Carles Aguilar

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/09/2021 08:03

En Bones Mans 19/09/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". El clima està canviant en tots els racons de la planeta a una escala sense precedents des de fa dècades, provocant canvis que seran irreversibles durant centenars de milers d'anys. Un exemple d'aquests efectes està en la propagació de plagues cada vegada més destructives. Però ¿de quina manera afecta la situació mediambiental a la proliferació i control de plagues ?. El canvi climàtic ja ha començat a introduir canvis en les regles del joc de les plagues i afecta potencialment a la nostra salut. Carles Aguilar parla amb Joaquín Soriano, Responsable Tècnic en EZSA- Control de Plagues i Legionel·la.

La pericarditis és la inflamació del pericardi, una membrana prima i fibrosa amb forma de sac que envolta el cor i es troba adherida a ell. Es compon de dues capes, entre les quals hi ha una petita quantitat de líquid lubricant. Quan les dues capes que formen el pericardi estan irritades i inflamades, poden fregar-se entre si i produir dolor, un dels símptomes comuns de la pericarditis. El Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans explica les seves possibles conseqüències.

És un fet confirmat: ser bona persona millora la nostra salut. Hi ha diversos estudis d'aquest tipus realitzats en diverses parts de món que demostren que ajudar els altres fa que visquem més i millor. Parlem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de En Bones Mans.

La sèpsia és una resposta anormal l'organisme davant d'una infecció que desencadena una inflamació generalitzada i danys multi orgànics en els pacients que la pateixen. En els casos més greus, pot provocar danys irreversibles en òrgans com els pulmons, el fetge o els ronyons i, en última instància, la mort del pacient. A Espanya, es calcula que unes 17.000 persones moren a l'any per aquest problema, que suposa un enorme desafiament per a l'atenció hospitalària a causa de l'envelliment de la població i l'increment de les resistències antibacterianes. Carles Aguilar parla amb el Dr. José Barberán, President de la Societat Espanyola de Quimioteràpia i Cap de Servei de Medicina Interna Hospital Universitari HM Monte Príncipe de Madrid.

Actualment la dermatitis atòpica és la malaltia inflamatòria més comuna de la pell, i en els últims 30 anys la seva incidència s'ha duplicat, de manera que a dia d'avui és la segona causa més freqüent de consulta dermatològica. Així mateix, es calcula que afecta entre el 15% i el 30% dels nens i a el 2% de la població adulta. Parlem d'aquest tema amb Marcin Kozarzewski, Director Mèdic de LEO Pharma.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/09/2021 08:07

En Bones Mans 12/09/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Parlem de la volta a a l'escola segura per a nens amb al·lèrgia, asma i immunodeficiències primàries. Els pediatres al·lergòlegs reclamen un protocol comú en al·lèrgies en els centres escolars que han de garantir la seguretat i protecció dels infants amb al·lèrgia i asma, sobretot per als casos més severs. Carles Aguilar parla amb el Dr. Juan Carlos Juliá, Pediatre Al·lergòleg i Coordinador del Grup de Treball d'Educació Sanitària de la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP).

Un cop passat el període vacacional, tots tornem a la normalitat i a les nostres activitats quotidianes. Els petits de la casa i el joves inicien un nou curs escolar i els adults hem de fer front a les despeses que comporta aquest fet. Però moltes persones també decideixen començar alguna activitat: apuntar-se a una acadèmia d’idiomes o matricular-se en un gimnàs, per exemple. Avui demanem consell a la subdirectora de l’Agència Catalana del Consum, la Sra. Marta Rovira, perquè ens orienti sobre com fer aquestes compres i contractacions de manera que no tinguem sorpreses desagradables.

Desprès Carles Aguilar parla amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, sobre les diferents eines que utilitza la medicina regenerativa. Es tracta d'emprar els propis mecanismes que utilitzen les cèl·lules del nostre cos en aquelles zones que puguin estar més danyades, reparant o regenerant aquests teixits per recuperar la seva funcionalitat, especialment en el processos artròsics degeneratius.

