Carles Aguilar

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

28/11/2021 11:56

En Bones Mans 28/11/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les persones que tenen disfàgia (2 milions a Espanya) no poden empassar i per tant gairebé no mengen perquè no els agraden les dietes adaptades (farines sense sabor), cosa que fa que estiguin malnodrits i fràgils. És un drama que passa desapercebut i que el pateixen 1 de cada 4 persones grans i persones que tenen Alzheimer, Parkinson, ELA o un ictus. El Dr. Pere Clavé, membre del Patronat de la Fundació Furega i Director de Recerca de l'Hospital de Mataró ens ho comenta.

La intel·ligència artificial dissenya el futur de l'oncologia radioteràpica. Parlem d´un dels reptes més prometedors en els avenços de l´oncologia moderna com és l´associació immunoteràpia i radioteràpia. Les tècniques de radiocirurgia adaptativa han començat a ser utilitzades més freqüentment i els resultats són prometedors. En aquest sentit, es cerca la millora en la precisió dels tractaments per al benefici del pacient. Parlem amb el Dr. Ángel Montero, Oncòleg Radioteràpic de l'Hospital Universitari HM Sanchinarro de Madrid.

Entenem el sedentarisme com un estil de vida sense moviment o activitat física. Més concretament, l'Organització Mundial de la Salut defineix com a inactives aquelles persones que fan menys de 90 minuts d'activitat física setmanal. Aquest mal hàbit cada cop és més habitual a la població, que redueix el seu exercici físic en el temps de lleure i augmenta l'ús dels mitjans de transport com el cotxe o l'autobús per als desplaçaments. El nostre organisme necessita moviment i el fet de no proporcionar-lo pot comportar importants riscos per a la salut. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Cada any moren al món 700.000 persones a causa de les resistències antimicrobianes (RAM) i el 2050 s'estima que aquesta amenaça per a la salut pública sigui la responsable de 10 milions de morts anuals, situant-se per sobre del càncer. La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) assegura que cada any, més de 35.000 persones moren al nostre país a causa de les infeccions produïdes pels Bacteris Multi Resistents BMR. Tot i això, una enquesta recent reflecteix que tan sols la meitat dels adults (52%) a tot el món coneix aquest terme. A Espanya aquesta xifra és fins i tot menor, únicament el 35% dels enquestats sap què són les RAM. No obstant això, un cop se'ls ha proporcionat la definició d'aquests termes, el 85% dels adults de tot el món assegura que preocupa la resistència als microbians i el 68% el qualifica com un problema important. Les dades d'aquesta enquesta demostren la necessitat de frenar la desinformació i contribuir a la prevenció de les RAM. Carles Aguilar parla amb el Dr. Francisco Álvarez Lerma de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

21/11/2021 10:37

En Bones Mans 21/11/2021

Podcast complet del programa “En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem sobre la transformació digital del Sistema Sanitari per a la incorporació de la Medicina Personalitzada de Precisió i l'important paper que tenen l'ètica aplicada i la bioètica. El tractament de les dades clíniques és el principal escull a superar en la incorporació de la transformació digital, cal una modulació i flexibilitat de la normativa vigent. La transformació digital del Sistema Nacional de Salut (SNS) suposa un dels reptes més importants a l'entorn sanitari, sent un pas fonamental per assolir una atenció preventiva, diagnòstica i terapèutica centrada en el pacient i que, en definitiva, contribueixi a millorar la salut de les persones. Ens ho explica Júlio Sánchez Fierro de l'Associació Espanyola de Dret Sanitari.

El cafè és una de les begudes més consumides, però no està exempt de polèmiques. Molts acudeixen a les opcions sense cafeïna per por de possibles conseqüències al cor i la tensió artèria. Tot i això, és una associació que no té suport per part de la ciència. Així, un nou estudi ha tornat a demostrar l’associació positiva entre el consum de cafè i la salut. En concret, estudis recents conclouen que la ingesta habitual i moderada de cafè té beneficis per al cor. D'altra banda, altres estudis mostren que cada porció de carn vermella addicional al dia està associat amb un increment entre el 13% i el 20% en el risc de mortalitat per qualsevol causa. El consum de carn vermella és responsable de gairebé 1 de cada 10 morts prematures. Concretament s'estima que el 9,3% de les morts en homes i el 7,6% de les morts en dones podrien haver-se evitat reduint a la meitat el consum de porcions de carn vermella. Són els temes que ens comenta el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Avui, en el nostre espai de consum, volem plantejar-nos la pregunta següent: parem prou atenció a l’etiquetatge dels productes? Sens dubte, les etiquetes ens proporcionen molta informació sobre el que comprem, però no sempre li donem la importància que tenen. Per parlar d’aquesta qüestió que ens afecta molt directament com a consumidors i consumidores, comptem amb la col·laboració de l’Agència Catalana i el seu subdirector, el Sr. Albert Melià.

