carme sabater

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

14/05/2023 10:47

En Bones Mans 14/5/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les normes UNE en ISO són totes aquelles pautes oficials, creades pels organismes governamentals corresponents, per definir i aplicar eines de seguretat i protecció als processos de fabricació d'un producte o prestació d'un servei. Per això, les empreses han d'estar al dia de les mateixes. És per això que avui intentarem explicar-los que són les normes UNE i perquè les hem de tenir en compte a l'hora de les nostres compres habituals o serveis. Les normes UNE són presents en el nostre dia a dia, en tots els passos que donen des que ens llevem al matí fins que ens anem a dormir. Afecta a tots tipus de productes, de qualsevol manera i sector, però a més també inclou normes relacionades amb salut i els productes i serveis sanitaris. Ens ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.

La Societat Espanyola d´Endocrinologia i Nutrició (SEEN) destaca la importància de l´ecografia nutricional per al diagnòstic de la desnutrició i les malalties metabòliques. L'ecografia nutricional és una tècnica emergent, econòmica, portàtil i no invasiva que utilitza els ultrasons per avaluar la composició corporal de l'organisme. L'evolució que ha experimentat l'ecografia nutricional, juntament amb la bioimpedància, en tots els àmbits de l'endocrinologia i la nutrició és important ja que no hi havia cap tècnica d'ús clínic per valorar la composició corporal i altres tècniques de referència, com ara el TAC o el DEXA, estan molt allunyades de la pràctica clínica habitual. Carles Aguilar parla amb el Dr. Juan José López Gómez, Vocal de Comunicació de la SEEN.

L’activitat física no ha de ser complicada. Una cosa tan senzilla com un passeig diari a pas lleuger pot ajudar-te a fer una vida més saludable. Per exemple, caminar a pas lleuger amb regularitat et pot ajudar a: Mantenir un pes saludable i perdre greix corporal, prevenir o controlar diverses afeccions, com les malalties cardíaques, els accidents cerebrovasculars, la hipertensió arterial, el càncer i la diabetis tipus 2. Ho comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La menopausa es considera l'etapa en què finalitza la vida reproductiva de la dona, i es defineix com l'absència de menstruació durant un període de 12 mesos consecutius. L'etapa de transició cap a la menopausa pot passar anys abans i es caracteritza per l'aparició de diferents símptomes; els més freqüents són sequedat vaginal i símptomes vasomotors. La durada i intensitat d'aquests símptomes varien quant a gravetat i freqüència, i actualment es consideren una indicació per rebre teràpia hormonal. La transició a la menopausa s'associa amb un augment del risc de malaltia cardiovascular (ECV), atribuït principalment a la desregulació del metabolisme dels lípids i la glucosa, així com a la redistribució del greix corporal. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La gota és una de les malalties reumàtiques més freqüents, ja que s'estima que hi ha més de 800.000 afectats al nostre país; no obstant això, no se li dóna la importància que hauria de ser malgrat tot una patologia inflamatòria sistèmica que s'associa amb comorbiditats greus, sobretot a nivell cardiovascular i renal. Tot i això, els experts destaquen que cal seguir investigant en aquest camp, encara que es mostren optimistes ja que el diagnòstic i maneig terapèutic de la gota ha millorat en les últimes dècades, i a més hi ha noves opcions terapèutiques que amplien les possibilitats de tractament dels pacients. Carles Aguilar entrevista el Dr. César Díaz Torné, Portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i Reumatòleg de l'Hospital Universitari de Santa Creu i Sant Pau.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

29/01/2023 10:52

En Bones Mans 29/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les recomanacions dietètiques s'elaboren a partir de la millor evidència científica disponible sobre l'efecte dels nutrients i els aliments en la salut. Aquestes recomanacions tenen en compte que l'efecte dels aliments no només depèn del contingut nutricional sinó també de la matriu iz en què s'ingereixen, de les alteracions que es produeixen en el procés culinari, la presència de substàncies que no són nutrients i de les sinergies que es produeixen entre combinacions d'aliments. Amb la finalitat d'establir i poder traslladar a la població la informació més completa i actualitzada disponible sobre patrons dietètics saludables i sostenibles i sobre la importància de l'activitat física, el Comitè Científic de l'AESAN ha posat en marxa un nou informe que actualitza tant les recomanacions dietètiques per a la població espanyola, tenint en compte l’impacte ambiental dels aliments, com les recomanacions relatives a l’activitat física. Ho comentem amb Fernando Móner, President d'AVACU i membre de la Junta Directiva de CECU.

