HOSPITAL CLÍNIC

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

15/07/2024 08:08

Dematoscòpia, Inflamoscòpia, Tricoscòpia i Onicoscòpia: Tècniques avançades per avaluar lesions cutànies

S'ha celebrat a Barcelona, el “Curs de Dematoscòpia, Inflamoscòpia, Tricoscòpia i Onicoscòpia”. La dematoscòpia és una tècnica d’imatge no invasiva que implica l’ús d’un dermatoscopi, un dispositiu de mà d‟augment amb llum polaritzada, per examinar lesions cutànies. El metge pot aplicar un gel o oli sobre la pell per reduir el reflex de la llum i millorar la visualització de les estructures cutànies o bé visualitzar directament la pell sense cap mitjà d'immersió (més freqüent). Carles Aguilar entrevista la Dra. Susana Puig, Cap del Servei de Dermatologia a l'Hospital Clínic de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

14/07/2024 08:07

En bones mans 14/07/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem de les estafes a Internet, de la IA aplicada a les dades clíniques dels pacients amb malalties minoritàries, de la primera Guia Espanyola GIRO, enfocada al maneig integral i multidisciplinar de l'obesitat en persones adultes i, entre d’altres, de diferents tècniques d’imatge no invasives per examinar lesions cutànies.

Internet ha evolucionat força des què va néixer com a mitjà de comunicació a mitjans dels anys 90. Avui és una eina amb molts usos i aplicacions, ofereix serveis de tot tipus i és una xarxa d'interacció social on la comunicació i la informació entre els usuaris es pot compartir des de diferents punts del món. I sobretot, dóna la possibilitat de realitzar-hi transaccions comercials sense limitacions. Un dels primers casos d'estafes a internet amb més ressò a la xarxa i als mitjans de comunicació va ser l'ús de la controvertida tècnica anomenada "phishing". Amb ella es pretenia obtenir dels usuaris, i de manera il·lícita, informació confidencial (claus o contrasenyes, dades bancàries o números de targetes de crèdit). Per aconseguir-ho, i mitjançant comunicacions (correus electrònics, trucades telefòniques,…) d'aparença oficial, es feien passar per persones o empreses de confiança. Amb el temps, aquest sector s'ha sofisticat i s'ha estès amb enginy, creativitat i refinament. Parlem d’un seguit d’estafes de les que podem ser víctimes amb l’Albert Garreta, Advocat i mediador, expert en matèria de consum del despatx Mallart & Garcia roqueta i col·laborador de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat. Salut + Consum + Alimentació.

La IA aplicada a les dades clíniques dels pacients amb malalties minoritàries serà decisiva per avançar en el diagnòstic precoç d’aquestes patologies. Actualment, les malalties minoritàries tenen més visibilitat, se'n parla més i hi ha més grups de recerca. Però per als pacients aquesta recerca mai serà suficient, perquè aquestes patologies impliquen moltes i diferents vessants a estudiar. En els propers anys, la IA aplicada a les dades clíniques d’aquestes persones serà decisiva per identificar patrons, avançar en el diagnòstic i fer més assajos clínics. Aquí serà clau també impulsar la recerca en genètica i el paper de les associacions de pacients. Són algunes de les conclusions del Sant Pau Talks “Com és viure sentint-se únic? Minoritàries, les malalties invisibles” amb la intervenció d’experts de renom, pacients i familiars, que han aportat i compartit els seus diferents punts de vista sobre els reptes actuals i futurs en l’abordatge d’unes patologies que afecten al 20% de la població mundial, al voltant de 350.000 catalans. Carles Aguilar parla amb la Dra. Susan Webb, Endocrinòloga, Catedràtica Emèrita de Medicina de la UAB i Responsable del Grup de Recerca de Malalties de la Hipòfisi de l'Institut de Recerca de Sant Pau

La Societat Espanyola d'Estudi de l'Obesitat (SEEDO) ha llançat la primera Guia Espanyola GIRO, enfocada al maneig integral i multidisciplinar de l'obesitat en persones adultes, amb l'objectiu d'abordar una de les principals problemàtiques de salut que afecta la societat espanyola. En els darrers anys, Espanya ha passat a formar part dels països amb més grau d'obesitat en adults. Segons l'OMS, Espanya al segon país d'Europa amb més casos d'obesitat i sobrepès, només darrere del Regne Unit. A més, al nostre país, el 63,7% dels homes i el 48,4% de les dones del nostre país presenten excés de pes. A més, l'obesitat afecta el 19,3% dels homes i el 18,0% de les dones. Parlem amb la Dra. Maitane Núñez, Assessora Mèdica de Pronokal Group

S'ha celebrat a Barcelona, el “Curs de Dermatoscòpia, Inflamoscòpia, Tricoscòpia i Onicoscòpia”. La dematoscòpia és una tècnica d’imatge no invasiva que implica l‟ús d‟un dermatoscopi, un dispositiu de mà d‟augment amb llum polaritzada, per examinar lesions cutànies. El metge pot aplicar un gel o oli sobre la pell per reduir el reflex de la llum i millorar la visualització de les estructures cutànies o bé visualitzar directament la pell sense cap mitjà d'immersió (més freqüent). Amb la dermatoscòpia s'observen patrons específics que es relacionen amb diferents patologies. Va sorgir en un primer moment per valorar lesions tumorals pigmentades, posteriorment es van descriure els signes específics de diferents patologies tumorals. Actualment, en pràcticament la totalitat de les consultes de dermatologia fem servir el dermatoscopi com a tècnica complementària no invasiva, emprant-se també per a patologia inflamatòria, així com per a cuir cabellut i ungles. Aquestes aplicacions de la dermatoscòpia les coneixem amb els noms d'inflamoscòpia, tricoscòpia i onicoscòpia. Cadascuna d'aquestes tècniques proporciona informació invaluable per al diagnòstic d'una àmplia gamma de malalties dermatològiques, permetent als metges fer avaluacions més precises i, en moltes ocasions, diagnòstics més precoços, per exemple en càncer de pell. Carles Aguilar entrevista la Dra. Susana Puig, Cap del Servei de Dermatologia a l'Hospital Clínic de Barcelona.

