: LA SALUT DES DE LA RÀDIO
22/09/2024 08:07
En Bones Mans 22/09/2024
Programa complet d’En Bones Mans amb Robert Calvo.
: LA SALUT DES DE LA RÀDIO
22/09/2024 08:07
Programa complet d’En Bones Mans amb Robert Calvo.
EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA
25/08/2024 08:07
Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) ha realitzat un estudi pioner que revela diferències significatives en la microbiota intestinal entre homes i dones que han patit un ictus isquèmic. Aquesta investigació destaca la importància del sexe biològic en els estudis relacionats amb els trastorns cerebrovasculars i la microbiota intestinal. L’estudi, que publica la revista European Journal of Neurology s’ha realitzat en el marc del projecte Maestro del Instituto de Salud Carlos III. L'ictus isquèmic, una malaltia cerebrovascular que causa afecció al flux sanguini del cervell, manté una connexió ben establerta amb la microbiota intestinal a través de l'eix bidireccional intestí-cervell. Fins ara, no es disposava de dades que relacionessin la microbiota intestinal amb el sexe dels pacients d'ictus isquèmic. Carles Aguilar conversa amb el Dr. Miquel Lledós, del Grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’IR Sant Pau i investigador principal de l’estudi.
La Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN) en col·laboració amb PulseLife (abans 360 metges) ha llançat una aplicació gratuïta per a professionals sanitaris que detecta el nivell de risc de suïcidi del pacient a partir de les guies clíniques. Es tracta de la primera aplicació en espanyol dirigida a detectar el risc de suïcidi a l'Atenció Primària. Per fer-ho, empra un algorisme que avalua el risc mitjançant una sèrie de preguntes curtes. En funció de les respostes, el programa mostra una taula recapitulativa amb el grau de risc suïcida en què es podria trobar el subjecte i indica suggeriments sobre com actuar. El 90% dels professionals sanitaris tracten o han tractat pacients amb patologies relacionades amb la salut mental, segons una enquesta realitzada per PulseLife i SEMERGEN. Tot i això, el 65% d'aquests professionals asseguren que no compten amb els coneixements necessaris per identificar el risc de suïcidi en els seus pacients. Carles Aguilar parla amb la Dra. Carmen Jódar, Metge de Família i Membre de la Comissió de Salut Mental de SEMERGEN.
Celebració del Dia Mundial del Consumidor organitzat per les sis associacions de consumidors més representatives de Catalunya. El 15 de març d’enguany es va celebrar el Dia Mundial del Consumidor i volem explicar-los la importància de celebrar aquest dia i quines són les entitats que defensen als consumidors. En una societat de consum com la que vivim, en la que els canvis es succeeixen de manera vertiginosa celebrar el Dia del Consumidor es més que una simple celebració, es donar valor al paper que representen les associacions de consumidors defensant els nostres drets. Per primer cop les associacions de consumidors més representatives de Catalunya s'han unit per organitzar una jornada amb l'objectiu de treballar conjuntament en la defensa de tots els consumidors. Ens ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.
Parlem de la síndrome metabòlica. Un conjunt de condicions que augmenten el risc de malalties cardíaques, accidents cerebrovasculars i diabetis tipus 2. Es caracteritza per la presència d'almenys tres dels factors següents: Obesitat abdominal: Mesura de la cintura elevada (més de 102 cm en hòmens i més de 88 cm en dones). Nivells alts de triglicèrids: Generalment 150 mg/dl o més. Baix nivell de colesterol HDL: Menys de 40 mg/dl en homes i menys de 50 mg/dl en dones. Pressió arterial elevada: 130/85 mmHg o més. Glucosa en dejú elevada: 100 mg/dl o més.La síndrome metabòlica està relacionada amb factors d'estil de vida, com ara la manca d'activitat física, una dieta poc saludable i el tabaquisme. El tractament sol incloure canvis en l'estil de vida, com ara una alimentació equilibrada, exercici regular i, en alguns casos, medicació. . Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.
