CONSUM

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/02/2022 08:05

En Bones Mans 13/2/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Es considera que quatre dels 8 tipus de càncers diagnosticats amb més freqüència al món estan relacionats amb l'aparell digestiu, segons l'informe de “les xifres en càncer 2021” de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) que es basa en els registres del 2020 per al 2021 i l'estudi de la Xarxa Espanyola de Registre de Càncer (REDECAN) que reflecteixen els casos incidents estimats per al 2021. Per això, des de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) posa de manifest la importància de promoure les mesures preventives, ja que modificar i evitar els factors de risc, a més de seguir els programes de detecció precoç, redueix la mortalitat als càncers. Entrevistem la Dr. Carolina Malagelada, Digestòloga de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) i Secretària de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD).

La febre i els símptomes inflamatoris persistents poden estar delatant una malaltia autoinflamatòria. Patologies com la febre mediterrània familiar, l'artritis idiopàtica juvenil d'inici sistèmic i la malaltia de Still de l'adult requereixen un abordatge multidisciplinari per millorar la qualitat de vida dels pacients. La febre mediterrània família ha de formar part del diagnòstic diferencial de pacients amb febre o símptomes inflamatoris persistents per poder establir un diagnòstic precoç, iniciar tractament i derivar-los a centres de referència. Carles Aguilar entrevista la Dra. Esther Sánchez García, Especialista en Medicina Interna de l'Hospital Universitari de Valme de Sevilla i Especialista en Malalties autoimmunes i autoinflamatòries.

Quan es pensa en la salut del cervell, les persones se centren en afeccions com l’Alzheimer, però el cert és que el risc de malalties neurodegeneratives no hauria de ser l'única raó per tenir cura del nostre cervell al llarg de la nostra vida. A mesura que envellim, el nostre cervell envelleix amb nosaltres, cosa que genera efectes com una memòria irregular o la reducció de la massa cerebral. No obstant això, hi ha formes ajudar a mantenir el cervell “en forma” durant més temps i alentir el seu inevitable envelliment. Ens ho explica el Dr. Josep Just, assessor mèdic del programa.

Metges internistes desenvolupen AppICFA, una eina adreçada a professionals sanitaris i pacients per al maneig de la insuficiència cardíaca i la fibril·lació auricular. Fins a 1 de cada 3 altes hospitalàries de Medicina Interna (33%) és un pacient amb insuficiència cardíaca descompensada i si parlem de fibril·lació auricular aquesta xifra augmenta fins al 45%. De manera senzilla i intuïtiva, l'aplicació facilita les recomanacions i les indicacions necessàries per al maneig i el control adequat de la insuficiència cardíaca i la fibril·lació auricular. Carles Aguilar parla amb el Dr. Raúl Quirós, Metge internista de l'Hospital Costa del Sol de Marbella i membre del Grup de Treball d'Insuficiència Cardíaca i Fibril·lació Auricular de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI).

Un dels temes relacionats amb el consum del que poc s’ha sentit parlar és l’anomenat Càrtel de Cotxes que pot afectar-nos si hem comprat un vehicle entre el 2006 i el 2013. Els fets han estat com resultat de varies sentències del Tribunal Suprem, ratificant unes multes interposades per la Comissió Nacional de Mercats i Competència, (CNMC) l’any 2015 a un total de 34 marques de cotxes per haver creat el que s’anomena càrtel, que consisteix en un intercanvi d’informació sobre elements que condicionaven o afectaven de forma rellevant els preus entre empreses fabricants i distribuïdores d’automòbil. Parlem amb la Montserrat Altaba, advocada de Mallart-García Roqueta.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/12/2021 11:35

