Obesitat

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

27/11/2022 10:34

L'obesitat és una malaltia. XVIII Congrés Nacional de la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat, SEEDO.

El que sembla obvi i lògic, no ho és en realitat, sobretot per la clàssica concepció (que encara impera i s'estén) que tendeix a culpabilitzar el pacient del seu origen i conseqüències, que l'han portat tant a ser menyspreada reiteradament, infravalorada i oblidada pels decisors polítics i sanitaris com a suposar un estigma social per a les persones que la pateixen.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

29/08/2022 09:01

En Bones Mans 28/8/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L’osteogènesi imperfecta (OI) més que una malaltia és un conjunt de desordres poc freqüents, de base genètica, que afecta la síntesi de col·lagen tipus 1, una proteïna que forma part de l’os, però també de múltiples òrgans com la pell, els lligaments i tendons, les dents, l’oïda, les vàlvules cardíaques etc. La seva característica clínica més típica és la fragilitat òssia que condiciona fractures freqüents davant de traumatismes mínims o fins i tot espontàniament i que l’ha portat a ser coneguda com la malaltia dels ossos de vidre. La seva prevalença estimada és de 5-7/100.000 persones, encara que amb tota seguretat es tracta d’una patologia infradiagnosticada sobretot en les formes més lleus. Carles Aguilar entrevista a la Dra. Pilar Peris coordinadora del IV Curs SER d’Osteoporosi i Patologia Metabòlica Òssia especialista del Servei de Reumatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.

El Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens parla dels efectes del Sol i la calor. Les temperatures altes activen mecanismes de compensació al nostre cos, que portats a l’extrem poden danyar greument la nostra salut. Aquests mecanismes consisteixen en la sudoració i vasodilatació perifèrica, que poden produir deshidratació, pèrdua d’electròlits i sobrecàrrega cardiovascular y també comentem el tema de la depressió que afecta més a les dones que als homes. Des de la adolescència, té una prevalença major en el sexe femení que al masculí, amb una proporció de 2 a 1. Les raons d’aquestes diferències entre els sexes poden ser, en part, per causes socioculturals. Segons subratlla l’Organització Mundial de la Salut, aquestes tenen gran transcendència per explicar els condicionaments de gènere i els factors econòmics. Però obeeix també a factors biològics i psicosociològics.

La prevalença dels nòduls tiroïdals a la població és elevada, estimant-se en un 40%-67% després de la realització d’estudis necròpsics i ecogràfics, davant només un 3-7% de casos detectats per palpació. Els nòduls tiroïdals són un motiu de consulta cada vegada més freqüent a Endocrinologia per l’augment d’exploracions radiològiques (ecografies, TACs, PETs) realitzades en el context d’altres malalties. L’endocrinòleg exerceix un paper fonamental en realitzar l’estudi complet, incloent-hi l’ecografia tiroïdal i, moltes vegades, la punció aspirativa quan està indicada. Ens ho explica la Dra. Elena Navarro, Endocrinòloga de l’Hospital Verge del Rocío de Sevilla i Coordinadora de l’Àrea de Tiroides de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició.

Durant l’últim any s’ha generalitzat a les Unitats d’Obesitat la consulta de pacients que consulten després d’haver estat operats d’obesitat greu a l’estranger, especialment a Turquia. No hi ha dubte que el principal motiu que empeny aquest turisme mèdic és la inassolible llista d’espera per a la cirurgia bariàtrica que hi ha a la majoria dels hospitals públics a Espanya. Alhora, sotmetre’s a aquest tipus de cirurgia en un país com Turquia és pràcticament 3 vegades més econòmic que a Espanya. Tot i que podem comprendre els motius que porten a la decisió de fer una intervenció quirúrgica més gran a l’estranger, des de les tres societats científiques més directament relacionades amb el tractament de l’obesitat al nostre país, s’ha produït una crida d’atenció a tots els pacients que puguin trobar-se en aquesta situació. Es desaconsella fermament el turisme sanitari i específicament el relacionat amb la cirurgia de l’obesitat, per tal de salvaguardar la salut de les persones i evitar complicacions. També se sol·licita a les autoritats competents regular l’accés a aquest tipus de cirurgia i posar-hi els mitjans perquè la cirurgia de l’obesitat sigui considerada una cirurgia prioritària. Carles Aguilar parla sobre aquest tema amb la Dra. Ana d’Hollanda, Coordinadora de l´Àrea d´Obesitat de l´Associació Espanyola d´Endocrinologia i Nutrició (SEEN).