La diabetis és una patologia que afecta el 13,8% dels espanyols més grans de 18 anys i segueix en augment. Amb motiu del Dia Mundial de la diabetis, entrevistem la Dra. Ana Cebrián Cuenca, de Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària i Coordinadora del grup de treball d'Atenció Primària de la Societat Espanyola de Diabetis. La Diabetis mellitus apareix per una alteració del metabolisme, i es caracteritza per un augment de la quantitat de glucosa a la sang. Hi ha diversos tipus, encara que la diabetis Tipus 2 és la més comuna, representant el 90% dels casos. La característica principal d'aquesta malaltia crònica és la presència d'uns nivells de glucosa en sang elevats a causa de la resistència de l'organisme davant de la insulina, cosa que fa que, encara que aquesta hormona estigui present a la circulació sanguínia, les cèl·lules no puguin utilitzar-la adequadament introduir el sucre al seu interior. En aquest sentit, AstraZeneca ha llançat una nova plataforma, anomenada Diabetis City, avalada per la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE) i dirigida a les persones amb diabetis Tipus 2 ia tota la societat en general. Els professionals sanitaris que han col·laborat en la construcció d'aquesta plataforma han recollit tot aquest coneixement per ajudar la població a resoldre els dubtes sobre la diabetis Tipus 2.

Grupo Cabot és un centre especialitzat en cirurgia ortopèdica i traumatologia avançada amb més de 25 anys d'experiència hospitalària que està avalat per un equip d'especialistes en Cirurgia Ortopèdica, Traumatologia i Infermeria. Parlem sobre cirurgia de genoll i traumatologia avançada amb el Dr. Sergio Celi, responsable de l'àrea quirúrgica de Grup Cabot (COTA) , centre especialitzat en artroscòpia, artroplàsties i recanvi protèsic, cirurgia MIS (Minival Invasive Surgery), per oferir el millor resultat per a cada problema. L'artroscòpia, una tècnica quirúrgica mínimament invasiva permet mitjançant abordatges percutanis diagnosticar i operar al genoll i altres articulacions, amb un ingrés ambulatori i una ràpida recuperació. Mitjançant aquesta tècnica es poden tractar lesions meniscals (meniscectòmia) o sutura del menisc; en casos molt selectius es pot indicar un trasplantament de menisc. També es poden tractar condropaties, inestabilitats femoropatel·lars, osteocondritis, lesions focals del cartílag i patologia de la sinovial. També lesions lligamentoses com la del lligament creuat anterior (LCA), el més intervingut a l'àmbit de l'esport.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

21/11/2021 10:33

Diabetis City, nova plataforma per resoldre els dubtes sobre la diabetis Tipus 2

La característica principal d'aquesta malaltia crònica és la presència d'uns nivells de glucosa en sang elevats a causa de la resistència de l'organisme davant de la insulina, cosa que fa que, encara que aquesta hormona estigui present a la circulació sanguínia, les cèl·lules no puguin utilitzar-la adequadament introduir el sucre al seu interior

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

15/11/2021 14:09

En Bones Mans 14/11/2021

Podcast complet del programa “En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem d'una eina digital que permet seguir i implementar de manera estructurada i senzilla l'atenció i l'evolució del pacient renal. L'eina, anomenada Nefrolink Renal Suite permet que les unitats de nefrologia puguin fer seguiment dels pacients en diàlisi i un control de qualitat del servei mitjançant la vigilància de certs indicadors, cosa que incrementa la seguretat dels pacients. Ens ho explica la Dra. Eva Baró, Directora Mèdica de Fresenius Medical Care España.

Amb el del fred, les persones que pateixen malalties articulars degeneratives com l'artrosi poden manifestar un empitjorament dels símptomes. Encara que no tots els pacients són sensibles als canvis de temps i reaccionen de la mateixa manera, gran part d'ells detecta un augment del dolor, de la sensació d'entumiment o de la rigidesa articular. La medicina regenerativa és una eina terapèutica per abordar la artrosis de forma efectiva. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, director de Medicentre.