La Presidenta de la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat, Carme Sabater ens explica el recolzament de l'entitat en temes de salut i serveis sanitaris a aquelles persones que ho demanen, informant, explicant com poden resoldre’s els seus conflictes amb els professionals, però tot això no serveix de gaire quant la reclamació que fan pot afectar seriosament la seva salut per haver succeït un incident que, sigui o no, considerin com una mala praxi. Fins fa uns anys la solució a aquestes situacions era principalment la via judicial però en aquests temes no s’aconsegueix més que allargar el patiment i dolor durant molt de temps ja que el judici, si arriba a fer-se, triga anys, amb el desencís i cansament que això causa als afectats, tant als usuaris com als propis professionals. Es per això que de fa uns anys l’objectiu de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat - Salut, Consum i Alimentació juntament amb el Consorci Sanitari i Social de Catalunya no ha estat altre que aconseguir trobar eines que puguin ajudar ambdues parts a resoldre’s el conflictes i això només pot fer-se a través de la mediació. El camí no ha estat fàcil però ara compten amb una consolidada Societat Catalana de Mediació en Salut que treballa des del 2012 en aquest sentit i que està aconseguint resoldre molt casos i va posant la llavor per incrementar la resolució dels conflictes a través de la mediació.

Els biomarcadors d'imatge, la Radiòmica i la Intel·ligència Artificials (IA) augmenten la precisió diagnòstica, el diagnòstic precoç i agiliten els processos radiològics en patologies com el càncer de pròstata, el càncer de recte i l'ictus actualment, segons la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM). Els biomarcadors d'imatge són paràmetres obtinguts de forma objectiva a partir d'imatges mèdiques que s'extreuen després d'aplicar models computacionals a les imatges radiològiques aconseguides amb qualsevol tècnica, com ara la radiografia, la tomografia computeritzada (TC) o la ressonància magnètica (RM), entre d'altres , que permet obtenir dades quantitatives de les imatges mèdiques que no es poden valorar només amb l’anàlisi visual de metge radiòleg. Carles Aguilar entrevista el Dr. Carlos Casillas Meléndez President executiu de la secció d'abdomen de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM) Radiòleg a l'Hospital Vithas Castellón.

Tots hem sentit a parlar de càncer, i la majoria de nosaltres, coneixem directament persones amb aquesta malaltia que causa tanta por. Però sabem realment què és el càncer? El càncer és una malaltia que fa que un grup de cèl·lules de l'organisme creixin de manera anòmala i incontrolada donant lloc a un bony o massa. Si no es tracta, el tumor sol envair el teixit circumdant i pot provocar metàstasi en punts distants de l’organisme disseminant-se a altres òrgans i teixits. Després del càncer de pell, el càncer de mama és el tipus més comú diagnosticat en dones als Estats Units. El càncer de mama es pot presentar tant a homes com a dones; tanmateix, és molt més comú a les dones. El suport considerable per a la conscienciació i el finançament d'investigacions sobre el càncer de mama ha ajudat a crear avenços en el diagnòstic i tractament d'aquesta malaltia. Les taxes de supervivència al càncer de mama han augmentat i el nombre de morts associades amb aquesta malaltia està disminuint constantment, en gran mesura a causa de factors com ara la detecció primerenca, un nou enfocament de tractament personalitzat i una millor comprensió de la malaltia. Carles Aguilar parla amb la Dra. Montserrat Mateu, Cap de Servei d'Oncologia Medica i Coordinadora de la Unitat de Càncer de Mama de l'Hospital Clínic de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

09/08/2021 08:58

En Bones Mans 8/08/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Al programa d'avui parlem de les noves recomanacions de la Societat Espanyola de Reumatologia per prevenir el risc d'infeccions en pacients amb malalties autoimmunes sistèmiques. Els pacients amb ERAS tenen un risc augmentat d'infeccions tant per la pròpia malaltia com per la immunosupressió secundària al tractament. La Societat Espanyola de Reumatologia ha llançat la campanya 'A tu també et pot tocar' per augmentar la visibilitat de les ERAS i millorar la detecció precoç. Ens ho explica el Dr. Íñigo Rua-Figueroa, portaveu de la SER, reumatòleg de l'Hospital Universitari de Gran Canària Doctor Negrín i coordinador científic del document de Recomanacions SER sobre prevenció d'infecció en pacients amb ERAS.

