Carles Aguilar

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

17/09/2023 14:19

En Bones Mans 17/9/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són la segona causa de malaltia infecciosa a Europa, darrere de les infeccions respiratòries. Amb això, es posa en relleu el problema de salut pública que suposa l'increment de casos d'ITS a Espanya, tant per la magnitud com per les complicacions i les seqüeles si no es fa un diagnòstic i tractament precoç. La salut sexual inclou, no només la prevenció i el tractament de les malalties de transmissió sexual (ETS), que apareixen després de les infeccions de transmissió sexual (ITS); també hi ha aspectes com el benestar físic i psicològic amb la nostra sexualitat i aparell genital, així com la salut reproductiva. Carles Aguilar parla amb Erea Devesa, Sexòloga, Pedagoga i Experta en Igualtat de Gènere.

Molts estudis observacionals han demostrat que la deficiència d'antioxidants suposa un factor de risc addicional per a les malalties cardiovasculars. Tot i això, els estudis d'intervenció destinats a proporcionar evidència de l'eficàcia dels micronutrients antioxidants en la prevenció d'aquest tipus de malalties han partit de la base que els antioxidants poden aportar beneficis complementaris a la salut, independentment de la situació individual de consum .Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Parlem d’un greuge que pateixen les persones que han patit o pateixen càncer. Aquestes persones malgrat, en ocasions haver superat la seva malaltia es troben discriminats especialment per les entitats financeres que en conèixer els seu historial mèdic els neguen l’opció d’obtenir un crèdit, préstec o una assegurança. A diferents països europeus existeix actualment una normativa que protegeix i regula el dret a l’oblit oncològic, però no és així a tot arreu. El mes de juny passat el Govern Central ha anunciat desprès d’un Consell de Ministres aprovar el Dret a l’Oblit Oncològic en compliment a la Resolució del Parlament Europeu i al compromís adquirit amb les associacions i col·lectius en defensa dels drets de les persones amb càncer. De tot això en parlarem tot seguit amb el Sr. Albert Garreta, Advocat i Mediador especialitzat en matèria de consum del despatx Mallart & García-Roqueta.

Vostès dirien que una persona no fumadora que viu amb un fumador, és com si visqués en una ciutat fortament contaminada pel que fa als efectes sobre la seva salut? Doncs això és el que sembla desprendre’s d’un estudi realitzat a la Universitat d’Aberdeen a Escòcia. Els no fumadors s’exposen al triple dels nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut respecte a partícules nocives. Això significa que els nivells d’aquestes partícules en la llar d’un fumador equivalen als que trobaríem a les grans ciutats contaminades. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Les malalties cardiovasculars i la demència coexisteixen en etapes avançades moltes vegades; no obstant això, hi ha pocs estudis longitudinals en persones de mitjana edat, 50 anys, que hagin avaluat la interacció entre l'aterosclerosi i els factors de risc sobre la salut del cervell. Ara, una investigació realitzada al Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC), dóna noves dades sobre aquesta relació i confirma la rellevància de controlar els factors de risc cardiovascular tradicionals, com hipertensió, colesterol, diabetis, tabaquisme o sedentarisme, no només per cuidar la salut cardiovascular, sinó també per prevenir malalties com l'Alzheimer. La informació és molt rellevant perquè obre la possibilitat d'intervenir sobre un trastorn modificable, com ara les malalties cardiovasculars, per prevenir el desenvolupament de les demències, per a les quals no hi ha tractament per a molts pacients. Com més aviat comencem a controlar els factors de risc cardiovascular, millor serà per al nostre cervell. Carles Aguilar entrevista el Dr. Valentí Fuster, Director General del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carlos lll de Madrid, President del Mount Sinai Medical Center de Nova York i Editor en Cap del Journal of The American Medical College of Cardiology.