L'estrès econòmic, les famílies en dificultats, els fills que no saben com reaccionar... La crisi afecta les relacions familiars. Diversos investigadors han analitzat dades d'enquestes fetes a unes 500 famílies amb fills de 10 a 14 anys. Els resultats han estat clars: la crisi actual suposa un preu per als vincles entre pares i fills. Molts pares es troben sota estrès financer i asseguren que se senten menys connectats amb els seus fills. Alhora, els fills afirmen que són menys propensos a actuar de forma generosa. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La majoria de les persones saben que fumar cigarretes i productes que contenen tabac augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars. Però són poques conscients que també creix el perill de patir un nou infart en aquelles persones que mantenen l'hàbit tabàquic després de patir un episodi d'aquestes característiques. El Dr. Rafel Guayta ens ho comenta.

Reprenem una vegada més el tema de la salut relacionada amb el Covid-19, però ho farem des de la perspectiva i repercussió en què la pandèmia ha afectat els professionals sanitaris, en aquesta ocasió i en concret els metges. Des de l'Organització Mèdica Col·legial han viscut molt intensament els problemes que els metges han patit durant la pandèmia i de com s'han vist obligats per ètica professional a treballar en unes circumstàncies extremes on també es va veure compromesa la seva pròpia salut. Per aquest motiu s'ha creat un programa específic per potenciar l'autocura mèdica. Carles Aguilar parla amb la Dra. Manuela Garcia Romero, Vicepresidenta Segona del Consell General de Col·legis Oficials Mèdics.

Els propers 26 i 29 de novembre tenen lloc els famosos Black Friday i Ciber Monday, unes jornades de descomptes –tant a internet com en botigues presencials–, que ja s’han popularitzat arreu del món i han esdevingut dates comercials molt destacades, també a casa nostra. Com que molts consumidors segurament aprofitaran aquestes jornades de descomptes per comprar allò que necessiten, volem demanar consell sobre aquest tipus de vendes a la Sra. Marta Rovira, subdirectora de l’Agència Catalana del Consum.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

14/11/2021 11:47

La síndrome del “metge cremat”

Es vol dotar el metge d'eines que l'ajudin a afrontar la actual crisi sanitària. Prevenció de l'esgotament emocional, la despersonalització i la sensació de baixa realització personal, totes tres dimensions que es distingeixen al burn-out.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

07/11/2021 11:04

En Bones Mans 7/11/2021

Podcast complet del programa “En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Dr. Juan Cañete, consultor sènior de la Unitat d'Artritis del Servei de Reumatologia de l'Hospital Clínic de Barcelona ens parla de l'artritis psoriàsica, una malaltia inflamatòria crònica del sistema musculoesquelètic i la pell que afecta ambdós sexes igual i sol debutar entre els 30 i 50 anys. Les manifestacions clíniques són molt variables: dolor i tumefacció de les articulacions (artritis), la columna (espondilitis), inflamació dels dits (dactilitis) i de les zones d'inserció del tendó a l'os (entesitis), així com inflamació i descamació de la pell (psoriasi cutània) i/o de les ungles. S'associa a diferents comorbiditats cardiovasculars i sol produir destrucció articular, discapacitat funcional i deteriorament de la qualitat de vida quan no és diagnosticada i tractada apropiadament.

La comunicació continuada remota del dolor oncològic evita urgències, hospitalitzacions i costos al sistema sanitari, segons conclusions del simposi Comunicació del Dolor en Càncer, organitzat per l'Associació d'Innovadors en eSalut i l'agència COM Salut, amb la participació de l'Associació Espanyola Contra el Càncer i el Grup Espanyol de Pacients amb Càncer (GEPAC). Per als participants, la comunicació sobre dolor dels malalts de càncer s'ha de fer de manera continuada a través de solucions digitals, sense esperar la visita presencial, per poder ajustar el tractament, com ja passa en altres patologies. Carles Aguilar parla amb José Miguel Cacho, Consultor de Salut Digital i Vocal de l'Associació de Salut E-Salud.

