medicentre

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/11/2022 11:13

En Bones Mans 20/11/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. AEACaP insta el Ministeri de Sanitat i les CCAA a agilitzar la implantació integral del diagnòstic molecular del càncer de pulmó a tot Espanya. L'Associació Espanyola d'Afectats de Càncer de Pulmó (AEACaP) fa un crida al Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes perquè el Pla 5-P de Medicina Personalitzada no s’endarrereixi. Actualment, el diagnòstic molecular que permet accedir a la medicina personalitzada no està inclòs a la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut (SNS), ni hi ha un marc regulador per implementar i finançar les proves. La utilització del diagnòstic molecular és la porta d'accés a la medicina personalitzada, on s'ha avançat molt els darrers anys, especialment en l'àmbit del càncer de pulmó. Una innovació que no només té un benefici directe en la supervivència global del pacient, sinó també en la qualitat de vida. Carles Aguilar entrevista el Dr. Santiago Viteri, Oncòleg i Director mèdic d'UOMi Cancer Center a Barcelona.

Sens dubte, quan arriba la tardor, els boletaires abunden arreu de Catalunya, i és que al nostre territori hi tenim ceps, rovellons, fredolics, camagrocs, rossinyols i moltes més varietats de bolets que fan de l'aventura de sortir-los a caçar sigui una de les activitats més populars per aquestes dates. Et connecta amb la natura, et fa mantenir els 5 sentits ben atents, t'obliga a moure't i el premi és excepcional: omplir la panxa! Què més es pot demanar? Tenim boscos frondosos i muntanyes ben a prop de les nostres cases, i des de principis d'octubre fins per Nadal, molts caçadors de bolets inexperts s'hi endinsen per primera vegada. Tot i això els bolets no estan exemptes de riscos i fins i tot alguns d’ells poden ser mortals. Perquè l'aventura de caçar bolets sigui agradable i puguem gaudir de la tardor al màxim el Dr. Rafel Guayta ens dona els consells necessaris.

El 90% dels casos de diabetis a Espanya són de diabetis tipus 2. No obstant això, no hi ha una comunitat consolidada i sòlida de persones amb diabetis tipus 2 a les xarxes socials. Per canviar aquesta situació, s'ha llançat el programa “Connectant Tipus 2”, que busca crear una xarxa de suport per a les persones amb diabetis tipus 2 i fomentar la divulgació sobre aquesta condició, la visibilitat de la qual s'ha vist afectada per diferents prejudicis socials a causa de relació amb hàbits de vida poc saludables. Concretament, a través de la iniciativa “Connectant Tipus 2”, influencers amb diabetis tipus 1 contacten amb persones amb diabetis tipus 2 per tal d'animar-los a la publicació de continguts ia generar interaccions per construir comunitat. Alhora, els participants del projecte reben formació sobre xarxes socials i poden compartir el seu testimoniatge i la seva experiència amb altres persones amb diabetis. Parlem amb la Mercè Figueres, pacient i promotora del programa “Connectant Tipus2”.

A Espanya es triga una mitjana de més de cinc anys a accedir a un tractament per a la migranya, i només el 14% dels pacients rep els fàrmacs més innovadors, principalment per traves administratives. Aquestes han estat algunes de les xifres de l'enquesta europea Access to Care presentades al Congrés dels Diputats. A la trobada hi ha participat l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE). S'ha lamentat que la migranya segueixi sent “la gran desconeguda”, i fins i tot “menyspreada” per part del sistema sanitari”, i s'ha recordat que un infradiagnòstic i un tractament inadequat poden provocar la cronificació del dolor, així com altres patologies secundàries a la migranya, com la depressió. En molts casos, els pacients han d'assumir fins al 36% del cost econòmic del tractament, segons l'enquesta. És tan difícil accedir a alguns tractaments, que algunes persones amb migranya opten per pagar el medicament de la butxaca. En aquest sentit, s'ha apuntat que tot i que el 41% dels pacients han declarat que els costos del tractament per a la migranya afecten la seva economia, només l'1% demana un canvi de fàrmacs. Han sorgit noves medicacions que són molt beneficioses per al pacient amb migranya, però és difícil tenir accés a aquests tractaments innovadors perquè no hi ha pressupost. Carles Aguilar ho comenta amb Isabel Colomina, presidenta de l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