Estem en ple estiu i seguim en pandèmia, i amb ella la necessitat de compartir les vacances convivint amb el Covid-19. Tot i tenir la pauta de vacunació completa, hem de mantenir les precaucions sanitàries i socials que es recomanen independentment del lloc on estiguem. Aquest estiu molts viatjaran per Espanya o l'exterior. Depenent de quin sigui el destí escollit, és important disposar amb la documentació imprescindible, ja que si viatgem per Europa és recomanable comptar amb tots els documents actualitzats. La nova modalitat de poder portar i presentar alguns d'aquests documents al mòbil és molt còmode i segur. Actualment, la presentació de documents oficials digitals que ja estiguin habilitats és opcional, i es pot presentar en document físic. Amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS - Salut + Consum + Alimentació comentem com podem obtenir-los o renovar-los per evitar situacions imprevistes i molt molestes.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

08/06/2020 06:54

En Bones Mans 07/06/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem el programa parlant amb el Dr. Salvador Borrós i la Dra. Cristina Fornaguera que lideren un grup d'investigadors d'IQS que estan desenvolupant una vacuna que podria immunitzar la població i prevenir infeccions per coronavirus en el futur. La vacuna estaria formada per un compost d'antígens que generaria anticossos per actuar com a sistema de defensa davant el SARS-CoV-2. Continuem amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut, Consum i Alimentació comentant diferents aspectes que afecten als consumidors de Catalunya com, per exemple, certes pràctiques deslleials i noticies falses que perjudiquen als consumidors. Degut a la pandèmia per la Covid-19 ha fet que canviïn els hàbits de vida de forma dràstica i això ha fet que sorgeixin dubtes com: què passa amb la vitamina D, quina alimentació seria la més recomanada, com es poden cuidar les articulacions amb la limitació de no poder realitzar exercici físic com es feia abans del confinament, etc. La Societat Espanyola de Reumatologia ha publicat un decàleg per contribuir a donar recomanacions que afavoreixin hàbits de vida saludable per a pacients reumàtics en temps de confinament, però que també poden ser molt útils per a la resta de la població. Ens ho explica la Dra. Montserrat Romera, reumatòloga i responsable de la Comissió de Comunicació, Relacions amb Pacients y Responsabilitat Social Corporativa de la SER. Acabem el programa amb el Dr. Josep just, assessor mèdic de En Bones Mans analitzant un estudi dirigit per l'OMS que indica que la majoria dels adolescents no realitzen suficient activitat física, i que això posa en perill la seva salut actual i futura.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

08/06/2020 06:54

En Bones Mans 07/06/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem el programa parlant amb el Dr. Salvador Borrós i la Dra. Cristina Fornaguera que lideren un grup d'investigadors d'IQS que estan desenvolupant una vacuna que podria immunitzar la població i prevenir infeccions per coronavirus en el futur. La vacuna estaria formada per un compost d'antígens que generaria anticossos per actuar com a sistema de defensa davant el SARS-CoV-2. Continuem amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut, Consum i Alimentació comentant diferents aspectes que afecten als consumidors de Catalunya com, per exemple, certes pràctiques deslleials i noticies falses que perjudiquen als consumidors. Degut a la pandèmia per la Covid-19 ha fet que canviïn els hàbits de vida de forma dràstica i això ha fet que sorgeixin dubtes com: què passa amb la vitamina D, quina alimentació seria la més recomanada, com es poden cuidar les articulacions amb la limitació de no poder realitzar exercici físic com es feia abans del confinament, etc. La Societat Espanyola de Reumatologia ha publicat un decàleg per contribuir a donar recomanacions que afavoreixin hàbits de vida saludable per a pacients reumàtics en temps de confinament, però que també poden ser molt útils per a la resta de la població. Ens ho explica la Dra. Montserrat Romera, reumatòloga i responsable de la Comissió de Comunicació, Relacions amb Pacients y Responsabilitat Social Corporativa de la SER. Acabem el programa amb el Dr. Josep just, assessor mèdic de En Bones Mans analitzant un estudi dirigit per l'OMS que indica que la majoria dels adolescents no realitzen suficient activitat física, i que això posa en perill la seva salut actual i futura.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/01/2020 10:10

