en bones mans

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

25/08/2024 08:07

En bones mans 25/08/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) ha realitzat un estudi pioner que revela diferències significatives en la microbiota intestinal entre homes i dones que han patit un ictus isquèmic. Aquesta investigació destaca la importància del sexe biològic en els estudis relacionats amb els trastorns cerebrovasculars i la microbiota intestinal. L’estudi, que publica la revista European Journal of Neurology s’ha realitzat en el marc del projecte Maestro del Instituto de Salud Carlos III. L'ictus isquèmic, una malaltia cerebrovascular que causa afecció al flux sanguini del cervell, manté una connexió ben establerta amb la microbiota intestinal a través de l'eix bidireccional intestí-cervell. Fins ara, no es disposava de dades que relacionessin la microbiota intestinal amb el sexe dels pacients d'ictus isquèmic. Carles Aguilar conversa amb el Dr. Miquel Lledós, del Grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’IR Sant Pau i investigador principal de l’estudi.

La Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN) en col·laboració amb PulseLife (abans 360 metges) ha llançat una aplicació gratuïta per a professionals sanitaris que detecta el nivell de risc de suïcidi del pacient a partir de les guies clíniques. Es tracta de la primera aplicació en espanyol dirigida a detectar el risc de suïcidi a l'Atenció Primària. Per fer-ho, empra un algorisme que avalua el risc mitjançant una sèrie de preguntes curtes. En funció de les respostes, el programa mostra una taula recapitulativa amb el grau de risc suïcida en què es podria trobar el subjecte i indica suggeriments sobre com actuar. El 90% dels professionals sanitaris tracten o han tractat pacients amb patologies relacionades amb la salut mental, segons una enquesta realitzada per PulseLife i SEMERGEN. Tot i això, el 65% d'aquests professionals asseguren que no compten amb els coneixements necessaris per identificar el risc de suïcidi en els seus pacients. Carles Aguilar parla amb la Dra. Carmen Jódar, Metge de Família i Membre de la Comissió de Salut Mental de SEMERGEN.

Celebració del Dia Mundial del Consumidor organitzat per les sis associacions de consumidors més representatives de Catalunya. El 15 de març d’enguany es va celebrar el Dia Mundial del Consumidor i volem explicar-los la importància de celebrar aquest dia i quines són les entitats que defensen als consumidors. En una societat de consum com la que vivim, en la que els canvis es succeeixen de manera vertiginosa celebrar el Dia del Consumidor es més que una simple celebració, es donar valor al paper que representen les associacions de consumidors defensant els nostres drets. Per primer cop les associacions de consumidors més representatives de Catalunya s'han unit per organitzar una jornada amb l'objectiu de treballar conjuntament en la defensa de tots els consumidors. Ens ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.

Parlem de la síndrome metabòlica. Un conjunt de condicions que augmenten el risc de malalties cardíaques, accidents cerebrovasculars i diabetis tipus 2. Es caracteritza per la presència d'almenys tres dels factors següents: Obesitat abdominal: Mesura de la cintura elevada (més de 102 cm en hòmens i més de 88 cm en dones). Nivells alts de triglicèrids: Generalment 150 mg/dl o més. Baix nivell de colesterol HDL: Menys de 40 mg/dl en homes i menys de 50 mg/dl en dones. Pressió arterial elevada: 130/85 mmHg o més. Glucosa en dejú elevada: 100 mg/dl o més.La síndrome metabòlica està relacionada amb factors d'estil de vida, com ara la manca d'activitat física, una dieta poc saludable i el tabaquisme. El tractament sol incloure canvis en l'estil de vida, com ara una alimentació equilibrada, exercici regular i, en alguns casos, medicació. . Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Des de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM) i la seva secció de mama (SEDIM), davant la notícia que s'ha fet viral recentment als mitjans de comunicació sobre un test en saliva “ràpid i barat” matisen que: No és cert que aquest sistema sigui més precís que la mamografia ni que permeti una detecció primerenca del càncer de mama, tal com diu a l'article “és més precís que en la detecció del càncer de mama que la mamografia i permet una detecció primerenca de càncer de mama ”. La notícia es fonamenta en un article publicat el 13 de febrer a la revista “Journal of Vacum Science and Technology B”. Es tracta d'un estudi experimental amb 21 pacients on una eina és capaç de detectar dos biomarcadors del càncer de mama en saliva. Aquest tipus de marcadors són útils per monitoritzar una malaltia establerta quan hi ha càrrega tumoral alta i és més probable que es pugui detectar un biomarcador de càncer específic en fluids com a plasma sanguini o saliva. En cap cas, segons l'evidència científica disponible, es pot plantejar la detecció de biomarcadors en fluids a l'escenari de cribratge i prevenció secundària que requereix alta sensibilitat i especificitat per detectar el càncer de mama en un estadi subclínic abans que apareguin símptomes. Carles Aguilar comenta aquesta qüestió amb la dra. Myriam Montes, especialista en mama de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica, SERAM.

