Parkinson

CHISPA NOCTURNA

15/07/2024 04:25

Un análisis de sangre te dice si tendrás parkinson... siete años antes

Investigadores han conseguido que con un análisis de sangre se detecte con biomarcadores si una persona tendrá Parkinson siete años antes de los primeros síntomas, pero es importante señalar que la prevención es esencial para controlar una enfermedad que afecta a más de 10 millones de personas en todo el mundo.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

26/05/2024 11:48

Més de cinc milions de persones pateixen a Espanya migranya, malaltia neurològica considerada com la setena patologia més prevalent del món

Amb motiu de la recent commemoració del Dia Mundial de la Cefalea, l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE) ha publicat la guia 'La migranya a la feina. Claus per promoure un entorn laboral més inclusiu per a persones amb migranya”, en què han participat un comitè editorial d'experts de diferents disciplines (neuròlegs, infermeres, metges de família, especialistes en recursos humans i pacients). Carles Aguilar entrevista Isabel Colomina, Presidenta de l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea, AEMICE.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

26/05/2024 11:32

En Bones Mans 26/05/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Departament de Salut tenia previst donar a conèixer el nou Pacte Nacional de Salut però l’avançament de les eleccions ha interromput la continuïtat de l’elaboració del Pacte Nacional de Salut del que fins ara s’havia publicat només un Document de Bases. No obstant hem de dir que fa just 10 anys al 2014 , també va haver una iniciativa de la Conselleria de Salut per fer un Pacte Nacional de Salut que tampoc va arribar a bon terme. Podríem pensat si els Pactes de Salut estan maleïts?. Amb el Sr. Lluís Bohigues, Doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona y Master en Salut Pública, intentarem explicar que representa per la salut dels catalans la implementació d'un Pacte Nacional de Salut...

La depressió és la manifestació psiquiàtrica més freqüent a la malaltia de Parkinson (EP). Fins a un 40% de les persones que pateixen malaltia de Parkinson tenen depressió i el trastorn depressiu greu en aquesta patologia neurològica té una prevalença del 17% 1 . Els trastorns afectius, en particular la depressió, poden precedir en diversos anys l'aparició dels símptomes motors a les persones amb MP. Tot i que són nombroses les teories que poden justificar la relació entre la depressió i l'aparició de malalties neurològiques, la comunitat científica sembla estar d'acord que tindria sentit pensar que la simultaneïtat de depressió juntament amb un altre factor de risc addicional augmenta la probabilitat de desenvolupament d'una malaltia neurològica. Això sembla especialment habitual en malalties neurodegeneratives, on ja es considera la depressió com una manifestació preclínica (abans del diagnòstic) de l'entitat neurodegenerativa. Carles Aguilar entrevista el Dr. Diego Santos García, Neuròleg, Coordinador de la Unitat de Trastorns del Moviment del Complex Hospitalari Universitari de La Corunya i President de la Fundació Degén.

Associacions de pacients i professionals reclamen que el Reial Decret de l'Especialitat Multidisciplinar de Genètica Clínica sigui el 2024. El 25 d'abril passat, Dia Internacional de l'ADN, la Plataforma per a la Creació de l'Especialitat Multidisciplinar de Genètica Clínica va convocar concentracions a diverses ciutats amb per tal d'exigir una data immediata a la regulació, mitjançant un Reial decret, de l'especialitat de genètica a Espanya, únic país de la Comunitat Europea on no està reconeguda. Les Associacions de Pacients d'EERR, ultrarares, oncològiques i altres patologies, un 80% de les quals són genètiques, demanen al Ministeri de Sanitat que siguin visitats per Especialistes en Genètica Clínica per la manca d'un diagnòstic primerenc i precís, la manca d'un tractament, l'empitjorament de la qualitat de vida i l'absència de l'assessorament genètic per al pacient i la família i la desigualtat d'atenció especialitzada entre pacients. Parlem amb la Dra. Cristina González, Responsable del Departament de Genètica de l'Hospital Universitari Infanta Sofía de Sant Sebastià dels Reis Madrid)