En Bones Mans 05/12/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El grup de recerca endocrina de l'Hospital Germans Trias, juntament amb la spin-off de la Universitat Rovira i Virgili, U2Smart, ha creat un programari anomenat Acroface que permet detectar canvis facials precoços en aquests pacients i avançar en anys el diagnòstic de la malaltia. L'acromegàlia és una malaltia que afecta unes 50 persones per milió d'habitants. Està causada per un excés de secreció d'hormona de creixement, produïda en més del 99% dels casos per un tumor generalment benigne de la hipòfisi. Un dels principals problemes d'aquesta malaltia és que es diagnostica amb uns deu anys de retard, generalment com a conseqüència de canvis facials molt cridaners i altres canvis esquelètics com el creixement de les mans i dels peus. A més d'aquestes deformacions facials i esquelètiques, que acaben per ser molt manifestes, l'excés de l'hormona de creixement produeix alteracions severes a altres parts del cos: augment de la mida del cor que pot condicionar insuficiència cardíaca, tendència a la diabetis, apnea del son i un increment de desenvolupament de diversos tumors, especialment, de càncer de còlon. Ens ho explica el Dr. Manel Puig, Director Clínic d'Endocrinologia de l´Hospital Germans Trias i Professor d´Endocrinologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Amb la pandèmia, sembla que les famoses visites comercials a domicili s'han reduït considerablement, però en alguns casos, aquesta activitat potser s'ha desplaçat al canal telefònic. Qui més qui menys, segur que ha rebut en algun moment trucades amb finalitats comercials o alguna visita en el seu domicili. Per tant, avui volem saber quines precaucions hem de prendre en cada cas per tal d’evitar ensurts, així que, en parlem amb la Sra. Marta Rovira, què és subdirectora d'Atenció al Consumidor de l'Agència Catalana del Consum.

El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens parla de diversos aspectes relacionats amb la nostra salut i qualitat de vida. Un estudi determina que cada augment de 10 minuts d'activitat física per setmana redueix el risc de glaucoma un 25%. Els remeis per al refredat són gairebé tan comuns com el refredat comú, però són eficaços? Res no pot curar un refredat. Però alguns remeis poden ajudar a alleujar els seus símptomes i evitar que ens sentim tan malament. Presentem alguns remeis per tractar el refredat comú i recomanacions a seguir. Segur que en més d'una ocasió hem sentit com és de bo prendre fruita per a la nostra salut, especialment si és fresca, però potser no coneixem tots els beneficis que ens pot aportar el seu consum diari. Hi ha molta varietat de fruita que podem trobar gairebé durant tot l'any, i per això volem que es coneguin els seus beneficis per a la nostra salut.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Reprenem una vegada més el tema de la salut relacionada amb el COVID-19, però en aquesta ocasió ho farem des de la perspectiva i repercussió en què la pandèmia ha afectat els professionals sanitaris, en aquesta ocasió i en concret als metges. Des de l'Organització Mèdica Col·legial han viscut molt intensament els problemes que els metges han patit durant la pandèmia i com s'han vist obligats per ètica professional a treballar en unes circumstàncies extremes en què també es va veure compromesa la seva pròpia salut. Per aquest motiu l'OMC va decidir crear un programa específic per potenciar l'autocura mèdica facilitant eines per poder afrontar aquesta crisi sanitària i, en aquest context, l'OMC destaca la necessitat d'oferir-los formació en habilitats emocionals que ajudin a gestionar millor sentiments intrínsecs a la professió mèdica, com la incertesa, l'estrès o la por, factors involucrats i directament relacionats amb l'aparició del burn-out en aquest col·lectiu. Carles Aguilar parla amb el Dr. Javier García Campayo, Professor de Psiquiatria de la Universitat de Zaragoza.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

21/11/2021 10:37

En Bones Mans 21/11/2021

Podcast complet del programa “En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem sobre la transformació digital del Sistema Sanitari per a la incorporació de la Medicina Personalitzada de Precisió i l'important paper que tenen l'ètica aplicada i la bioètica. El tractament de les dades clíniques és el principal escull a superar en la incorporació de la transformació digital, cal una modulació i flexibilitat de la normativa vigent. La transformació digital del Sistema Nacional de Salut (SNS) suposa un dels reptes més importants a l'entorn sanitari, sent un pas fonamental per assolir una atenció preventiva, diagnòstica i terapèutica centrada en el pacient i que, en definitiva, contribueixi a millorar la salut de les persones. Ens ho explica Júlio Sánchez Fierro de l'Associació Espanyola de Dret Sanitari.

El cafè és una de les begudes més consumides, però no està exempt de polèmiques. Molts acudeixen a les opcions sense cafeïna per por de possibles conseqüències al cor i la tensió artèria. Tot i això, és una associació que no té suport per part de la ciència. Així, un nou estudi ha tornat a demostrar l’associació positiva entre el consum de cafè i la salut. En concret, estudis recents conclouen que la ingesta habitual i moderada de cafè té beneficis per al cor. D'altra banda, altres estudis mostren que cada porció de carn vermella addicional al dia està associat amb un increment entre el 13% i el 20% en el risc de mortalitat per qualsevol causa. El consum de carn vermella és responsable de gairebé 1 de cada 10 morts prematures. Concretament s'estima que el 9,3% de les morts en homes i el 7,6% de les morts en dones podrien haver-se evitat reduint a la meitat el consum de porcions de carn vermella. Són els temes que ens comenta el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Avui, en el nostre espai de consum, volem plantejar-nos la pregunta següent: parem prou atenció a l’etiquetatge dels productes? Sens dubte, les etiquetes ens proporcionen molta informació sobre el que comprem, però no sempre li donem la importància que tenen. Per parlar d’aquesta qüestió que ens afecta molt directament com a consumidors i consumidores, comptem amb la col·laboració de l’Agència Catalana i el seu subdirector, el Sr. Albert Melià.

