Protección de datos

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

30/01/2022 11:44

En Bones Mans 30/1/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Recentment al Fòrum Eix Mediterrani: Immersió en l'abordatge de la LLC del demà, s'ha debatut sobre el camí que prendrà l'abordatge de la leucèmia limfocítica crònica (LLC). La LLC representa el 30% de les leucèmies en adults i és el tipus de leucèmia més freqüent a Europa. Gràcies als avenços en el coneixement biològic de la malaltia i en el desenvolupament de tractaments, la supervivència a 5 anys d'aquesta patologia ha passat d'un 59% el 2005 a un 85% en els darrers anys. Parlem sobre l'evolució dels tractaments de durada fixa al llarg del temps i el futur de l'atenció dels pacients hematològics amb la Dra. Carol Moreno, Consultora Sènior de l'Hospital Universitari de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i membre de la Junta Directiva del Grup Europeu per a la Investigació de la LLC.

En els darrers tres anys, les organitzacions han comunicat a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades prop de 4.500 bretxes de dades; més de 1.700 el 2021, fet que suposa un creixement interanual al voltant del 30%. La pandèmia no ha fet més que emfatitzar la necessitat de protegir les dades de clients, empleats i usuaris, una cosa cada cop més complexa per a les organitzacions davant d'una digitalització accelerada que inclou el teletreball, l'adopció de serveis cloud i la mobilitat. Encara que les mesures tradicionals de protecció de dades -contrasenyes segures, actualització de sistemes, xifratge i còpies de seguretat- segueixen sent efectives, VU Security revela les noves tendències de prevenció perquè les organitzacions tinguin èxit en la seva estratègia de privadesa en especial en la protecció dades referents a la salut de les persones. Parlem amb Miguel Ángel Fañanás, Director d'Europa Occidental de VU Security.

La proporció de persones que viuen soles ha augmentat en els darrers anys a causa de l'envelliment de la població, la disminució de les taxes de matrimoni i la disminució de la fertilitat. Diversos estudis han investigat la relació entre viure en solitud i els trastorns mentals que pateixen moltes persones. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

Abordem el coneixement d'un càncer amb pronòstic molt greu, com és el cas del limfoma B difús de cèl·lules grans (LBCG), el subtipus més comú de linfoma no-Hodgkin i que representa al voltant del 31% dels casos. Els avenços de les teràpies avançades CAR-T, que són aquelles que empren els propis limfòcits T del pacient modificats al laboratori perquè aprenguin a identificar i lluitar contra les cèl·lules cancerígenes, han suposat un canvi de paradigma en el maneig d'aquesta malaltia. De fet, ja hi ha teràpies que han demostrat supervivència a més de 5 anys a LBCG, amb més del 40% dels pacients curats de la seva malaltia. Carles Aguilar entrevista la Dra. Anna Sureda, Cap del Servei d'Hematologia Clínica de l'ICO L’Hospitalet (Barcelona) i Presidenta Electa de la Societat Europea de Trasplantament Hematopoètic (EBMT).

Un equip internacional ha descobert sis gens relacionats amb la síndrome del còlon irritable i ha constatat que quatre d'aquests estan relacionats també amb l'ansietat i els canvis d’humor. Això explicaria per què sovint s’ha pensat que aquest problema era més psicosomàtic que físic i que estava provocat per canvis en l’estat d’ànim. El còlon irritable afecta aproximadament una de cada deu persones. Sol aparèixer al principi de l'edat adulta i presenta símptomes com dolor abdominal, panxa inflada i disfuncions intestinals. La seva intensitat varia, però en casos greus afecta molt la qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic de En Bones Mans.

ENTREVISTA EN 'MÁS DE UNO'

19/10/2021 12:50

"En ciberseguridad el riesgo cero no existe"

"Ciberseguridad y protección de datos en mi empresa". es el título de la jornada que hoy se celebra en la Escuela Politécnica de Ingeniería de Gijón. Cita en la que los expertos ponen el énfasis en la necesidad de mejorar la protección de las empresas en tiempos en los que los ataques informáticos van a más.

LAS NUEVAS TECNOLOGÍAS REDUCEN NUESTRA PRIVACIDAD, PROTEGE TUS DATOS

28/01/2021 10:45

LAS NUEVAS TECNOLOGÍAS REDUCEN NUESTRA PRIVACIDAD, PROTEGE TUS DATOS

28/01/2021 10:45

Día Europeo de la Protección de Datos

El 28 de enero se celebra el Día Europeo de la Protección de Datos, una fecha proclamada por la Comisión Europea, el Consejo de Europa y las autoridades de Protección de Datos de los estados miembros de la Unión Europea, con el objetivo de informar y concienciar sobre los derechos y obligaciones como usuarios de Internet.

El Consejo de Europa proclamó el Día Europeo de la Protección de Datos en una resolución de 26 de abril de 2006.

En 2018 entró en vigor para todos los países de la Unión Europea el Reglamento General de Protección de Datos (GDPR), normativa caracterizada por sus altas multas por incumplimiento.

Además, entre otras novedades, el Reglamento introduce la obligación de consentimiento expreso por escrito que refleje su manifestación de voluntad libre, específica, informada, e inequívoca de aceptar el tratamiento de sus datos de carácter personal. Igualmente, se introduce la figura del Delegado de Protección de Datos, encargado de garantizar el cumplimiento del Reglamento.

Y además refuerza el derecho al olvido establecido por el Tribunal de Justicia de la Unión Europea mediante sentencia de 13 de mayo de 2014 en el famoso procedimiento contra Google.