El següent tema és l'esquizofrènia i les seves necessitats no cobertes. Les persones amb malaltia mental necessiten un tractament integral que atengui les seves necessitats sanitàries, familiars, culturals, els doni suport social que els permeti la seva integració sociolaboral i eviti, sempre que sigui possible, la segregació del malalt, mantenint-lo en el seu entorn. Què ens queda per fer en esquizofrènia ?, Quines són les principals necessitats no cobertes ?, Quines són algunes falses creences habituals sobre l'esquizofrènia ?, el tractament de l'esquizofrènia més enllà dels símptomes, què és important considerar ?, efectes metabòlics (augment de pes, diabetis, etc ...). En el temps de Angelini Pharma Espanya, Carles Aguilar parla amb el Dr. Fermín Mayoral, Cap de Secció de Psiquiatria de l'Hospital Regional Universitari de Màlaga.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

13/09/2021 08:07

L'esquizofrènia i les seves necessitats no cobertes

Les persones amb malaltia mental necessiten un tractament integral per atendre les seves necessitats sanitàries, familiars, culturals, els doni suport social que els permeti la seva integració sociolaboral i, sempre que sigui possible, es mantingui al malalt en el seu entorn.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/09/2021 10:12

En Bones Mans 05/09/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Els dermatòlegs demanen extremar la prevenció i realitzar una auto exploració de la pell. El confinament i el canvi d’hàbits provocats per la pandèmia han reduït notablement els diagnòstics de càncer de pell, la detecció precoç dels quals és fonamental per a un millor pronòstic. La Dra. Dolores Sánchez-Aguilar, dermatòloga, ens recomana extremar les precaucions, especialment a l’estiu, y realitzar auto exploracions regulars per detectar qualsevol canvi a la nostra pell.

Un major consum d'aliments rics en fibra redueix el risc de mortalitat desprès de superar un infart de miocardi, segons revela un estudi que s'ha publicat a British Medical Journal. Així, i segons els resultats d'aquest treball, les persones que després de patir un esdeveniment d'aquest tipus ingerien més quantitat de fibra -entre 27 i 36 grams diaris- van tenir un 25% menys de possibilitats de morir per qualsevol causa en aquest període de temps

L'Institut de Biomecànica (IBV) està treballant en un nou "GPS a les emocions dels productes", una tecnologia d'ús en línia, automàtica i senzilla que pugui guiar qualsevol companyia en el procés de disseny i desenvolupament dels seus productes i serveis avaluant on miren, què senten i què expressen lliurement els consumidors, davant de nous desenvolupaments i conceptes. Les empreses busquen enamorar als seus clients per establir una relació duradora i per a això, la primera impressió és fonamental, d'aquí que sigui important buscar l'efecte WOW i saber quan, com i per què es produeix aquesta reacció en els clients.

Un equip de cardiòlegs espanyols del Servicio de Cardiología Clínica del Centro Integral de Enfermedades Cardiovasculares HM CIEC acaba de presentar un estudi que recull els resultats de la Consulta de Cardioprevención del centre, en la que es fa servir de manera pionera al continent des de 2017 la tècnica d’Ecografia Vascular en tres dimensions l’ECO

3D. Aquest estudi posa de manifest que el 80% dels pacients que se sotmeten a aquesta prova diagnòstica milloren la seva estratègia de prevenció cardiovascular.

L’endoscòpia digestiva, coneguda també com gastroscòpia, és una prova que s'utilitza per diagnosticar i iniciar el tractament de malalties de l'aparell digestiu superior: esòfag, estómac i el duodè. L'endoscòpia es porta a terme a través d'un endoscopi que s'introdueix per la boca fins que arriba a l'intestí i permet als especialistes observar per la càmera que es troba en el seu extrem. Al seu torn, el mateix endoscopi compta amb diversos canals en el seu interior pel qual es poden introduir instruments que donen la possibilitat de realitzar alhora altres proves, com ara una biòpsia o arribar a fer tractaments, com serien l'extirpació de pòlips o nòduls i la cauterització de vasos sanguinis sagnants.