Els superbacteris maten 20 vegades més que els accidents de trànsit a Espanya. El 2023 es van produir més de 20.000 morts a Espanya per culpa dels bacteris resistents als fàrmacs, segons un nou estudi. L'any 2024 moriran a Espanya 23.303 persones a causa de bacteris multiresistents; per culpa de patògens que no responen als antibiòtics disponibles. Així ho estima un estudi realitzat per la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) presentat a Madrid que destaca que la xifra de morts relacionades amb la resistència als antimicrobians és 20 vegades superior al de persones mortes en accidents de trànsit. Expliquem el tema amb el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic del Programa

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/08/2024 09:42

En Bones Mans 18 /8/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar

PROGRAMA COMPLETO

18/08/2024 08:07

En bones mans 18/08/2024

Programa complet 'En bones mans', amb Carles Aguilar. Escolta el programa de salut, educació sanitara i qualitat de vida d'Onda Cero Catalunya.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

12/08/2024 09:39

En Bones Mans 11/08/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem d’una nova investigació sobre el Alzheimer, de la insuficiència cardíaca, de la medicina regenerativa i l’artrosi i de la insuficiència venosa.

Investigadors de l'Àrea de Recerca en Malalties Neurològiques, Neurociència i Salut Mental de l'Institut de Recerca Sant Pau han trobat que més del 95% de les persones de més de 65 anys que tenen dues còpies del gen APOE4 -homocigots d'APOE4-, mostren característiques biològiques de la patologia d'Alzheimer al cervell o biomarcadors d'aquesta malaltia al líquid cefaloraquidi i PET. L'estudi, que publica la revista Nature Medicine, conclou, a més, que aquells individus homozigots per a APOE4 també desenvolupen la malaltia abans que aquells amb altres variants del gen APOE. Aquestes troballes suggereixen que tenir dues còpies del gen APOE4 podría representar una nova forma genètica de la malaltia d'Alzheimer. Parlem amb el Dr. Víctor Montal, Investigador del Grup de Neurobiologia de les Deméncies del Hospital de Sant Pau de Barcelona.

La insuficiència cardíaca és una síndrome prevalent que compta amb una elevada morbimortalitat i cada any s'emporta la vida de gairebé 20.000 persones a Espanya, a més de limitar en gran mesura la qualitat de vida de les persones afectades en impedir-los realitzar les activitats més rutinàries com pujar escales o fins i tot dormir. El diagnòstic primerenc i correcte de la insuficiència cardíaca és el punt de partida per a l'abordatge multidisciplinar i integral, que té com a objectiu reduir les hospitalitzacions i la mortalitat. A més, dades actuals estimen que 1 de cada 5 persones desenvoluparà insuficiència cardíaca al llarg de la seva vida i, a Espanya, aquesta patologia es posiciona com la 1a causa d'hospitalització en més de 65 anys. Carles Aguilar entrevista el Dr. Toni Soriano, Cardiòleg de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron a Barcelona.