25/09/2022 10:59

En Bones Mans 25/9/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i la Universitat d'Innsbruck a Àustria han dissenyat i provat un nou sistema no invasiu i d'automostra que podria avançar un any el diagnòstic del càncer d'endometri. El nou mètode consisteix en un test epigenètic que mesura el nivell de metilació de dos gens concrets en mostres de citologies de cèrvix. Les metilacions son modificacions de l’ADN que permeten activar o inactivar l’expressió de gens. Les mostres es poden obtenir a través de lleugers raspats del coll de l'úter a la consulta, o a través d'un petit dispositiu similar a un tampó que la pacient pot utilitzar a casa seva. La Dra. Laura Costas, líder del projecte i investigadora principal del grup d'infeccions i càncer de l'IDIBELL i l'Institut Català d'Oncologia.

La sarcopènia es pot prevenir? Com és diagnostica? És necessària la suplementació dietètica? Els pacients pateixen més fractures?. El paper de la Infermeria especialitzada és clau als Serveis de Reumatologia perquè contribueix a un millor control de l'activitat i la qualitat de vida dels pacients i, a més, és cost efectiu. La sarcopènia és un trastorn musculoesquelètic generalitzat caracteritzat per la pèrdua de massa i funció muscular, juntament amb una disminució de l'exercici físic. La seva prevalença estimada se situa entre el 3-24% de la població general, i aquestes xifres són una mica més altes en malalties reumàtiques. Amb motiu del III Taller SER d'Infermeria especialitzada en Reumatologia des de la Societat Espanyola de Reumatologia hem elaborat aquest decàleg de consells pacients amb sarcopènia. Parlem amb Laura Cano del Servei d'Infermeria de l'Hospital Regional Universitari de Màlaga i Coordinadora del III Taller d'Infermeria especialitzada en Reumatologia de la SER

La Unió Espanyola Fotovoltaica, associació sectorial majoritària de l'energia solar a Espanya, està treballant per combatre la desinformació generada per notícies falses i la proliferació de mites en xarxes socials que poden llastrar la implementació dels projectes d'energia solar a Espanya en moments on la fotovoltaica és una tecnologia clau per accelerar una transició energètica que ens permeti aconseguir més independència energètica alhora que frenem l'emergència climàtica. Carles Aguilar parla amb José Donoso, Director General d’UNEF.

Un diverticle és una petita bossa que es forma a la paret del còlon. La diverticulitis es presenta quan la borsa s'infecta i/o s'inflama. Els símptomes inclouen dolor, febre i calfreds. Si es deixa sense tractar, podeu empitjorar i portar a la formació d'abscessos o a l'obstrucció intestinal. També pot crear al seu còlon un forat que es connecta amb altres estructures com ara la bufeta o altres parts dels seus intestins. Aquesta connexió s'anomena fístula i podria ser necessària una cirurgia per reparar-la. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/05/2022 11:36

En Bones Mans 22/5/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La resistència dels bacteris als agents antimicrobians suposa una de les amenaces més grans per a la salut i el desenvolupament econòmic mundials. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els bacteris multiresistents causen 33.000 morts a l'any a Europa i s'estima que, el 2050, seran la principal causa de mortalitat al món, cobrant-se més de 10 milions de vides anuals. Un nombre creixent d'infeccions, com la pneumònia, la tuberculosi, la septicèmia o la gonorrea, són cada vegada més difícils de tractar a causa de la capacitat dels bacteris de mutar en resposta a l'ús indiscriminat dels antibiòtics, que acaben perdent la seva eficàcia. La resistència als antibiòtics és un fenomen natural, encara que l’ús indegut d’aquests fàrmacs està accelerant el procés. Un fenomen que, a més, suposa a Europa una despesa sanitària addicional d'uns 1.500 milions d'euros anuals. Parlem amb Domingo Gargallo-Viola, President de l'Associació per al Descobriment de Nous Antibiòtics a Espanya i Director d'Abac Therapeutics.