L’ofegament a platges i piscines és el responsable directe de 236.000 morts cada any al món, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, i de 400 morts anuals a Espanya[i]. A més, per cada persona ofegada, entre 3 i 5 requereixen una atenció urgent per algun incident relacionat amb l’aigua. En la gravetat dels incidents aquàtics hi influeixen de manera decisiva els bulls que circulen per xarxes socials i els mites transmesos de generació en generació, segons adverteixen la Societat Espanyola d’Emergències (SEMES). S’ha elaborat el Decàleg de mites sobre incidents a platges i piscines i desmuntar aquestes falses creences, que posen en perill la seguretat dels banyistes i perjudiquen les tasques de prevenció. Carles Aguilar entrevista a la Dra. Sílvia Aranda, Membre del Grup de Socorrisme de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES) i Professora de Primers Auxilis del INEF Catalunya.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

22/08/2022 09:41

En Bones Mans 21/8/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El canvi d’hàbits i menjar fora de casa durant les vacances d’estiu augmenten el risc de tenir reaccions en nens o adolescents amb al·lèrgies alimentàries. Per això, convé prendre precaucions especials en viatjar aquest estiu. El Grup de Treball d'Al·lèrgia a l'Adolescent de SEICAP ha elaborat una sèrie de recomanacions sobre viatges per a adolescents amb al·lèrgia a aliments, quant a la preparació general abans del viatge i abans d'agafar un vol, així com als aliments segurs durant les vacances. Carles Aguilar entrevista Marta Vázquez, Coordinadora del Grup de Treball d'Al·lèrgia a l'Adolescent de Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP).

La incontinència anal i urinària són patologies que no entenen d'edats. Si bé la societat, en general, associa aquests problemes mèdics a les dones o la població gran, les fuites poden aparèixer al llarg de la vida per diversos factors. Es calcula que 400 milions de persones al món pateixen algun tipus d’incontinència i que a Espanya entre 2 i 4 milions pateixen incontinència anal i 6 milions urinària. Tot i això, les dades no són exactes i se sospita que podria tractar-se d'una incidència més gran. Es creu que només el 30% dels que es veuen afectats per algun tipus d’incontinència ho consulta amb el metge. La resta dels pacients decideixen conviure amb la malaltia en silenci, per vergonya o a causa de l’estigma social. Carles Aguilar entrevista a la Dra. Arantxa Muñoz, Cirurgiana colorectal del Hospital Universitari Mutua de Terrassa i a Maite Carreras, pacient (incontinència anal) y Tresorera de la Associació ASIA.

Els oftalmòlegs ofereixen consells per evitar la conjuntivitis a l'estiu. Durant l'estiu s'incrementen notablement els banys a les piscines per fer front a les altes temperatures. Com a conseqüència d'això, la incidència de les conjuntivitis augmenta, en alguns casos pel fet que les substàncies químiques que es fan servir per higienitzar la seva aigua, com el clor, poden causar irritacions als ulls i donar lloc a infeccions. La Dra. María Rolindes, oftalmòleg de Clínica Baviera, ens ofereix una sèrie de consells que poden ajudar a evitar-les, sobretot en nens, que són els més propensos a patir-les.