SALUD

23/05/2024 16:24

Demuestran la eficacia de un nuevo dispositivo para evitar muertes súbitas

Demuestran la eficacia de un nuevo dispositivo para prevenir muertes súbitas en pacientes con arritmias u otros problemas cardíacos. Se trata de un aparato sin cables que tiene unmarcapasos y un desfibrilador subcutáneo incorporados. Es el fruto de un estudio internacional en el que han participado investigadores delClínic-IDIBAPS.

CIENCIA

24/01/2024 14:15

Manuel: El nacimiento de un milagro de la ciencia

El Hospital Clínic de Barcelona consigue que una mujer haya podido ser madre después de un transplante de útero. Además, Manuel, el bebé, nació en el útero de su abuela. Es el segundo caso en España. En 'La Ciutat' hemos hablado con quien ha ayudado a traerlo al mundo, el doctor Francisco Carmona.

[AUDIO DISPONIBLE EN CATALÁN]

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

06/02/2022 11:05

En Bones Mans 6/2/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Només la meitat dels pacients espanyols amb càncer de fetge són detectats a l'etapa inicial de la malaltia. Entre el 60 i el 90% dels hepatocarcinomes estan associats a cirrosi, les causes principals de les quals són l'abús del consum d'alcohol i les hepatitis virals cròniques. En els darrers anys s'està produint un increment de casos a causa de l'augment de la prevalença de l'obesitat i la diabetis. Parlem amb el Dr. Pere Ginés, especialista en malalties del fetge del Servei de Patologia de l´Hospital Clínic de Barcelona i Catedràtic de Medicina de la Universitat de Barcelona.

La Unitat d'Hospitalització Terapèutica del Trastorn de l'Espectre Autista de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT) ha complert recentment un any des de la posada en marxa i l'efemèride ha coincidit amb l'atenció a les primeres cinquanta famílies, la totalitat de les quals han aconseguit importants avenços. a nivell funcional i conductual. És la primera unitat d'aquestes característiques a l'Estat espanyol i té com a objectiu atendre i proporcionar tractament integral a tots aquells nens i adolescents amb autisme que no han respost a tractaments previs. Però també les seves famílies, que són part del projecte i participen en el procés terapèutic. Ens ho explica la Dra. Amaia Hervás, Cap de Servei de Salut Mental Infanto-Juvenil de l'HUMT, Coordinadora del Grup AGAUR de Recerca AUT de Barcelona i referent nacional i internacional en autisme.

El cartílag és un teixit sòlid però alhora elàstic que està compost per matriu extracel·lular i per unes cèl·lules conegudes com a condròcits. A causa d'aquestes característiques, el teixit cartilaginós té la funció d'unir els ossos i donar-los mobilitat ja que es troba cobrint els extrems de les articulacions de zones com els genolls. No obstant això, alguns factors com l'envelliment, les lesions o l'obesitat poden deteriorar progressivament aquest teixit fibrós, cosa que produeix en conseqüència que els ossos del genoll es freguin, provocant símptomes com a dolors, envermelliment i inflamació en les articulacions. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre ens explica com la medicina regenerativa pot ajudar a la regeneració del cartílag.

Un equip científic de Barcelona a llençat GENIGMA, un videojoc que repta a jugadors i jugadores a resoldre puzles mentre generen dades científiques per a detectar alteracions en les seqüències genòmiques i contribueixen a fer avançar la recerca del càncer de mama. El joc, disponible a iOS i Android en català, anglès, castellà i italià, és el resultat d’un projecte de ciència ciutadana de dos anys i mig desenvolupat per un equip de recerca del Centre de Regulació Genòmica (CRG), el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) i professionals del videojoc. GENIGMA ha estat creat per a impulsar els esforços de recerca que depenen de les línies cel·lulars de càncer, un recurs essencial per estudiar el càncer i provar nous fàrmacs per tractar la malaltia. Per jugar a GENIGMA s’ha de resoldre un puzle amb unes cadenes de blocs de diferents colors i formes. Cada cadena representa una seqüència genètica en la línia cel·lular de càncer, i la forma en què s’organitzen els blocs és una solució potencial per la ubicació dels gens. Carles Aguilar parla amb Marc Marti Renom, Investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i del (Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG)

LA CIUTAT, AMB MÒNICA GÜNTHER

03/05/2021 17:00

Com podem entrenar l’olfacte perdut per la Covid19?

El doctor Joaquim Mullol, director de la unitat de Rinologia i Clínica de l’Olfacte de l’Hospital Clínic de Barcelona, dona consells per entrenar l’olfacte a La Ciutat.