Segons les guies actuals de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el compliment terapèutic o adherència s'ha d'entendre com aquella conducta del pacient mitjançant la qual participa de manera conscient en les recomanacions facilitades per l'equip de professionals sanitaris que tracten la malaltia. Per tant, es parla de bon “compliment terapèutic” quan el pacient segueix les indicacions del metge pel que fa a les pautes de tractament correctes (dosi, forma d'administració, intervals d'infusió, periodicitat dels controls, etc.). El compliment és especialment important en el cas de malalties cròniques en què el grau de progressió té una estreta relació amb el tractament rebut. En el compliment terapèutic intervenen molts factors, si bé un dels aspectes clau per millorar-lo és que el pacient entengui bé la malaltia i el tractament. Els programes educatius tenen un paper fonamental; però tots els investigadors coincideixen que la relació entre el personal sanitari i el pacient és probablement l'eina més poderosa a l'hora d'obtenir un bon seguiment del tractament prescrit. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La psoriasi és la malaltia inflamatòria immunomediada (IMID) més prevalent. Afecta almenys 125 milions de persones a tot el món. A Espanya la seva incidència aconsegueix aproximadament el 2,3% de la població, afectant a més d'un milió de persones. La psoriasi és una patologia crònica que es manifesta majoritàriament a la pell, les ungles i les articulacions però que també comporta l'aparició d'altres malalties associades (comorbilitats) que poden arribar a afectar greument la salut de les persones afectades. Les més prevalents és l'artritis psoriàsica que provoca un gran impacte en la salut i redueix significativament la qualitat de vida del pacient. Ens ho explica la Dra. Anna López, del Servei de Dermatologia de l'Hospital Santa Creu i Sant Pau i moderadora del ‘Fòrum Sense Límits en Psoriasi’

La insuficiència venosa és, juntament amb les alteracions visuals i dentals, una de les malalties més comunes freqüents a la població. Segons dades recents de STADA Health Report, un 50% de la població pateix algun símptoma d'insuficiència venosa durant l'estiu. Més de 6 de cada 10 dones i un 40% dels homes en pateixen. La insuficiència venosa és una malaltia evolutiva que produeix una percepció de qualitat de vida molt baixa, puntuada pels mateixos pacients en nivells semblants a la diabetis o les insuficiències cardíaques pel patiment que causa. La insuficiència venosa produeix una reducció d'oxigen a la microcirculació i produeix edema, cosa que porta a la inflamació i a l'aparició de varius. Hi ha una sèrie de factors causals i uns factors desencadenants, sent una malaltia més freqüent en dones, especialment a causa dels embarassos. Carles Aguilar entrevista al Dr. Pablo Gallo, cap del Servei d'Angiologia i Cirurgià Vascular del Hospital Ruber Internacional de Madrid.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/08/2024 08:58

En Bones Mans 04/08/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. En els darrers segles les millores socials, tecnològiques i de salubritat han suposat un increment de l'esperança de vida de la població. Ara, però, la coordinadora del grup d'exercici físic de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), la Dra. Montserrat Romaguera alerta que" tot i que les persones poden viure més temps, ho fan amb una funció física més pobra i una qualitat de vida reduïda, perquè tenim molt més sedentarisme que anys enrere".

La mateixa evolució humana i, especialment, les noves tecnologies mòbils fomenten el sedentarisme. I ho fan amb dades alarmants. De fet, sabem que la població europea fa poca activitat física i esport. Segons l'eurobaròmetre el 45% dels ciutadans adults dels 27 països de la Unió Europea no ha practicat mai exercici físic ni esport, i una tercera part ho fa de manera insuficient. Aquest sedentarisme suposa 10.000 morts prematures a l'any a Europa i unes 1.070 a Espanya.

La “Farmacogenètica”, part integral de la medicina personalitzada de precisió, estudia com les variants genètiques d'una persona afecten la manera com respon als medicaments, tant pel que fa a eficàcia com a toxicitat, i té com a principal objectiu establir tractaments farmacològics individualitzats, basats en el perfil genètic de cada pacient, amb el per augmentar l'eficàcia dels tractaments administrats i disminuir els efectes secundaris que provoquen els fàrmacs. La Farmacogenètica permet als professionals utilitzar el perfil genètic de cada individu per triar el fàrmac més eficaç i més segur per a cada pacient i establir la dosi més adequada, fet que es tradueix en una disminució de fins a un 28% de les reaccions adverses, segons ha recentment publicat la revista The Lancet. Actualment, a Espanya, al voltant del 53% dels fàrmacs aprovats presenta algun biomarcador genètic associat a la seva fitxa tècnica, fonamentalment en oncologia, i cal esperar que, en el futur, la selecció de fàrmac, dosificació i pla de seguretat, vinga condicionada per la inclusió d'un biomarcador farmacogenètic. Carles Aguilar entrevista a Cristina Rodríguez, Presidenta de la Societat Espanyola de Farmacogenètica y Farmacogenómica.

