Onda Cero Radio

EL MAGACÍN DE LA COSTA DEL SOL OCCIDENTAL

03/04/2024 13:54

Más de Uno Marbella 12.20. Jueves 3 abril 2024

Este miércoles de radio tocamos dos temas muy sensibles. La sequía, tras las últimas y copiosas lluvias, con la consejera delegada de Acosol, Matilde Mancha, y los desperfectos causados por un pequeño derrumbe en el Centro de Salud de Leganitos, tema que tratamos con el delegado provincial de Salud de la Junta de Andalucía en Málaga, Carlos Bautista.

Y como cada semana, en nuestro magacín participan hoy el psicólogo Buenaventura del Charco, en El Consultorio, y la sección Callejeando, que lleva, micrófono en mano, Eva Gálvez.

EL MAGACÍN DE LA COSTA DEL SOL OCCIDENTAL

02/04/2024 13:54

Más de Uno Marbella 12.20. Martes 2 abril 2024

Algas invasoras: un grave problema que no solo afecta a la imagen turística, sino al sector pesquero y al Medio Ambiente.

Sobre ello hablamos con María Altamirano, Catedrática de Biología Vegetal de la Universidad de Málaga, y experta en la materia.

Como cada martes, dedicamos varios apartados a distintas especialidades clínicas en nuestra sección semanal de La Salud.

No falta el debate generacional de La Sartén y El Cazo; hoy, discutiendo acerca de la vejez.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

01/04/2024 14:59

En Bones Mans 31/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Recentment, a través d'una companyia biotecnològica internacional dedicada al desenvolupament de tractaments innovadors per a les persones que viuen amb patologies poc freqüents, s'ha presentat al Senat el document “Coordenades en Malalties Rares”, per tal de col·laborar amb les comunitats autònomes a l'abordatge multidisciplinari de les malalties rares i la millora de la vida de les persones amb aquestes patologies. La trobada, a què van assistir els membres de la Comissió de Sanitat del Senat, els directors generals de les conselleries de salut d'Extremadura, Madrid i Múrcia i representants del sector com FEDER o AELMHU, ha servit per oferir suport i impuls a les estratègies autonòmiques de malalties rares, així com promoure sinergies de coneixements entre les diferents comunitats autònomes per tal de respondre a les necessitats dels pacients. El document identifica les millors pràctiques de cada comunitat perquè serveixin d'orientació per millorar l'atenció integral dels pacients amb malalties poc freqüents. Un grup d'experts en la matèria ha analitzat durant l'últim any les estratègies autonòmiques en malalties rares des del punt de vista del diagnòstic, el tractament, el model d'atenció sanitària, sociosanitària, educativa i laboral, formació i registre de malalties rares i investigació. D'aquest treball se'n deriven una sèrie d'indicadors que qualsevol pla de malalties rares podria incloure per oferir una atenció integral. Ens ho explica Susan Webb, Subdirectora Científica del Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa de Malalties Rares, CIBERER i Catedràtica Emèrita de la UAB.

L’Hospital Clínic Barcelona ha presentat el documental ‘ARI. Una història d’amor i vida’, que explica la història de l’Ariana Benedé, l’Ari, i de com un grup de professionals del Clínic-IDIBAPS van aconseguir que la teràpia CAR-T fos una realitat a l’hospital. El documental estarà disponible a la plataforma 3cat. En el marc d’aquesta presentació, el Clínic-IDIBAPS ha anunciat un nou assaig clínic pioner al món amb un nou CAR-T per al limfoma, l’ARI-0003. Es tracta d’un CAR-T dual i va dirigit a dues dianes terapèutiques presents en les cèl·lules malignes: CD-19 i BCMA. És la suma dels dos CAR-T que l’hospital ja té, l’ARI-0001, dirigit contra el receptor CD-19 dels limfòcits, i l’ARI-0002h, que té com a diana el receptor BCMA i que s’utilitza per al tractament del mieloma. En aquest assaig participaran 35 pacients diagnosticats de limfoma. Carles Aguilar entrevista al Dr. Álvaro Urbano, Hematòleg Hospital Clínic i Coordinador del Projecte CAR-T.