L'Espondiloartritis és una malaltia poc coneguda que té un alt impacte a la qualitat de vida dels pacients, que alhora compten amb moltes necessitats per cobrir. Els pacients amb Espondiloartritis en el moment del diagnòstic tenen una edat mitjana de 30 anys, per la qual cosa es tracta d'un perfil d'adult jove, recentment incorporat al món laboral. El seu dia a dia està marcat pel dolor, un dels símptomes que més dificulta la vida dels pacients, cosa que el porta a haver d'assumir una renúncia a nivell laboral, social i familiar a la meitat dels casos. Però també és habitual la fatiga, inflor, rigidesa i somni. Resoldrem algunes preguntes: Quina importància té farmàcia hospitalària en l'abordatge assistencial de l'espondiloartritis? Com s'ha d'incorporar la tasca d'aquesta especialitat en el maneig de l'espondiloartritis? Quines són les principals línies de tractament? Quina implicació té l'adherència terapèutica i com promoure-la entre els pacients? Quines són les principals complicacions d'un maneig inadequat de la patologia? Quins avenços a nivell terapèutic s'han experimentat en els últims anys en el maneig de l'espondiloartritis? principals línies terapèutiques més rellevants o prometedores?, etc . Parlem amb Carlos Seguí, Farmacèutic Hospitalari de l'Hospital General de Granollers

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

17/09/2023 11:41

Com més aviat comencem a controlar els factors de risc cardiovascular, millor per al nostre cervell

Les malalties cardiovasculars i la demència coexisteixen en etapes avançades moltes vegades; no obstant això, hi ha pocs estudis longitudinals en persones de mitjana edat, 50 anys, que hagin avaluat la interacció entre l'aterosclerosi i els factors de risc sobre la salut del cervell. Ara, una investigació realitzada al Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC), dóna noves dades sobre aquesta relació i confirma la rellevància de controlar els factors de risc cardiovascular tradicionals, com hipertensió, colesterol, diabetis, tabaquisme o sedentarisme, no només per cuidar la salut cardiovascular, sinó també per prevenir malalties com l'Alzheimer. Carles Aguilar entrevista el Dr. Valentí Fuster, Director General del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carlos lll de Madrid, President del Mount Sinai Medical Center de Nova York i Editor en Cap del Journal of The American Medical College of Cardiology.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/09/2023 14:27

En Bones Mans 10/9/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Donar la possibilitat al pacient de valorar la seva experiència ha esdevingut un punt clau del procés assistencial. I és que el 83% de les persones es refia de les opinions donades per altres pacients i els ajuda a prendre decisions relacionades amb el seu estat de salut i benestar, cosa que repercuteix directament que arribin nous casos a les consultes, centres mèdics i hospitals . A més, el feedback ajuda a millorar els processos i l'experiència assistencial. Tot i això, només el 35% dels experts demana de forma proactiva als seus pacients que deixin la seva valoració després de la consulta. Això fa que el 65% restant desconegui l'índex de satisfacció real del pacient amb el mateix expert o amb el centre, així com els aspectes que cal millorar en el procés assistencial. Així ho revela l'Estudi “L'experiència del pacient, més enllà de la consulta mèdica” realitzat entre metges i especialistes. Carles Aguilar, CEO i Co-Fundador de Top Doctors.

