comunicació

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

25/09/2023 08:56

En Bones Mans 24/9/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El nostre estil de vida contribueix a tenir càncer? Tot i que tots sabem que fer activitat física és beneficiós per a la nostra salut, la realitat és que a Espanya el 37% de la població es declara sedentària en el seu temps lliure, segons l'última Enquesta Nacional de Salut realitzada cada 5 anys per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els motius que justifiquen que el nostre país sigui un dels més sedentaris d'Europa segons l'enquesta realitzada per Ipsos al costat del World Economic Forum (a la quarta posició de la llista de 29 països, darrere d'Itàlia, Polònia i França) són principalment la manca de temps, segons els enquestats, a causa de les llargues jornades laborals al nostre país, així com un major ús de pantalles en el temps de lleure. Carles Aguilar parla amb Marina Morato, Tècnic de Prevenció de l'Associació Espanyola Contra el Càncer.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l’autocuració, és a dir, un sistema en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l’artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre

L’equilibri de la microbiota intestinal pot estar subjecte a molts factors. L'alimentació és el factor principal que tenim al nostre abast per equilibrar l'estat de la microbiota intestinal. Ara, una nova revisió, liderada per SEMiPyP, en col·laboració amb Activia, conclou que els probiòtics són un dels pilars clau per contribuir a modular la microbiota intestinal i prevenir les complicacions que apareixen quan la microbiota no està en equilibri. Carles Aguilar entrevista el Dr. Guillermo Álvarez-Calatayud, Pediatre de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid i President de la Societat Espanyola de Microbiota, Probiòtics i Prebiòtics (SEMiPyP)

La dermatitis atòpica és la patologia inflamatòria crònica més freqüent a la infància, afectant un 20% de la població pediàtrica i el 3% dels adults. El principal símptoma de la dermatitis atòpica és la picor intensa i persistent, la qual cosa afecta la qualitat de vida i el son dels afectats, cosa que provoca problemes de rendiment escolar i familiar. A més, la malaltia també sol manifestar-se en forma d'èczemes, els quals poden sobreinfectar-se i produir lesions molt visibles a nivell cutani. Per tot això cal diagnosticar precoçment els pacients, una tasca en què els farmacèutics poden jugar un paper important. Per això és molt important que s'escolti els pacients i ser-hi propers per poder derivar-los al metge en cas necessari.

L'aterosclerosi és un fenomen patològic focal que afecta les grans artèries, principalment l'aorta i les coronàries, caròtides, ilíaques i femorals. El desenvolupament de l'afecció vascular es caracteritza per un començament d'hora anomenat fatty streak o estria greixosa. Amb el pas dels anys aquest procés, que és considerat reversible, incrementa la seva acumulació lipídica i en l'adolescència ja es presenten les primeres lesions fibroses. En els anys següents, aquestes plaques s'engrandeixen i es modifiquen, i en la majoria dels casos tots aquests processos cursen asimptomàtics: l'ulceració de la placa, el trencament i la trombosi són el que precipita l'esdeveniment clínic. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Segons les autoritats sanitàries d'aquest país, a Espanya la prevalença de l'obesitat és del 14,5%, mentre que la del sobrepès puja al 38,5%. És a dir, un de cada dos adults presenta un pes superior al recomanable. A nivell mundial, l'OMS estima que uns 650 milions d'adults pateixen obesitat. Les persones són cada cop més conscients dels problemes de salut associats amb l'obesitat. Tot i les campanyes de salut pública, però, els mites continuen i molts d'ells impulsen l'estigma que pot afectar la salut mental de les persones amb obesitat. Per això és important abordar i conèixer aquests mites.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

17/09/2023 14:19

En Bones Mans 17/9/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són la segona causa de malaltia infecciosa a Europa, darrere de les infeccions respiratòries. Amb això, es posa en relleu el problema de salut pública que suposa l'increment de casos d'ITS a Espanya, tant per la magnitud com per les complicacions i les seqüeles si no es fa un diagnòstic i tractament precoç. La salut sexual inclou, no només la prevenció i el tractament de les malalties de transmissió sexual (ETS), que apareixen després de les infeccions de transmissió sexual (ITS); també hi ha aspectes com el benestar físic i psicològic amb la nostra sexualitat i aparell genital, així com la salut reproductiva. Carles Aguilar parla amb Erea Devesa, Sexòloga, Pedagoga i Experta en Igualtat de Gènere.

