Carles Aguilar

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/03/2022 10:33

En Bones Mans 14/3/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La III Reunió del Grup de Treball de Gestió Clínica de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI), celebrada recentment, va analitzar bones pràctiques en gestió clínica, experiències i novetats en salut digital i la utilitat d‟un model de gestió per identificar activitats que suposen un cost per al sistema i que, tanmateix, no afegeixen valor i consumeixen recursos. El Dr. Jesús Canora, Coordinador del Grup de Treball de Gestió Clínica de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) ens ho explica.

El terme vasculitis engloba un conjunt de malalties la característica principal de les quals és la inflamació dels vasos sanguinis. Com a conseqüència, es produeix una disminució del flux vascular o una interrupció completa. Són malalties autoimmunes sistèmiques poc freqüents i de gran complexitat que es diferencien entre: vasculitis de got gran, de got mitjà i de got petit. predilecció especial per les artèries cranials de l'arc aòrtic que irriguen territoris extracranials. Afecta principalment persones majors de 50 anys i la seva incidència augmenta amb l'edat, assolint un pic màxim entre els 70-79 anys, sent més freqüent en dones. Carles Aguilar parla amb el Dr. Javier Loricera, del Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Marquès de Valdecilla (Santander).

Només el 44% dels pacients amb obesitat reben el diagnòstic pel seu metge i només un 24% són citats a visita de seguiment. L'obesitat és un dels desafiaments de salut pública més difícils d'afrontar, ja que més de la meitat de la població mundial té excés de pes i en gairebé tots els països d'Europa 1 de cada 5 persones pateix obesitat. A Espanya, la prevalença de sobrepès estimada a la població adulta és del 39,3% i la d'obesitat del 21,6% i augmenta amb l'edat. L´obesitat redueix l´expectativa de vida de 2 a 10 anys en els casos d´obesitat severa. Fins al 7% del pressupost destinat a la salut s'inverteix en malalties o processos associats a l'obesitat. Parlem amb la Dra. Ana d'Hollanda, Endocrinòloga de l'Hospital Clínica de Barcelona i Coordinadora del grup d'Obesitat de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN)

Les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) constitueixen un problema creixent de salut pública, tant per la magnitud com per les complicacions i seqüeles, si no es realitza un diagnòstic i tractament precoç, i suposen un impacte profund en la salut sexual i reproductiva. El nombre d'homes i dones amb ITS varia depenent de la regió i del tipus de malaltia, però, les complicacions afecten de forma molt més significativa les dones, tal com s'ha posat de manifest al webinar 'Malalties invisibles: parlem d'ITS', organitzat per Hologic. Carles Aguilar parla amb la Dra. Maria Jesús Barberá, Metgessa adjunta de la Unitat d'ITS del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i Presidenta Fundadora del Grup d'ITS de SEIMC

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

06/03/2022 08:04

En Bones Mans 6/3/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els 'detectius del dolor' presenten novetats en investigació i tractament del dolor crònic. Alguns dels principals investigadors d'aquesta patologia donen a conèixer la seva tasca a través d'entrevistes. La iniciativa té com a objectiu donar a conèixer la feina de la investigació del dolor crònic a Espanya. Parlem amb la Dra. Maria Carmen Ruiz Cantero, Investigadora del Departament de Farmacologia de l'Institut de Neurociències de la Facultat de Medicina de la Universitat de Granada.

Els desequilibris en l'alimentació, basats en l'elevat consum de macronutrients contribueixen a fer malbé la salut a través de l'increment de pes corporal a nivells inadequats. Paradoxalment, és lamentable constatar que en molts casos tenir coneixements sobre nutrició, no influeix en la presa de decisions per aconseguir assolir una alimentació saludable. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens parla dels factors que poden estar implicats en l'increment de la prevalença actual de l'obesitat.

Tenir una vida sexual activa és un dels aspectes que influeixen a l'estat d'ànim, la salut emocional i el benestar físic. Per aquest motiu és molt important que li prestem una atenció especial. Encara que associem les relacions sexuals amb el plaer i la reproducció, els beneficis van més enllà de tot això. El sexe és un dels pilars més importants de les relacions de parella per moltes raons. El Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa analitza els nous hàbits sexuals i els riscos que impliquen.