La diabetis és una patologia que afecta el 13,8% dels espanyols més grans de 18 anys i segueix en augment. Amb motiu del Dia Mundial de la diabetis, entrevistem la Dra. Ana Cebrián Cuenca, de Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària i Coordinadora del grup de treball d'Atenció Primària de la Societat Espanyola de Diabetis. La Diabetis mellitus apareix per una alteració del metabolisme, i es caracteritza per un augment de la quantitat de glucosa a la sang. Hi ha diversos tipus, encara que la diabetis Tipus 2 és la més comuna, representant el 90% dels casos. La característica principal d'aquesta malaltia crònica és la presència d'uns nivells de glucosa en sang elevats a causa de la resistència de l'organisme davant de la insulina, cosa que fa que, encara que aquesta hormona estigui present a la circulació sanguínia, les cèl·lules no puguin utilitzar-la adequadament introduir el sucre al seu interior. En aquest sentit, AstraZeneca ha llançat una nova plataforma, anomenada Diabetis City, avalada per la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE) i dirigida a les persones amb diabetis Tipus 2 ia tota la societat en general. Els professionals sanitaris que han col·laborat en la construcció d'aquesta plataforma han recollit tot aquest coneixement per ajudar la població a resoldre els dubtes sobre la diabetis Tipus 2.

Grupo Cabot és un centre especialitzat en cirurgia ortopèdica i traumatologia avançada amb més de 25 anys d'experiència hospitalària que està avalat per un equip d'especialistes en Cirurgia Ortopèdica, Traumatologia i Infermeria. Parlem sobre cirurgia de genoll i traumatologia avançada amb el Dr. Sergio Celi, responsable de l'àrea quirúrgica de Grup Cabot (COTA) , centre especialitzat en artroscòpia, artroplàsties i recanvi protèsic, cirurgia MIS (Minival Invasive Surgery), per oferir el millor resultat per a cada problema. L'artroscòpia, una tècnica quirúrgica mínimament invasiva permet mitjançant abordatges percutanis diagnosticar i operar al genoll i altres articulacions, amb un ingrés ambulatori i una ràpida recuperació. Mitjançant aquesta tècnica es poden tractar lesions meniscals (meniscectòmia) o sutura del menisc; en casos molt selectius es pot indicar un trasplantament de menisc. També es poden tractar condropaties, inestabilitats femoropatel·lars, osteocondritis, lesions focals del cartílag i patologia de la sinovial. També lesions lligamentoses com la del lligament creuat anterior (LCA), el més intervingut a l'àmbit de l'esport.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

15/11/2021 14:09

En Bones Mans 14/11/2021

Podcast complet del programa “En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem d'una eina digital que permet seguir i implementar de manera estructurada i senzilla l'atenció i l'evolució del pacient renal. L'eina, anomenada Nefrolink Renal Suite permet que les unitats de nefrologia puguin fer seguiment dels pacients en diàlisi i un control de qualitat del servei mitjançant la vigilància de certs indicadors, cosa que incrementa la seguretat dels pacients. Ens ho explica la Dra. Eva Baró, Directora Mèdica de Fresenius Medical Care España.

Amb el del fred, les persones que pateixen malalties articulars degeneratives com l'artrosi poden manifestar un empitjorament dels símptomes. Encara que no tots els pacients són sensibles als canvis de temps i reaccionen de la mateixa manera, gran part d'ells detecta un augment del dolor, de la sensació d'entumiment o de la rigidesa articular. La medicina regenerativa és una eina terapèutica per abordar la artrosis de forma efectiva. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, director de Medicentre.

