Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem de les estafes a Internet, de la IA aplicada a les dades clíniques dels pacients amb malalties minoritàries, de la primera Guia Espanyola GIRO, enfocada al maneig integral i multidisciplinar de l'obesitat en persones adultes i, entre d’altres, de diferents tècniques d’imatge no invasives per examinar lesions cutànies.
Internet ha evolucionat força des què va néixer com a mitjà de comunicació a mitjans dels anys 90. Avui és una eina amb molts usos i aplicacions, ofereix serveis de tot tipus i és una xarxa d'interacció social on la comunicació i la informació entre els usuaris es pot compartir des de diferents punts del món. I sobretot, dóna la possibilitat de realitzar-hi transaccions comercials sense limitacions. Un dels primers casos d'estafes a internet amb més ressò a la xarxa i als mitjans de comunicació va ser l'ús de la controvertida tècnica anomenada "phishing". Amb ella es pretenia obtenir dels usuaris, i de manera il·lícita, informació confidencial (claus o contrasenyes, dades bancàries o números de targetes de crèdit). Per aconseguir-ho, i mitjançant comunicacions (correus electrònics, trucades telefòniques,…) d'aparença oficial, es feien passar per persones o empreses de confiança. Amb el temps, aquest sector s'ha sofisticat i s'ha estès amb enginy, creativitat i refinament. Parlem d’un seguit d’estafes de les que podem ser víctimes amb l’Albert Garreta, Advocat i mediador, expert en matèria de consum del despatx Mallart & Garcia roqueta i col·laborador de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat. Salut + Consum + Alimentació.
La IA aplicada a les dades clíniques dels pacients amb malalties minoritàries serà decisiva per avançar en el diagnòstic precoç d’aquestes patologies. Actualment, les malalties minoritàries tenen més visibilitat, se'n parla més i hi ha més grups de recerca. Però per als pacients aquesta recerca mai serà suficient, perquè aquestes patologies impliquen moltes i diferents vessants a estudiar. En els propers anys, la IA aplicada a les dades clíniques d’aquestes persones serà decisiva per identificar patrons, avançar en el diagnòstic i fer més assajos clínics. Aquí serà clau també impulsar la recerca en genètica i el paper de les associacions de pacients. Són algunes de les conclusions del Sant Pau Talks “Com és viure sentint-se únic? Minoritàries, les malalties invisibles” amb la intervenció d’experts de renom, pacients i familiars, que han aportat i compartit els seus diferents punts de vista sobre els reptes actuals i futurs en l’abordatge d’unes patologies que afecten al 20% de la població mundial, al voltant de 350.000 catalans. Carles Aguilar parla amb la Dra. Susan Webb, Endocrinòloga, Catedràtica Emèrita de Medicina de la UAB i Responsable del Grup de Recerca de Malalties de la Hipòfisi de l'Institut de Recerca de Sant Pau
La Societat Espanyola d'Estudi de l'Obesitat (SEEDO) ha llançat la primera Guia Espanyola GIRO, enfocada al maneig integral i multidisciplinar de l'obesitat en persones adultes, amb l'objectiu d'abordar una de les principals problemàtiques de salut que afecta la societat espanyola. En els darrers anys, Espanya ha passat a formar part dels països amb més grau d'obesitat en adults. Segons l'OMS, Espanya al segon país d'Europa amb més casos d'obesitat i sobrepès, només darrere del Regne Unit. A més, al nostre país, el 63,7% dels homes i el 48,4% de les dones del nostre país presenten excés de pes. A més, l'obesitat afecta el 19,3% dels homes i el 18,0% de les dones. Parlem amb la Dra. Maitane Núñez, Assessora Mèdica de Pronokal Group
S'ha celebrat a Barcelona, el “Curs de Dermatoscòpia, Inflamoscòpia, Tricoscòpia i Onicoscòpia”. La dematoscòpia és una tècnica d’imatge no invasiva que implica l‟ús d‟un dermatoscopi, un dispositiu de mà d‟augment amb llum polaritzada, per examinar lesions cutànies. El metge pot aplicar un gel o oli sobre la pell per reduir el reflex de la llum i millorar la visualització de les estructures cutànies o bé visualitzar directament la pell sense cap mitjà d'immersió (més freqüent). Amb la dermatoscòpia s'observen patrons específics que es relacionen amb diferents patologies. Va sorgir en un primer moment per valorar lesions tumorals pigmentades, posteriorment es van descriure els signes específics de diferents patologies tumorals. Actualment, en pràcticament la totalitat de les consultes de dermatologia fem servir el dermatoscopi com a tècnica complementària no invasiva, emprant-se també per a patologia inflamatòria, així com per a cuir cabellut i ungles. Aquestes aplicacions de la dermatoscòpia les coneixem amb els noms d'inflamoscòpia, tricoscòpia i onicoscòpia. Cadascuna d'aquestes tècniques proporciona informació invaluable per al diagnòstic d'una àmplia gamma de malalties dermatològiques, permetent als metges fer avaluacions més precises i, en moltes ocasions, diagnòstics més precoços, per exemple en càncer de pell. Carles Aguilar entrevista la Dra. Susana Puig, Cap del Servei de Dermatologia a l'Hospital Clínic de Barcelona.