Ens fem ressò de la II Reunió “Paper de la infermera hematològica”, en què es va posar èmfasi en la importància que tenen els professionals d'infermeria en l'abordatge dels pacients amb malalties hematologies, especialment aquells amb patologies oncohematològiques. Durant la jornada es va debatre sobre el rol cada cop més important que juguen les infermeres hematològiques en la prevenció de complicacions, el control dels efectes secundaris i l’atenció dels aspectes psicosocials de la persona. Carles Aguilar entrevista a Angélica Aranda, Infermera de Pràctica Avançada d'Hematologia del Complex Hospitalari Moisès Broggi (Barcelona)

Angelini Pharma impulsa la jornada “Present i futur de la salut mental a Catalunya” on s’han avaluat el reptes pendents en aquest àmbit. De la ma d’un grup d’experts d’alt nivell i amb una llarga experiència en salut mental, durant la jornada es van remarcar les múltiples necessitats existents en aquest àmbit, que requereixen d’una resposta urgent i rigorosa que permeti superar els reptes del sistema de salut públic i caminar en la direcció correcta. L’augment de malalties relaciones amb la salut mental degut a la pandèmia, el col·lectiu de pacients vulnerables i la gran repercussió a nivell personal, familiar i social que suposen els problemes de salut mental són tres dels grans àmbits on és necessari donar una resposta de forma coordinada entre l’administració pública, els professionals sanitaris, els pacients i la indústria. Carles Aguilar parla amb Joel Sabaniego, Director d'Accés a Mercat d'Angelini Pharma España.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Al món, prop de 537 milions de persones adultes viuen amb diabetis, estimant-se que augmenti a 643 milions l'any 2030, segons la Federació Internacional de Diabetis. Pel que fa a Espanya, amb al voltant de 6.000.000 milions de persones amb diabetis, una xifra que ha augmentat en més de la meitat en els darrers deu anys, és el segon país d'Europa amb més pacients amb aquesta patologia, i es troba entre els deu primers a nivell internacional, quant a despesa sanitària en diabetis, assolint els 13.430 milions d'euros, tal com es publica a la 10a Edició de l'Atlas de la Diabetis. Amb aquestes dades, queda palès que un dels principals reptes que té davant la Sanitat en general i l'espanyola, en particular, aquest any 2022, és la prevenció i la millora de l'atenció de la diabetis. Parlem dels reptes de diabetis amb el Dr. Ignacio Conget, Cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Clínic de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

08/05/2022 11:56

En Bones Mans 7/5/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Des del punt de vista clínic, l’aturada cardiorespiratòria es defineix com la interrupció de l’activitat mecànica del cor i de la respiració espontània. Precisa, a més, de tres qualitats essencials perquè sigui considerada com a tal: la interrupció ha de ser brusca, inesperada i potencialment reversible. En el moment precís en que es produeix una aturada resulta difícil plantejar-se la decisió com un dilema moral, perquè per a aquelles persones que ho presencien l’opció de no reanimar va inexorablement lligada a la mort. La decisió fàcil, instintiva i, en principi, empàtica és reanimar, però cal qüestionar-se si èticament és el més responsable. Ens ho explica el Dr. Bernabé Robles del Olmo, Neuròleg del Parc Sanitari Sant Joan de Deu, President del Comitè d’Ètica Assistencial i Membre del Comitè de Bioètica de Catalunya.

