en bones mans

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/12/2020 13:46

En Bones Mans 20/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Iniciem el recorregut radiofònic parlant sobre diversos temes que afecten especialment els joves adolescents quant a la seva salut mental i en relació a aquells nois i noies amb trastorns de conducta i la situació que ha provocat la pandèmia de la Covid-19.A què ens enfrontem a causa de tota aquesta situació ?, què pronòstic tenen els psicòlegs en quant als joves amb dificultats i diferents trastorns ?. Com afecta això a les famílies? Ens ho explica Silvia Otin, Infermera Pediàtrica i Presidenta d’Asfatac i Javier Feliz, Psicòleg Criminalista i Director de les Unitats d'Hospitalització i Hospital de Dia de ITA, Especialistes en Salut Mental.

A continuació, el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic de "En Bones Mans" ens ofereix una reflexió sobre l'activitat física, el fet de caminar i la salut. Caminar té molts beneficis. És una activitat la intensitat que es pot graduar a la mesura dels objectius personals i que permet canviar fàcilment el ritme, la intensitat o la distància.

Seguidament ens referim a les conclusions de la recent "Enquesta sobre Hàbits de Consum 2020" de la Taula de Participació Associacions de Consumidors (MPAC). D'acord amb aquest estudi, en què han participat 3.500 famílies de tot el territori nacional, alguns d'aquests hàbits adquirits en la fase de reclusió obligatòria han arribat per quedar-se. Parlem amb Fernando Moner, President de la Confederació de Consumidors i Usuaris i Membre de la MPAC.

Tot seguit comentem l'anunci de la Comissió Europea (CE) que ha aprovat ha aprovat una teràpia (inclisirán) per al tractament d'adults amb hipercolesterolèmia o dislipèmia mixta. Aquesta aprovació es basa en un sòlid programa de desenvolupament clínic per a proporcionar una reducció efectiva i sostinguda del colesterol de lipoproteïnes de baixa densitat de fins a un 52% en pacients amb c-LDL elevat, tot i la dosi màxima tolerada de teràpia amb estatines. Amb dues dosis a l'any, s'espera que aquesta teràpia contribueixi a millorar l'adherència a llarg termini. Parlem amb el Dr. José Ramón González Juanatey, Cap de Servei de Cardiologia de l'Hospital Clínic de Santiago de Compostel·la.

I tanquem el programa parlant de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

13/12/2020 14:16

Campanya Per Nadal, consum local

Beneficis de triar establiments de proximitat i productes i serveis locals per les compres nadalenques.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/12/2020 11:53

En Bones Mans 13/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Podem dir que ja ens trobem totalment immersos en la campanya de compres Nadal. Per això, avui volem parlar de la campanya que acaba de presentar l’Agència Catalana del Consum i aprofitarem, també, per repassar consells bàsics de consum per planificar les compres nadalenques i gaudir-ne amb responsabilitat i sense ensurts. Per parlar de tot plegat, comptem com ja és habitual amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, la Sra. Montserrat Ribera.

Després parlem d'un calendari d'advent amb recomanacions de salut mental de cara a aquestes Festes de Nadal marcades per la pandèmia de la COVID-19. Els experts assenyalen que un 30% de la població pateix algun trastorn mental com ansietat, depressió o estrès posttraumàtic com a conseqüència de l'avanç del virus SARS-CoV-2. 24 experts en salut mental destacats al nostre país han col·laborat en una campanya per compartir consells que ajudin a cuidar i prevenir la salut mental a Nadal. Parlem amb el Dr. José Ángel Alda, Psiquiatre i Cap de Secció de Psiquiatria infanto-juvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Tot seguit abordem un tema molt important que no sempre tenim en compte, es tracta del malbaratament alimentari. Ho volem fer des de la visió dels aliments que es consumeixen a la llar, perquè en moltes ocasions comprem, cuinem i llencem aliments que es poden aprofitar. Actualment encara no hi ha una definició oficial i consensuada de pèrdues i malbaratament alimentari. Nosaltres, avui ho centrament en l’aspecte de la seguretat alimentària perquè contra el malbaratament alimentari poden utilitzar diferents recursos al nostre abast. En Ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.

