Carles Aguilar

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

06/02/2022 11:05

En Bones Mans 6/2/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Només la meitat dels pacients espanyols amb càncer de fetge són detectats a l'etapa inicial de la malaltia. Entre el 60 i el 90% dels hepatocarcinomes estan associats a cirrosi, les causes principals de les quals són l'abús del consum d'alcohol i les hepatitis virals cròniques. En els darrers anys s'està produint un increment de casos a causa de l'augment de la prevalença de l'obesitat i la diabetis. Parlem amb el Dr. Pere Ginés, especialista en malalties del fetge del Servei de Patologia de l´Hospital Clínic de Barcelona i Catedràtic de Medicina de la Universitat de Barcelona.

La Unitat d'Hospitalització Terapèutica del Trastorn de l'Espectre Autista de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT) ha complert recentment un any des de la posada en marxa i l'efemèride ha coincidit amb l'atenció a les primeres cinquanta famílies, la totalitat de les quals han aconseguit importants avenços. a nivell funcional i conductual. És la primera unitat d'aquestes característiques a l'Estat espanyol i té com a objectiu atendre i proporcionar tractament integral a tots aquells nens i adolescents amb autisme que no han respost a tractaments previs. Però també les seves famílies, que són part del projecte i participen en el procés terapèutic. Ens ho explica la Dra. Amaia Hervás, Cap de Servei de Salut Mental Infanto-Juvenil de l'HUMT, Coordinadora del Grup AGAUR de Recerca AUT de Barcelona i referent nacional i internacional en autisme.

El cartílag és un teixit sòlid però alhora elàstic que està compost per matriu extracel·lular i per unes cèl·lules conegudes com a condròcits. A causa d'aquestes característiques, el teixit cartilaginós té la funció d'unir els ossos i donar-los mobilitat ja que es troba cobrint els extrems de les articulacions de zones com els genolls. No obstant això, alguns factors com l'envelliment, les lesions o l'obesitat poden deteriorar progressivament aquest teixit fibrós, cosa que produeix en conseqüència que els ossos del genoll es freguin, provocant símptomes com a dolors, envermelliment i inflamació en les articulacions. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre ens explica com la medicina regenerativa pot ajudar a la regeneració del cartílag.

Un equip científic de Barcelona a llençat GENIGMA, un videojoc que repta a jugadors i jugadores a resoldre puzles mentre generen dades científiques per a detectar alteracions en les seqüències genòmiques i contribueixen a fer avançar la recerca del càncer de mama. El joc, disponible a iOS i Android en català, anglès, castellà i italià, és el resultat d’un projecte de ciència ciutadana de dos anys i mig desenvolupat per un equip de recerca del Centre de Regulació Genòmica (CRG), el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) i professionals del videojoc. GENIGMA ha estat creat per a impulsar els esforços de recerca que depenen de les línies cel·lulars de càncer, un recurs essencial per estudiar el càncer i provar nous fàrmacs per tractar la malaltia. Per jugar a GENIGMA s’ha de resoldre un puzle amb unes cadenes de blocs de diferents colors i formes. Cada cadena representa una seqüència genètica en la línia cel·lular de càncer, i la forma en què s’organitzen els blocs és una solució potencial per la ubicació dels gens. Carles Aguilar parla amb Marc Marti Renom, Investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i del (Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG)

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

30/01/2022 11:44

En Bones Mans 30/1/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Recentment al Fòrum Eix Mediterrani: Immersió en l'abordatge de la LLC del demà, s'ha debatut sobre el camí que prendrà l'abordatge de la leucèmia limfocítica crònica (LLC). La LLC representa el 30% de les leucèmies en adults i és el tipus de leucèmia més freqüent a Europa. Gràcies als avenços en el coneixement biològic de la malaltia i en el desenvolupament de tractaments, la supervivència a 5 anys d'aquesta patologia ha passat d'un 59% el 2005 a un 85% en els darrers anys. Parlem sobre l'evolució dels tractaments de durada fixa al llarg del temps i el futur de l'atenció dels pacients hematològics amb la Dra. Carol Moreno, Consultora Sènior de l'Hospital Universitari de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i membre de la Junta Directiva del Grup Europeu per a la Investigació de la LLC.