L'estrès econòmic, les famílies en dificultats, els fills que no saben com reaccionar... La crisi afecta les relacions familiars. Diversos investigadors han analitzat dades d'enquestes fetes a unes 500 famílies amb fills de 10 a 14 anys. Els resultats han estat clars: la crisi actual suposa un preu per als vincles entre pares i fills. Molts pares es troben sota estrès financer i asseguren que se senten menys connectats amb els seus fills. Alhora, els fills afirmen que són menys propensos a actuar de forma generosa. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La majoria de les persones saben que fumar cigarretes i productes que contenen tabac augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars. Però són poques conscients que també creix el perill de patir un nou infart en aquelles persones que mantenen l'hàbit tabàquic després de patir un episodi d'aquestes característiques. El Dr. Rafel Guayta ens ho comenta.

Reprenem una vegada més el tema de la salut relacionada amb el Covid-19, però ho farem des de la perspectiva i repercussió en què la pandèmia ha afectat els professionals sanitaris, en aquesta ocasió i en concret els metges. Des de l'Organització Mèdica Col·legial han viscut molt intensament els problemes que els metges han patit durant la pandèmia i de com s'han vist obligats per ètica professional a treballar en unes circumstàncies extremes on també es va veure compromesa la seva pròpia salut. Per aquest motiu s'ha creat un programa específic per potenciar l'autocura mèdica. Carles Aguilar parla amb la Dra. Manuela Garcia Romero, Vicepresidenta Segona del Consell General de Col·legis Oficials Mèdics.

Els propers 26 i 29 de novembre tenen lloc els famosos Black Friday i Ciber Monday, unes jornades de descomptes –tant a internet com en botigues presencials–, que ja s’han popularitzat arreu del món i han esdevingut dates comercials molt destacades, també a casa nostra. Com que molts consumidors segurament aprofitaran aquestes jornades de descomptes per comprar allò que necessiten, volem demanar consell sobre aquest tipus de vendes a la Sra. Marta Rovira, subdirectora de l’Agència Catalana del Consum.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

15/11/2020 11:11

En Bones Mans 15/11/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació, parlant de l’Observatori de Salut i Impactes en Polítiques de l'Agència de Salut Pública de Barcelona que té la missió d'afavorir la transparència, el rendiment de comptes i la generació de coneixement del sector salut a Barcelona.

Després el Dr. Rafel Guayta ens revela alguns dels falsos mites i creences més comunes sobre el cabell. Les arrels d'alguns mites sobre el cabell vénen simplement de la imaginació encara que hi ha altres que tenen part de veritat.

Aquest mes de novembre tenen lloc el Black Friday o el Ciber Monday, unes jornades de descomptes –tant a Internet com en botigues presencials–, que ja s’han popularitzat arreu del món i han esdevingut dates comercials molt destacades, també a casa nostra. Com que molts consumidors segurament aprofitaran aquestes jornades de descomptes per comprar allò que necessiten donem consells sobre aquest tipus de vendes amb la directora de l'Agència Catalana del Consum, la Sra. Montserrat Ribera.

També parlem de les primeres jornades sobre Cardiologia Holística amb el Dr. Sergio Mejía, cardiòleg i organitzador, i de Beps Biopharm, patrocinadors de l'esdeveniment. La Cardiología Holística representa un nou enfocament en l'estratègia terapèutica de les malalties cardiovasculars. Expliquem en què consisteix la combinació de la medicina convencional i d'especialitats complementàries i com a través de la nutrició, l'estil de vida i l'atenció de les influències ment-cos resulten fonamentals per a la prevenció i el tractament de moltes patologies.

I tanquem el programa parlant de la DMAE, degeneració macular associada a l'edat, amb el Dr. José Juan Escobar, Cap de Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Dos de Maig de Barcelona. Abordem la qüestió de com es pot millorar l'atenció sanitària dels afectats i quina és la situació sociosanitària actual. El paper que exerceix la detecció primerenca en el maneig i pronòstic de la DMAE, el tractament adequat i com pot millorar-se aquest procés.