Rebre un diagnòstic després d'una mitjana de 4 anys, desplaçar-se fora de la província 5 o més vegades en dos anys a la recerca de diagnòstic o tractament, o necessitar més de 6 hores diàries de suport són només algunes de les vivències que poden haver de travessar els més de 3 milions de persones que pateixen una malaltia rara a Espanya. Per això, amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Rares, es llença la campanya “Pocs, però no sols” per recordar-los que aquesta no és una lluita individual, sinó que compten amb el suport de l'entorn mèdic, familiar i social que els acompanya al seu dia a dia. Carles Aguilar parla amb Elena González, Psicòloga de l´Associació Espanyola d´Esclerodermia.

Sabem que mantenir-se ben hidratats és imprescindible per al bon funcionament de l'organisme. Però no és tan conegut que beure més del necessari no és tan sa com creiem i pot derivar fins i tot en una malaltia coneguda com a hiponatrèmia. La recomanació general és beure uns dos litres diaris d'aigua, una quantitat que no ha de ser exactament aquesta ni igual per a tots, ja que dependrà del pes, l'activitat que es desenvolupi, la morfologia mateixa de cadascú i fins i tot el medi ambient. Ho comentem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Les estratègies d’estimulació bimodal i electroacústica aporten grans beneficis en la qualitat de l’escolta per a usuaris implant coclear. A Espanya, s'estima que prop de 5 milions de persones tenen algun tipus de discapacitat auditiva, l'11% de la població. Les principals diferències en l'ús d'audiòfons o implants com a ajuts auditius són: la indicació, la modalitat d'estimulació i l'adaptació o col·locació del dispositiu; l'implant coclear és utilitzat pel 51% de pacients amb pèrdua d'audició al nostre país. La utilització de solucions electroacústiques, en què es combina l'ús de l'implant coclear i l'audiòfon en una mateixa oïda, està indicada per a pacients amb audició residual al rang de baixes freqüències, i una pèrdua auditiva severa a profunda a predomini en altes freqüències. Carles Aguilar entrevista Cristina Rodríguez, Audiòloga i Responsable de Formació i Estudis Clínics d'Advanced Bionics.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/02/2022 11:45

En Bones Mans 20/2/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La salut mental, principal amenaça per a “la gran dimissió espanyola”: el 32% els treballadors que es planteja deixar el seu lloc aquest 2022 l'esmenta com a primer motiu. Un 23% dels treballadors espanyols es va plantejar el 2021 deixar el seu lloc de treball, i un 27% es planteja fer-ho aquest 2022. Parlem amb Mónica Pérez, Directora de Comunicació i Estudis d'Infojobs.

En el càncer, el dolor neuropàtic és freqüent i devastador, podent produir-se com a seqüela o conseqüència del propi tumor o del seu tractament. Es considera una entitat pròpia dins de les síndromes doloroses oncològiques. En aquest sentit, els pacients amb dolor neuropàtic tenen un funcionament cognitiu, físic i social més pobre que els pacients sense aquest trastorn. Amb l'objectiu de classificar correctament el dolor oncològic, especialment el de component neuropàtic, i aprofundir en el seu maneig adequat, s'ha actualitzat, amb la col·laboració de Grünenthal, part de la Guia d'Abordatge del Dolor Oncològic (GADO). Carles Aguilar parla amb la Dra. Concha Pérez, Cap de la Unitat del Dolor de l'Hospital Universitari de la Princesa de Madrid.

Les persones amb una personalitat més agressiva, impulsiva, inestable emocionalment i amb ansietat fan un ús problemàtic o abusiu del telèfon intel·ligent. També s’ha trobat un relació negativa entre l’abús abusiu del telèfon intel·ligent i la productivitat laboral. Estudis previs ja havien demostrat l'increment de l’ús problemàtic del telèfon intel·ligent ocasionant problemes de son, ansietat, estrès o depressió, entre altres. D’altres recerques també destaquen que aquestes persones presenten un baix nivell d’autoestima que pot ocasionar que busquin el contacte social a través de l’ús de l’smartphone per mitigar l’ansietat. Comentem el tema amb el Dr. Anton Aluja, Catedràtic de Personalitat i Psicopatologia de la Universitat de Lleida i Investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