En els darrers tres anys, les organitzacions han comunicat a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades prop de 4.500 bretxes de dades; més de 1.700 el 2021, fet que suposa un creixement interanual al voltant del 30%. La pandèmia no ha fet més que emfatitzar la necessitat de protegir les dades de clients, empleats i usuaris, una cosa cada cop més complexa per a les organitzacions davant d'una digitalització accelerada que inclou el teletreball, l'adopció de serveis cloud i la mobilitat. Encara que les mesures tradicionals de protecció de dades -contrasenyes segures, actualització de sistemes, xifratge i còpies de seguretat- segueixen sent efectives, VU Security revela les noves tendències de prevenció perquè les organitzacions tinguin èxit en la seva estratègia de privadesa en especial en la protecció dades referents a la salut de les persones. Parlem amb Miguel Ángel Fañanás, Director d'Europa Occidental de VU Security.

La proporció de persones que viuen soles ha augmentat en els darrers anys a causa de l'envelliment de la població, la disminució de les taxes de matrimoni i la disminució de la fertilitat. Diversos estudis han investigat la relació entre viure en solitud i els trastorns mentals que pateixen moltes persones. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

Abordem el coneixement d'un càncer amb pronòstic molt greu, com és el cas del limfoma B difús de cèl·lules grans (LBCG), el subtipus més comú de linfoma no-Hodgkin i que representa al voltant del 31% dels casos. Els avenços de les teràpies avançades CAR-T, que són aquelles que empren els propis limfòcits T del pacient modificats al laboratori perquè aprenguin a identificar i lluitar contra les cèl·lules cancerígenes, han suposat un canvi de paradigma en el maneig d'aquesta malaltia. De fet, ja hi ha teràpies que han demostrat supervivència a més de 5 anys a LBCG, amb més del 40% dels pacients curats de la seva malaltia. Carles Aguilar entrevista la Dra. Anna Sureda, Cap del Servei d'Hematologia Clínica de l'ICO L’Hospitalet (Barcelona) i Presidenta Electa de la Societat Europea de Trasplantament Hematopoètic (EBMT).

Un equip internacional ha descobert sis gens relacionats amb la síndrome del còlon irritable i ha constatat que quatre d'aquests estan relacionats també amb l'ansietat i els canvis d’humor. Això explicaria per què sovint s’ha pensat que aquest problema era més psicosomàtic que físic i que estava provocat per canvis en l’estat d’ànim. El còlon irritable afecta aproximadament una de cada deu persones. Sol aparèixer al principi de l'edat adulta i presenta símptomes com dolor abdominal, panxa inflada i disfuncions intestinals. La seva intensitat varia, però en casos greus afecta molt la qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic de En Bones Mans.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/01/2022 10:42

En Bones Mans 23/1/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem del II Congrés de Mediació en Salut que se celebrarà tots els dimarts compresos entre el 25 de gener i el 22 de febrer de 17:00 a 19:30, organitzat per la Societat Catalana de Mediació en Salut (SCMS) i que compta amb la col·laboració de més de 25 entitats públiques i privades. La Societat Catalana de Mediació en Salut té entre els seus objectius promocionar i investigar la mediació a l'àmbit sanitari com a instrument per prevenir i resoldre conflictes, així com difondre la cultura de la pau i el diàleg com a mètode per a la resolució de conflictes. El seu equip de mediació desenvolupa i implanta sistemes de prevenció i gestió de conflictes a les organitzacions sanitàries. I també ofereixen mediacions entre usuaris i professionals. Ho comentem amb Connie Capdevila, Dra. en Psicologia, Vicepresidenta de la Societat Catalana de Mediació en Salut i Presidenta del Comitè Organitzador del Congrés.

Una recerca que ha analitzat els casos diagnosticats d’esclerosi múltiple durant els últims vint anys en una mostra de més de 10 milions de persones als Estats Units assenyala que l’esclerosi múltiple és la conseqüència de la infecció pel virus d’Epstein-Barr (VEB), coneguda com la malaltia del petó. L’estudi, que ha liderat l’Escola de Salut Pública de Harvard i que s’ha publicat a la revista Science, deixa la porta oberta perquè l’EM es pugui prevenir amb vacunes i es puguin millorar els tractaments amb fàrmacs antivirals. La recerca s’ha centrat a revisar les dades de més de 10 milions de joves a qui s’extreu sang cada dos anys. A partir de la mostra es va determinar que les persones que tenien esclerosi múltiple havien contret el VEB anteriorment. El temps mitjà entre la infecció i el diagnòstic va ser de set anys i mig. Això no obstant, no totes les persones que tenen el VEB desenvolupen esclerosi múltiple, sinó que només ho fa una minoria. Parlem amb el Dr. Xavier Montalban, Cap de Servei de Neurologia de l’Hospital Vall d'Hebron, Director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya i Vicepresident de la Fundació Esclerosi Múltiple.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Es dupliquen les consultes psicològiques i psiquiàtriques per ansietat, depressió i estrès posttraumàtic, i es preveu que augmentin entre un 20 i un 30% el 2022. Es parla cada vegada més dels problemes de salut mental a la població. Els trastorns d'ansietat, el trastorn d'estrès posttraumàtic i els quadres depressius són les patologies més freqüents a les consultes. Aquest increment ha estat encara més palès entre els joves i en la gent gran. L'objectiu és aconseguir visibilitzar els trastorns de salut mental, normalitzar-los i dotar-los del finançament necessari a la sanitat, per possibilitar l'atenció a aquesta pandèmia invisible que va en augment. Carles Aguilar entrevista el Dr. Eduard Vieta, Cap de Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i el Catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

