Diabetis

DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS

14/11/2023 14:41

Com es viure amb diabetis?

A Onda Cero hem parlat amb l'Aitor, un jove amb diabetis tipus 1, i amb l'Associació de Diabetis de Catalunya i l'Associació AREDI per conèixer com ajuden les persones amb aquest tipus d'afectació.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/11/2022 11:13

En Bones Mans 20/11/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. AEACaP insta el Ministeri de Sanitat i les CCAA a agilitzar la implantació integral del diagnòstic molecular del càncer de pulmó a tot Espanya. L'Associació Espanyola d'Afectats de Càncer de Pulmó (AEACaP) fa un crida al Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes perquè el Pla 5-P de Medicina Personalitzada no s’endarrereixi. Actualment, el diagnòstic molecular que permet accedir a la medicina personalitzada no està inclòs a la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut (SNS), ni hi ha un marc regulador per implementar i finançar les proves. La utilització del diagnòstic molecular és la porta d'accés a la medicina personalitzada, on s'ha avançat molt els darrers anys, especialment en l'àmbit del càncer de pulmó. Una innovació que no només té un benefici directe en la supervivència global del pacient, sinó també en la qualitat de vida. Carles Aguilar entrevista el Dr. Santiago Viteri, Oncòleg i Director mèdic d'UOMi Cancer Center a Barcelona.

Sens dubte, quan arriba la tardor, els boletaires abunden arreu de Catalunya, i és que al nostre territori hi tenim ceps, rovellons, fredolics, camagrocs, rossinyols i moltes més varietats de bolets que fan de l'aventura de sortir-los a caçar sigui una de les activitats més populars per aquestes dates. Et connecta amb la natura, et fa mantenir els 5 sentits ben atents, t'obliga a moure't i el premi és excepcional: omplir la panxa! Què més es pot demanar? Tenim boscos frondosos i muntanyes ben a prop de les nostres cases, i des de principis d'octubre fins per Nadal, molts caçadors de bolets inexperts s'hi endinsen per primera vegada. Tot i això els bolets no estan exemptes de riscos i fins i tot alguns d’ells poden ser mortals. Perquè l'aventura de caçar bolets sigui agradable i puguem gaudir de la tardor al màxim el Dr. Rafel Guayta ens dona els consells necessaris.

El 90% dels casos de diabetis a Espanya són de diabetis tipus 2. No obstant això, no hi ha una comunitat consolidada i sòlida de persones amb diabetis tipus 2 a les xarxes socials. Per canviar aquesta situació, s'ha llançat el programa “Connectant Tipus 2”, que busca crear una xarxa de suport per a les persones amb diabetis tipus 2 i fomentar la divulgació sobre aquesta condició, la visibilitat de la qual s'ha vist afectada per diferents prejudicis socials a causa de relació amb hàbits de vida poc saludables. Concretament, a través de la iniciativa “Connectant Tipus 2”, influencers amb diabetis tipus 1 contacten amb persones amb diabetis tipus 2 per tal d'animar-los a la publicació de continguts ia generar interaccions per construir comunitat. Alhora, els participants del projecte reben formació sobre xarxes socials i poden compartir el seu testimoniatge i la seva experiència amb altres persones amb diabetis. Parlem amb la Mercè Figueres, pacient i promotora del programa “Connectant Tipus2”.

A Espanya es triga una mitjana de més de cinc anys a accedir a un tractament per a la migranya, i només el 14% dels pacients rep els fàrmacs més innovadors, principalment per traves administratives. Aquestes han estat algunes de les xifres de l'enquesta europea Access to Care presentades al Congrés dels Diputats. A la trobada hi ha participat l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE). S'ha lamentat que la migranya segueixi sent “la gran desconeguda”, i fins i tot “menyspreada” per part del sistema sanitari”, i s'ha recordat que un infradiagnòstic i un tractament inadequat poden provocar la cronificació del dolor, així com altres patologies secundàries a la migranya, com la depressió. En molts casos, els pacients han d'assumir fins al 36% del cost econòmic del tractament, segons l'enquesta. És tan difícil accedir a alguns tractaments, que algunes persones amb migranya opten per pagar el medicament de la butxaca. En aquest sentit, s'ha apuntat que tot i que el 41% dels pacients han declarat que els costos del tractament per a la migranya afecten la seva economia, només l'1% demana un canvi de fàrmacs. Han sorgit noves medicacions que són molt beneficioses per al pacient amb migranya, però és difícil tenir accés a aquests tractaments innovadors perquè no hi ha pressupost. Carles Aguilar ho comenta amb Isabel Colomina, presidenta de l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/05/2022 11:36

