Carles Aguilar

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

07/02/2021 10:47

En Bones Mans 07/02/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". En diverses ocasions hem parlat amb la CUS – Salut + Consum + Alimentació sobre les seves activitats, i en quins àmbits les realitzen. Avui principalment, ho farem sobre els drets i deures dels consumidors, ja que es bastant freqüent que no els fem servir quan tenim algun conflicte de consum, sigui per manca d’informació o per desconeixement. Aquestes activitats formatives de les que parlem es dediquen principalment a nens i joves sense excloure persones adultes i gent gran. La Rosa Canaleta, dinamitzadora dels tallers i xerrades que fa la CUS, ens explica amb més detall quins són els àmbits a treballar i els objectius assolir.

La gastritis és un terme general per a un grup de malalties amb un punt en comú: la inflamació del revestiment de l'estómac. La inflamació de la gastritis generalment es produeix per la mateixa infecció bacteriana que provoca la majoria de les úlceres estomacals., Parlem de la gastritis, de com es pot prevenir i de com es tracta amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic de “En Bones Mans” i Digestòleg.

La medicina regenerativa inclou les teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans, entre elles la teràpia amb cèl·lules mare. Aquesta teràpia ha sorgit com una nova disciplina que té com a objectiu la reposició, la protecció o regeneració de cèl·lules, teixits o òrgans danyats. Aquest tipus de medicina està vinculada amb diversos camps de la ciència, com l'enginyeria genètica, l'enginyeria de teixits i la teràpia cel·lular. La medicina regenerativa abasta un camp ampli que inclou la investigació sobre l'auto-curació, és a dir, en la qual el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics aliens per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. Ens ho explica el Dr. Humbero Loscertales, Director de Medicentre.

Si mengem lentament, rebrem els aliments en millors condicions, sense estrès, afavorirem el procés digestiu i evitarem molèsties com empatxos o males digestions. A més de menjar a poc a poc per tenir una bona digestió, també és important mastegar bé cada aliment. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de “En Bones Mans” ens ho explica.

El 4 de febrer és celebra el Día Mundial contra el Càncer i és una bona oportunitat per parlar del dolor oncològic gràcies a Angelini Pharma España. El dolor oncològic és un tema encara no massa conegut quan es tracta d'afrontar un càncer. Amb el Dr. Albert Tuca, Coordinador de la Unitat de Suport i Cures Pal·liatives de l'Hospital Clínic de Barcelona parlem del dolor oncològic i els seus diferents tipus (dolor crònic i dolor irruptiu), de les noves evidències generades a Espanya respecte al dolor oncològic i com afecta la qualitat de vida del pacient, de l'efecte d'aquest dolor en els pacients oncològics, de les eines de les que disposem per tractar i controlar aquest dolor, entre elles els opioides. Per a què serveixen, com es fan servir i en quin moment, són segurs o no i de la necessitat d'individualitzar el tractament de dolor oncològic en cada pacient.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

07/02/2021 10:39

Càncer i dolor oncològic

Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer parlem el dolor oncològic gràcies a Angelini Pharma España. El dolor oncològic és un tema encara no massa conegut quan es tracta d'afrontar un càncer.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

31/01/2021 10:51

En Bones Mans 31/01/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". El perfil del sanitari contagiat per COVID-19 a Espanya durant la primera onada respon a un treballador veterà (entre 50 i 60 anys), que exerceix la seva tasca professional a la primera línia de contenció del virus - amb la inherent alta exposició a la SARS-CoV-2 (Urgències, UCI, consultes ...) -, que ha presentat símptomes de la malaltia (60% simptomàtics) i el curs clínic del qual ha estat sever o moderat. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi transversal de seroprevalença realitzat a la pràctica totalitat dels treballadors d’HM Hospitales que acaba de ser publicat a la 'International Journal of Epidemiology', la revista especialitzada més prestigiosa del món en aquest camp i que és l'òrgan divulgatiu de la 'International Epidemiological Association'. Carles Aguilar entrevista a al Dr. José M. Castellano, Director científic de la Fundació d’Investigació HM Hospitales.