16/01/2022 08:05

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

16/01/2022 08:05

En Bones Mans 16/1/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. A Espanya ja hi ha una estratègia per a l'ús adequat de les vacunes davant de la COVID-19. Tot i això, encara que la focalització mediàtica i administrativa està en el procés de vacunació, els nous tractaments seguiran tenint un paper important en la gestió de pacients COVID-19, especialment en aquells que són de risc elevat. Així, en un escenari post vacunal, és igual d'important assegurar que coexisteixi una forma organitzada d'avançar amb relació als tractaments, especialment amb els que impliquen l'ús d'anticossos monoclonals neutralitzants. Aquest és l'objectiu del programa ERICO que persegueix que aquestes estratègies innovadores que es poden traduir en menys hospitalitzacions i morts per COVID-19 s'incorporin d'una manera eficient al sistema sanitari. Parlem amb la Dra. Rosario Menéndez, Coordinadora Projecte ERICO i Cap Clínic del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari La Fe de València.

Eva María Novoa, Cap de Grup del Laboratori d’Epitranscriptòmica i Dinàmica de l’ARN al Centre de Regulació Genòmica, CRG, que estudia el rol de l’ARN en el desenvolupament dels espermatozous i la transmissió d’informació hereditària paterna, per exemple, a través de la dieta. El grup de la Dra. Novoa treballa en la seqüenciació per nanopors juntament amb mètodes recentment desenvolupats per revelar com l’ARN dels espermatozous pot influir en el metabolisme de les futures generacions. En aquest projecte, proposa desxifrar quines molècules d’ARN i modificacions d’ARN són responsables de transmetre aquesta informació a través de les distintes generacions, desxifrar com la informació dietètica es converteix en canvis en les poblacions d’ARN de l’esperma i quina és la diversitat de les poblacions d’ARN en els espermatozous a nivell individual. Un altre projecte es basa en el diagnòstic primerenc de càncer i està altament correlacionat amb una bona prognosi i més taxes de supervivència de càncer. Per augmentar la proporció de pacients de càncer que són diagnosticats en estadis primerencs de la malaltia, cal utilitzar eines que permetin la detecció i monitorització de càncer en biòpsies líquides. En aquest sentit, el descobriment de RNAs petits però estables al plasma sanguini ha generat molt interès a desenvolupar mètodes per poder quantificar-los, ja que aquests RNAs estan típicament alterats en pacients amb càncer. Malauradament encara no tenim un mètode simple, econòmic i d'alta precisió que permeti quantificar aquestes molècules en mostres biològiques. Aquest projecte proposa establir una nova tecnologia de seqüenciació, la tecnologia de nanoporus, per quantificar les abundàncies de RNAs petits en mostres biològiques, i fer servir intel·ligència artificial per predir si la mostra és “normal”, “cancerosa” o “metastàsica”. Utilitzant aquesta metodologia, es pretén determinar la malignitat duna mostra en menys de 3 hores, i per un cost no superior a 50 euros per mostra.

Un grup de metges nord-americans, entre els quals s'hi troba el Dr. Howard Schubiner, consideren que el dolor que no està justificat de forma fefaent per lesió, dany tissular, malaltia o patologia no només és possible sinó que és molt habitual, especialment quan es tracta de dolor persistent o repetitiu, i molt especialment quan fem referència al dolor anomenat "musculoesquelètic". Aquest grup de metges sostenen que pretendre abordar els dolors que no estan justificats de forma fefaent per dany, patologia, lesió o malaltia utilitzant fàrmacs, fisioteràpia o cirurgia porta habitualment a uns resultats decebedors, especialment a llarg termini i/o a uns tractament o medicació "de per vida". L'abordament de certs dolors (els que no estan justificats per dany, lesió o veritable patologia,.... res a veure amb la errònia explicació de "fer-se gran" o "tenir les articulacions gastades") que proposen aquests metges és gairebé desconegut al nostre país, quan no rebutjat o ridiculitzat. Parlem amb el Dr. Martín Vargas, Psiquiatre de la Unitat del Dolor de l'Hospital Universitari Rio Ortega i Hospital Clínic Universitari de Valladolid.