Cada cop és més freqüent que a les consultes d'Aparell Digestiu acudeixin persones amb reaccions adverses a la ingesta d'aliments. Però no tots els pacients saben que es classifiquen en tres tipus: al·lèrgies, intoleràncies o toxiinfeccions alimentàries. El nostre organisme obté els nutrients necessaris a través dels aliments i no han de provocar molèsties, però no sempre és així. En certes ocasions, la ingesta, el contacte o la inhalació d'aliments provoca una resposta anormal. Amb l'objectiu d'aportar informació científica, veraç i entenedora a la població, la FEAD publica una infografia sobre els tipus de reaccions adverses després de la ingesta d'aliments. Ho comentem amb el Dr. Francesc Casellas, Especialista en Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona i Portaveu del Comitè de Nutrició de la FEAD.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La disfonia afecta el 75% dels docents en algun moment de les seves vides, segons la guia avaluació del pacient amb disfonia, elaborada per la Comissió de Laringologia, Veu, Foniatria i Deglució de la SEORL-CCC. Tot i que les recomanacions científiques aposten per realitzar programes de formació vocal per a aquests professionals, no arriben a implementar-se. Els problemes de la veu són habituals en professionals de la veu cantada o parlada, però en són conscients i es formen per intentar evitar-los. Tot i això, en altres ocupacions com els professors, monitors de gimnàs o els teleoperadors, no existeix la formació en tècniques vocals, per la qual cosa estan molt exposats a molèsties que afecten la seva qualitat de vida i poden provocar moltes baixes laborals- Ens ho explica el doctor Juan Carlos Casado, President de la Comissió de Laringologia, Veu, Foniatria i Deglució de la SEORL-CCC.

La infecció d'orina consisteix en la presència de gèrmens (bacteris) en orina, amb les conseqüents molèsties per als pacients. Produeix coïssor en orinar, dolor en el baix ventre, augment de la freqüència de les miccions, urgència miccional i sensació de no haver acabat d'orina. Pot associar-se a sagnat en l'orina (hematúria) o orina d'aspecte tèrbol. Tot això és perquè la bufeta està inflamada (cistitis) pel contacte amb l'orina infectada. Aquest és el tema que desenvolupem amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d’En Bones Mans.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

06/02/2022 11:05

En Bones Mans 6/2/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Només la meitat dels pacients espanyols amb càncer de fetge són detectats a l'etapa inicial de la malaltia. Entre el 60 i el 90% dels hepatocarcinomes estan associats a cirrosi, les causes principals de les quals són l'abús del consum d'alcohol i les hepatitis virals cròniques. En els darrers anys s'està produint un increment de casos a causa de l'augment de la prevalença de l'obesitat i la diabetis. Parlem amb el Dr. Pere Ginés, especialista en malalties del fetge del Servei de Patologia de l´Hospital Clínic de Barcelona i Catedràtic de Medicina de la Universitat de Barcelona.

La Unitat d'Hospitalització Terapèutica del Trastorn de l'Espectre Autista de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT) ha complert recentment un any des de la posada en marxa i l'efemèride ha coincidit amb l'atenció a les primeres cinquanta famílies, la totalitat de les quals han aconseguit importants avenços. a nivell funcional i conductual. És la primera unitat d'aquestes característiques a l'Estat espanyol i té com a objectiu atendre i proporcionar tractament integral a tots aquells nens i adolescents amb autisme que no han respost a tractaments previs. Però també les seves famílies, que són part del projecte i participen en el procés terapèutic. Ens ho explica la Dra. Amaia Hervás, Cap de Servei de Salut Mental Infanto-Juvenil de l'HUMT, Coordinadora del Grup AGAUR de Recerca AUT de Barcelona i referent nacional i internacional en autisme.

El cartílag és un teixit sòlid però alhora elàstic que està compost per matriu extracel·lular i per unes cèl·lules conegudes com a condròcits. A causa d'aquestes característiques, el teixit cartilaginós té la funció d'unir els ossos i donar-los mobilitat ja que es troba cobrint els extrems de les articulacions de zones com els genolls. No obstant això, alguns factors com l'envelliment, les lesions o l'obesitat poden deteriorar progressivament aquest teixit fibrós, cosa que produeix en conseqüència que els ossos del genoll es freguin, provocant símptomes com a dolors, envermelliment i inflamació en les articulacions. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre ens explica com la medicina regenerativa pot ajudar a la regeneració del cartílag.