Molts estudis observacionals han demostrat que la deficiència d'antioxidants suposa un factor de risc addicional per a les malalties cardiovasculars. Tot i això, els estudis d'intervenció destinats a proporcionar evidència de l'eficàcia dels micronutrients antioxidants en la prevenció d'aquest tipus de malalties han partit de la base que els antioxidants poden aportar beneficis complementaris a la salut, independentment de la situació individual de consum .Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Parlem d’un greuge que pateixen les persones que han patit o pateixen càncer. Aquestes persones malgrat, en ocasions haver superat la seva malaltia es troben discriminats especialment per les entitats financeres que en conèixer els seu historial mèdic els neguen l’opció d’obtenir un crèdit, préstec o una assegurança. A diferents països europeus existeix actualment una normativa que protegeix i regula el dret a l’oblit oncològic, però no és així a tot arreu. El mes de juny passat el Govern Central ha anunciat desprès d’un Consell de Ministres aprovar el Dret a l’Oblit Oncològic en compliment a la Resolució del Parlament Europeu i al compromís adquirit amb les associacions i col·lectius en defensa dels drets de les persones amb càncer. De tot això en parlarem tot seguit amb el Sr. Albert Garreta, Advocat i Mediador especialitzat en matèria de consum del despatx Mallart & García-Roqueta.

Vostès dirien que una persona no fumadora que viu amb un fumador, és com si visqués en una ciutat fortament contaminada pel que fa als efectes sobre la seva salut? Doncs això és el que sembla desprendre’s d’un estudi realitzat a la Universitat d’Aberdeen a Escòcia. Els no fumadors s’exposen al triple dels nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut respecte a partícules nocives. Això significa que els nivells d’aquestes partícules en la llar d’un fumador equivalen als que trobaríem a les grans ciutats contaminades. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Les malalties cardiovasculars i la demència coexisteixen en etapes avançades moltes vegades; no obstant això, hi ha pocs estudis longitudinals en persones de mitjana edat, 50 anys, que hagin avaluat la interacció entre l'aterosclerosi i els factors de risc sobre la salut del cervell. Ara, una investigació realitzada al Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC), dóna noves dades sobre aquesta relació i confirma la rellevància de controlar els factors de risc cardiovascular tradicionals, com hipertensió, colesterol, diabetis, tabaquisme o sedentarisme, no només per cuidar la salut cardiovascular, sinó també per prevenir malalties com l'Alzheimer. La informació és molt rellevant perquè obre la possibilitat d'intervenir sobre un trastorn modificable, com ara les malalties cardiovasculars, per prevenir el desenvolupament de les demències, per a les quals no hi ha tractament per a molts pacients. Com més aviat comencem a controlar els factors de risc cardiovascular, millor serà per al nostre cervell. Carles Aguilar entrevista el Dr. Valentí Fuster, Director General del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carlos lll de Madrid, President del Mount Sinai Medical Center de Nova York i Editor en Cap del Journal of The American Medical College of Cardiology.

L'Espondiloartritis és una malaltia poc coneguda que té un alt impacte a la qualitat de vida dels pacients, que alhora compten amb moltes necessitats per cobrir. Els pacients amb Espondiloartritis en el moment del diagnòstic tenen una edat mitjana de 30 anys, per la qual cosa es tracta d'un perfil d'adult jove, recentment incorporat al món laboral. El seu dia a dia està marcat pel dolor, un dels símptomes que més dificulta la vida dels pacients, cosa que el porta a haver d'assumir una renúncia a nivell laboral, social i familiar a la meitat dels casos. Però també és habitual la fatiga, inflor, rigidesa i somni. Resoldrem algunes preguntes: Quina importància té farmàcia hospitalària en l'abordatge assistencial de l'espondiloartritis? Com s'ha d'incorporar la tasca d'aquesta especialitat en el maneig de l'espondiloartritis? Quines són les principals línies de tractament? Quina implicació té l'adherència terapèutica i com promoure-la entre els pacients? Quines són les principals complicacions d'un maneig inadequat de la patologia? Quins avenços a nivell terapèutic s'han experimentat en els últims anys en el maneig de l'espondiloartritis? principals línies terapèutiques més rellevants o prometedores?, etc . Parlem amb Carlos Seguí, Farmacèutic Hospitalari de l'Hospital General de Granollers

