La fotoperiodista de Sonda Internacional Júlia Cussó ens parla a "La Brúixola" de la situació precària amb què viuen els habitants de la capital d'Indonèsia pel que fa a la contaminació de les seves aigües.
Des de l'1 de gener, ha entrat en vigor la Zona de Baixes Emissions (ZBE) al Centre Històric de Lleida, una mesura que seguint les direccions europees han d'anar implementant totes les ciutats majors de 50.000 habitants per reduir la contaminació, promoure la mobilitat sostenible i millorar la qualitat de l'aire. A Lleida es farà per trams d'acord amb la planificació que ha fet l'Ajuntament de Lleida, i començant pel Centre Històric de la ciutat. A La Ciutat Lleida en parlem amb l'ambientòleg Jordi Prats, que d'entrada es mostra crític amb la planificació que s'ha fet i afirma que "sembla tenir poca voluntat d'aplicació real", a més de considerar que "arriba tard i és poc ambiciosa".
En l’espai dedicat al medi ambient i la sostenibilitat avui analitzem a La Ciutat Lleida el paper de la il·luminació urbana i festiva en el context de la sostenibilitat ambiental. Amb la ciutat de Lleida immersa en un procés de renovació del seu enllumenat públic i amb una il·luminació nadalenca que aquest any ha batut rècords, parlem amb l'ambientòleg Jordi Prats sobre els reptes i les oportunitats d'aquestes iniciatives.
Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa i Clima, explica a 'La Brúixola' les principals conclusions i reptes que resulten de la Cimera del Clima celebrada a Bakú aquest mes de novembre.
Les inundacions al País Valencià han posat en evidència els efectes del canvi climàtic i moltes altres qüestions que ara les administracions acceleren per reduir l'impacte de les inundacions en aquest context. Arran de la DANA es fa evident la necessitat d'implementar mesures d’urbanisme sostenible i manteniment de les infraestructures. Parlem amb l'ambientòleg Jordi Prats sobre la importància de protocols d'emergència i sensibilització ciutadana per adaptar-nos als fenòmens meteorològics extrems que cada vegada seran més freqüents.
Michel André, director del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la Universitat Politècnica de Catalunya, ens explica la tasca que es fa des del 'punt d'esperança' creat a Vilanova i la Geltrú.
Marta Torres-Gunfaus, investigadora sobre energia i clima a l'IDDRI i membre del Comitè d'Experts en Canvi Climàtic del Parlament de Catalunya, explica a 'La Brúixola' les reclamacions que setze científics volen fer al govern de la Generalitat en matèria de medi ambient.
Les alteracions climàtiques estan impactant en els nostres patrons meteorològics, passant d'episodis de sequera i calor extrema a tempestes torrencials. A la conca del Segre, fa 42 anys, unes importants inundacions van desbordar el riu i des de llavors s'han vist altres episodis de torrencialitat, com el desbordament del riu Sió el 2015, o el temporal Glòria d'ara fa quatre anys. Davant d'aquesta situació, els mapes d'inundabilitat són una eina clau per entendre quines zones són més vulnerables. Avui a La Ciutat Lleida parlem amb l'ambientòleg Jordi Prats per aprofundir en aquests temes i reconèixer les zones inundables que hi ha a Lleida i l'efecte que tenen en la planificació urbanística de la ciutat.
Les calamarsades són d’un dels fenòmens que més interès causa a Catalunya pels seus efectes negatius. Des del Servei Meteorològic de Catalunya treballen per mirar de predir aquest fenomen amb més exactitud.