En Bones Mans 22/5/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La resistència dels bacteris als agents antimicrobians suposa una de les amenaces més grans per a la salut i el desenvolupament econòmic mundials. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els bacteris multiresistents causen 33.000 morts a l'any a Europa i s'estima que, el 2050, seran la principal causa de mortalitat al món, cobrant-se més de 10 milions de vides anuals. Un nombre creixent d'infeccions, com la pneumònia, la tuberculosi, la septicèmia o la gonorrea, són cada vegada més difícils de tractar a causa de la capacitat dels bacteris de mutar en resposta a l'ús indiscriminat dels antibiòtics, que acaben perdent la seva eficàcia. La resistència als antibiòtics és un fenomen natural, encara que l’ús indegut d’aquests fàrmacs està accelerant el procés. Un fenomen que, a més, suposa a Europa una despesa sanitària addicional d'uns 1.500 milions d'euros anuals. Parlem amb Domingo Gargallo-Viola, President de l'Associació per al Descobriment de Nous Antibiòtics a Espanya i Director d'Abac Therapeutics.

Ens fem ressò de la II Reunió “Paper de la infermera hematològica”, en què es va posar èmfasi en la importància que tenen els professionals d'infermeria en l'abordatge dels pacients amb malalties hematologies, especialment aquells amb patologies oncohematològiques. Durant la jornada es va debatre sobre el rol cada cop més important que juguen les infermeres hematològiques en la prevenció de complicacions, el control dels efectes secundaris i l’atenció dels aspectes psicosocials de la persona. Carles Aguilar entrevista a Angélica Aranda, Infermera de Pràctica Avançada d'Hematologia del Complex Hospitalari Moisès Broggi (Barcelona)

Angelini Pharma impulsa la jornada “Present i futur de la salut mental a Catalunya” on s’han avaluat el reptes pendents en aquest àmbit. De la ma d’un grup d’experts d’alt nivell i amb una llarga experiència en salut mental, durant la jornada es van remarcar les múltiples necessitats existents en aquest àmbit, que requereixen d’una resposta urgent i rigorosa que permeti superar els reptes del sistema de salut públic i caminar en la direcció correcta. L’augment de malalties relaciones amb la salut mental degut a la pandèmia, el col·lectiu de pacients vulnerables i la gran repercussió a nivell personal, familiar i social que suposen els problemes de salut mental són tres dels grans àmbits on és necessari donar una resposta de forma coordinada entre l’administració pública, els professionals sanitaris, els pacients i la indústria. Carles Aguilar parla amb Joel Sabaniego, Director d'Accés a Mercat d'Angelini Pharma España.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Al món, prop de 537 milions de persones adultes viuen amb diabetis, estimant-se que augmenti a 643 milions l'any 2030, segons la Federació Internacional de Diabetis. Pel que fa a Espanya, amb al voltant de 6.000.000 milions de persones amb diabetis, una xifra que ha augmentat en més de la meitat en els darrers deu anys, és el segon país d'Europa amb més pacients amb aquesta patologia, i es troba entre els deu primers a nivell internacional, quant a despesa sanitària en diabetis, assolint els 13.430 milions d'euros, tal com es publica a la 10a Edició de l'Atlas de la Diabetis. Amb aquestes dades, queda palès que un dels principals reptes que té davant la Sanitat en general i l'espanyola, en particular, aquest any 2022, és la prevenció i la millora de l'atenció de la diabetis. Parlem dels reptes de diabetis amb el Dr. Ignacio Conget, Cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Clínic de Barcelona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

21/11/2021 10:33

Diabetis City, nova plataforma per resoldre els dubtes sobre la diabetis Tipus 2

La característica principal d'aquesta malaltia crònica és la presència d'uns nivells de glucosa en sang elevats a causa de la resistència de l'organisme davant de la insulina, cosa que fa que, encara que aquesta hormona estigui present a la circulació sanguínia, les cèl·lules no puguin utilitzar-la adequadament introduir el sucre al seu interior