En Bones Mans 19/01/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Parlem de les noticies falses que darrerament han aparegut, especialment a les xarxes socials, i que faciliten informació falsa o distorsionada sobre les vacunes amb el Dr. Josep Just. Tot seguit la Carme Sabater ens explica i ens dona consells vers tot allò que hem de saber, en el nostre vesant com a consumidors, alhora d’anar a comprar a les rebaixes. Continuem amb el Dr. Humberto Loscertales que ens comenta les diferents eines terapèutiques que utilitza la medicina regenerativa per tractar de forma efectiva la degeneració articular i potenciar la regeneració de teixits malmesos per traumatismes o envelliment. I, finalment, la Dra. Mireia Ruiz Castilla parla sobre la cirurgia d’augment de pit que és la intervenció estètica més demandada i realitzada en els últims anys. L’objectiu és augmentar la grandària dels pits, en el cas dels pits petits, i retornar la turgència als pits que han perdut volum, per exemple després dels embarassos.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/01/2020 10:10

En Bones Mans 19/01/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Parlem de les noticies falses que darrerament han aparegut, especialment a les xarxes socials, i que faciliten informació falsa o distorsionada sobre les vacunes amb el Dr. Josep Just. Tot seguit la Carme Sabater ens explica i ens dona consells vers tot allò que hem de saber, en el nostre vesant com a consumidors, alhora d’anar a comprar a les rebaixes. Continuem amb el Dr. Humberto Loscertales que ens comenta les diferents eines terapèutiques que utilitza la medicina regenerativa per tractar de forma efectiva la degeneració articular i potenciar la regeneració de teixits malmesos per traumatismes o envelliment. I, finalment, la Dra. Mireia Ruiz Castilla parla sobre la cirurgia d’augment de pit que és la intervenció estètica més demandada i realitzada en els últims anys. L’objectiu és augmentar la grandària dels pits, en el cas dels pits petits, i retornar la turgència als pits que han perdut volum, per exemple després dels embarassos.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

08/12/2019 11:57

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

08/12/2019 11:57

El sistema arbitral de consum amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut, Consum i Alimentació

La Presidenta de la CUS – Salut, Consum i Alimentació, Carme Sabater, ens explica el funcionament del sistema arbitral de consum. Es tracta d’una via extrajudicial, ràpida, eficaç i gratuïta que permet resoldre fàcilment els conflictes que puguin sorgir entre consumidors i empresaris.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

08/12/2019 11:54

En Bones Mans 08/12/2019

Comencem el programa amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública, comentant un estudi europeu que analitza el nivell d’atenció al pacients al nostre país i que, entre altres aspectes, reflexa diverses mancances pel que fa a la tecnologia i al tractament del dolor. Després el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic de En Bones Mans parla a fons de la listeriosi i de les darreres intoxicacions que s’ha produït a Espanya, Els estudis epidemiològics de la Unió Europea posicionen al nostre país com un dels països amb més presència del microorganisme en els últims anys. Tot seguit la Presidenta de la CUS – Salut, Consum i Alimentació, Carme Sabater, ens explica el funcionament del sistema arbitral de consum. Es tracta d’una via extrajudicial, ràpida, eficaç i gratuïta que permet resoldre fàcilment els conflictes que puguin sorgir entre consumidors i empresaris. El següent contingut es a càrrec de la Dra. Montaña Càmara, Presidenta del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició amb qui parlem sobre la influència del hàbits de compra i consum en la nostra salut i acabem el programa amb Lluís Bernabé, Director de la Fundació de La Marató de TV3, explicant les novetats i el mecanisme per fer els donatius que es durà a terme el proper dia 15 de desembre en aquesta edició dedicada a les malalties minoritàries.