Un equip científic de Barcelona a llençat GENIGMA, un videojoc que repta a jugadors i jugadores a resoldre puzles mentre generen dades científiques per a detectar alteracions en les seqüències genòmiques i contribueixen a fer avançar la recerca del càncer de mama. El joc, disponible a iOS i Android en català, anglès, castellà i italià, és el resultat d’un projecte de ciència ciutadana de dos anys i mig desenvolupat per un equip de recerca del Centre de Regulació Genòmica (CRG), el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) i professionals del videojoc. GENIGMA ha estat creat per a impulsar els esforços de recerca que depenen de les línies cel·lulars de càncer, un recurs essencial per estudiar el càncer i provar nous fàrmacs per tractar la malaltia. Per jugar a GENIGMA s’ha de resoldre un puzle amb unes cadenes de blocs de diferents colors i formes. Cada cadena representa una seqüència genètica en la línia cel·lular de càncer, i la forma en què s’organitzen els blocs és una solució potencial per la ubicació dels gens. Carles Aguilar parla amb Marc Marti Renom, Investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i del (Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG)

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/12/2021 11:00

En Bones Mans 19/12/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La jornada “Codi Medicament” organitzada per l’Hospital de Sant Pau i el Consorci de Salut i Social de Catalunya vol abordar els Problemes de Salut relacionats amb els Medicaments (PSMs), a través de la implantació d’un model que ja s’ha aplicat a Sant Pau. Els PSMs són un problema de salut pública de primer ordre en els països occidentals que estan directament o indirectament relacionats amb el 5-10% dels ingressos hospitalaris i el 30% de les consultes als Serveis d’Urgències. Els PSMs estan entre la 4a i la 6ena causa de mort intrahospitalària i en la seva majoria són evitables. Ens ho explica la Dra. Maria Antònia Mangues, Directora del Servei de farmàcia del Hospital de Sant Pau.

Posem la veu d'alerta per advertir del consum elevat i inadequat dels fàrmacs denominats com a protectors d'estómac i combatre la falsa creença que la polimedicació requereix prendre’ls. Es tracta de sensibilitzar la població de la importància que té fer un bon ús dels inhibidors de bomba de protons (IBP) –popularment coneguts com a protectors d’estómac–, i informar dels riscos que suposa per a la salut un consum inadequat d’aquests medicaments. Parlem amb el Dr. Josep Just. Assessor Mèdic de En Bones Mans.

Tot i que ja fa dies que ens trobem immersos en la campanya de compres de Nadal, avui volem aprofitar que l’Agència Catalana del Consum ha tornat a posar en marxa la campanya “Per Nadal, consum local”, per repassar consells bàsics de consum a l’hora de fer front a aquesta època de l’any en què, habitualment, el consumisme es desferma. Demanem consell per gaudir de les compres nadalenques amb responsabilitat i sense ensurts, i avui ho farem amb el subdirector de Disciplina de Mercat de l’Agència Catalana del Consum, el Sr. Albert Melià.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) és una malaltia respiratòria crònica prevenible i tractable, caracteritzada per una dificultat del pas de l'aire pels bronquis generalment causada per una exposició a partícules o gasos nocius. Aquest impediment per al pas natural de l'aire pels bronquis es va fent progressivament. Inclou afeccions a nivell pulmonar: la bronquitis crònica (els bronquis s'inflamen i s'omplen de moc) i l'emfisema (destrucció dels alvèols pulmonars). Tot això desencadena en una simptomatologia caracteritzada per tos crònica, que pot anar acompanyada o no d'expectoració, però la característica principal de la MPOC és la dispnea. La malaltia no és reversible però el diagnòstic precoç i la intervenció primerenca són crucials per retardar-ne la progressió i comptar amb una millor qualitat de vida. Encara que la MPOC està molt relacionada amb l'envelliment, és important no passar per alt la aparició dels seus símptomes, encara que pensem que som joves per patir MPOC. A AstraZeneca estan compromesos a donar a conèixer la patologia per tal d'actuar de primerenca per millorar el diagnòstic i el tractament d'aquests pacients. Carles Aguilar parla amb Ana Pérez, Directora Mèdica d'AstraZeneca España.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/12/2021 11:35