La depressió és la segona causa de baixa laboral, incapacitat permanent o jubilació anticipada a Espanya. La sensibilització de tots els estaments de l'empresa, la flexibilitat organitzativa, la promoció de la salut mental i una bona comunicació entre els serveis mèdics i assistencials són aspectes claus per prevenir, diagnosticar i tractar precoçment la depressió en l'entorn laboral. Els símptomes cognitius condicionen que el treballador exerceixi amb normalitat les seves tasques, per això, el seu abordatge. Ho comentem amb la Dra. Rosa Gutiérrez Labrador, Psiquiatre, Especialista en Medicina del treball i Cap del Servei de Salud Mental del Hospital Universitari Infanta Sofia de Madrid.

Els espanyols van engreixar una mitjana de 5,7kg des de l'inici de la pandèmia. Espanya és el país europeu on més ciutadans han engreixat des de març de 2020 (38%), seguit d'Itàlia amb un 35% i Gran Bretanya amb el 32%. A nivell mundial la mitjana se situa en 6,1 quilos guanyats des de l'arribada de la Covid-19 i un 31% de la població reconeix haver guanyat una mica de pes. Deixar de fumar, perdre pes i fer més exercici són els factors que els espanyols creuen que poden minimitzar els símptomes del coronavirus en cas de contagiar. Abaratir els preus dels productes saludables i habilitar més espais verds per fer esport, les mesures governamentals i de la indústria de l'alimentació que segons els ciutadans més ajudarien a perdre pes. Parlem de les dades d’aquest estudi amb Vicente Castellanos, Director d’Estudis Socials i d’Opinió Pública d’Ipsos España

Actiu ha elaborat un llibre-guia per transformar l'espai de treball en un "Home Office Pro". El teletreball ofereix un enfocament diferent a la feina des de casa i a la presencial, creant un espai de treball físic específic "dins el lloc de convivència familiar". La Guia ofereix eines i recursos per mantenir el benestar físic a través de l'espai de treball, el benestar mental a través de el temps de treball, i el benestar emocional a través de les relacions de treball, independentment d'on es realitzi. Carles Aguilar parla amb Soledat Berbegal, Consellera i Responsable de Reputació de Marca en Actiu.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

24/01/2021 10:47

En Bones Mans 24/01/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La crisi sanitària i la incertesa causada per la pandèmia està fent efecte en el benestar emocional i el desenvolupament de nens i adolescents, tal com recull l'informe "Immediate psychological effects of the COVID-19 quarantine in youth from Italy and Spain", realitzat conjuntament per la Universitat Miguel Hernández i la Università degli Estudi di Perugia. La dada més concloent és que el 69,1% dels pares espanyols han percebut durant el confinament com disminueix la concentració dels seus fills. De fet, els comportaments més habituals han estat l'avorriment (49,4%), la inquietud i dificultat per agafar el son (45,5%), el nerviosisme (44,3%) i la irritabilitat (43,2%) . L'estudi també revela altres factors que han augmentat durant el confinament, com les baralles familiars, un major sentiment de dependència i una sensació de agitamiento i nerviosisme general. El comentem amb Carol Coleman, Directora de Suport a l'Alumne de The British School of Barcelona.

Al llarg del programa el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic d'En Bones Mans, ens facilita informació sobre diversos temes d'interès: l'ús dels dispositius mòbils en la conducció i la seva relació amb el nivell d'accidentabilitat; l'activitat física i els estils de vida saludables i la conveniència de no abandonar-los per preservar una major qualitat de vida al llarg dels anys i els trastorns del son provocats per l'ús de les noves tecnologies a l'habitació abans de dormir.

En diverses ocasions s'ha parlat de la relació que pot existir entre els aliments, la vitamina D i l'alimentació saludable i de com aquesta no evita, contràriament a uns quants rumors, que puguem contraure la Covid 19, però sí que els estils de vida, la vitamina D i l'exercici físic poden ajudar-nos a enfortir el nostre sistema immunològic per defensar-nos millor d'aquest. Parlem amb l'Abel Mariné, Professor Emèrit de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona.