Una persona menja de mitjana unes 650 quilocalories diàries de més respecte a fa 50 anys. Els hàbits poc saludables de l'estil de vida actual, amb una dieta alta en calories i poc exercici, pot provocar que s'avanci el deteriorament de la salut del cervell, segons un estudi recent. La investigació, liderada per experts de la Universitat Nacional Australiana (ANU), va indicar que actualment una persona menja de mitjana unes 650 quilocalories diàries de més respecte a fa 50 anys, cosa que equival a una hamburguesa de menjar ràpid, amb patates fregides i refresc. La gent el cervell s'està consumint amb aquesta dieta realment dolenta de menjar ràpid i gairebé res d'exercici. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Un estudi identifica el temps de pantalles i l'obesitat com a factors associats a l'augment del mal d’esquena crònic entre els adolescents. Els investigadors han fet servir dades d'una enquesta de l'OMS 423.000 adolescents de 27 països. Fa temps que diversos estudis alerten de l'augment preocupant del mal d'esquena crònic entre els adolescents europeus, i un estudi detallat del grup d'investigació en dolor Algos-Càtedra de Dolor Infantil de la Universitat Rovira i Virgili ha identificat alguns dels factors implicats. Segons l’estudi, l’increment en la prevalença d’aquest dolor s'explica, en part, per l’augment del temps que passen davant les pantalles i per l'obesitat. La detecció d'aquestes causes contribuirà a prevenir el mal d'esquena crònica i lluitar contra la tendència a l'alça d'aquesta malaltia. L'estudi ha utilitzat les dades d'una gran enquesta transversal de l'Organització Mundial de la Salut sobre el comportament en la salut de nois i noies en edat escolar, realitzada entre el 2002 i el 2014 423.000 adolescents de 27 països europeus per controlar la salut i el benestar, una xifra que li dóna una alta fiabilitat. La investigació ha determinat que tant l'increment de les hores dels adolescents davant les pantalles de l'ordinador, de la tauleta o del mòbil, així com l'obesitat, estan associats a l'augment de la prevalença del mal d'esquena crònic, que durant el període de vigència de l'enquesta va passar d'afectar el 18,3% dels adolescents europeus el 21 ,6%. Carles Aguilar parla amb el Dr. Jordi Miró, Catedràtic de la Unitat de Dolor de la Universitat Rovira Virgili.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

25/04/2022 16:46

En Bones Mans 24/4/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El consum de substàncies tòxiques a l'adolescència baixa, però augmenta el risc d'abús de pantalles. Els darrers estudis estimen que ha augmentat l'abús d'Internet i les xarxes socials i ha disminuït el consum de drogues. Els experts adverteixen que la tendència es pot invertir davant de la relaxació de mesures restrictives per la pandèmia. Els pediatres d'Atenció Primària, claus per a la prevenció, la detecció i l'abordatge precoç dels riscos i les patologies relacionades amb la salut digital i evitar que el problema es converteixi en una conducta addictiva a Internet a mitjà termini. Ens ho explica la Dra. Maria Salmerón, Pediatre de la Unitat de Medicina de l'Adolescència de l'Hospital Ruber Internacional (Madrid)

Més de 600 metges internistes analitzen les darreres novetats científiques en diabetis, obesitat i nutrició. S'aborden temes de temes de rellevància científica com, entre d'altres, l'obesitat com a malaltia prevalent. El paper del metge internista, com a especialista amb visió global i integral del pacient, és clau en el maneig de les persones amb obesitat per aconseguir un adequat control de la mateixa i evitar complicacions associades a aquesta. Amb la Dra. Juana Carretero, Vicepresidenta Primera de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) i Experta en Obesitat parlem de totes les claus de novetats en el seu abordatge i què implica per a la resta d'òrgans i patologies. A més de no estigmatitzar socialment la persona que la pateix.

Les malalties reumàtiques tenen una alta prevalença. A Espanya, s'estima que 1 de cada 4 persones més grans de 20 anys pateix alguna patologia reumàtica, fet que suposa prop d'11 milions de persones afectades, segons l'estudi EPISER de la Societat Espanyola de Reumatologia. No obstant això, malgrat la seva alta prevalença i el seu gran impacte personal, familiar i social, aquestes malalties continuen sent desconegudes per a la població en general, per la qual cosa és important promoure campanyes per augmentar aquest coneixement, cosa que contribuirà a millorar-ne el diagnòstic precoç que, juntament amb un tractament adequat, resulta fonamental per millorar la funció dels pacients, així com la seva qualitat i anys de vida. Carles Aguilar parla amb la Dra. Delia Reina, Portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i Cap de Servei de Reumatologia de l´Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi (Barcelona)

Augmenta de manera preocupant el nombre d'infeccions de transmissió sexual, amb un increment mitjà anual del 26,3% els darrers anys, mentre que l'ús del preservatiu entre els joves s'ha reduït del 84% al 75%. Aquest descens en l'ús del condó és una de les causes de l'important increment de malalties de transmissió sexual que es creien pràcticament desaparegudes, com la gonorrea, la sífilis o la clamídia. Comentem aquest fet amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic del programa.