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/09/2023 14:27

En Bones Mans 10/9/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Donar la possibilitat al pacient de valorar la seva experiència ha esdevingut un punt clau del procés assistencial. I és que el 83% de les persones es refia de les opinions donades per altres pacients i els ajuda a prendre decisions relacionades amb el seu estat de salut i benestar, cosa que repercuteix directament que arribin nous casos a les consultes, centres mèdics i hospitals . A més, el feedback ajuda a millorar els processos i l'experiència assistencial. Tot i això, només el 35% dels experts demana de forma proactiva als seus pacients que deixin la seva valoració després de la consulta. Això fa que el 65% restant desconegui l'índex de satisfacció real del pacient amb el mateix expert o amb el centre, així com els aspectes que cal millorar en el procés assistencial. Així ho revela l'Estudi “L'experiència del pacient, més enllà de la consulta mèdica” realitzat entre metges i especialistes. Carles Aguilar, CEO i Co-Fundador de Top Doctors.

Mantenir la ment activa durant l'etapa vital de l'envelliment pot repercutir en una salut física i mental millor, i fins i tot pot augmentar la longevitat de les persones. Ser actius mentalment, evitar o controlar l'estrès i cercar sempre mantenir una actitud positiva i optimista davant de la vida, poden ser immillorables punts de partida per envellir amb una bona qualitat de vida. Mantenir la curiositat, seguir aprenent i relacionar-se amb persones i el món és fonamental, així com ho és acceptar el nostre propi envelliment. Les activitats que combinen lectura, càlcul i la resta de funcions cognitives són essencials per contribuir a mantenir la ment desperta. Carles Aguilar parla amb José Manuel Pérez, responsable de Coordinadors Assistencials de la Direcció Tècnica Assistencial de DomusVi.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La pràctica regular d'exercici físic és una recomanació establerta per prevenir i tractar els principals factors de risc cardiovascular modificables, com ara la diabetis mellitus, la hipertensió i la dislipèmia. Realitzar activitat física d'intensitat moderada durant un mínim de 30 min. 5 dies per setmana o d'intensitat alta durant un mínim de 20 min. 3 dies per setmana millora la capacitat funcional i s'associa a reduccions en la incidència de malaltia cardiovascular i mortalitat. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en 800.000 les morts per suïcidi que es produeixen cada anys al món. O el que és el mateix: una mort cada 40 segons. Una mortalitat superior a la causada per les guerres i els homicidis i que és la segona causa de mort en persones de 16 a 25 anys. Les morts per suïcidi d’homes tripliquen les de les dones i el 75% dels casos es produeixen en països amb ingressos mitjans o baixos. Catalunya va registrar un total de 607 morts per suïcidi al 2022: 440 homes i 167 dones, segons dades de l’INE, un 8% més que al 2018. La taxa de morts per suïcidi a Catalunya el 2021 era del 14,4%, segons dades de l’IDESCAT. El suïcidi és la primera causa de mort en la població catalana de 16 a 35 anys. Durant l’any 2020, el suïcidi va ser la primera causa externa de mort a Catalunya del jovent, amb un 30,53% d’aquestes defuncions. Respecte del total de morts de les persones joves el 2020, és la segona causa i correspon al 14,1%: el 13,9% en el cas dels homes i el 14,6%, per a les dones. Carles Aguilar entrevista al Dr. Xavier Fàbregas, Metge Especialista en Addiccions i Salut Mental i Director Mèdic del Centre Mas Ferriol.

L'Espondiloartritis és una malaltia poc coneguda que té un alt impacte a la qualitat de vida dels pacients, que alhora compten amb moltes necessitats per cobrir. Els pacients amb Espondiloartritis en el moment del diagnòstic tenen una edat mitjana de 30 anys, per la qual cosa es tracta d'un perfil d'adult jove, recentment incorporat al món laboral. El seu dia a dia està marcat pel dolor, un dels símptomes que més dificulta la vida dels pacients, cosa que el porta a haver d'assumir una renúncia a nivell laboral, social i familiar a la meitat dels casos. Però també és habitual la fatiga, inflor, rigidesa i somni. Parlem amb Pedro Plazuelo, President de la Coordinadora Espanyola d’Associacions d’Espondiloartritis .

