EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA
17/01/2021 11:30
En Bones Mans 17/01/2021
Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Les més de 22.000 farmàcies espanyoles han tingut un paper clau en la lluita contra la pandèmia causada pel virus SARS-CoV-2. Durant la declaració de l'estat d'alarma a mitjans de març, han estat el principal punt d'accés de la població a la sanitat per la seva proximitat, contribuint a facilitar la tasca assistencial, especialment en els grups de risc. A més, han realitzat una gran tasca divulgativa de prevenció i educació sanitària, reforçant missatges com la necessitat d'usar de la mascareta, mantenir la higiene de mans o respectar el distanciament social. Rocío Collantes, Responsable de Comunicació de Vilardell Digest ens ho explica.
Carme Sabater, Presidenta de la CUS - Salut + Consum + Alimentació, ens parla de la funció que realitza una associació de consumidors. La CUS - Salut + Consum + Alimentació és una associació de consumidors sense ànim de lucre que va néixer el 1977 com a conseqüència de la indefensió en què es trobaven els usuaris de sistema públic de salut. El 1982 es va incorporar l'àmbit del consum, l'alimentació i la seguretat alimentària com a eixos transversals relacionats amb la salut. No obstant la salut i els serveis sanitaris segueixen sent l'estrella de la seva activitat.
Després parlem de BioCultura ON, el primer esdeveniment virtual de la Comunitat Bio on s'organitzen esdeveniments i trobades virtuals de tota mena, sense limitacions geogràfiques. És un nou format d'esdeveniment virtual, una experiència digital que reprodueix l'essència de BioCultura combinant una àmplia programació d'activitats i una zona d'expo virtual interactiva. Ens ho explica Àngels Parra, Directora de Biocultura i Presidenta de l'Associació Vida Sana.
L'atenció a les malalties cròniques s'ha vist deteriorada com a conseqüència de la pandèmia de COVID-19, tot i que és un problema que ve arrossegant la sanitat, per la qual cosa cal adaptar el model sanitari perquè doni resposta a les necessitats d'aquest tipus de pacients. Cal apostar per un nou model d'atenció basat en la promoció de la salut, la prevenció i una millora de la qualitat de vida, amb una coordinació sociosanitària més eficient i el foment del protagonisme del pacient i la seva autocura. És imprescindible que els pacients crònics disposin d'un seguiment i atenció integral per part de tots els agents sociosanitaris. La continuïtat assistencial és un dels reptes prioritaris en l'abordatge de la cronicitat. Carles Aguilar parla amb Santiago Alfonso, membre de la Plataforma Cronicitat: Horitzó 2025 i Vicepresident del Fòrum Espanyol de Pacients.
Infermeres de primària han elaborat una guia per millorar com cal escoltar al pacient. L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) defineix la comunicació terapèutica com aquella en la que el pacients és el protagonista, el que parla, i el professional és el que escolta i l’acompanya. La guia vol ser una eina útil a la consulta, que ajudi als infermers/es de primària a potenciar l’escolta del pacient com eix principal de la seva intervenció assistencial. Es donen pautes de comunicació davant diferents situacions : negació de la malaltia, expressió d’ansietat, abandonament del tractament etc. Parlem amb l’Ester Giménez, Infermera d’Atenció Primària i membre de l’AIFICC