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

26/05/2019 09:22

En Bones Mans 26/05/2019

Comencem el programa parlant amb el Dr Antonio Berruezo, especialista en arítmies i electrofisiologia de l’Institut del Cor Quironsalud Teknon, un dels centres que realitzen més ablacions per al tractament de la fibril·lació auricular a Europa. Les noves tècniques i tecnologies aplicades a la imatge de ressonància magnètica del cor també permeten identificar millor els pacients amb arítmies ventriculars amb més risc de mort sobtada i seleccionar-los per aplicar els millors tractaments Continuem amb Serafín Murillo, investigador del CIBERDEM-IDIBAPS del Hospital Clínic de Barcelona. Parlem de la diabetis, una patologia que és més difícil de controlar i provoca grans complicacions en les dones. Els problemes cardiovasculars, la depressió i la incontinència urinària són més freqüents en dones que en homes. El següent tema el desenvolupem amb la Dra Mari Cruz Lorenzo, especialista en ortodòncia i professora de odontologia en la Universitat de Salamanca. Fem referència a la cirurgia ortognàtica facial que pot corregir en un 95% l'apnea del son. Gràcies a aquesta sofisticada cirurgia, els pacients ja no hauran de dormir amb la CPAP (mascareta per a la pressió positiva contínua en la via aèria). Entre el 6 i 8% dels espanyols pateix apnea del son. I acabem amb el Dr Humberto Loscertales, Director de Medicentre, que ens explica quines son les eines que utilitza la medicina regenerativa per tractar la problemàtica de l’artrosi i el dolor de genoll. Una situació invalidant que afecta moltes persones especialment a partir de certes edats.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

26/05/2019 09:22

En Bones Mans 26/05/2019

Comencem el programa parlant amb el Dr Antonio Berruezo, especialista en arítmies i electrofisiologia de l’Institut del Cor Quironsalud Teknon, un dels centres que realitzen més ablacions per al tractament de la fibril·lació auricular a Europa. Les noves tècniques i tecnologies aplicades a la imatge de ressonància magnètica del cor també permeten identificar millor els pacients amb arítmies ventriculars amb més risc de mort sobtada i seleccionar-los per aplicar els millors tractaments Continuem amb Serafín Murillo, investigador del CIBERDEM-IDIBAPS del Hospital Clínic de Barcelona. Parlem de la diabetis, una patologia que és més difícil de controlar i provoca grans complicacions en les dones. Els problemes cardiovasculars, la depressió i la incontinència urinària són més freqüents en dones que en homes. El següent tema el desenvolupem amb la Dra Mari Cruz Lorenzo, especialista en ortodòncia i professora de odontologia en la Universitat de Salamanca. Fem referència a la cirurgia ortognàtica facial que pot corregir en un 95% l'apnea del son. Gràcies a aquesta sofisticada cirurgia, els pacients ja no hauran de dormir amb la CPAP (mascareta per a la pressió positiva contínua en la via aèria). Entre el 6 i 8% dels espanyols pateix apnea del son. I acabem amb el Dr Humberto Loscertales, Director de Medicentre, que ens explica quines son les eines que utilitza la medicina regenerativa per tractar la problemàtica de l’artrosi i el dolor de genoll. Una situació invalidant que afecta moltes persones especialment a partir de certes edats.

LA CIUTAT, AMB MARTA PÉREZ

25/07/2018 14:21

LA CIUTAT, AMB MARTA PÉREZ

25/07/2018 14:21

Entrevista a l'ultrarunner Carles Aguilar

Entrevistem el periodista i ultrarunner Carles Aguilar que ja està preparant el seu nou repte esportiu i solidari. En aquesta ocasió viatjarà fins a l'illa de Formentera per córrer durant 48h.L'objectiu és conscienciar sobre la diabetis, la seva detecció i el seu tractament.

LA CIUTAT, AMB MARTA PÉREZ

25/07/2018 14:21

Entrevista a l'ultrarunner Carles Aguilar

Entrevistem el periodista i ultrarunner Carles Aguilar que ja està preparant el seu nou repte esportiu i solidari. En aquesta ocasió viatjarà fins a l'illa de Formentera per córrer durant 48h.L'objectiu és conscienciar sobre la diabetis, la seva detecció i el seu tractament.

LES NOTÍCIES DE CATALUNYA A ONDA CERO

09/07/2018 20:04

La Brúixola 09/07/2018

Quim Torra i Pedro Sánchez s'han reunit a La Moncloa per iniciar l'etapa de desgel en les relacions Estat-Generalitat. Els partits catalans no estan contents del tot, només ho estan els 'comuns'. El preu dels pisos de lloguer es dispara i la compravenda de segona mà manté l'auge. Amb tot, investigadors catalans ja curen la diabetis tipus 2 en ratolins.