EN BONES MANS AMB CARLES AGUILAR

05/10/2020 06:39

EN BONES MANS AMB CARLES AGUILAR

05/10/2020 06:39

Les vies de resolució de les reclamacions de consum en la pandèmia de la Covid-19

La crisi de la COVID ha generat un nombre considerable de reclamacions de consumidors que han vist cancel·lats serveis que ja tenien contractats i pagats: un bitllet d'avió, la reserva d'un hotel, l'entrada per a un concert o la quota del gimnàs, per exemple.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/10/2020 06:16

En Bones Mans 04/10/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem parlant d'un curs adreçat als cuidadors de pacients amb càncer per dotar-los d'eines que els ajudin a millorar la seva qualitat de vida. Ens ho explica la Míriam Algueró, directora d’Avívate. Seguim amb la Montse Ribera , Directora de l'Agència Catalana del Consum. La crisi de la COVID ha generat un nombre considerable de reclamacions de consumidors que han vist cancel·lats serveis que ja tenien contractats i pagats: un bitllet d'avió, la reserva d'un hotel, l'entrada per a un concert o la quota del gimnàs, per exemple. Expliquem quins són els mecanismes de resolució que ofereixen els organismes públics de consum per trobar una solució a totes aquestes reclamacions. Tot seguit parlem d’un estudi que diu que 9 de cada 10 espanyols pateix dolors musculars de forma regular. La meitat dels espanyols d'edats compreses entre els 25 i els 65 anys afirma veure condicionada la seva qualitat de vida per les dolencies musculars, veient-se obligats a modificar la seva rutina diària pel dolor. Ho comentem amb Fernando Ramos, President de l'Associació Española de Fisioterapeutes. Continuem amb un altra estudi de Ipsos España per conèixer l'impacte de la crisi del coronavirus en l'opinió pública, un estudi en el qual s'analitza el sentiment de la població. De la seva última edició s'extreuen dades tan reveladores com que el 78% dels espanyols considera que la pandèmia està fora de control a casa nostra actualment. Una xifra que ens situa com el país més pessimista en aquest sentit només per darrere dels Estats Units (82%). Comentem l’estudi amb el Vicente Castellanos, Director d’Opinió Pública i Estudis Socials. I acabem el programa parlant dels pacients amb MPOC que tenen una baixa capacitat per fer exercici, el que minva la seva autonomia en la vida diària. Experimenten dificultats per a activitats bàsiques, com menjar, beure o rentar-se, desplaçar-se caminant especialment si troben costes o escales i complexes, com les tasques de la llar, fer reparacions o portar les seves finances. Carles Aguilar parla amb la Victoria Alcaraz, fisioterapeuta experta en sistema respiratori de l'Hospital Clínic de Barcelona i Vocal de l’Àrea de Fisioteràpia Respiratòria de la SEPAR.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/10/2020 06:16

En Bones Mans 04/10/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem parlant d'un curs adreçat als cuidadors de pacients amb càncer per dotar-los d'eines que els ajudin a millorar la seva qualitat de vida. Ens ho explica la Míriam Algueró, directora d’Avívate. Seguim amb la Montse Ribera , Directora de l'Agència Catalana del Consum. La crisi de la COVID ha generat un nombre considerable de reclamacions de consumidors que han vist cancel·lats serveis que ja tenien contractats i pagats: un bitllet d'avió, la reserva d'un hotel, l'entrada per a un concert o la quota del gimnàs, per exemple. Expliquem quins són els mecanismes de resolució que ofereixen els organismes públics de consum per trobar una solució a totes aquestes reclamacions. Tot seguit parlem d’un estudi que diu que 9 de cada 10 espanyols pateix dolors musculars de forma regular. La meitat dels espanyols d'edats compreses entre els 25 i els 65 anys afirma veure condicionada la seva qualitat de vida per les dolencies musculars, veient-se obligats a modificar la seva rutina diària pel dolor. Ho comentem amb Fernando Ramos, President de l'Associació Española de Fisioterapeutes. Continuem amb un altra estudi de Ipsos España per conèixer l'impacte de la crisi del coronavirus en l'opinió pública, un estudi en el qual s'analitza el sentiment de la població. De la seva última edició s'extreuen dades tan reveladores com que el 78% dels espanyols considera que la pandèmia està fora de control a casa nostra actualment. Una xifra que ens situa com el país més pessimista en aquest sentit només per darrere dels Estats Units (82%). Comentem l’estudi amb el Vicente Castellanos, Director d’Opinió Pública i Estudis Socials. I acabem el programa parlant dels pacients amb MPOC que tenen una baixa capacitat per fer exercici, el que minva la seva autonomia en la vida diària. Experimenten dificultats per a activitats bàsiques, com menjar, beure o rentar-se, desplaçar-se caminant especialment si troben costes o escales i complexes, com les tasques de la llar, fer reparacions o portar les seves finances. Carles Aguilar parla amb la Victoria Alcaraz, fisioterapeuta experta en sistema respiratori de l'Hospital Clínic de Barcelona i Vocal de l’Àrea de Fisioteràpia Respiratòria de la SEPAR.