TEMPORADA 2021-22

31/08/2021 11:29

Onda Cero Catalunya estrena nova temporada amb més proximitat, més esports i més actualitat

Onda Cero Catalunya estrena una nova temporada radiofònica centrant els seus continguts en allò que demanda l’audiència en temps com els actuals. En un any de transició per la pandèmia de la Covid-19, l’actualitat i la proximitat seran els protagonistes. Pel que fa a la informació esportiva, aquesta surt reforçada amb l’estrena de ‘Radioestadio Catalunya’.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

30/08/2021 08:06

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

30/08/2021 08:06

En Bones Mans 29/08/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La narcolèpsia és un trastorn de la son d'origen neurològic caracteritzat per excessiva somnolència diürna, acompanyada en la majoria dels casos de cataplexia (crisi d'hipotonia muscular). Les persones que pateixen narcolèpsia sovint tenen dificultats per mantenir-se desperts durant períodes llargs, sense importar les circumstàncies. La narcolèpsia pot provocar alteracions greus en el comportament de les persones. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic de En Bones Mans.

La síndrome de quilomicronemia familiar (SQF) és una malaltia ultrarrara debilitant, causada pel mal funcionament de la lipoproteïna lipasa (LPL), un enzim responsable del metabolisme dels greixos, que provoca una acumulació excessiva de triglicèrids a la sang. S'estima que entre 1-9 de cada 1.000.000 d'habitants pateixen aquesta patologia. Malgrat la seva baixa prevalença, aquesta patologia d'origen genètic genera un alt impacte negatiu sobre la qualitat de vida dels que la pateixen. El símptoma principal que provoca el SQF és el dolor abdominal intens, ocasionat per pancreatitis agudes. Altres símptomes comuns entre els afectats són les lesions a la pell, augment de la mida del fetge i de la melsa, així com també es poden observar símptomes neurològics com trastorns de l'aprenentatge, de la memòria o depressió. Carles Aguilar parla amb la Dra. Teresa Arrobas, Responsable del Laboratori de Nutrició i Risc Vascular del Hospital Universitari Verge Macarena (Sevilla)

La listeriosi és una infecció greu generalment causada pel consum d'aliments contaminats amb el bacteri Listeria Monocytogenes. S'estima que 1600 persones contrauen la listeriosi cada any i que aproximadament 260 moren per la malaltia. És més probable que la infecció emmalalteixi a dones embarassades i els seus nadons, adults de 65 anys o majors i persones amb el sistema immunitari debilitat. El Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic de En Bones Mans ens ho explica.

Quants cops hem escoltat que cal dutxar-se diàriament? Una frase que s'ha repetit en moltes llars i que acceptem com una cosa habitual però que sembla no ser correcta. De fet, dermatòlegs adverteixen el risc que suposa aquest costum per a la nostra pell. L'hàbit de dutxar-se un cop a el dia s'associa a la higiene, però els especialistes apunten que comporta una pèrdua de la barrera protectora de la pell. El problema també passa pels químics que contenen productes com els xampús i els gels. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens ho explica.

Per al 2025, l'augment de dispositius mèdics connectats a les xarxes de salut se situarà en un 68%. S'ha verificat un gran augment de ciberatacs després de l'arribada de la Covid 19, ja que han crescut un 150%. La filtració de dades de la salut costa al voltant dels 6 m d’euros. L'atenció mèdica és la indústria més atacada i representa el 41% de tots els ciberatacs. Per tant, es requereix augmentar les inversions en ciberseguretat en tot el sector sanitari, adequant la transformació digital sanitària sota un gran paraigua de protecció. Creant plenament mecanismes que permetin el desenvolupament d'un entorn sanitari segur, per aconseguir un sistema sanitari modern, digital, competitiu i ple, pel que fa a l'atenció no només al pacient, sinó al ciutadà i a tot el col·lectiu sanitari. Parlem amb Javier Pérez, Director de Ciberseguretat de Fujitsu.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

30/08/2021 07:52

Exponencial augment dels ciberatacs en el sector sanitari

Per al 2025, l'augment de dispositius mèdics connectats a les xarxes de salut se situarà en un 68%. S'ha verificat un gran augment de ciberatacs després de l'arribada de la Covid 19, ja que han crescut un 150%.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/08/2021 09:13

