esbrinar com actualitzen els seus coneixements els metges actualment, on busquen informació i quines fonts consideren més fiables. Parlem amb Camila Rojas, Manager per a Espanya de PULSE LIFE.
Només 1 de cada 8 catalans considera el colesterol LDL elevat com a responsable directe de la malaltia cardiovascular, malgrat que aquest factor de risc estigui al darrere del 60% dels infarts aguts de miocardi i del 40% dels ictus1 a Espanya. Així, quan han d'enumerar per ordre d'importància els factors de risc cardiovascular, els catalans situen la hipertensió arterial, l'obesitat, el tabaquisme i el sedentarisme per davant del colesterol LDL elevat. Potser és aquesta percepció la que porti a tres de cada deu catalans a no realitzar-se mai una analítica per a conèixer els seus nivells de colesterol. Encara que el colesterol, en particular el colesterol LDL, sigui un factor de risc cardiovascular d'una transcendència clau en el desenvolupament i progressió d'aquestes malalties, té un caràcter sigil·lós, ja que uns nivells elevats de colesterol no generaran símptomes, com la hipertensió, ni seran fàcilment visibles com el tabaquisme. Carles Aguilar entrevista al Dr. Miquel Balcells, Director Mèdic d’Amgen Iberia.
EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR
08/10/2023 14:11
La percepció de la població catalana contrasta amb el fet que el colesterol LDL elevat sigui el responsable directe del 60% dels infarts aguts de miocardi i del 40% dels ictus que es produeixen a Espanya. Aquests resultats es desprenen d’una enquesta realitzada per la biotecnològica Amgen, en col·laboració amb Cardioalianza, per a conèixer la percepció del risc cardiovascular entre la població. Carles Aguilar parla amb el Director Mèdic de Amgen, Dr. Miquel Balcells.
EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA
08/10/2023 14:03
EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA
08/10/2023 14:03
Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El repte de la inclusió de la Farmacogenètica al Sistema Nacional de Salut. El passat 23 de juny, el Ple del Consell Interterritorial, en què es reuneixen els representants de les 17 comunitats autònomes, va acordar actualitzar i ampliar les proves genètiques incloses a la cartera comuna de serveis del nostre Sistema Nacional de Salut, amb la finalitat de garantir als pacients un accés més equitatiu i homogeni a aquestes. Aquest tipus de proves constitueixen un element essencial per al diagnòstic i el pronòstic de malalties d'alt impacte sanitari com són les malalties rares i les malalties oncològiques, així com per a la selecció i el seguiment de tractaments farmacològics òptims, que redunden en una major seguretat i eficiència per als pacients. Parlem amb la Dra. Mercè Brunet, Cap de Secció de Farmacologia i Toxicologia del Centre de Diagnòstic Biomèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona.
A Espanya, l'edat mitjana actual en què les dones s'enfronten al primer part són els 32 anys. Al límit de l’edat en què els especialistes recomanen tenir el primer fill, que seria abans dels 33, encara que hi ha qui assenyala que aquest marge es pot estirar fins als 35 anys. El perquè d'aquesta recomanació? Perquè a partir d´aquesta edat la reserva ovàrica comença a baixar considerablement i amb això les probabilitats d´embaràs. Així doncs, la demanda de fecundació in vitro amb òvuls donats s'ha incrementat de manera exponencial en els darrers anys i es necessiten un bon nombre de dones joves disposades a tenir un acte de generositat envers altres dones. Què implica ser mare a partir dels 40? Ens els explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.
La fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI) és una malaltia rara que afecta entre 8.000 i 12.000 persones a Espanya i, com que és progressiva, pot empitjorar els símptomes respiratoris i reduir la funció pulmonar amb el pas del temps, presentant una esperança de vida de 2 a 5 anys des del diagnòstic sense tractament. Davant la gravetat de la patologia i la necessitat de visibilitzar els símptomes per a una detecció precoç, està en marxa la campanya “Dóna veu a la fibrosi pulmonar. Tu portes la batuta” amb la voluntat de contribuir a un major reconeixement de la fibrosi pulmonar a la FPI i altres malalties associades. En pacients amb fibrosi pulmonar, fins i tot els canvis d'hàbits més insignificants poden ajudar a millorar la sensació de benestar general. Mantenir una dieta sana i equilibrada, practicar exercici i deixar de fumar són alguns dels consells que els pacients amb aquesta afecció poden integrar al seu dia a dia, però, més enllà dels aspectes físics, tenir cura de la salut mental és igual d'important . Carles Aguilar Entrevista a la Dra. Eva Balcells, Pneumòloga i Coordinadora de la Unitat de Fibrosi de l'Hospital del Mar de Barcelona.
La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.