En Bones Mans 05/12/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El grup de recerca endocrina de l'Hospital Germans Trias, juntament amb la spin-off de la Universitat Rovira i Virgili, U2Smart, ha creat un programari anomenat Acroface que permet detectar canvis facials precoços en aquests pacients i avançar en anys el diagnòstic de la malaltia. L'acromegàlia és una malaltia que afecta unes 50 persones per milió d'habitants. Està causada per un excés de secreció d'hormona de creixement, produïda en més del 99% dels casos per un tumor generalment benigne de la hipòfisi. Un dels principals problemes d'aquesta malaltia és que es diagnostica amb uns deu anys de retard, generalment com a conseqüència de canvis facials molt cridaners i altres canvis esquelètics com el creixement de les mans i dels peus. A més d'aquestes deformacions facials i esquelètiques, que acaben per ser molt manifestes, l'excés de l'hormona de creixement produeix alteracions severes a altres parts del cos: augment de la mida del cor que pot condicionar insuficiència cardíaca, tendència a la diabetis, apnea del son i un increment de desenvolupament de diversos tumors, especialment, de càncer de còlon. Ens ho explica el Dr. Manel Puig, Director Clínic d'Endocrinologia de l´Hospital Germans Trias i Professor d´Endocrinologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Amb la pandèmia, sembla que les famoses visites comercials a domicili s'han reduït considerablement, però en alguns casos, aquesta activitat potser s'ha desplaçat al canal telefònic. Qui més qui menys, segur que ha rebut en algun moment trucades amb finalitats comercials o alguna visita en el seu domicili. Per tant, avui volem saber quines precaucions hem de prendre en cada cas per tal d’evitar ensurts, així que, en parlem amb la Sra. Marta Rovira, què és subdirectora d'Atenció al Consumidor de l'Agència Catalana del Consum.

El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens parla de diversos aspectes relacionats amb la nostra salut i qualitat de vida. Un estudi determina que cada augment de 10 minuts d'activitat física per setmana redueix el risc de glaucoma un 25%. Els remeis per al refredat són gairebé tan comuns com el refredat comú, però són eficaços? Res no pot curar un refredat. Però alguns remeis poden ajudar a alleujar els seus símptomes i evitar que ens sentim tan malament. Presentem alguns remeis per tractar el refredat comú i recomanacions a seguir. Segur que en més d'una ocasió hem sentit com és de bo prendre fruita per a la nostra salut, especialment si és fresca, però potser no coneixem tots els beneficis que ens pot aportar el seu consum diari. Hi ha molta varietat de fruita que podem trobar gairebé durant tot l'any, i per això volem que es coneguin els seus beneficis per a la nostra salut.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Reprenem una vegada més el tema de la salut relacionada amb el COVID-19, però en aquesta ocasió ho farem des de la perspectiva i repercussió en què la pandèmia ha afectat els professionals sanitaris, en aquesta ocasió i en concret als metges. Des de l'Organització Mèdica Col·legial han viscut molt intensament els problemes que els metges han patit durant la pandèmia i com s'han vist obligats per ètica professional a treballar en unes circumstàncies extremes en què també es va veure compromesa la seva pròpia salut. Per aquest motiu l'OMC va decidir crear un programa específic per potenciar l'autocura mèdica facilitant eines per poder afrontar aquesta crisi sanitària i, en aquest context, l'OMC destaca la necessitat d'oferir-los formació en habilitats emocionals que ajudin a gestionar millor sentiments intrínsecs a la professió mèdica, com la incertesa, l'estrès o la por, factors involucrats i directament relacionats amb l'aparició del burn-out en aquest col·lectiu. Carles Aguilar parla amb el Dr. Javier García Campayo, Professor de Psiquiatria de la Universitat de Zaragoza.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