Més de cinc milions de persones pateixen a Espanya migranya, una malaltia neurològica que està ja considerada com la setena patologia més prevalent del món i sobre la qual, tanmateix, hi ha un important desconeixement social que perjudica la vida diària dels pacients. De fet, el 64,5% dels afectats per migranya considera que treballar afavoreix la seva inclusió, però el 62% assegura sentir-se estigmatitzat (incomprès) pel seu entorn de treball, de manera que la majoria demana un major suport a les empreses i treballadors. Amb motiu de la recent commemoració del Dia Mundial de la Cefalea, l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE) ha publicat la guia 'La migranya a la feina. Claus per promoure un entorn laboral més inclusiu per a persones amb migranya”, en què han participat un comitè editorial d'experts de diferents disciplines (neuròlegs, infermeres, metges de família, especialistes en recursos humans i pacients). Amb aquesta nova publicació AEMICE vol facilitar la inclusió laboral de les persones amb migranya, per a això proposa una sèrie de consells sobre com promoure empreses saludables i més inclusives, com ajudar els companys que pateixen migranya i com millorar el control de la malaltia en l'entorn laboral. Carles Aguilar entrevista Isabel Colomina, Presidenta de l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea, AEMICE.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

20/05/2024 08:07

El Parkinson, un del eixos de l’estudi STADA Health Report fet a 36:000 persones de 16 països europeus

Parlem d'un dels continguts que es desprenen dels resultats de STADA Health Report, un estudi realitzat per STADA a 32.000 persones a 16 països europeus sobre la visió de la població sobre la salut. En aquesta darrera edició l'informe se centra en com els europeus estan cuidant la salut adoptant mesures preventives i no merament reactives. S'han plantejat més de 30 qüestions sobre temes de salut actuals: prevenció, medicaments, serveis farmacèutics actuals i futurs, coneixements de salut, entre d'altres. Un dels temes principals és el Parkinson. No hi ha dues malalties de Parkinson iguals: historial, símptomes, situació vital: tots aquests aspectes difereixen d'un pacient a un altre. Tot i això, el que la majoria tenen en comú és el pla terapèutic que segueixen. Aquest procés es pot contrarestar mitjançant diversos tractaments amb fàrmacs que augmenten la quantitat de dopamina al cervell. Carles Aguilar entrevista el Dr. Juan Carlos Martínez Castrillo, cap de la Unitat de Malalties Neurodegeneratives de l'Hospital Ramon i Cajal de Madrid.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

19/05/2024 08:02

En Bones Mans 19/05/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Periòdicament quant parlem de temes de salut relacionats amb la ciutadania comentem que cal molta més formació, o sigui educació sanitària. Amb la creació de l’Escola de Salut Catalana i amb els objectius i les eines amb les que s’ha dotat es treballa per aconseguir aquesta fita: tot pel benestar i millora de la salut de les persones. Però no només es tenen en compte els ciutadans sinó que també es treballa en la formació dels professionals i la salut pública en general. Ens ho explica la Dra. Carme Bertral, Metgessa de Família i Secretària d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut.

Amb més de 1.700 bretxes de dades privades registrades al llarg de l'any passat, la seguretat continua sent una assignatura pendent per al bon ús de les tecnologies digitals, principalment fonamentades en l'accés i l'ús d'Internet. Els experts promouen un ús més segur i responsable de la tecnologia en línia. L'objectiu és sensibilitzar i, alhora, prendre mesures concretes per protegir i capacitar els usuaris. El món digital no coneix fronteres, i cal que tots els usuaris puguin unir-se i treballar de manera col·laborativa garantint una millor experiència digital per a tots ja que tots estem utilitzant un entorn amb infinites possibilitats, però també amb quantiosos riscos especialment aquells que afectin a les dades sanitàries. Com a recordatori de les bones pràctiques que cal seguir per estar fora de perill de la ciberdelinqüència, aconsellem les mesures necessàries per continuar usant la Xarxa de la manera més eficient. Carles Aguilar entrevista Santiago Anaya, Responsable Tècnic de CIPHER.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