Només un de cada vuit catalans percep el colesterol LDL elevat com un factor de risc determinant de malaltia cardiovascular. La percepció de la població catalana contrasta amb el fet que el colesterol LDL elevat sigui el responsable directe del 60% dels infarts aguts de miocardi i del 40% dels ictus que es produeixen a Espanya. Aquests resultats es desprenen d’una enquesta realitzada per la biotecnològica Amgen, en col·laboració amb Cardioalianza, per a conèixer la percepció del risc cardiovascular entre la població. Només un de cada vuit catalans considera el colesterol LDL elevat com a responsable directe de la malaltia cardiovascular, malgrat que aquest factor de risc estigui al darrere del 60% dels infarts aguts de miocardi i del 40% dels ictus 1 a Espanya. Així, quan han d’enumerar per ordre d’importància els factors de risc cardiovascular, els catalans situen la hipertensió arterial, l'obesitat, el tabaquisme i el sedentarisme per davant del colesterol LDL elevat. Potser és aquesta percepció la que porti a tres de cada deu catalans a no realitzar-se mai una analítica per a conèixer els seus nivells de colesterol. Carles Aguilar parla amb el Director Mèdic de Amgen, Miquel Balcells.
CONTENIDO RECOMENDADO
28/09/2023 15:35
En las mujeres, los síntomas propios de un infarto pueden presentarse de una forma no tan típica ni aguda, relacionándolos con ansiedad o estrés, por lo que con frecuencia el diagnóstico y el tratamiento apropiado se retrasa.
EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA
25/09/2023 08:56
Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El nostre estil de vida contribueix a tenir càncer? Tot i que tots sabem que fer activitat física és beneficiós per a la nostra salut, la realitat és que a Espanya el 37% de la població es declara sedentària en el seu temps lliure, segons l'última Enquesta Nacional de Salut realitzada cada 5 anys per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els motius que justifiquen que el nostre país sigui un dels més sedentaris d'Europa segons l'enquesta realitzada per Ipsos al costat del World Economic Forum (a la quarta posició de la llista de 29 països, darrere d'Itàlia, Polònia i França) són principalment la manca de temps, segons els enquestats, a causa de les llargues jornades laborals al nostre país, així com un major ús de pantalles en el temps de lleure. Carles Aguilar parla amb Marina Morato, Tècnic de Prevenció de l'Associació Espanyola Contra el Càncer.
La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l’autocuració, és a dir, un sistema en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l’artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre
L’equilibri de la microbiota intestinal pot estar subjecte a molts factors. L'alimentació és el factor principal que tenim al nostre abast per equilibrar l'estat de la microbiota intestinal. Ara, una nova revisió, liderada per SEMiPyP, en col·laboració amb Activia, conclou que els probiòtics són un dels pilars clau per contribuir a modular la microbiota intestinal i prevenir les complicacions que apareixen quan la microbiota no està en equilibri. Carles Aguilar entrevista el Dr. Guillermo Álvarez-Calatayud, Pediatre de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid i President de la Societat Espanyola de Microbiota, Probiòtics i Prebiòtics (SEMiPyP)
La dermatitis atòpica és la patologia inflamatòria crònica més freqüent a la infància, afectant un 20% de la població pediàtrica i el 3% dels adults. El principal símptoma de la dermatitis atòpica és la picor intensa i persistent, la qual cosa afecta la qualitat de vida i el son dels afectats, cosa que provoca problemes de rendiment escolar i familiar. A més, la malaltia també sol manifestar-se en forma d'èczemes, els quals poden sobreinfectar-se i produir lesions molt visibles a nivell cutani. Per tot això cal diagnosticar precoçment els pacients, una tasca en què els farmacèutics poden jugar un paper important. Per això és molt important que s'escolti els pacients i ser-hi propers per poder derivar-los al metge en cas necessari.
L'aterosclerosi és un fenomen patològic focal que afecta les grans artèries, principalment l'aorta i les coronàries, caròtides, ilíaques i femorals. El desenvolupament de l'afecció vascular es caracteritza per un començament d'hora anomenat fatty streak o estria greixosa. Amb el pas dels anys aquest procés, que és considerat reversible, incrementa la seva acumulació lipídica i en l'adolescència ja es presenten les primeres lesions fibroses. En els anys següents, aquestes plaques s'engrandeixen i es modifiquen, i en la majoria dels casos tots aquests processos cursen asimptomàtics: l'ulceració de la placa, el trencament i la trombosi són el que precipita l'esdeveniment clínic. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.
Segons les autoritats sanitàries d'aquest país, a Espanya la prevalença de l'obesitat és del 14,5%, mentre que la del sobrepès puja al 38,5%. És a dir, un de cada dos adults presenta un pes superior al recomanable. A nivell mundial, l'OMS estima que uns 650 milions d'adults pateixen obesitat. Les persones són cada cop més conscients dels problemes de salut associats amb l'obesitat. Tot i les campanyes de salut pública, però, els mites continuen i molts d'ells impulsen l'estigma que pot afectar la salut mental de les persones amb obesitat. Per això és important abordar i conèixer aquests mites.