Abaixar la tapa del vàter és una qüestió de salut. Un estudi publicat a la revista Nature aerta que estirar la cisterna amb el vàter al descobert serveix per expulsar virus i bacteris fins a gairebé dos metres de distància. A més hi ha un estudi sobre això. Un grup d'investigadors americans de la Universitat de Colorado es van proposar mesurar l'impacte d'estirar la cadena amb la tapa del vàter aixecada. Per dur a terme l'estudi van fer servir dos làsers, un vàter i càmeres de mesura i anàlisi. Els resultats, publicats van sorprendre fins i tot els mateixos investigadors. Esperaven que en estirar la cadena, per la pròpia força de l'aigua de la cisterna, sortissin comiats petites gotes d'aigua que suressin al voltant de la tassa. Però el que es van trobar és que sortien comiats amb gran força fins a una alçada d'1,5 metres, i viatjant a més a velocitats que arribaven a superar els dos metres per segon. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.

Hi ha encara desconeixement sobre els analgèsics malgrat el seu ús freqüent. L'automedicació amb analgèsics proporciona un alleugeriment ràpid quan es tracta de dolors lleus. La majoria són assequibles i de fàcil accés. Tot i que els analgèsics no s'han de prendre a la lleugera, els europeus mostren una manca de coneixement. Segons es desprèn dels resultats de l'STADA Health Report, un estudi realitzat per STADA a 32.000 persones a 16 països europeus sobre la visió de la població sobre la salut, gairebé la meitat dels europeus desconeixen les característiques fonamentals de l'àcid acetilsalicílic (47% ) o del paracetamol (42%). Els espanyols manifesten que les raons principals per prendre analgèsics són el mal de cap (70%), els refredats (45%), dolors dentals (39%), mals d'esquena (38%) i dolors musculars (36%). Per gènere, les dones són les que més els utilitzen per al mal de cap (76%) davant d'un 64% dels homes, mentre que un 37% els utilitzen per pal·liar els dolors menstruals. Només un 6% de les dones afirma no prendre mai analgèsics, xifra que es doblega en el cas dels homes, amb un 13%. Carles Aguilar parla amb Noelia Tejedor, Farmacèutica, Vocal de la Societat Científic - Professional de Farmàcia Iberoamericana i Professora de la Universitat Francisco de Vitoria i Rey Juan Carlos de Madrid.

Segons la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), de 25 de gener de 2024, les persones que van signar o van cancel·lar seva hipoteca abans del juny de 2019, poden reclamar la devolució de les despeses de constitució i cancel·lació, considerades abusives i nul·les pel Tribunal Suprem l'any 2015. Poden reclamar els consumidors que van signar o van cancel·lar la hipoteca abans del juny de 2019 i que van pagar les despeses de gestoria, notaria, registre, taxació i comissió d’obertura. No hi ha una data límit única i concreta per a tothom i serà diferent per a cada persona afectada. La sentència del TJUE amplia el termini per reclamar les despeses hipotecàries a l’entitat bancària. El TJUE aclareix que el termini per reclamar les despeses hipotecàries s’inicia a comptar des que el consumidor té coneixement que la clàusula és abusiva. Carles Aguilar ho comenta amb l’Albert Garreta, Advocat i Mediador de la CUS - Salut + Consum + Alimentació i del Despatx Mallart & García-Roqueta

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

01/04/2024 14:56

Hi ha encara desconeixement sobre els analgèsics malgrat el seu ús freqüent

L'automedicació amb analgèsics proporciona un alleugeriment ràpid quan es tracta de dolors lleus. La majoria són assequibles i de fàcil accés. Tot i que els analgèsics no s'han de prendre a la lleugera, els europeus mostren una manca de coneixement. Segons es desprèn dels resultats de l'STADA Health Report, un estudi realitzat per STADA a 32.000 persones a 16 països europeus sobre la visió de la població sobre la salut. Carles Aguilar parla amb Noelia Tejedor, Farmacèutica, Vocal de la Societat Científic - Professional de Farmàcia Iberoamericana i Professora de la Universitat Francisco de Vitoria i Rey Juan Carlos de Madrid.

EL MAGACÍN DE LA COSTA DEL SOL OCCIDENTAL

22/03/2024 13:52

Más de Uno Marbella 12.20. Viernes 22 marzo 2024

Hoy es Viernes de Dolores, pero también conmemoramos el Día Mundial del Agua. Nos vinimos a celebrarlo a Hidralia, la compañía concesionaria del agua en Marbella, a realizar en vivo y en directo nuestro magacín Más de Uno Marbella, edición mediodía.

En el segundo tramo del programa nos centramos en el fin de semana, comenzándolo con Christian Nilsen y Somos más música, y continuar por la misma línea con el Polaqueando de Francis Guzmán, desde La Polaca.

Además de La Agenda del Fin de Semana, entrevistamos al artista Paco Sanguino, ganador del Primer Certamen de Pintura Ars Sacra, convocado por la galería de arte contemporáneo Nítido.