Parlem de la campanya de prevenció del suïcidi que s'ha posat en marxa amb entrevistes realitzades a diferents experts en diferents àrees per fomentar la prevenció i la sensibilització del suïcidi al nostre país, on només el darrer any gairebé 4.000 persones van acabar amb la seva vida i es van quadruplicar les temptatives. Parlem de com ajudar les persones amb pensaments suïcides, tant a nivell familiar com professional, com flexibilitzar el discurs, sense tractar de convèncer-los que sí o sí que serà la solució. Es recomana convidar la persona que pateix simplement a provar de parlar amb un especialista, perquè la realitat és que les persones que es troben immerses en pensaments suïcides no veuen sortida i creuen que no poden ser ajudats. Tractem aquesta qüestió amb Patricia Gutiérrez, Psicòloga Sanitària i Co-Directora del Centre TAP.

La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/02/2022 08:05

En Bones Mans 13/2/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Es considera que quatre dels 8 tipus de càncers diagnosticats amb més freqüència al món estan relacionats amb l'aparell digestiu, segons l'informe de “les xifres en càncer 2021” de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) que es basa en els registres del 2020 per al 2021 i l'estudi de la Xarxa Espanyola de Registre de Càncer (REDECAN) que reflecteixen els casos incidents estimats per al 2021. Per això, des de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) posa de manifest la importància de promoure les mesures preventives, ja que modificar i evitar els factors de risc, a més de seguir els programes de detecció precoç, redueix la mortalitat als càncers. Entrevistem la Dr. Carolina Malagelada, Digestòloga de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) i Secretària de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD).

La febre i els símptomes inflamatoris persistents poden estar delatant una malaltia autoinflamatòria. Patologies com la febre mediterrània familiar, l'artritis idiopàtica juvenil d'inici sistèmic i la malaltia de Still de l'adult requereixen un abordatge multidisciplinari per millorar la qualitat de vida dels pacients. La febre mediterrània família ha de formar part del diagnòstic diferencial de pacients amb febre o símptomes inflamatoris persistents per poder establir un diagnòstic precoç, iniciar tractament i derivar-los a centres de referència. Carles Aguilar entrevista la Dra. Esther Sánchez García, Especialista en Medicina Interna de l'Hospital Universitari de Valme de Sevilla i Especialista en Malalties autoimmunes i autoinflamatòries.

Quan es pensa en la salut del cervell, les persones se centren en afeccions com l’Alzheimer, però el cert és que el risc de malalties neurodegeneratives no hauria de ser l'única raó per tenir cura del nostre cervell al llarg de la nostra vida. A mesura que envellim, el nostre cervell envelleix amb nosaltres, cosa que genera efectes com una memòria irregular o la reducció de la massa cerebral. No obstant això, hi ha formes ajudar a mantenir el cervell “en forma” durant més temps i alentir el seu inevitable envelliment. Ens ho explica el Dr. Josep Just, assessor mèdic del programa.

Metges internistes desenvolupen AppICFA, una eina adreçada a professionals sanitaris i pacients per al maneig de la insuficiència cardíaca i la fibril·lació auricular. Fins a 1 de cada 3 altes hospitalàries de Medicina Interna (33%) és un pacient amb insuficiència cardíaca descompensada i si parlem de fibril·lació auricular aquesta xifra augmenta fins al 45%. De manera senzilla i intuïtiva, l'aplicació facilita les recomanacions i les indicacions necessàries per al maneig i el control adequat de la insuficiència cardíaca i la fibril·lació auricular. Carles Aguilar parla amb el Dr. Raúl Quirós, Metge internista de l'Hospital Costa del Sol de Marbella i membre del Grup de Treball d'Insuficiència Cardíaca i Fibril·lació Auricular de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI).

Un dels temes relacionats amb el consum del que poc s’ha sentit parlar és l’anomenat Càrtel de Cotxes que pot afectar-nos si hem comprat un vehicle entre el 2006 i el 2013. Els fets han estat com resultat de varies sentències del Tribunal Suprem, ratificant unes multes interposades per la Comissió Nacional de Mercats i Competència, (CNMC) l’any 2015 a un total de 34 marques de cotxes per haver creat el que s’anomena càrtel, que consisteix en un intercanvi d’informació sobre elements que condicionaven o afectaven de forma rellevant els preus entre empreses fabricants i distribuïdores d’automòbil. Parlem amb la Montserrat Altaba, advocada de Mallart-García Roqueta.