El Dr. Rafel Guayta ens facilita consells per a un bany segur a l'estiu. A l'estiu ens agrada gaudir de les activitats a l’aire lliure i sobretot de les que es desenvolupen al medi aquàtic. Una diversió que pot acabar en tragèdia si no es tenen en compte una sèrie de consells per gaudir de l'aigua a platges i piscines amb els més petits de la casa. Recomanacions que ens serviran per aconseguir un bany segur aquest estiu.

L’artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se del seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d’un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La pressió arterial alta, o hipertensió, s'anomena “assassí silenciós”. La comparació està justificada, perquè al principi de la malaltia, una persona pot, durant molt de temps, no sentir cap símptoma. Aproximadament el 46% dels adults amb hipertensió no saben que en pateixen. La pressió arterial augmenta lentament amb el temps, i no sempre és clar què causa aquesta malaltia, però se sap que el risc d'hipertensió augmenta. Els danys que la hipertensió arterial provoca al sistema circulatori són importants. La hipertensió no tractada pot tenir conseqüències molt greus: infart de miocardi, ictus, aturada cardíaca, insuficiència renal, pèrdua de visió o disfunció sexual. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Els resultats prometedors obtinguts en l’assaig clínic amb un medicament pioner de teràpia avançada anomenat PeriCord, que busca reparar el cor en pacients que han patit un infart, confirma la factibilitat de noves teràpies basades en l'aplicació de cèl·lules mare i l'enginyeria de teixits per afavorir la regeneració de teixits danyats. Aquest nou medicament, que prové de cèl·lules mare de cordó umbilical i de pericardi de donants de teixits, és un producte d’enginyeria de teixits (un tipus de teràpia avançada que combina cèl·lules i teixits optimitzats al laboratori), pioner a nivell mundial i que s’aplica als pacients candidats a un bypass coronari, aprofitant la intervenció. La seva funció és reparar la cicatriu que ha quedat a l'àrea del cor afectada per l’infart, que ha perdut la capacitat per bategar quan la sang hi ha deixat de circular. La primera intervenció d'aquesta nova teràpia va ser fa gairebé 4 anys fruit de la col·laboració entre el grup ICREC (Insuficiència Cardíaca i Regeneració Cardíaca) de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i el Banc de Sang i Teixits (BST). Vist l'èxit, es va iniciar un estudi per demostrar la seva seguretat clínica. A l’estudi s’hi ha inclòs 12 pacients candidats a bypass coronari, dels quals 7 s’han tractat amb bioimplants i 5 sense, per comparar-ne els resultats. Carles Aguilar parla amb Cristina Prat, Dra. En Biologia i Responsable de Producció de Teràpies Avançades del Banc de sang i teixits.

PROGRAMA COMPLETO

28/07/2024 08:07

PROGRAMA COMPLETO

28/07/2024 08:07

En bones mans 28/07/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem de l’artritis reumatoidea, de la malaltia cardíaca, de la colitis ulcerosa, del lupus i del càncer colorectal.

L'any 2006 va començar amb manifestacions de l'artritis i van transcórrer dos anys aconseguir un diagnòstic amb nom propi: artritis reumatoide-AR. Això es va aconseguir després de l'atenció especialitzada de metges reumatòlegs de molt prestigi, a més de la realització de múltiples proves específiques de laboratori i d'imatge. (radiografies, ressonàncies magnètiques, etc.). Actualment Mónica porta una pròtesi a l'espatlla dreta i segueix somrient-lo a la vida. A través del seu exemple vol convèncer els qui pateixen artritis o altres malalties o limitacions que es pot ser feliç malgrat aquestes. L'artritis el va convertir en un ésser per servir els altres i aquesta és la seva missió de vida que exerceix amb gran entusiasme. Carles Aguilar conversa amb Mónica Finol.