Mantenir la ment activa durant l'etapa vital de l'envelliment pot repercutir en una salut física i mental millor, i fins i tot pot augmentar la longevitat de les persones. Ser actius mentalment, evitar o controlar l'estrès i cercar sempre mantenir una actitud positiva i optimista davant de la vida, poden ser immillorables punts de partida per envellir amb una bona qualitat de vida. Mantenir la curiositat, seguir aprenent i relacionar-se amb persones i el món és fonamental, així com ho és acceptar el nostre propi envelliment. Les activitats que combinen lectura, càlcul i la resta de funcions cognitives són essencials per contribuir a mantenir la ment desperta. Carles Aguilar parla amb José Manuel Pérez, responsable de Coordinadors Assistencials de la Direcció Tècnica Assistencial de DomusVi.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La pràctica regular d'exercici físic és una recomanació establerta per prevenir i tractar els principals factors de risc cardiovascular modificables, com ara la diabetis mellitus, la hipertensió i la dislipèmia. Realitzar activitat física d'intensitat moderada durant un mínim de 30 min. 5 dies per setmana o d'intensitat alta durant un mínim de 20 min. 3 dies per setmana millora la capacitat funcional i s'associa a reduccions en la incidència de malaltia cardiovascular i mortalitat. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en 800.000 les morts per suïcidi que es produeixen cada anys al món. O el que és el mateix: una mort cada 40 segons. Una mortalitat superior a la causada per les guerres i els homicidis i que és la segona causa de mort en persones de 16 a 25 anys. Les morts per suïcidi d’homes tripliquen les de les dones i el 75% dels casos es produeixen en països amb ingressos mitjans o baixos. Catalunya va registrar un total de 607 morts per suïcidi al 2022: 440 homes i 167 dones, segons dades de l’INE, un 8% més que al 2018. La taxa de morts per suïcidi a Catalunya el 2021 era del 14,4%, segons dades de l’IDESCAT. El suïcidi és la primera causa de mort en la població catalana de 16 a 35 anys. Durant l’any 2020, el suïcidi va ser la primera causa externa de mort a Catalunya del jovent, amb un 30,53% d’aquestes defuncions. Respecte del total de morts de les persones joves el 2020, és la segona causa i correspon al 14,1%: el 13,9% en el cas dels homes i el 14,6%, per a les dones. Carles Aguilar entrevista al Dr. Xavier Fàbregas, Metge Especialista en Addiccions i Salut Mental i Director Mèdic del Centre Mas Ferriol.

L'Espondiloartritis és una malaltia poc coneguda que té un alt impacte a la qualitat de vida dels pacients, que alhora compten amb moltes necessitats per cobrir. Els pacients amb Espondiloartritis en el moment del diagnòstic tenen una edat mitjana de 30 anys, per la qual cosa es tracta d'un perfil d'adult jove, recentment incorporat al món laboral. El seu dia a dia està marcat pel dolor, un dels símptomes que més dificulta la vida dels pacients, cosa que el porta a haver d'assumir una renúncia a nivell laboral, social i familiar a la meitat dels casos. Però també és habitual la fatiga, inflor, rigidesa i somni. Parlem amb Pedro Plazuelo, President de la Coordinadora Espanyola d’Associacions d’Espondiloartritis .

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

10/09/2023 10:36

Parlem del suïcidi?

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en 800.000 les morts per suïcidi que es produeixen cada anys al món. O el que és el mateix: una mort cada 40 segons. Una mortalitat superior a la causada per les guerres i els homicidis i que és la segona causa de mort en persones de 16 a 25 anys. Les morts per suïcidi d’homes tripliquen les de les dones i el 75% dels casos es produeixen en països amb ingressos mitjans o baixos. Catalunya va registrar un total de 607 morts per suïcidi al 2022: 440 homes i 167 dones, segons dades de l’INE, un 8% més que al 2018. . Carles Aguilar entrevista al Dr. Xavier Fàbregas, Metge Especialista en Addiccions i Salut Mental i Director Mèdic del Centre Mas Ferriol.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

04/09/2023 08:07

En Bones Mans 3/9/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els radiòlegs realitzen amb èxit les primeres femoroplàsties o cimentació percutània de pròtesis de maluc amb afluixament asèptic a Espanya. L'envelliment poblacional progressiu, juntament amb la millor cobertura sanitària, han generat un augment progressiu tant del nombre de pacients portadors d'una primera artroplàstia de maluc (ATC primària) com dels que necessiten «recanviar» aquesta ATC (recanvi o revisió protètica secundària ), per a aquest subgrup de pacients en què el recanvi protètic quirúrgic s'hauria de plantejar, però està contraindicat, la femoroplàstia té la seva principal comesa. Per això, a partir del 2010 es va començar a desenvolupar la tècnica de la injecció percutània de ciment periprotèsic mitjançant control fluoroscòpic o tomografia computeritzada (femoroplàstia [FMP]), sobretot a França i Holanda, però a Espanya no s'havien implementat fins ara . Carles Aguilar parla amb el Dr. Xavier Tomàs Batlle, Metge Especialista en Radiologia i Cap de Secció de Radiologia Musculoesquelètica de l'Hospital Clínic de Barcelona.