Y nos fuimos a visitar Istán, uno de Nuestros Pueblos, con su Cronista Oficial, Catalina Urbaneja, quien nos habló de las "cosarias".

EL MAGACÍN DE LA COSTA OCCIDENTAL

21/03/2024 13:55

Más de Uno Marbella 12.20. Jueves 21 marzo 2024

Este jueves del Más de Uno Marbella, edición mediodía, estamos a las puertas de la Semana de Pasión y queremos celebrarlo con algunos de sus protagonistas, centrándonos en la gastronomía de Vigilia, Cuaresma y Semana Santa, por un lado, y la decoración floral de los tronos.

Semana de Pasión que nos lleva a otro capítulo de la sección Cruz de Guía.

Como cada semana, contamos con nuestros colabores Paco Moyano, en Cal y Arena, y Enrique Bellver, en La Gastronomía.

EL MAGACÍN DE LA COSTA DEL SOL OCCIDENTAL

20/03/2024 14:07

Más de Uno Marbella 12.20. Miércoles 20 marzo 2024

Hoy conocimos la trayectoria de un artista sevillano, Kato, autor de un bello mural en el popular barrio de El Boquetillo, en Fuengirola, que ha sido distinguido como uno de los 50 mejores del mundo por la plataforma Street Art Cities.

Miércoles de radio hablando del pasado, presente y futuro del festival Starlite. Lo hacemos con el abogado Ramón Dávila, quien nos acompañó en nuestros estudios.

Cerramos el programa con otra edición especial Semana Santa de la sección El Encarte, y las secciones habituales de Buenaventura del Charco, psicólogo a cargo de El Consultorio, y Eva Gálvez, al frente de Callejeando.

EL MAGACÍN DE LA COSTA DEL SOL OCCIDENTAL

19/03/2024 14:02

EL MAGACÍN DE LA COSTA DEL SOL OCCIDENTAL

19/03/2024 14:02

Más de Uno Marbella 12.20. Martes 19 marzo 2024

Este martes conocemos qué es y cómo funciona el nuevo servicio municipal llamado el Buzón del Ciudadano. Lo hablamos con el edil de Participación Ciudadana del ayuntamiento de Marbella, Enrique Rodríguez.

Nos acercamos a Semana Santa y muchas y variadas son ya las actividades que la rodean. Este jueves la Fundación Fuerte ha programado un concierto extraordinario con la Coral Polifónica Ciudad de Marbella. Entrevistamos a su presidente, Felipe Gacía.

Y como todos los martes, doble apartado dedicado a La Salud; hoy con Vithas Xanit y Hospitén Estepona.

Paco Cervera y Jorge Marín abrieron hoy otro capítulo del debate generacional.

EL MAGACÍN DE LA COSTA DEL SOL OCCIDENTAL

18/03/2024 13:53

Más de Uno Marbella 12.20. Lunes 18 marzo 2024

Comenzamos la semana haciéndonos eco de la repercusión, entre el profesorado, de las restricciones del uso de móviles en las aulas. Entrevistamos a dos docentes de los institutos Sierra Blanca y Bahía Marbella.

También entrevistamos al responsable de la Farmacia del Hospital Universitario Costa del Sol, que mañana presenta en Marbella el último volumen de su trilogía del género fantástico "Los doce hijos": La corona del verdadero hijo.

En el segundo tramo del programa emitimos parte del pregón oficial de la Semana Santa de Marbella 2024, en la palabra y la voz de Federico Vallés.

Cerramos con La Empresa para recordar la oferta académica del Centro de Estudios Superiores de Hostelería de Estepona, y acabar con el comentario del periodista Miguel Nieto.

EL MAGACÍN DE LA COSTA DEL SOL OCCIDENTAL

15/03/2024 13:59

Más de Uno Marbella 12.20. Viernes 15 marzo 2024

Decimos adiós a otra semana de radio en Más de Uno Marbella con La Tertulia de los Viernes como tema principal. Hoy intervinieron Juan Luis Gámez, Pilar Rosas y Dan Ortuño.

El mundo de la cultura ocupó una parte importante del programa. Como cada viernes, visitamos uno de Nuestros Pueblos. Nos fuimos a la vecina Manilva, a conocer detalles sobre un taller de casitas para pájaros que se celebra mañana sábado, y en el que participa la Escuela Municipal de Senderismo.

En La Entrevista para la Cultura nos centramos hoy en el XX Encuentro de Cantautores a beneficio de Aspandem, que se celebra en San Pedro Alcántara.

No faltaron La Agenda del Fin de Semana, Somos Más Música, con Christian Nilsen, y el Polaqueando de Francis Guzmán.