La malaltia hepàtica crònica apareix quan el fetge ha patit danys durant llargs períodes de temps, cosa que dóna lloc a teixit cicatricial que limita la capacitat del fetge per funcionar i autorreparar-se. Aquesta afecció és la cinquena causa de mort a Europa i actualment la malaltia hepàtica crònica avançada només es pot tractar amb el trasplantament hepàtic. Entrevistem el Dr. Manuel Morales-Ruiz, membre de la Comissió de Valoració Bioquímica de la Malaltia Hepàtica de la Societat Espanyola de Medicina de Laboratori.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/07/2020 07:13

En Bones Mans 19/07/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". La Directora de l’Agència Catalana del Consum parla, en la darrera secció de consum d’aquesta temporada, sobre aquest estiu tan atípic. Fem referència al consum responsable que és sempre el nostre consell principal, per tant, aquest estiu apel·lem més que mai a la responsabilitat de tots els consumidors. Continuem amb l’Aurora Santín, Directora d’Alzheimer Catalunya Fundació, comentant els continguts del programa de suport al cuidador. Aquest 2020, Alzheimer Catalunya ha engegat una nova reformulació dels grups de suport al cuidadors que es realitzen a la fundació des de fa més de 20 anys. El nou format té com a objectiu reforçar l’empoderament dels cuidadors i cuidadores adaptant les sessions a les necessitats i factors socials que incideixen a la vida de les persones cuidadores. El nostre següent convidat és el Dr. Bruce Dos Santos, Especialista en Cirurgia Plàstica i Bioquímica Clínica del Institut Ruiz Castilla. Entre els diferents tractaments que hi ha per combatre l'obesitat, parlem de la pilota intragàstrica, un dels tractaments per a l'obesitat més coneguts i efectius a dia d'avui. Aquesta pilota s'omple amb una solució salina per produir una limitació en la capacitat estomacal i ajudar al pacient a modificar els seus hàbits alimentaris i canviar el seu estil de vida. Una altra alternativa més avançada és la pilota intragàstrica Elipse. La primera pilota intragàstrica que no requereix endoscòpia per a la seva col·locació ni per la seva extracció. Per cloure el programa, Carles Aguilar parla amb el Dr. Ernest Lucas, Cirurgià Oral, Especialitzat en Implants Dentals i Auto Trasplantament de la nova Unitat de Traumatisme Dental i Auto Trasplantament de Barcelona, UTDA. Una unitat multidisciplinar que és pionera en el seu gènere i que amb el Dr. Ernest Lucas realitza la tècnica de l'auto trasplantament que, bàsicament, consisteix a traslladar o recol·locar una dent en la posició d'un altre, sempre de la mateixa persona i amb un alt índex d'èxit de la intervenció després d'una correcta planificació de cada cas i cada pacient.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

20/07/2020 07:13

En Bones Mans 19/07/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". La Directora de l’Agència Catalana del Consum parla, en la darrera secció de consum d’aquesta temporada, sobre aquest estiu tan atípic. Fem referència al consum responsable que és sempre el nostre consell principal, per tant, aquest estiu apel·lem més que mai a la responsabilitat de tots els consumidors. Continuem amb l’Aurora Santín, Directora d’Alzheimer Catalunya Fundació, comentant els continguts del programa de suport al cuidador. Aquest 2020, Alzheimer Catalunya ha engegat una nova reformulació dels grups de suport al cuidadors que es realitzen a la fundació des de fa més de 20 anys. El nou format té com a objectiu reforçar l’empoderament dels cuidadors i cuidadores adaptant les sessions a les necessitats i factors socials que incideixen a la vida de les persones cuidadores. El nostre següent convidat és el Dr. Bruce Dos Santos, Especialista en Cirurgia Plàstica i Bioquímica Clínica del Institut Ruiz Castilla. Entre els diferents tractaments que hi ha per combatre l'obesitat, parlem de la pilota intragàstrica, un dels tractaments per a l'obesitat més coneguts i efectius a dia d'avui. Aquesta pilota s'omple amb una solució salina per produir una limitació en la capacitat estomacal i ajudar al pacient a modificar els seus hàbits alimentaris i canviar el seu estil de vida. Una altra alternativa més avançada és la pilota intragàstrica Elipse. La primera pilota intragàstrica que no requereix endoscòpia per a la seva col·locació ni per la seva extracció. Per cloure el programa, Carles Aguilar parla amb el Dr. Ernest Lucas, Cirurgià Oral, Especialitzat en Implants Dentals i Auto Trasplantament de la nova Unitat de Traumatisme Dental i Auto Trasplantament de Barcelona, UTDA. Una unitat multidisciplinar que és pionera en el seu gènere i que amb el Dr. Ernest Lucas realitza la tècnica de l'auto trasplantament que, bàsicament, consisteix a traslladar o recol·locar una dent en la posició d'un altre, sempre de la mateixa persona i amb un alt índex d'èxit de la intervenció després d'una correcta planificació de cada cas i cada pacient.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