La malaltia cardíaca és una de les principals causa de mort a nivell mundial. També és una causa important de discapacitat. Tot i això, es poden prendre mesures per millorar la salut i ajudar a prevenir malalties del cor. El primer pas és comprendre el risc de malaltia cardíaca. Aquest risc depèn de molts factors, alguns dels quals poden canviar i d'altres no. Conèixer-los i treballar en les coses que pot canviar pot reduir el risc de malaltia cardíaca i convertir-se en una persona sense factors de risc cardiovascular. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Disponible a Espanya una nova opció per els pacients de colitis ulcerosa de moderada a greu que no responen, no toleren o perden resposta a la teràpia convencional o biològics. La colitis ulcerosa suposa una càrrega significativa en la qualitat de vida, ja que els pacients enfronten símptomes incapacitants com la urgencia defecatoria, la fatiga o el dolor abdominal, cosa que pot interferir amb les seves activitats diàries i relacions socials.9, 10 altes taxes de depressió i ansietat, fins a un 20% i 11% respectivament,11 subratllen encara més els desafiaments sobre la salut mental que enfronten els pacients. A això se suma que solen ser diagnosticats entre els 20 – 30 anys, un moment de màxim desenvolupament vital a nivell personal i laboral, podent afectar el seu desenvolupament normal. Carles Aguilar entrevista el Dr. Eugeni Domènech, Cap de Gastroenterologia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.

El lupus es una patologia autoimmune crònica, on el mecanisme de defensa de l'organisme s'ataca a si mateix. Això genera un excés d'anticossos a la sang que provoca inflamació i dany a les articulacions, els músculs i altres òrgans. . Actualment, s'estima que afecta més de 82.000 persones a Espanya, 3 i 5 milions a tot el món. El 90% d'aquests pacients són dones entre 15 i 44 anys. Les manifestacions del lupus poden ser molt variades i és complicat trobar dos casos que experimentin els mateixos símptomes, per això moltes vegades poden trigar anys a rebre un diagnòstic. El lupus irromp i canvia la vida dels pacients, per la qual cosa cal treballar juntament amb el nostre Sistema de Sanitat per arribar a una igualtat sanitària, on no depengui del codi postal per rebre una adequada i coordinada atenció sanitària i accés al tractament. Parlem amb Silvia Pérez Ortega, Presidenta de Felupus.

Eduard Batlle, professor de recerca ICREA en l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), Cap del Programa de Càncer d'aquest mateix centre es entrevistat per Carles Aguilar. El Dr. Batlle, líder mundial en la recerca del càncer colorectal (CCR) ha identificat per primera vegada les cèl·lules responsables de la metàstasi en aquest tipus de càncer. L'investigador adverteix que, si bé la mitjana d'edat de les persones diagnosticades amb càncer de còlon és de 70 anys, actualment està havent-hi "una incidencia elevada de pacients de 30 i 40 anys”. Segons les dades publicades el mes de març passat per l'Observatori del Càncer de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, s'estima que durant 2023 es van diagnosticar en l'Estat 40.203 nous casos d'aquesta mena de tumor. És el segon més freqüent en homes després del de pròstata i en dones després del de mama, i és la segona causa de mort per càncer, tant en homes (per darrere del de pulmó) com en dones (per darrere del de mama). Carles Aguilar entrevista al Dr. Eduard Batlle que ha guardonat amb el Premi Nacional de Recerca que atorga la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

28/07/2024 08:04

Identifiquen per primera vegada les cèl·lules responsables de la metàstasi de càncer de còlon

Eduard Batlle, professor de recerca ICREA en l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), Cap del Programa de Càncer d'aquest mateix centre es entrevistat per Carles Aguilar. El Dr. Batlle, líder mundial en la recerca del càncer colorectal (CCR) ha identificat per primera vegada les cèl·lules responsables de la metàstasi en aquest tipus de càncer. L'investigador adverteix que, si bé la mitjana d'edat de les persones diagnosticades amb càncer de còlon és de 70 anys, actualment està havent-hi "una incidencia elevada de pacients de 30 i 40 anys”.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

21/07/2024 11:53

Un de cada set espanyols presenta algun grau de malaltia renal crònica

Aquest impacte és especialment significatiu entre els pacients diabètics, ja que es calcula que un terç de les persones que conviuen amb diabetis tipus 2 acaben desenvolupant algun tipus de malaltia renal. Expressat en anys de vida, una persona amb ERC i DM2 viu de mitjana 16 anys menys que la població general. A més, l'inici de la teràpia renal sustitutiva, la fase més avançada de la malaltia, comporta un gran estrés emocional i psicològic per al pacient. Les conseqüències d'aquesta malaltia per al sistema sanitari també són molt rellevants. Carles Aguilar entrevista el Dr. José Luis Górriz, Cap de Servei de Nefrologia de l'Hospital Clínic de València.