24/10/2021 11:11

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

24/10/2021 11:11

En Bones Mans 24/10/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

Els metges alerten que molts joves beuen massa alcohol i que la freqüència de les borratxeres entre els joves s'ha duplicat els últims 20 anys, amb greus conseqüències per a la seva salut com ara embarassos no desitjats, malalties de transmissió sexual i accidents de trànsit mortals. Parlem d’aquest tema amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de “En Bones Mans”

En els darrers espais de consum hem parlat de serveis com ara el subministrament de llum o la telefonia, que tenen la consideració de serveis bàsics, però... legalment, quins són exactament els serveis reconeguts com a bàsics i, sobretot, quins drets tenim les persones consumidores quan els contractem o en fem ús? Per resoldre dubtes, Carles Aguilar parla d’aquesta qüestió amb la subdirectora de l’Agència Catalana del Consum, Marta Rovira.

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a tot el planeta i poden estar originades per múltiples factors. Per a aquests pacients, la pandèmia de la COVID-19 ha estat colpidora perquè han corregut més risc de desenvolupar complicacions si es contagiaven de virus. Fa uns mesos vam entrevistar a Dr. Juan Delgado, del Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari 12 d'Octubre qui ens va compartir els punts clau de l'estudi PATHWAYS-HF, el major estudi sobre Insuficiència Cardíaca que s'ha fet al nostre país i que va comptar amb la col·laboració d'AstraZeneca. Ara, Carles Aguilar entrevista a la Dra. Marta Moreno, Directora d'Afers Corporatius i Accés al Mercat d'AstraZeneca, amb qui analitzem quines són les necessitats dels pacients i anem a conèixer els projectes de la companyia en aquesta especialitat.

Grupo Cabot és un centre especialitzat en cirurgia ortopèdica i traumatologia avançada amb més de 25 anys d'experiència hospitalària que està avalat per un equip d'especialistes en Cirurgia Ortopèdica, Traumatologia i Infermeria. L'objectiu dels professionals de Grupo Cabot és la solució dels problemes de dolor i limitació articular, de la forma més segura, efectiva i menys traumàtica, sempre amb la tècnica més adequada per a cada persona. Parlem amb el Dr. Joaquim Cabot, Director de Grupo Cabot, COTA, i amb el Dr. Jaume Llort, Responsable de l'Àrea de Tractaments No Quirúrgics i Regeneratius.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

25/07/2021 08:09

En Bones Mans 25/07/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Científics internacionals demanen accions fermes per frenar la desinformació sobre vacunes a Espanya. Per augmentar les taxes de vacunació cal millorar la confiança en les vacunes. Les campanyes de vacunació no arriben a col·lectius en risc d'exclusió social. Experts de 17 organitzacions internacionals han publicat un estudi en el qual demanen una estratègia coordinada de comunicació per incrementar la confiança en la vacunació de la COVID-19 a Espanya que inclogui els col·lectius en risc d'exclusió. a la publicació, liderada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i liderada pel Dr. Jeffrey V. Lazarus, autor principal i investigador de ISGlobal han participat societats científiques, hospitals, universitats i organitzacions dedicades a la salut pública, la immunologia i la lluita contra la desinformació en salut.