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

28/08/2023 14:49

En Bones Mans 27/8/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Intel·ligència Artificial està suposant una gran revolució en l'àmbit de la salut amb avantatges importants per al treball dels professionals i l'atenció dels pacients, suposant significatives innovacions en qüestions relacionades amb el diagnòstic i el tractament. Però, quines són les properes fites en la recerca en aquest àmbit i quines noves aplicacions poden sorgir en el futur més proper? Pot servir per prevenir malalties i millorar els tractaments? Quins beneficis tangibles té per a professionals i pacients? Carles Aguilar parla amb Ana Jiménez, Responsable d´Intel·ligència Artificial de Quibim i Enginyera de Telecomunicacions i Biomèdica per la Universitat Politècnica de València.

Els disruptors endocrins són una sèrie de substàncies químiques capaces d'alterar el sistema hormonal de l'organisme humà i generar-ne la disfunció, cosa que pot contribuir, juntament amb altres factors, a diferents malalties relacionades amb la salut reproductiva de la dona, trastorns de la funció reproductora masculina, malalties neurològiques, trastorns metabòlics, càncer de tiroide o trastorns cardiovasculars. què són? Per què armen tant enrenou i se'n parla cada dia més? Carles Aguilar parla amb Mar Santamaria, Responsable d'Atenció Farmacèutica de PromoFarma

En els darrers anys, l'avenç en el coneixement de la microbiota intestinal ha demostrat que és clau en el desenvolupament i l'estat de salut de l'ésser humà, amb funcions específiques que contribueixen al bon funcionament de l'organisme. Entre altres, la microbiota és indispensable per al correcte creixement corporal, el desenvolupament de la immunitat i la nutrició. La composició de cada microbiota intestinal és única i varia segons diferents factors. Sobre alguns no podem actuar directament com la genètica, el component anatòmic del tracte intestinal, l'edat gestacional, el mode de naixement o l'edat; tanmateix, el nostre estil de vida és també un dels factors clau, sobre el que sí que podem actuar. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic d'En Bones Mans

Existeixen força evidències que indiquen que les persones amb trastorns mentals tenen una expectativa de vida considerablement més curta, d’uns 10 anys menys, que la població general. A més, el risc de mort prematura ha augmentat en els últims anys en aquest col·lectiu. Malgrat això, fins avui dia mai s’havia analitzat si la situació també es reproduïa al nostre territori i si els factors associats a un major risc eren els mateixos. Un equip del Parc Sanitari Sant Joan de Déu · Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD) han analitzat les dades dels registres de salut dels pacients hospitalitzats i atesos en centres ambulatoris en la regió de Catalunya per determinar si hi havia una associació entre els trastorns mentals i el risc de mort prematura, i quins factors podien jugar un paper determinant. L’equip de treball ha analitzat les dades de més de 500.000 persones més grans de 18 anys ateses pel Servei Català de Salut entre l’1 de gener del 2005 i el 31 de desembre del 2016, diagnosticades amb almenys un dels següents trastorns de salut mental: esquizofrènia, trastorn de l’estat d’ànim, trastorn delirant, psicosi, ansietat, estrès, reacció d’adaptació o depressió. Carles Aguilar entrevista a la Dra. Beatriz Olaya, Dra. en Psicología i Investigadora del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

07/08/2023 07:20

En Bones Mans 6/8/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Acostumem a parlar de salut sovint i ho fem amb Esteve i la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. En aquesta línia Carles Aguilar entrevista M. Àngels Valls, Directora de Comunicació i Assumptes Públics d'Esteve sobre l'evolució de la comunicació en salut en aquests darrers anys. M. Àngels Valls és la persona d'Esteve que més entén sobre aquesta qüestió, per això considerem que resultaria interessant per a la nostra audiència conèixer el seu punt de vista i com l'esdevenir dels temps ha incidit en la manera de comunicar. És important tenir en compte que l'evolució de la informació tant en salut com en altres sectors o aspectes està en canvi i desenvolupament constants. Per això és bàsic tractar aquest tema des del punt de vista de les persones responsables que comuniquen aspectes essencials de la salut des dels diferents mitjans. És important tenir en compte que l'evolució de la informació tant en salut com en altres sectors o aspectes està en canvi i desenvolupament constants. Per això és bàsic tractar aquest tema des del punt de vista de les persones responsables que comuniquen aspectes essencials de la salut des dels diferents mitjans.