A Espanya s'estima que més de 900.000 persones pateixen fibromiàlgia. S'ha elaborat un document en el qual han col·laborat, a més de reumatòlegs, psicòlegs, psiquiatres, infermeres, pacients i metges d'atenció primària. També s'ha llançat la guia 'Aprenent a conviure amb la fibromiàlgia' que recull informació sobre la malaltia, diagnòstic i altres consells. La fibromiàlgia és una malaltia que es caracteritza per causar un dolor musculoesquelètic generalitzat de més de 3 mesos d'evolució; afectant sobretot a músculs, lligaments i articulacions. Entrevistem el Dr Javier Rivera, portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i reumatòleg de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid.

La nostra de forma d'alimentació és una de les principals activitats que es pot veure afectada per l'anomenada hiperfàgia. L'ansietat o un estat depressiu pot originar una impulsivitat per menjar massa productes alimentaris amb alts nivells de greixos, sals i sucres. Pot passar que aparegui un augment de la gana, o que realment no ho sigui, i que es tracti més aviat de "ansietat per menjar" o de la necessitat de menjar de forma impulsiva i / o descontrolada. Aquest seria el símptoma principal de la hiperfàgia. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

06/12/2020 11:06

En Bones Mans 6/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La situació actual de pandèmia pot afectar especialment col·lectius com ara el de la gent gran, no només des del punt de vista sanitari, sinó també en l'àmbit del consum.

Per aquest motiu, l'Agència Catalana del Consum acaba d’editar una guia amb consells destinats especialment a les persones de més edat, per tal de facilitar pautes i recomanacions que les ajudin a fer un consum més segur i evitar possibles fraus o enganys. Ens ho explica la directora de l’ACC, la Sra. Montserrat Ribera.

Desprès fem referència al major projecte europeu sobre l'aplicació de l'Internet of Things (IOT) per a la cura i envelliment actiu de la gent gran. Després de tres anys de la major experiència pilot mundial en el camp de la cura digital de la gent gran, ACTIVAGE demostra l'impacte positiu de la tecnologia en la seva qualitat de vida.

Els resultats de Activage demostren que la tecnologia no només pot promoure un envelliment actiu, sinó que pot fer-ho de forma rendible i eficaç, al optimitzar i descongestionar de forma intel·ligent l'ús dels serveis socials. Viure més i millor: els serveis de Activage milloren l'autonomia, llibertat, seguretat i salut dels usuaris, basant-se en la recopilació i interpretació de dades obtingudes amb dispositius IOT. Comentem el tema amb el Sergio Guillén, Coordinador adjunt de projectes d’Activage y Director d’Innovació a Mysphera.

El Dr. Rafel Guayta ens parla d’un estudi que relaciona dormir bé amb la possibilitat de treballar millor i que el fet de no dormir adequadament ni descansar el temps necessari repercuteix en un major nombre de baixes laborals.

El darrer tema del programa és l'estudi Lipididiet. Un treball que revela que la intervenció nutricional pot contribuir a alentir l'avanç de la malaltia d'Alzheimer en fases primerenques. Aquest assaig clínic, ha estat elaborat per un consorci d'investigació format per líders a nivell mundial en neurologia i ha inclòs a més de 300 pacients.

Aquests resultats tenen un doble valor, ja que per primera vegada s'ha demostrat que, en estadis inicials d'Alzheimer sense demència, el factor nutricional pot ser beneficiós a llarg termini, així com en diversos aspectes de la capacitat cognitiva , especialment la memòria i de la capacitat funcional.

Actualment, unes 800.000 persones pateixen Alzheimer a Espanya, segons la SEN. A més, s'estima que el 80% dels casos d'Alzheimer que encara són lleus estan sense diagnosticar. Ens ho explica el Dr. Rafael Blesa, Director del Servei de Neurologia del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona)

Aquesta setmana acabem el programa parlant de la medicina regenerativa, un sector molt interessant de la ciència biomèdica. La medicina regenerativa utilitza les pròpies cèl·lules del cos per reparar o reemplaçar el teixit danyat o mort. Les cèl·lules mare són l'avantguarda d'aquest nou sector de la medicina que amb les noves tecnologies va descobrint nous avenços de forma regular. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens comenta les diferents eines terapèutiques que s'utilitzen per tractar el problemes degeneratius de les articulacions i l'artrosi.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

29/11/2020 11:49

En Bones Mans 29/11/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Fa unes setmanes, l'Agència Catalana del Consum, juntament amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, va anunciar una campanya per verificar que els anuncis i els contractes d’habitatges de lloguer s’ajusten a la nova llei de limitació de preus. Per conèixer els detalls d’aquesta llei, parlem amb el subdirector de Disciplina de Mercat de l'Agència Catalana del Consum, el Sr. Albert Melià.