En pocs dies comença la tornada a l'escola, una data assenyalada per als professionals que atenen la població infantil, entre els quals destaquen els pediatres d'AP. Entre el 6 i el 15 de setembre, en funció de la CCAA i del nivell educatiu, més de sis milions de nens, nenes i adolescents tornaran a les aules d'Educació Infantil, Primària i Secundària Obligatòria. Al voltant d'un de cada quatre presenta alguna malaltia o trastorn crònic, entre les quals destaquen els del metabolisme, com l'obesitat i els seus trastorns associats, la diabetis, les al·lèrgies i l'asma, l'epilèpsia i els trastorns del neurodesenvolupament i l'aprenentatge, com ara el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH). Amb elles destaquen també els trastorns de l'espectre autista (TEA) i problemes derivats de la prematuritat en el naixement, en auge per l'augment de parts preterme en els darrers anys. Davant d'aquesta realitat, l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (AEPap) recorda que el pediatre d'AP és el professional de la salut de referència per a la majoria de famílies i, per tant, ha de ser el nexe amb els docents i els pares per afavorir el desenvolupament correcte dels alumnes amb alguna malaltia crònica, en particular, amb patologia crònica complexa. Ens ho explica Teresa Cenarro, Pediatre d´Atenció Primària i Vicepresident de l´AEPap.

Quin tipus de personalitat ha estat associada als patiments cardiovasculars? Els factors psicosocials i conductuals, inclòs l'estat d'ànim (depressió, ansietat, enuig i estrès), la personalitat (tipus A, tipus D i hostilitat) i el suport social s'associen tant al desenvolupament com a la progressió de malaltia cardiovascular. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Durant els darrers mesos han arribat a Espanya notícies que parlen sobre la crisi dels opiacis a Amèrica i Canadà. No n'hi ha per menys. Segons el Centre Nacional d'Estadístiques de Salut dels Centres per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units, entre l'abril del 2020 i el mateix mes del 2021, més de 100.000 persones van morir per sobredosi d'aquests compostos. El fentanilo és qui sol copar tots els titulars. Aquest és un principi actiu dins de la família dels opiacis i se li atribueix un poder entre 50 i 100 vegades més fort que el de la morfina. Per això l'addicció que genera encara és més brutal i que es miri amb temor una possible rèplica de la situació a l'altra banda del toll, a Espanya. Tot i això, experts descarten que això pugui arribar a ser així. Carles Aguilar entrevista la Dra. Alicia Alonso Cardaño, Anestesista de la Unitat del Dolor de l'Hospital Universitari de Lleó i Coordinadora del Grup d'Opioides de la Societat Espanyola del Dolor.

La Espondiloartritis és una malaltia poc coneguda que té un alt impacte en la qualitat de vida dels pacients, que alhora compten amb moltes necessitats per cobrir. Els pacients amb Espondiloartritis en el moment del diagnòstic tenen una edat mitjana de 30 anys, per la qual cosa és un perfil d'adult jove, recentment incorporat al món laboral. L'impacte que té en la qualitat de vida dels adults joves en el dia a dia està marcat pel dolor, un dels símptomes que més dificulta la vida dels pacients, cosa que el porta a haver d'assumir una renúncia a nivell laboral , social i familiar a la meitat dels casos. Però també és habitual la fatiga, inflor, rigidesa i somni. Cal avançar en el diagnòstic precoç, s'estima que transcorre una mitjana de 3 anys a diagnosticar la patologia. Temps que, en no rebre tractament adequat, la malaltia avança amb el risc consegüent de deteriorament irreversible. Carles Aguilar parla amb la Dra. Maria Llop, Reumatòloga de l'Hospital Universitari Parc Taulí de Barcelona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

04/09/2023 07:55

La Espondiloartritis és una malaltia poc coneguda que té un alt impacte en la qualitat de vida dels pacients