La Fundació Juegaterapia, que ajuda als nens malalts de càncer, porta deu anys treballant amb el seu lema "La quimio jugant es passa volant" durant els quals ha instal·lat videoconsoles a les habitacions d'oncologia pediàtrica d'hospitals de tot Espanya i d'altres països. Ara un estudi científic pioner promogut per la fundació, que s'ha dut a terme a l'Hospital La Paz de Madrid, confirma que jugar amb videojocs durant el tractament de quimioteràpia, fa que els nens sentin menys dolor i que s'afavoreixi el procés de curació . Carles Aguilar parla amb el Dr. Mario Alonso Puig, Especialista en Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu i Patró d'Honor de la Fundació Juegaterapia.

I finalment, parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, de les eines terapèutiques de las què disposa la medicina regenerativa per abordar l'impacte d'alguns fenòmens meteorològics en les nostres articulacions afectades per un procés artròsic com la pressió baromètrica, la humitat i el fred.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

17/01/2021 11:30

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

17/01/2021 11:30

En Bones Mans 17/01/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Les més de 22.000 farmàcies espanyoles han tingut un paper clau en la lluita contra la pandèmia causada pel virus SARS-CoV-2. Durant la declaració de l'estat d'alarma a mitjans de març, han estat el principal punt d'accés de la població a la sanitat per la seva proximitat, contribuint a facilitar la tasca assistencial, especialment en els grups de risc. A més, han realitzat una gran tasca divulgativa de prevenció i educació sanitària, reforçant missatges com la necessitat d'usar de la mascareta, mantenir la higiene de mans o respectar el distanciament social. Rocío Collantes, Responsable de Comunicació de Vilardell Digest ens ho explica.

Carme Sabater, Presidenta de la CUS - Salut + Consum + Alimentació, ens parla de la funció que realitza una associació de consumidors. La CUS - Salut + Consum + Alimentació és una associació de consumidors sense ànim de lucre que va néixer el 1977 com a conseqüència de la indefensió en què es trobaven els usuaris de sistema públic de salut. El 1982 es va incorporar l'àmbit del consum, l'alimentació i la seguretat alimentària com a eixos transversals relacionats amb la salut. No obstant la salut i els serveis sanitaris segueixen sent l'estrella de la seva activitat.

Després parlem de BioCultura ON, el primer esdeveniment virtual de la Comunitat Bio on s'organitzen esdeveniments i trobades virtuals de tota mena, sense limitacions geogràfiques. És un nou format d'esdeveniment virtual, una experiència digital que reprodueix l'essència de BioCultura combinant una àmplia programació d'activitats i una zona d'expo virtual interactiva. Ens ho explica Àngels Parra, Directora de Biocultura i Presidenta de l'Associació Vida Sana.

L'atenció a les malalties cròniques s'ha vist deteriorada com a conseqüència de la pandèmia de COVID-19, tot i que és un problema que ve arrossegant la sanitat, per la qual cosa cal adaptar el model sanitari perquè doni resposta a les necessitats d'aquest tipus de pacients. Cal apostar per un nou model d'atenció basat en la promoció de la salut, la prevenció i una millora de la qualitat de vida, amb una coordinació sociosanitària més eficient i el foment del protagonisme del pacient i la seva autocura. És imprescindible que els pacients crònics disposin d'un seguiment i atenció integral per part de tots els agents sociosanitaris. La continuïtat assistencial és un dels reptes prioritaris en l'abordatge de la cronicitat. Carles Aguilar parla amb Santiago Alfonso, membre de la Plataforma Cronicitat: Horitzó 2025 i Vicepresident del Fòrum Espanyol de Pacients.

Infermeres de primària han elaborat una guia per millorar com cal escoltar al pacient. L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) defineix la comunicació terapèutica com aquella en la que el pacients és el protagonista, el que parla, i el professional és el que escolta i l’acompanya. La guia vol ser una eina útil a la consulta, que ajudi als infermers/es de primària a potenciar l’escolta del pacient com eix principal de la seva intervenció assistencial. Es donen pautes de comunicació davant diferents situacions : negació de la malaltia, expressió d’ansietat, abandonament del tractament etc. Parlem amb l’Ester Giménez, Infermera d’Atenció Primària i membre de l’AIFICC