En Bones Mans 22/08/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Una nova investigació basada en dades del Registre SEMI-COVID-19 de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) ha permès desenvolupar i validar un model pronòstic denominat PRIORITY, útil per predir el risc de COVID-19 greu en pacients hospitalitzats a partir de variables clíniques de fàcil obtenció en el moment de la diagnosi inicial de la infecció per SARS-CoV-2. Ho comentem amb el Dr. Luis Manzano, membre de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI), Cap de Servei de Medicina Interna del Hospital Universitari Ramón i Cajal (Madrid) i Catedràtic de Medicina de la Universitat d'Alcalá (Madrid)

La síndrome de Sjögren és una malaltia reumàtica autoimmune sistèmica i crònica, els símptomes clínics principals estan relacionats amb la destrucció de les glàndules exocrines donant lloc a sequedat ocular, bucal, nasal i vaginal. Tot i això, és important destacar que a l'ésser sistèmica pot implicar afectació orgànica i fer mal a altres òrgans (aparell digestiu, pell, pulmons, ronyons, etcètera), a més de ser molt freqüent el dolor articular, muscular i l'esgotament, que pot arribar a ser extrem. Carles Aguilar parla amb la Dra. Cristina Macía, portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i Reumatòloga del Hospital Universitari Sever Ochoa (Madrid)

Per sotmetre’s a una operació de cirurgia que requereixi anestèsia, sobretot si és anestèsia general, es recomana no menjar ni beure diverses hores abans de la intervenció. Això es fa per prevenir algunes complicacions al tenir l'estómac, el tracte digestiu i la bufeta buides. Per exemple, tenir l'estómac buit redueix les possibilitats que el pacient vomiti durant l'operació, un efecte secundari que pot donar l'anestèsia. El temps abans que el pacient no hauria de menjar ni beure depèn de l'operació, encara que el més habitual és que no es mengi ni es begui entre 8 i 12 hores abans de l'operació. També se sol recomanar que l'últim menjar sigui lleugera i que no es begui alcohol ni es fumi durant aquest temps. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic de En Bones Mans.

Expliquem tot el que cal saber sobre la síndrome de l'intestí mandrós. La síndrome de l'intestí mandrós és un terme que descriu el moviment muscular lent, feble o detingut en el còlon que provoca que els residus es mouen lentament o, fins i tot, no es moguin. Si bé és cert que amb aquest terme o fa referència a un trastorn mèdic diagnosticable, ja que en realitat es tracta d'un símptoma, el seu ús està molt estès per referir-se a les persones que realitzen digestions lentes. La digestió lenta resulta en moviments intestinals poc freqüents, el que els metges anomenen restrenyiment de trànsit lent. Una de les característiques dels que la pateixen és la duresa de la seva femta. Això fa que siguin més difícils d'eliminar, el que, al seu torn, pot provocar complicacions com hemorroides i deposicions doloroses. A més, l'intestí mandrós pot provocar altres efectes, com distensió abdominal i dolor i nàusees. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de En Bones Mans.

Els problemes de ritme cardíac (arítmies cardíaques) ocorren quan els impulsos elèctrics que coordinen els batecs cardíacs no funcionen adequadament, el que fa que el cor bategui massa ràpid, massa lent o de manera irregular. Les arítmies cardíaques poden provocar una sensació de aleteig al pit o de cor accelerat i poden ser inofensives. No obstant això, algunes arrítmies cardiaques poden provocar signes i símptomes molestos i, de vegades, mortals. Sovint, el tractament de les arítmies cardíaques pot controlar o eliminar els batecs cardíacs irregulars, lents o accelerats. A més, pel fet que les arítmies cardíaques empitjoren o són fins i tot provocades per un cor feble o danyat, pots reduir el risc de patir arítmies si adoptes un estil de vida saludable per al cor. Analitzem el tema amb el Dr. Antoni Berruezo, Cardiòleg i Especialista en Electrofisiologia Cardiaca.