La Espondiloartritis és una malaltia poc coneguda que té un alt impacte en la qualitat de vida dels pacients, que alhora compten amb moltes necessitats per cobrir. Els pacients amb Espondiloartritis en el moment del diagnòstic tenen una edat mitjana de 30 anys, per la qual cosa és un perfil d'adult jove, recentment incorporat al món laboral. L'impacte que té en la qualitat de vida dels adults joves en el dia a dia està marcat pel dolor, un dels símptomes que més dificulta la vida dels pacients, cosa que el porta a haver d'assumir una renúncia a nivell laboral , social i familiar a la meitat dels casos. Carles Aguilar parla amb la Dra. Maria Llop, Reumatòloga de l'Hospital Universitari Parc Taulí de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

28/08/2023 14:49

En Bones Mans 27/8/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Intel·ligència Artificial està suposant una gran revolució en l'àmbit de la salut amb avantatges importants per al treball dels professionals i l'atenció dels pacients, suposant significatives innovacions en qüestions relacionades amb el diagnòstic i el tractament. Però, quines són les properes fites en la recerca en aquest àmbit i quines noves aplicacions poden sorgir en el futur més proper? Pot servir per prevenir malalties i millorar els tractaments? Quins beneficis tangibles té per a professionals i pacients? Carles Aguilar parla amb Ana Jiménez, Responsable d´Intel·ligència Artificial de Quibim i Enginyera de Telecomunicacions i Biomèdica per la Universitat Politècnica de València.

Els disruptors endocrins són una sèrie de substàncies químiques capaces d'alterar el sistema hormonal de l'organisme humà i generar-ne la disfunció, cosa que pot contribuir, juntament amb altres factors, a diferents malalties relacionades amb la salut reproductiva de la dona, trastorns de la funció reproductora masculina, malalties neurològiques, trastorns metabòlics, càncer de tiroide o trastorns cardiovasculars. què són? Per què armen tant enrenou i se'n parla cada dia més? Carles Aguilar parla amb Mar Santamaria, Responsable d'Atenció Farmacèutica de PromoFarma

En els darrers anys, l'avenç en el coneixement de la microbiota intestinal ha demostrat que és clau en el desenvolupament i l'estat de salut de l'ésser humà, amb funcions específiques que contribueixen al bon funcionament de l'organisme. Entre altres, la microbiota és indispensable per al correcte creixement corporal, el desenvolupament de la immunitat i la nutrició. La composició de cada microbiota intestinal és única i varia segons diferents factors. Sobre alguns no podem actuar directament com la genètica, el component anatòmic del tracte intestinal, l'edat gestacional, el mode de naixement o l'edat; tanmateix, el nostre estil de vida és també un dels factors clau, sobre el que sí que podem actuar. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic d'En Bones Mans

Existeixen força evidències que indiquen que les persones amb trastorns mentals tenen una expectativa de vida considerablement més curta, d’uns 10 anys menys, que la població general. A més, el risc de mort prematura ha augmentat en els últims anys en aquest col·lectiu. Malgrat això, fins avui dia mai s’havia analitzat si la situació també es reproduïa al nostre territori i si els factors associats a un major risc eren els mateixos. Un equip del Parc Sanitari Sant Joan de Déu · Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD) han analitzat les dades dels registres de salut dels pacients hospitalitzats i atesos en centres ambulatoris en la regió de Catalunya per determinar si hi havia una associació entre els trastorns mentals i el risc de mort prematura, i quins factors podien jugar un paper determinant. L’equip de treball ha analitzat les dades de més de 500.000 persones més grans de 18 anys ateses pel Servei Català de Salut entre l’1 de gener del 2005 i el 31 de desembre del 2016, diagnosticades amb almenys un dels següents trastorns de salut mental: esquizofrènia, trastorn de l’estat d’ànim, trastorn delirant, psicosi, ansietat, estrès, reacció d’adaptació o depressió. Carles Aguilar entrevista a la Dra. Beatriz Olaya, Dra. en Psicología i Investigadora del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