Des de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM) i la seva secció de mama (SEDIM), davant la notícia que s'ha fet viral recentment als mitjans de comunicació sobre un test en saliva “ràpid i barat” matisen que: No és cert que aquest sistema sigui més precís que la mamografia ni que permeti una detecció primerenca del càncer de mama, tal com diu a l'article “és més precís que en la detecció del càncer de mama que la mamografia i permet una detecció primerenca de càncer de mama ”. La notícia es fonamenta en un article publicat el 13 de febrer a la revista “Journal of Vacum Science and Technology B”. Es tracta d'un estudi experimental amb 21 pacients on una eina és capaç de detectar dos biomarcadors del càncer de mama en saliva. Aquest tipus de marcadors són útils per monitoritzar una malaltia establerta quan hi ha càrrega tumoral alta i és més probable que es pugui detectar un biomarcador de càncer específic en fluids com a plasma sanguini o saliva. En cap cas, segons l'evidència científica disponible, es pot plantejar la detecció de biomarcadors en fluids a l'escenari de cribratge i prevenció secundària que requereix alta sensibilitat i especificitat per detectar el càncer de mama en un estadi subclínic abans que apareguin símptomes. Carles Aguilar comenta aquesta qüestió amb la dra. Myriam Montes, especialista en mama de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica, SERAM.
Els superbacteris maten 20 vegades més que els accidents de trànsit a Espanya. El 2023 es van produir més de 20.000 morts a Espanya per culpa dels bacteris resistents als fàrmacs, segons un nou estudi. L'any 2024 moriran a Espanya 23.303 persones a causa de bacteris multiresistents; per culpa de patògens que no responen als antibiòtics disponibles. Així ho estima un estudi realitzat per la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) presentat a Madrid que destaca que la xifra de morts relacionades amb la resistència als antimicrobians és 20 vegades superior al de persones mortes en accidents de trànsit. Expliquem el tema amb el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic del Programa
PROGRAMA COMPLETO
18/08/2024 08:07
Programa complet 'En bones mans', amb Carles Aguilar. Escolta el programa de salut, educació sanitara i qualitat de vida d'Onda Cero Catalunya.
PROGRAMA COMPLETO
28/07/2024 08:07
Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem de l’artritis reumatoidea, de la malaltia cardíaca, de la colitis ulcerosa, del lupus i del càncer colorectal.
L'any 2006 va començar amb manifestacions de l'artritis i van transcórrer dos anys aconseguir un diagnòstic amb nom propi: artritis reumatoide-AR. Això es va aconseguir després de l'atenció especialitzada de metges reumatòlegs de molt prestigi, a més de la realització de múltiples proves específiques de laboratori i d'imatge. (radiografies, ressonàncies magnètiques, etc.). Actualment Mónica porta una pròtesi a l'espatlla dreta i segueix somrient-lo a la vida. A través del seu exemple vol convèncer els qui pateixen artritis o altres malalties o limitacions que es pot ser feliç malgrat aquestes. L'artritis el va convertir en un ésser per servir els altres i aquesta és la seva missió de vida que exerceix amb gran entusiasme. Carles Aguilar conversa amb Mónica Finol.
La malaltia cardíaca és una de les principals causa de mort a nivell mundial. També és una causa important de discapacitat. Tot i això, es poden prendre mesures per millorar la salut i ajudar a prevenir malalties del cor. El primer pas és comprendre el risc de malaltia cardíaca. Aquest risc depèn de molts factors, alguns dels quals poden canviar i d'altres no. Conèixer-los i treballar en les coses que pot canviar pot reduir el risc de malaltia cardíaca i convertir-se en una persona sense factors de risc cardiovascular. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.
Disponible a Espanya una nova opció per els pacients de colitis ulcerosa de moderada a greu que no responen, no toleren o perden resposta a la teràpia convencional o biològics. La colitis ulcerosa suposa una càrrega significativa en la qualitat de vida, ja que els pacients enfronten símptomes incapacitants com la urgencia defecatoria, la fatiga o el dolor abdominal, cosa que pot interferir amb les seves activitats diàries i relacions socials.9, 10 altes taxes de depressió i ansietat, fins a un 20% i 11% respectivament,11 subratllen encara més els desafiaments sobre la salut mental que enfronten els pacients. A això se suma que solen ser diagnosticats entre els 20 – 30 anys, un moment de màxim desenvolupament vital a nivell personal i laboral, podent afectar el seu desenvolupament normal. Carles Aguilar entrevista el Dr. Eugeni Domènech, Cap de Gastroenterologia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.
El lupus es una patologia autoimmune crònica, on el mecanisme de defensa de l'organisme s'ataca a si mateix. Això genera un excés d'anticossos a la sang que provoca inflamació i dany a les articulacions, els músculs i altres òrgans. . Actualment, s'estima que afecta més de 82.000 persones a Espanya, 3 i 5 milions a tot el món. El 90% d'aquests pacients són dones entre 15 i 44 anys. Les manifestacions del lupus poden ser molt variades i és complicat trobar dos casos que experimentin els mateixos símptomes, per això moltes vegades poden trigar anys a rebre un diagnòstic. El lupus irromp i canvia la vida dels pacients, per la qual cosa cal treballar juntament amb el nostre Sistema de Sanitat per arribar a una igualtat sanitària, on no depengui del codi postal per rebre una adequada i coordinada atenció sanitària i accés al tractament. Parlem amb Silvia Pérez Ortega, Presidenta de Felupus.