El vaginisme consisteix en la contracció involuntària dels músculs perivaginals, al terç inferior de la vagina. Com a conseqüència de l'estretor vaginal, s'impedeix la penetració en les relacions sexuals o la fa molt difícil i dolorosa. Aquesta disfunció sexual afecta un grup reduït de la població femenina. A més, el vaginisme és una causa d'esterilitat en les dones que es troben en edat reproductiva. El vaginisme es pot solucionar amb un tractament combinat de sexologia i ginecologia, cosa que permetrà millorar la vida sexual d'aquestes dones. D'aquesta manera, se li concedirà a la dona amb vaginisme la possibilitat de concebre'l. Parlem amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic de En Bones Mans.

Parlem d'un dels continguts que es desprenen dels resultats de STADA Health Report, un estudi realitzat per STADA a 32.000 persones a 16 països europeus sobre la visió de la població sobre la salut. En aquesta darrera edició l'informe se centra en com els europeus estan cuidant la salut adoptant mesures preventives i no merament reactives. S'han plantejat més de 30 qüestions sobre temes de salut actuals: prevenció, medicaments, serveis farmacèutics actuals i futurs, coneixements de salut, entre d'altres. Un dels temes principals és el Parkinson. No hi ha dues malalties de Parkinson iguals: historial, símptomes, situació vital: tots aquests aspectes difereixen d'un pacient a un altre. Tot i això, el que la majoria tenen en comú és el pla terapèutic que segueixen. On comença el camí, és a dir, on comença el tractament per a la malaltia de Parkinson, depèn en gran mesura de si el pacient es troba en una etapa primerenca o avançada de la malaltia. En les persones amb malaltia de Parkinson les cèl·lules nervioses del cervell que produeixen el neurotransmissor dopamina es moren a una velocitat molt més gran. Quan la quantitat de dopamina és insuficient per al cos, la coordinació i el moviment es veuen limitats. Aquest procés es pot contrarestar mitjançant diversos tractaments amb fàrmacs que augmenten la quantitat de dopamina al cervell. Carles Aguilar entrevista el Dr. Juan Carlos Martínez Castrillo, cap de la Unitat de Malalties Neurodegeneratives de l'Hospital Ramon i Cajal de Madrid.

Con Leonardo Galán

14/05/2024 13:50

Más de Uno Jerez 14/05/2024

Escucha la edición de este martes de Más de Uno Jerez, con Leonardo Galán.

NEURÓLOGO DEL AÑO

29/04/2024 15:34

NEURÓLOGO DEL AÑO

29/04/2024 15:34

Dr. López del Val: "Hay que escuchar muy bien al paciente"

Javier López del Val acaba de recibir el Premio Nacional de Medicina como neurólogo del año. Lleva más de cuatro décadas dedicado al cuidado del cerebro, compaginando las facetas de médico y profesor en la Facultad de Medicina de la Universidad de Zaragoza.

"MÁS DE UNO CARTAGENA", CON DÁMARIS OJEDA

29/04/2024 14:57

A Tu Salud, Andrés Torres

Los lunes con Andrés Torres, conocemos los diferentes colectivos y ONG´s que trabajan en la Comarca de Cartagena, y de la mano de Pablo Palazón, Doctor en Inmunología `Ojo con la Ciencia´. Esta semana hablamos con el nuevo presidente de la Asociación de Parkinson de Cartagena, César Martínez y la trabajadora social, Beatriz

PROGRAMA COMPLETO

26/04/2024 18:43

Más de Uno León 26/04/2024

Hoy en Más de Uno León con Javier Chamorro, hablamos con Pilar Amenedo, gerente de la Asociación Parkinson León del trabajo que desarrollan a diario y de las actividades previstas.

Además en las Luces Para Mi Vida con el coach Marcos Núñez, hablamos del trabajo.

Con Jesús Martínez de Ludens, en León en Forma, nos metemos en la piscina para perder peso.

Y Carlos del Riego llena nuestra agenda de música para el fin de semana.