08/09/2019 09:30

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

08/09/2019 09:30

En Bones Mans 08/09/2019

El Dr Rafel Guayta, assessor Mèdic del programa, analitza l'estudi que assenyala que el percentatge de sobrepès infantil a Espanya és al voltant del 23% i el d'obesitat infantil es troba al voltant del 18% cosa que situa Espanya en el tercer lloc mundial. L'obesitat no només té repercussions importants en la infància, sinó que a més s'associa a un major risc de convertir-se en un adult obès, amb tot el que això pot comportar: diabetis tipus II, hipertensió, malaltia cardiovascular i depressió. Després parlem del Nutriscore amb Victòria Castells, Cap del Servei de Planificació, Auditoria i Avaluació del Risc de la Generalitat de Catalunya. El NutriScore és un sistema de "etiquetatge alimentari frontal" que funciona com a resum dels nutrients d'un aliment envasat, i la seva intenció és facilitar la compra d'aliments saludables. La informació nutricional que tenim actualment en els envasos és complexa i difícil d'interpretar per a moltes persones. El NutriScore i altres sistemes de la seva família intenten fer-nos la tasca més fàcil. El següent contingut ens l'ofereix el Dr Humberto Loscertales, director de Medicentre. Parlem de la medicina regenerativa i de les diferents eines de què disposa. La utilització tant de l'ozonoteràpia, la seva aplicació especialitzada i minuciosament fitada en cada tipus de dolència que presenta el pacient, com dels factors plaquetaris i cèl·lules mare juntament amb la personalització del tractament és una eina imprescindible. Per descomptat, els resultats van units a l'ampli coneixement mèdic i científic dels especialistes del centre amb la finalitat d'establir un diagnòstic precís del problema que planteja cada persona. Seguidament parlem amb el Dr Javier González Lagunas, Director Mèdic de Qmax Dental sobre la rinoplàstia, un dels procediments de remodelació del perfil facial més demandat, pels evidents canvis que produeix en l'aspecte del pacient, però és alhora una intervenció que pot (i deu, en molts casos) millorar la funció respiratòria. I concloem el programa amb la Dra Mireia Ruiz Castilla, Directora de l'Institut Ruiz Castilla. L'estiu està a punt d'acabar i som molt conscients que, durant l'hivern i la primavera, hem fet molts esforços per estar bé per a l'estiu. Per això és molt important que no perdem els hàbits que hem adquirit ja que són els que ens fan estar i sentir-nos millor, tant física com emocionalment. La Dra Ruiz Castilla ens facilita algunes recomanacions: Seguir una dieta equilibrada i realitzar exercici físic moderat, dormir les hores necessàries, eliminar l'estrès, netejar i hidratar la pell i com a complement realitzar algun tractament de medicina regeneradora per a la pell: Vitamines, peelings químics , tractaments làser, etc. Així doncs, s'acaba l'estiu, però hem de seguir cuidant-nos per estar i sentir-nos millor.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