Eduard Batlle, professor de recerca ICREA en l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), Cap del Programa de Càncer d'aquest mateix centre es entrevistat per Carles Aguilar. El Dr. Batlle, líder mundial en la recerca del càncer colorectal (CCR) ha identificat per primera vegada les cèl·lules responsables de la metàstasi en aquest tipus de càncer. L'investigador adverteix que, si bé la mitjana d'edat de les persones diagnosticades amb càncer de còlon és de 70 anys, actualment està havent-hi "una incidencia elevada de pacients de 30 i 40 anys”. Segons les dades publicades el mes de març passat per l'Observatori del Càncer de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, s'estima que durant 2023 es van diagnosticar en l'Estat 40.203 nous casos d'aquesta mena de tumor. És el segon més freqüent en homes després del de pròstata i en dones després del de mama, i és la segona causa de mort per càncer, tant en homes (per darrere del de pulmó) com en dones (per darrere del de mama). Carles Aguilar entrevista al Dr. Eduard Batlle que ha guardonat amb el Premi Nacional de Recerca que atorga la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.
EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR
28/07/2024 08:04
Eduard Batlle, professor de recerca ICREA en l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), Cap del Programa de Càncer d'aquest mateix centre es entrevistat per Carles Aguilar. El Dr. Batlle, líder mundial en la recerca del càncer colorectal (CCR) ha identificat per primera vegada les cèl·lules responsables de la metàstasi en aquest tipus de càncer. L'investigador adverteix que, si bé la mitjana d'edat de les persones diagnosticades amb càncer de còlon és de 70 anys, actualment està havent-hi "una incidencia elevada de pacients de 30 i 40 anys”.
EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR
21/07/2024 11:53
Aquest impacte és especialment significatiu entre els pacients diabètics, ja que es calcula que un terç de les persones que conviuen amb diabetis tipus 2 acaben desenvolupant algun tipus de malaltia renal. Expressat en anys de vida, una persona amb ERC i DM2 viu de mitjana 16 anys menys que la població general. A més, l'inici de la teràpia renal sustitutiva, la fase més avançada de la malaltia, comporta un gran estrés emocional i psicològic per al pacient. Les conseqüències d'aquesta malaltia per al sistema sanitari també són molt rellevants. Carles Aguilar entrevista el Dr. José Luis Górriz, Cap de Servei de Nefrologia de l'Hospital Clínic de València.
EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA
21/07/2024 11:52
Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem dels aliments ultra-processats, de la malaltia renal crònica, del decàleg del Benestar Sanitari i de la migranya.
Tots els aliments passen per diversos processos per aconseguir durabilitat, conservació i garantir la seguretat dels mateixos. La diferència entre els aliments ultra-processats són que aquests productes han passat per diferents processos industrials i que contenen una varietat d’ingredients. Són populars per la seva conveniència i sabor, però també estan sota el punt de mira per les seves possibles implicacions en la salut. Per ajudar-nos a entendre millor què són aquests aliments, quins efectes poden tenir sobre la nostra salut i com podem prendre decisions més informades a l'hora de triar els nostres aliments, avui comptem amb la Sra. Yvonne Colomer, Directora de la Fundació Triptolemos.
S'estima que 1 de cada 7 espanyols presenta algun grau de malaltia renal crònica, en concret el 15,2% del total. Aquest impacte és especialment significatiu entre els pacients diabètics, ja que es calcula que un terç de les persones que conviuen amb diabetis tipus 2 acaben desenvolupant algun tipus de malaltia renal. Expressat en anys de vida, una persona amb ERC i DM2 viu de mitjana 16 anys menys que la població general. A més, l'inici de la teràpia renal sustitutiva, la fase més avançada de la malaltia, comporta un gran estrés emocional i psicològic per al pacient. Les conseqüències d'aquesta malaltia per al sistema sanitari també són molt rellevants. La càrrega econòmica de l'ERC en pacients amb DM2 augmenta dràsticament amb el deteriorament de la funció renal, principalment a causa de l'hospitalització de pacients per causes cardiovasculars i de la diàlisi. De fet, s'estima que el cost anual per pacient a la fase més avançada de la infermetat (fase 5) és superior als 16.000 €. Molts pacients renals tenen necessitats no cobertes, especialment els que conviuen amb diabetis. Ara es posa a la vostra disposició una teràpia que ajuda al maneig de la seva malaltia i especialment a la reducció del risc residual que presenten malgrat estar ja tractats. A més, estem convençuts que finerenona serà la pedra angular de nous tractaments a l'àrea renal i cardiovascular, amb el potencial de millorar la vida d'encara més pacients en el futur. Carles Aguilar entrevista el Dr. José Luis Górriz, Cap de Servei de Nefrologia de l'Hospital Clínic de València.