24/08/2023 12:01

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

24/08/2023 12:01

En Bones Mans 13/8/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'esclerodèrmia o esclerosi sistèmica és una malaltia poc prevalent, de caràcter autoimmune, que afecta el teixit connectiu de l'organisme i produeix enduriment a la pell (augment de la producció de teixit connectiu); a més de poder provocar-ho també als vasos sanguinis i en alguns òrgans interns. Concretament, “l'afectació digestiva és la segona més freqüent després de la cutània en aquests pacients. Entre un 70 i 90% presentaran símptomes després de dos anys de la instauració del fenomen del Raynaud. A més, pot afectar qualsevol tram de l'aparell digestiu des de la boca fins a l'anus, sent els símptomes més freqüents: el meteorisme, dolor epigàstric, abdominal, nàusees, distensió abdominal, disfàgia, diarrees, restrenyiment, pèrdua de pes i incontinència fecal entre d'altres . Carles Aguilar entrevista el Dr. Ivan Castellví, Portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i Reumatòleg de l'Hospital Universitari de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Metges internistes de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) criden l'atenció sobre la importància d'una nutrició adequada per mantenir un bon estat de salut, prevenir malalties i evitar complicacions de patologies cròniques en cas que ja es pateixin. En aquest sentit, criden especialment l'atenció sobre la importància que té el cribratge i la valoració nutricional en l'avaluació clínica dels pacients que ingressen a l'hospital per prevenir, garbellar i tractar la sarcopènia (disminució de la massa i força muscular) i la desnutrició, ja que un maneig nutricional adequat ajuda a millorar el pronòstic dels pacients i de les patologies tractades i a modificar el curs de les malalties. Així mateix, ofereixen consell a la població general per millorar els seus hàbits nutricionals i d'exercici per tal de preservar-ne la salut. Parlem amb la Dra. Juana Carretero, Presidenta de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI)

Parlem del nou concepte de l'home light, és a dir, de l'home sense factors de risc cardiovascular. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Els divulgadors i organitzacions dirigides a desmuntar les pseudoteràpies es veuen enfrontats amb cada vegada més freqüència a demandes judicials, insults i fustigació en xarxes socials. Per advertir sobre les pràctiques que utilitzen els venedors de teràpies perilloses per a la salut, l'Institut Salud sin Bulos ha dut a terme el “Decàleg de tàctiques de les pseudoteràpies per fer callar els crítics”, document que ja està disponible en línia. Les demandes judicials són un dels recursos més utilitzats per les organitzacions que estan darrere de les pseudoteràpies. Parlem amb Ricardo Mariscal, Responsable de Relacions Institucionals de Salud sin Bulos.

A Espanya s'estima que un milió de persones pateixen migranya crònica i més de quatre milions migranya episódica, afectant en el 80% dels casos les dones. A nivell mundial, és la tercera malaltia més prevalent del món i el trastorn neurològic més discapacitant entre els 16-50 anys]. Així mateix, les dades evidencien que el 95% dels pacients triga de mitjana més de sis anys a rebre un diagnòstic i el 40% està sense diagnosticar. La migranya no és només un mal de cap, els pacients pateixen símptomes altament incapacitants que poden arribar a limitar-ne la funcionalitat i afectar greument la seva qualitat de vida, influint negativament en diferents àmbits a nivell personal, laboral, així com en els seus estudis, ja que en la majoria de casos, comença a edats joves. Carles Aguilar parla amb el Dr. Pablo Irimia, Coordinador del Grup d'Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia i Consultor del Departament de Neurologia de la Clínica Universitat de Navarra.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

24/08/2023 11:59

En Bones Mans 20/8/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. A l'informe realitzat per Cardioalianza 'Les malalties cardiovasculars a Catalunya: pla de prioritats per a la millora de la prevenció i l'atenció sanitària', pacients, professionals sanitaris i polítics advoquen per prioritzar la universalització de la rehabilitació cardíaca a Catalunya. L'informe analitza les necessitats no cobertes de la salut cardiovascular al sistema sanitari, centrant-se en la necessitat d'avançar en la promoció i el diagnòstic de les malalties cardiovasculars, en la millora de la continuïtat assistencial, la universalització de la rehabilitació cardíaca i proporcionant més informació i formació al pacient. Les malalties cardiovasculars són responsables del 32% de les morts a tot el món, cosa que equival a aproximadament 17,9 milions de morts a l'any. A Catalunya el 2020 van ser la primera causa de mort entre les dones i la segona entre els homes. Carles Aguilar entrevista Tomàs Fajardo, President de CardioAlianza.