08/09/2019 09:30

En Bones Mans 08/09/2019

El Dr Rafel Guayta, assessor Mèdic del programa, analitza l'estudi que assenyala que el percentatge de sobrepès infantil a Espanya és al voltant del 23% i el d'obesitat infantil es troba al voltant del 18% cosa que situa Espanya en el tercer lloc mundial. L'obesitat no només té repercussions importants en la infància, sinó que a més s'associa a un major risc de convertir-se en un adult obès, amb tot el que això pot comportar: diabetis tipus II, hipertensió, malaltia cardiovascular i depressió. Després parlem del Nutriscore amb Victòria Castells, Cap del Servei de Planificació, Auditoria i Avaluació del Risc de la Generalitat de Catalunya. El NutriScore és un sistema de "etiquetatge alimentari frontal" que funciona com a resum dels nutrients d'un aliment envasat, i la seva intenció és facilitar la compra d'aliments saludables. La informació nutricional que tenim actualment en els envasos és complexa i difícil d'interpretar per a moltes persones. El NutriScore i altres sistemes de la seva família intenten fer-nos la tasca més fàcil. El següent contingut ens l'ofereix el Dr Humberto Loscertales, director de Medicentre. Parlem de la medicina regenerativa i de les diferents eines de què disposa. La utilització tant de l'ozonoteràpia, la seva aplicació especialitzada i minuciosament fitada en cada tipus de dolència que presenta el pacient, com dels factors plaquetaris i cèl·lules mare juntament amb la personalització del tractament és una eina imprescindible. Per descomptat, els resultats van units a l'ampli coneixement mèdic i científic dels especialistes del centre amb la finalitat d'establir un diagnòstic precís del problema que planteja cada persona. Seguidament parlem amb el Dr Javier González Lagunas, Director Mèdic de Qmax Dental sobre la rinoplàstia, un dels procediments de remodelació del perfil facial més demandat, pels evidents canvis que produeix en l'aspecte del pacient, però és alhora una intervenció que pot (i deu, en molts casos) millorar la funció respiratòria. I concloem el programa amb la Dra Mireia Ruiz Castilla, Directora de l'Institut Ruiz Castilla. L'estiu està a punt d'acabar i som molt conscients que, durant l'hivern i la primavera, hem fet molts esforços per estar bé per a l'estiu. Per això és molt important que no perdem els hàbits que hem adquirit ja que són els que ens fan estar i sentir-nos millor, tant física com emocionalment. La Dra Ruiz Castilla ens facilita algunes recomanacions: Seguir una dieta equilibrada i realitzar exercici físic moderat, dormir les hores necessàries, eliminar l'estrès, netejar i hidratar la pell i com a complement realitzar algun tractament de medicina regeneradora per a la pell: Vitamines, peelings químics , tractaments làser, etc. Així doncs, s'acaba l'estiu, però hem de seguir cuidant-nos per estar i sentir-nos millor.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

01/09/2019 11:40

En Bones Mans 01/09/2019

Un cop passat el període vacacional, tots tornem a la normalitat i a les nostres activitats quotidianes. Els petits de la casa i el joves inicien un nou curs escolar i els adults hem de fer front a les despeses que comporta això. Però moltes persones també decideixen començar alguna activitat: apuntar-se a una acadèmia d’idiomes o matricular-se en un gimnàs, per exemple. Demanarem consell a la directora de l’Agència Catalana del Consum, l’Elisabeth Abad, perquè ens orienti sobre com fer aquestes compres o contractacions de manera que no tinguem sorpreses desagradables. Desprès el Dr Rafel Guayta, Assessor Mèdic de En Bones Mans, ens comenta un estudi que parla de com el fet de mantenir una bona salut i uns estils de vida saludable ens pot ajudar de forma significativa a prevenir el deteriorament cognitiu de l’envelliment i millorar la nostra capacitat cerebral al llarg dels anys. El següent tema son les tendinopaties un procés molt comú en persones físicament actives, ja sigui a nivell competitiu con d’esbarjo encara que persones físicament inactives també poden patir-les. Sabrem com es tracten i quina funció tenen en la seva recuperació els anomenats nutricèutics. Ens ho explica el Dr Pablo Fernández de Retana, Cirurgia Ortopèdic del Servei de Cirurgia Ortopèdica de la Clínica Teknon i de l’Hospìtal General de Cataluya. I finalment amb el Dr Xavier Rodríguez, Cirurgià Maxil·lofacial de Dental Esthetic BCN i la Dra Ana Molina, Especialista en Endocrinologia y Nutrició por la UB, Máster en Medicina y Cirurgia Cosmètica por la UAB i Directora de Esthetic BCN parlem del tractaments d’estètica facial i corporal després del període vocacional. Es a dir: baixar pes, tonificar y cuidar la pell.