Carles Aguilar parla amb el Director de l’Agència Catalana del Consum, Francesc Sutrias, sobre les línies d’actuació de la legislatura en matèria de consum. La setmana passada l’Agència Catalana del Consum va presentar una nova campanya, amb el lema “A prop teu”, per tal de reforçar el seu paper com a principal organisme de defensa dels consumidors a Catalunya i, a més, va presentar, juntament amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, les línies mestres d’actuació de la legislatura en matèria de consum.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Finalment en el temps d'Angelini Pharma Espanya, Carles Aguilar entrevista a Marta López, Psicòloga de l'Associació Catalana de Familiars i Malats d'Esquizofrènia .. Abordem aquesta temàtica des del punt de vista del pacient, i enfoquem el contingut en les patologies mentals greus que treballen des d’ACFAMES. Temes tan importants com la salut mental en temps de pandèmia i la perspectiva del Clínic. La dificultat d'accés als serveis de salut mental en temps de pandèmia. Estem tornant a la normalitat ?. L'efecte del confinament en la salut mental de les persones. El desconfinament i la tornada a la normalitat, ¿Com afrontar-los des de la perspectiva de la salut mental?. La pandèmia per a les persones amb trastorns mentals greus. ¿Com han afrontat i afronten aquesta situació? Ha empitjorat la seva patologia?

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

28/06/2021 08:50

En Bones Mans 27/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Fa pocs dies l'Hospital Sant Joan de Déu va presentar el primer cas d'una pacient amb una distròfia hereditària de la retina tractada a Espanya amb una teràpia gènica. Aquesta teràpia, de Novartis, té el potencial de restaurar la visió i evitar la ceguesa en nens i adults joves afectats per una distròfia hereditària de retina causada per la mutació en ambdues còpies de el gen RPE65. Parlem amb Héctor de la Riva, Dr. en Ciències Químiques i Responsable de Teràpia Gènica Ocular de Novartis i amb David Sánchez, President de l’Associació de Retina de Múrcia, RETIMUR i pacient de retinosi pigmentaria.

Si la setmana passada vam dedicar el nostre espai de consum a l’arbitratge i a la feina que es fa des de les juntes arbitral del país, avui volem aprofundir en una altra de les vies que ens ofereixen els organismes públics de consum per resoldre les nostres reclamacions: ens referim a la mediació de consum. Per tant, la sub-directora d’Atenció al Consumidor de l’Agència Catalana del Consum, Marta Rovira, ens comenta tots els detalls sobre la mediació.

La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

Com ha afectat la pandèmia a la nostra salut ocular? La pandèmia està tenint un impacte negatiu en la nostra vista degut a l'elevat nombre d'hores treballant davant de les pantalles, en distàncies curtes i condicions inadequades. El resultat és fatiga visual i visió borrosa. A més, els experts alerten d'un augment de la miopia en menors conseqüència del confinament, per l'excés de l'ús de pantalles i la insuficient activitat a l'aire lliure. Sense oblidar que l'ús continuat de mascaretes ha provocat diversos efectes secundaris no desitjats en la població. El flux d'aire que genera la mascareta, desestabilitza la pel·lícula lacrimal i això afecta l'evaporació de la llàgrima facilitant l’aparició de l'anomenat «ull sec». La situació que hem viscut, i estem encara vivint, s'ha traduït en un menor accés al pacient per part de l'oftalmòleg i en una variació en la prevalença de determinades patologies oculars i una disminució de les cirurgies. Carles Aguilar parla amb el Prof. Luis Fernández-Vega, Catedràtic d'Oftalmologia d'Oviedo i Director Mèdic de l'institut Oftalmològic Fernàndez-Vega que ofereix també consells per afrontar l'estiu preservant la nostra salut ocular.

Platja, piscina, riu, pantà, presa ... Qualsevol lloc ens sembla bo per donar-nos una capbussada, però cal extremar les precaucions perquè les aigües poden ser molt traïdores. Els ofegaments ocorren majoritàriament en els caps de setmana, en vacances, amb temps calorós i en les hores centrals del dia. Però a més d'ofecs, a l'estiu poden donar-se altres incidents en l'aigua com talls de digestió, picades, relliscades i cops ... Aquests i altres consells per al bany aquest estiu ens els comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic d'En Bones mans.