La fisioteràpia es fa servir sovint per ajudar a recuperar la funció motora i el moviment de les articulacions, els músculs i els tendons en persones afectades per una discapacitat, una malaltia o una lesió. En mantenir els músculs actius i les articulacions flexibles, evita el desgast i el deteriorament de la funció, a més de promoure'n la rehabilitació. La neurofisioteràpia és una branca especialitzada de la fisioteràpia dedicada a millorar la funció dels pacients que han patit un deteriorament físic causat per afeccions neurològiques. Carles Aguilar parla amb Selma Pelàez, Fisioterapeuta Especialitzada en Neurorehabilitació.

S'acaba de publicar una revisió de les principals evidències científiques sobre els edulcorants artificials, que mostra que, lluny d'incidir positivament a la nostra salut, tenen “efectes negatius per al sistema cardiometabòlic”. Concretament, es tracta d'un treball que recopila les evidències més recents i que analitza com incideix el consum d'edulcorants artificials sobre el desenvolupament d'obesitat, factors de risc cardiometabòlics com la hipertensió, la dislipèmia i la diabetis mellitus, i fins i tot en el desenvolupament de esdeveniments cardiovasculars. Parlem amb el Dr. Francisco Gómez, Especialista en Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Jaen, Membre de la Societat Espanyola d’Arteriosclerosi i de la Societat Espanyola de medicina Interna.

La trombosi i l'embòlia són dos termes mèdics que de vegades es confonen. I és que, tant la definició com els símptomes i les conseqüències moltes vegades se sobreposen. Ambdues afeccions consisteixen, en línies generals, en una reducció del flux sanguini. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Tot i que des de fa temps els descomptes són habituals en qualsevol època de l'any, la majoria dels establiments comercials encara mantenen els períodes tradicionals de rebaixes d'estiu i d'hivern. Per conèixer una mica més quin són els nostres drets quan anem de rebaixes, en parlem amb el director de l'Agència Catalana del Consum, Albert Melià.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

07/08/2023 07:12

Evolució de la comunicació en salut

Acostumem a parlar de salut sovint i ho fem amb Esteve i la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. En aquesta línia Carles Aguilar entrevista M. Àngels Valls, Directora de Comunicació i Assumptes Públics d'Esteve sobre l'evolució de la comunicació en salut en aquests darrers anys. M. Àngels Valls és la persona d'Esteve que més entén sobre aquesta qüestió, per això considerem que resultaria interessant per a la nostra audiència conèixer el seu punt de vista i com l'esdevenir dels temps ha incidit en la manera de comunicar.

LA CIUTAT, AMB MÍRIAM FRANCH

27/10/2021 14:48

El que no veiem dels missatges polítics

El conflicte va començar amb la retirada de l’escó del diputat de Podemos Alberto Rodríguez. Una retirada per part de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que ha provocat que el partit lila demani la seva dimissió.

PROGRAMA ESPECIAL AMB MOTIU DE LA DIADA TIC

28/09/2018 19:00

PROGRAMA ESPECIAL AMB MOTIU DE LA DIADA TIC

Entrevista al secretari general de Telecomunicacions de la Generalitat, David Ferrer. Taula de debat amb el secretari; Montse Serra, d’HP; Joan Giró, GrausTic; Toni Eroles, Cellnex, i Mohamed El Amrani, Taula del Tercer Sector.

PROGRAMA ESPECIAL AMB MOTIU DE LA DIADA TIC

28/09/2018 19:00

PROGRAMA ESPECIAL AMB MOTIU DE LA DIADA TIC

Entrevista al secretari general de Telecomunicacions de la Generalitat, David Ferrer. Taula de debat amb el secretari; Montse Serra, d’HP; Joan Giró, GrausTic; Toni Eroles, Cellnex, i Mohamed El Amrani, Taula del Tercer Sector.