L'impacte de la pandèmia va generar un nou paradigma als centres sociosanitaris i va posar en relleu l'important paper dels serveis no assistencials com a peça clau per millorar l'atenció sanitària. Amb l'objectiu de donar solució als nous reptes del sistema de salut, ISS Espanya, companyia especialista en Facility Management i Workplace, ha elaborat juntament amb 10 experts de l'àmbit sanitari, entre ells especialistes mèdics, gestors, comunicadors i associacions de pacients, primer Decàleg del Benestar Sanitari. El document és un full de ruta que inclou els reptes principals que ha d'afrontar el sistema sanitari i totes aquelles accions a curt i llarg termini que es poden implantar des dels serveis no assistencials per impulsar el Benestar Sanitari i la millora del sistema. Ens ho explica José Enrique Aguilar, Director de la Divisió de Sanitat de ISS Facility Services España y Coordinador del projecte de Benestar Sanitari.
La migranya és la principal causa de discapacitat a tot el món en homes i dones menors de 50 anys, cosa que afecta en gran mesura la seva qualitat de vida. A Espanya, segons es desprèn del Llibre Blanc de la Migranya, aquesta és una malaltia d'alta prevalença que afecta aproximadament el 12% de la població general. A nivell mundial, s'estima que, incloent-hi tant les formes episòdiques com les cròniques, afecta el 14% de la població i fins el 18% de les dones. Com a conseqüència es tracta d'una malaltia neurològica que té impactes significatius en la salut física i emocional, així com l’àmbit social, familiar i laboral. Carles Aguilar entrevista a Elena Ruíz de la Torre, Directora Executiva de l'Aliança Europea de Migranya i Cefalees.
EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR
15/07/2024 08:08
EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR
15/07/2024 08:08
S'ha celebrat a Barcelona, el “Curs de Dematoscòpia, Inflamoscòpia, Tricoscòpia i Onicoscòpia”. La dematoscòpia és una tècnica d’imatge no invasiva que implica l’ús d’un dermatoscopi, un dispositiu de mà d‟augment amb llum polaritzada, per examinar lesions cutànies. El metge pot aplicar un gel o oli sobre la pell per reduir el reflex de la llum i millorar la visualització de les estructures cutànies o bé visualitzar directament la pell sense cap mitjà d'immersió (més freqüent). Carles Aguilar entrevista la Dra. Susana Puig, Cap del Servei de Dermatologia a l'Hospital Clínic de Barcelona.
EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA
14/07/2024 08:07
Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem de les estafes a Internet, de la IA aplicada a les dades clíniques dels pacients amb malalties minoritàries, de la primera Guia Espanyola GIRO, enfocada al maneig integral i multidisciplinar de l'obesitat en persones adultes i, entre d’altres, de diferents tècniques d’imatge no invasives per examinar lesions cutànies.
Internet ha evolucionat força des què va néixer com a mitjà de comunicació a mitjans dels anys 90. Avui és una eina amb molts usos i aplicacions, ofereix serveis de tot tipus i és una xarxa d'interacció social on la comunicació i la informació entre els usuaris es pot compartir des de diferents punts del món. I sobretot, dóna la possibilitat de realitzar-hi transaccions comercials sense limitacions. Un dels primers casos d'estafes a internet amb més ressò a la xarxa i als mitjans de comunicació va ser l'ús de la controvertida tècnica anomenada "phishing". Amb ella es pretenia obtenir dels usuaris, i de manera il·lícita, informació confidencial (claus o contrasenyes, dades bancàries o números de targetes de crèdit). Per aconseguir-ho, i mitjançant comunicacions (correus electrònics, trucades telefòniques,…) d'aparença oficial, es feien passar per persones o empreses de confiança. Amb el temps, aquest sector s'ha sofisticat i s'ha estès amb enginy, creativitat i refinament. Parlem d’un seguit d’estafes de les que podem ser víctimes amb l’Albert Garreta, Advocat i mediador, expert en matèria de consum del despatx Mallart & Garcia roqueta i col·laborador de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat. Salut + Consum + Alimentació.