L'anèmia pot ser conseqüència d'una malaltia de la sang o hematològica, o bé ser una de les seqüeles secundàries d'altres malalties. Hi ha molts tipus d'anèmia i cadascuna té una causa concreta. Aquesta patologia pot ser temporal o prolongar-se en el temps, i ser lleu, greu i fins i tot potencialment mortal en no ser diagnosticada ni tractada. Què és l'anèmia i quines en són les causes, els símptomes i el tractament? Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

Grupo Cabot és un centre especialitzat en cirurgia ortopèdica i traumatologia avançada amb més de 25 anys d'experiència hospitalària que està avalat per un equip d'especialistes en Cirurgia Ortopèdica, Traumatologia i Infermeria. L'objectiu dels professionals de Grupo Cabot és la solució dels problemes de dolor i limitació articular, de la forma més segura, efectiva i menys traumàtica, sempre amb la tècnica més adequada per a cada persona. Parlem amb el Dr. Joaquim Cabot, Director de Grupo Cabot, COTA, i amb el Dr. Jaume Llort, Responsable de l'Àrea de Tractaments No Quirúrgics i Regeneratius.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

07/11/2021 10:59

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

07/11/2021 10:59

La comunicació remota del dolor oncològic

La comunicació continuada remota del dolor oncològic evita urgències, hospitalitzacions i costos al sistema sanitari.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

31/10/2021 11:17

Ereccions rígides, realitat o clixé per a un bon sexe?

El 40% dels homes més grans de 40 anys pateixen algun tipus de disfunció erèctil, i malgrat aquesta elevada prevalença, continua sent un trastorn que genera estigma i vergonya.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

31/10/2021 11:15

En Bones Mans 31/10/2021

Podcast complet del programa “En Bones Mans, amb Carles Aguilar”. L'anunci d'un diagnòstic de càncer altera de manera abrupta i duradora el curs de la vida diària, no només per a la persona que el rep, sinó també per a la família. Una nova investigació, que s'ha presentat al Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO) 2021, suggereix que la comunicació i el suport adequats per als fills de pacients amb càncer representen encara una important necessitat no satisfeta i que els pares requereixen ajuda per cobrir-la. Parlem amb la Dra. Pilar Garrido, Cap de Secció d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Ramon i Cajal (Madrid)

Els pacients amb dolor crònic alcen la veu contra la incomprensió i la invisibilitat. Un dels principals desafiaments per a aquests pacients és mostrar la seva realitat a la resta de la societat, cosa que ha portat alguns d'ells a escriure sobre les seves patologies. Els professionals sanitaris especialitzats en aquest àmbit demanen una millor formació i un nombre més gran d'Unitats del Dolor, ja que les llistes d'espera “són el major enemic” de les persones amb dolor crònic. Carles Aguilar parla amb la Dra. Maria de Magariaga Vocal de la Societat Espanyola del Dolor i Coordinadora de l´esdeveniment #TuDolorImporta

L'artritis reumatoide afecta més de 200.000 persones i requereix un abordatge multidisciplinari per a les possibles complicacions com l'afectació pulmonar. En l'artritis reumatoide, més enllà de les articulars, hi ha multitud de manifestacions que necessiten coordinació i consens de reumatòlegs, pneumòlegs, internistes, dermatòlegs, oftalmòlegs i neuròlegs, entre d'altres. Aquesta patologia afecta fonamentalment dones d'entre 30 i 50 anys. Ens ho explica el Dr. Santos Castañeda Sanz, Cap de Secció de Reumatologia de l'Hospital de la Princesa i Vocal de Reumatologia de la Societat Espanyola Multidisciplinar de Malalties Autoimmunes Sistèmiques (SEMAIS)

Ereccions rígides, realitat o clixé per a un bon sexe? El 40% dels homes més grans de 40 anys pateixen algun tipus de disfunció erèctil, i malgrat aquesta elevada prevalença, continua sent un trastorn que genera estigma i vergonya. Afrontar el problema amb la parella és fonamental per trobar una solució eficaç i superar la falsa creença que les ereccions rígides són imprescindibles per a una relació sexual satisfactòria. L'implant de penis és una de les tècniques menys conegudes per fer-se servir en tercera línia de tractament, però és una opció que funciona i garanteix una bona activitat sexual, amb xifres de satisfacció superiors al 90%. Cap pacient parla del tema amb el seu entorn, és un fet amagat i que impacta negativament a l'autoestima de l'afectat i, per descomptat, al benestar de la seva parella sexual. Carles Aguilar parla amb el Dr. Óscar Gorría, Uròleg de la Unitat de la Unitat d'Urologia Reconstructiva i Andrologia del Complex Hospitalari de Navarra.