Un estudi sobre l’ús dels telèfons mòbils mostra que la nostra suposada dependència d’aquests aparells és una conseqüència de la nostra necessitat de socialitzar. Veiem cada dia persones que es passen hores i hores sense apartar la vista del mòbil, enviant missatges constantment i comprovant cada pocs minuts el que els seus coneguts comparteixen a les xarxes socials. Habitualment, aquesta actitud s'ha considerat una mostra de conducta antisocial, i nombrosos assajos han explorat els problemes psicològics que podria comportar aquesta suposada addicció al mòbil. Això que l'addicció al mòbil fa als joves No obstant, un estudi recent planteja la possibilitat que hàgim enfocat malament aquesta qüestió. I assenyala que, de fet, podria ser un exemple de conducta hipersocial. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

L´estimulació cerebral profunda demostra beneficis a llarg termini en pacients amb depressió resistent al tractament. Un grup d'investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital Santa Creu i Sant Pau - IIB Sant Pau ha publicat a la revista The Journal of Clinical Psychiatry els resultats amb la sèrie de pacients més llarga d'Europa que demostren que aquesta tècnica de neuromodulació quirúrgica és eficaç i segura a llarg termini, beneficiant més de la meitat dels casos. Sant Pau ha estat pioner a Europa en fer aquesta tècnica, que actualment s'ofereix com a alternativa d'ús compassiu als pacients més greus que no han mostrat resposta a cap altre tractament. L'estimulació cerebral profunda va produir una millora significativa i duradora en la majoria dels pacients estudiats, cosa que reforça la possibilitat que aquesta tècnica pugui ser una alternativa per a aquells que pateixen depressió greu i resistent al tractament convencional. Carles Aguilar parla amb el r. Javier de Diego, Psiquiatre de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i Investigador a l'Institut de Recerca de Sant Pau del CIBERSAM.

Sant Pau inicia un Programa de Cirurgia Robòtica multidisciplinari que inclou cinc equips quirúrgics. L’Hospital de Sant Pau ha iniciat el seu Programa de Cirurgia Robòtica incorporant el model més avançat del robot quirúrgic Da Vinci del mercat (Da Vinci Xi IS4000). Són cinc els equips quirúrgics encarregats de desenvolupar el programa: Cirurgia Hepatobiliar i Pancreàtica (HBP), Bariàtrica i Esofagogàstrica, Còlon i Recte, Ginecologia i Cirurgia Toràcica (CTO). La cirurgia robòtica és el màxim exponent d'un desenvolupament tecnològic quirúrgic avançat i la seva incorporació suposarà millorar la qualitat assistencial als usuaris, optimitzant els resultats de les intervencions quirúrgiques fetes amb aquests equips, amb múltiples beneficis clínics per a pacients i per a cirurgians. La cirurgia robòtica combina els avantatges per al pacient, amb una cirurgia mínimament invasiva que molts cops suposa menys dolor postoperatori i una estada hospitalària més curta; i per al professional, ja que la capacitat de moviment dels braços robòtics del Da Vinci Xi comporta més facilitat per reproduir els moviments que es farien en cirurgia oberta, especialment en l’àmbit de les sutures, tot això combinant una millora ergonòmica i una visió molt superiors. Carles Aguilar entrevista a Montse Serra, Supervisora de Bloc Quirúrgic de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

14/08/2023 07:19

El 95% dels pacients amb migranya triga de mitjana més de sis anys a rebre un diagnòstic i el 40% està sense diagnosticar

A Espanya s'estima que un milió de persones pateixen migranya crònica i més de quatre milions migranya episòdica, afectant en el 80% dels casos les dones. A nivell mundial, és la tercera malaltia més prevalent del món i el trastorn neurològic més discapacitant entre els 16-50 anys. Així mateix, les dades evidencien que el 95% dels pacients triga de mitjana més de sis anys a rebre un diagnòstic i el 40% està sense diagnosticar. Carles Aguilar parla amb el Dr. Pablo Irimia, Coordinador del Grup d'Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia i Consultor del Departament de Neurologia de la Clínica Universitat de Navarra.