L'abús de les xarxes socials entre els joves pot suposar un perill per a la salut mental. Aspectes com la baixa autoestima, la recerca constant del perfeccionisme, la manca de contacte amb la realitat o l'aïllament social poden generar depressió i ansietat. L´estimulació cerebral no invasiva emergeix com una de les tècniques més efectives per abordar les addiccions d´aquests joves, en combinació amb la intervenció psicològica. Un 35% dels malalts amb depressió són farmacoresistents, però podrien beneficiar-se d'aquesta tècnica no invasiva. Carles Aguilar parla amb el Dr. Francesco Panicalli, Psiquiatria de l'Institut Brain 360, membre de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental i de la Societat Espanyola de Patologia Dual.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

09/01/2022 09:58

En Bones Mans 09/1/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els tumors digestius són els tumors malignes més freqüents. Representen més d’un de cada quatre nous diagnòstics de càncer a Espanya i provoquen al voltant de 35.000 morts l’any. En els darrers anys s'ha produït una revolució en el tractament del càncer, inclosos els tumors digestius, permetent que pacients que tenien fins ara una malaltia de molt mal pronòstic, sense estratègies terapèutiques eficaces, puguin beneficiar-se ara d'un tractament específic per a la seva malaltia , que pot suposar millores en la supervivència i la qualitat de vida. Ens ho explica el Dr. Enrique Aranda, cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Reina Sofía, Catedràtic d'Oncologia Mèdica de la Universitat de Còrdova i President del Grup Espanyol de Tractament per als Tumors Digestius.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

S'han iniciat les rebaixes coincidint amb l'inici de l'hivern i tenen una durada de dos mesos. La gran majoria de comerços respecten aquests períodes, encara que no es obligatori fer rebaixes. Durant el període de rebaixes les principals firmes de moda apliquen descomptes a les diferents peces, per tal d'augmentar les vendes i donar sortida a l'estoc d'articles de la temporada tardor- hivern, la qual cosa permet als clients que van a comprar aprofitar-se dels millors preus. Amb la Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació, Carme Sabater, recordem aquells conceptes essencials que es recullen a la normativa vigent sobre el període de rebaixes per evitar possibles incidències que ens afectin com a consumidors.

Fa pocs dies va perdre la vida Sara, una dona de 39 anys que va haver de ser ingressada a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Santa Lucía, per greus lesions després de sotmetre's a una operació de lipoescultura en una clínica privada a Cartagena, Múrcia. Segons han informat fonts properes a la família de Sara, s'ha presentat davant del jutjat de guàrdia una denúncia per homicidi imprudent al metge que estava al capdavant de l'operació on es van produir les lesions. La mort de la jove s'ha produït com a conseqüència de múltiples perforacions i lesions al ronyó, fetge, duodè, còlon i a l'intestí. Aquestes lesions, dutes a terme durant la intervenció estètica, li van produir peritonitis fecaloïdal i biliar, necrosi isquèmica de còlon ascendent, múltiples perforacions intestinals, perforació duodenal, necrosi de paret abdominal, laceracions hepàtiques, abscés retroperitoneal i evisceració. Així mateix, a la primera denúncia que va ser presentada estant Sara ingressada, s'instava a la Fiscalia que tant el metge com l'anestesista aportin tota la documentació necessària que acrediti la seva formació professional, així com mostres biològiques per a l'anàlisi toxicològica per possible consum de drogues. La Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica (SECPRE) ha fet de la seguretat del pacient el seu lema d'actuació i és el denominador comú de les innombrables activitats docents i de divulgació que es fan. Motivats per la creixent alarma social sobre la seguretat a les intervencions de cirurgia estètica, des de la SECPRE es reitera el compromís amb l'ètica professional, l'exercici responsable de l’especialitat i la informació veraç al pacient. La Cirurgia Estètica ha de ser realitzada exclusivament per cirurgians plàstics. L'extraordinària formació dels cirurgians de la SECPRE està fora de dubte i ho avala el prestigi internacional d'aquesta Societat. Cal assenyalar que la cirurgia estètica només està inclosa en un títol oficial d'especialista que és l'esmentat anteriorment de Metge Especialista en Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora, que s'obté després de la Llicenciatura en Medicina, superar l'examen MIR i completar els 5 anys de residència en un dels serveis de Cirurgia Plàstica dels hospitals públics espanyols. Comentem a fons aquest succés amb el Dr. Joan Fontdevila, Secretari de la Fundació Docent de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica i Cap de Servei de Cirurgia Plàstica de l'Hospital Clínic de Barcelona