El Dr. Rafel Guayta, assessor mèdic del programa ens comenta tres notícies relacionades amb la nostra salut: la relació que existeix entre el sobrepès, l’obesitat infantil i els beneficis de dinar en família; la pèrdua de pes i la ingesta d'aigua abans dels àpats i els efectes del cafè sobre la salut i les malalties cardiovascular o el càncer.

La Fundació IMO promou operacions solidàries de cataractes, patologia que afecta a més de la meitat de majors de 65 anys. Aquesta patologia genera pèrdua progressiva de visió i més dependència, ja que comporta major risc de caigudes i accidents i inseguretat en el desenvolupament de tasques quotidianes. Parlem amb Irene Garcia, directora de la Fundació IMO.

La imminent arribada de nous fàrmacs que retarden l'aparició de la malaltia d'Alzheimer han centrat la jornada “Deteriorament cognitiu”. L’esdeveniment ha analitzat l'actualitat en el diagnòstic i tractament de diverses patologies neurodegeneratives, especialment l'Alzheimer. Ens ho explica el Dr. Javier Olazarán, director de la Unitat d’Investigació i Tractament dels Trastorns de la memòria de HM CINAC, el Centre Integral de Neurociències del Grup.

Els medicaments antimicrobians, especialment els antibiòtics que actuen contra els bacteris, estan perdent la seva eficàcia de manera alarmant perquè els microorganismes muten o adquireixen gens de resistència i troben maneres de resistir a l'efecte dels antibiòtics. En aquest sentit s’ha llançat la campanya “Actua Ara, Stop Resistències” que mitjançant una sèrie de recomanacions, busca ser una crida a l'acció de la societat en el seu conjunt i de tots els agents involucrats en aquest compromís. Parlem amb el Dr. Ricard Ferrer Roca, President de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

22/11/2020 14:30

En Bones Mans 22/11/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Només el 38% dels espanyols afirma ser feliç. La felicitat a Espanya ha disminuït en 8 punts respecte a 2019 i la salut física i mental se situa com la major font de felicitat per a 6 de cada 10 espanyols. Son dades d’un darrer estudi que comentem amb Vicente Castellanos, Director d'Opinió Pública i Estudis Socials d'Ipsos Espanya.

Tot seguit el Dr. Josep just, assessor mèdic del programa, ens parla del reflux gastroesofàgic que apareix quan la vàlvula que controla el pas de contingut de l'esòfag cap a l'estómac, està alterada o es relaxa de forma inadequada, permetent que el contingut torni a passar a l'esòfag, irritant així la mucosa causant una simptomatologia i unes complicacions característiques.

Dediquem un temps a parlar de l’ictus. A Espanya, 130.000 persones pateixen un ictus cada any, el que significa que 1 de cada 6 espanyols patirà un ictus al llarg de la seva vida. A més, és la primera causa de discapacitat física i mental greu en l'adult i de dependència. Amb l'objectiu d'aprofundir sobre el coneixement de la societat espanyola sobre l'ictus parlem de la campanya # GeneraciónINVICTUS amb el dr. Pere Cardona, coordinador de la Unitat de Neurovascular de l'Hospital Universitari de Bellvitge.

Continuem amb una iniciativa anomenada #ParaVivirConAire que, a través de les experiències personals de pacients, pretén traslladar a la població general com és la vida dels afectats per MPOC. Els especialistes destaquen que una bona salut mental permetrà que els pacients col·laborin millor en els programes de rehabilitació i activitat física i augmentin l'adhesió als tractaments. Ens ho explica la dra. Ana Pérez, directora Mèdica i d'Afers Regulatoris d'AstraZeneca.

I acabem amb el Dr. Humberto Loscertales, director de Medicentre, comentant els diferents tractaments terapèutics que ofereix la medicina regenerativa per abordar els problemes relacionats amb el desgast i l’envelliment articular.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

15/11/2020 11:19

Comprar amb seguretat al Black Friday i al Cyber Monday

Aquest mes de novembre tenen lloc el Black Friday o el Ciber Monday, unes jornades de descomptes –tant a Internet com en botigues presencials–, que ja s’han popularitzat arreu del món i han esdevingut dates comercials molt destacades, també a casa nostra.