La IA aplicada a les dades clíniques dels pacients amb malalties minoritàries serà decisiva per avançar en el diagnòstic precoç d’aquestes patologies. Actualment, les malalties minoritàries tenen més visibilitat, se'n parla més i hi ha més grups de recerca. Però per als pacients aquesta recerca mai serà suficient, perquè aquestes patologies impliquen moltes i diferents vessants a estudiar. En els propers anys, la IA aplicada a les dades clíniques d’aquestes persones serà decisiva per identificar patrons, avançar en el diagnòstic i fer més assajos clínics. Aquí serà clau també impulsar la recerca en genètica i el paper de les associacions de pacients. Són algunes de les conclusions del Sant Pau Talks “Com és viure sentint-se únic? Minoritàries, les malalties invisibles” amb la intervenció d’experts de renom, pacients i familiars, que han aportat i compartit els seus diferents punts de vista sobre els reptes actuals i futurs en l’abordatge d’unes patologies que afecten al 20% de la població mundial, al voltant de 350.000 catalans. Carles Aguilar parla amb la Dra. Susan Webb, Endocrinòloga, Catedràtica Emèrita de Medicina de la UAB i Responsable del Grup de Recerca de Malalties de la Hipòfisi de l'Institut de Recerca de Sant Pau
La Societat Espanyola d'Estudi de l'Obesitat (SEEDO) ha llançat la primera Guia Espanyola GIRO, enfocada al maneig integral i multidisciplinar de l'obesitat en persones adultes, amb l'objectiu d'abordar una de les principals problemàtiques de salut que afecta la societat espanyola. En els darrers anys, Espanya ha passat a formar part dels països amb més grau d'obesitat en adults. Segons l'OMS, Espanya al segon país d'Europa amb més casos d'obesitat i sobrepès, només darrere del Regne Unit. A més, al nostre país, el 63,7% dels homes i el 48,4% de les dones del nostre país presenten excés de pes. A més, l'obesitat afecta el 19,3% dels homes i el 18,0% de les dones. Parlem amb la Dra. Maitane Núñez, Assessora Mèdica de Pronokal Group
S'ha celebrat a Barcelona, el “Curs de Dermatoscòpia, Inflamoscòpia, Tricoscòpia i Onicoscòpia”. La dematoscòpia és una tècnica d’imatge no invasiva que implica l‟ús d‟un dermatoscopi, un dispositiu de mà d‟augment amb llum polaritzada, per examinar lesions cutànies. El metge pot aplicar un gel o oli sobre la pell per reduir el reflex de la llum i millorar la visualització de les estructures cutànies o bé visualitzar directament la pell sense cap mitjà d'immersió (més freqüent). Amb la dermatoscòpia s'observen patrons específics que es relacionen amb diferents patologies. Va sorgir en un primer moment per valorar lesions tumorals pigmentades, posteriorment es van descriure els signes específics de diferents patologies tumorals. Actualment, en pràcticament la totalitat de les consultes de dermatologia fem servir el dermatoscopi com a tècnica complementària no invasiva, emprant-se també per a patologia inflamatòria, així com per a cuir cabellut i ungles. Aquestes aplicacions de la dermatoscòpia les coneixem amb els noms d'inflamoscòpia, tricoscòpia i onicoscòpia. Cadascuna d'aquestes tècniques proporciona informació invaluable per al diagnòstic d'una àmplia gamma de malalties dermatològiques, permetent als metges fer avaluacions més precises i, en moltes ocasions, diagnòstics més precoços, per exemple en càncer de pell. Carles Aguilar entrevista la Dra. Susana Puig, Cap del Servei de Dermatologia a l'Hospital Clínic de Barcelona.
EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR
07/07/2024 14:58
Aquest impacte és especialment significatiu entre els pacients diabètics, ja que es calcula que un terç de les persones que conviuen amb diabetis tipus 2 acaben desenvolupant algun tipus de malaltia renal. Expressat en anys de vida, una persona amb ERC i DM2 viu de mitjana 16 anys menys que la població general. A més, l'inici de la teràpia renal sustitutiva, la fase més avançada de la malaltia, comporta un gran estrés emocional i psicològic per al pacient. Carles Aguilar entrevista el Dr. Guido Senatore, Director Mèdic de Bayer a Espanya.