qualitat de vida

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

31/10/2021 11:15

En Bones Mans 31/10/2021

Podcast complet del programa “En Bones Mans, amb Carles Aguilar”. L'anunci d'un diagnòstic de càncer altera de manera abrupta i duradora el curs de la vida diària, no només per a la persona que el rep, sinó també per a la família. Una nova investigació, que s'ha presentat al Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO) 2021, suggereix que la comunicació i el suport adequats per als fills de pacients amb càncer representen encara una important necessitat no satisfeta i que els pares requereixen ajuda per cobrir-la. Parlem amb la Dra. Pilar Garrido, Cap de Secció d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Ramon i Cajal (Madrid)

Els pacients amb dolor crònic alcen la veu contra la incomprensió i la invisibilitat. Un dels principals desafiaments per a aquests pacients és mostrar la seva realitat a la resta de la societat, cosa que ha portat alguns d'ells a escriure sobre les seves patologies. Els professionals sanitaris especialitzats en aquest àmbit demanen una millor formació i un nombre més gran d'Unitats del Dolor, ja que les llistes d'espera “són el major enemic” de les persones amb dolor crònic. Carles Aguilar parla amb la Dra. Maria de Magariaga Vocal de la Societat Espanyola del Dolor i Coordinadora de l´esdeveniment #TuDolorImporta

L'artritis reumatoide afecta més de 200.000 persones i requereix un abordatge multidisciplinari per a les possibles complicacions com l'afectació pulmonar. En l'artritis reumatoide, més enllà de les articulars, hi ha multitud de manifestacions que necessiten coordinació i consens de reumatòlegs, pneumòlegs, internistes, dermatòlegs, oftalmòlegs i neuròlegs, entre d'altres. Aquesta patologia afecta fonamentalment dones d'entre 30 i 50 anys. Ens ho explica el Dr. Santos Castañeda Sanz, Cap de Secció de Reumatologia de l'Hospital de la Princesa i Vocal de Reumatologia de la Societat Espanyola Multidisciplinar de Malalties Autoimmunes Sistèmiques (SEMAIS)

Ereccions rígides, realitat o clixé per a un bon sexe? El 40% dels homes més grans de 40 anys pateixen algun tipus de disfunció erèctil, i malgrat aquesta elevada prevalença, continua sent un trastorn que genera estigma i vergonya. Afrontar el problema amb la parella és fonamental per trobar una solució eficaç i superar la falsa creença que les ereccions rígides són imprescindibles per a una relació sexual satisfactòria. L'implant de penis és una de les tècniques menys conegudes per fer-se servir en tercera línia de tractament, però és una opció que funciona i garanteix una bona activitat sexual, amb xifres de satisfacció superiors al 90%. Cap pacient parla del tema amb el seu entorn, és un fet amagat i que impacta negativament a l'autoestima de l'afectat i, per descomptat, al benestar de la seva parella sexual. Carles Aguilar parla amb el Dr. Óscar Gorría, Uròleg de la Unitat de la Unitat d'Urologia Reconstructiva i Andrologia del Complex Hospitalari de Navarra.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

24/10/2021 11:11

En Bones Mans 24/10/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

Els metges alerten que molts joves beuen massa alcohol i que la freqüència de les borratxeres entre els joves s'ha duplicat els últims 20 anys, amb greus conseqüències per a la seva salut com ara embarassos no desitjats, malalties de transmissió sexual i accidents de trànsit mortals. Parlem d’aquest tema amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de “En Bones Mans”

En els darrers espais de consum hem parlat de serveis com ara el subministrament de llum o la telefonia, que tenen la consideració de serveis bàsics, però... legalment, quins són exactament els serveis reconeguts com a bàsics i, sobretot, quins drets tenim les persones consumidores quan els contractem o en fem ús? Per resoldre dubtes, Carles Aguilar parla d’aquesta qüestió amb la subdirectora de l’Agència Catalana del Consum, Marta Rovira.

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a tot el planeta i poden estar originades per múltiples factors. Per a aquests pacients, la pandèmia de la COVID-19 ha estat colpidora perquè han corregut més risc de desenvolupar complicacions si es contagiaven de virus. Fa uns mesos vam entrevistar a Dr. Juan Delgado, del Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari 12 d'Octubre qui ens va compartir els punts clau de l'estudi PATHWAYS-HF, el major estudi sobre Insuficiència Cardíaca que s'ha fet al nostre país i que va comptar amb la col·laboració d'AstraZeneca. Ara, Carles Aguilar entrevista a la Dra. Marta Moreno, Directora d'Afers Corporatius i Accés al Mercat d'AstraZeneca, amb qui analitzem quines són les necessitats dels pacients i anem a conèixer els projectes de la companyia en aquesta especialitat.

Grupo Cabot és un centre especialitzat en cirurgia ortopèdica i traumatologia avançada amb més de 25 anys d'experiència hospitalària que està avalat per un equip d'especialistes en Cirurgia Ortopèdica, Traumatologia i Infermeria. L'objectiu dels professionals de Grupo Cabot és la solució dels problemes de dolor i limitació articular, de la forma més segura, efectiva i menys traumàtica, sempre amb la tècnica més adequada per a cada persona. Parlem amb el Dr. Joaquim Cabot, Director de Grupo Cabot, COTA, i amb el Dr. Jaume Llort, Responsable de l'Àrea de Tractaments No Quirúrgics i Regeneratius.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

25/04/2021 11:37

En Bones Mans 25/04/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Ara que ve el bon temps i que, tot i les restriccions per la pandèmia, es tornen a programar alguns concerts i festivals en el nostre país de cara a l’estiu, volem dedicar l’espai de consum a parlar d’una pràctica cada cop més habitual, però que en ocasions, si no tenim en compte les precaucions necessàries, ens pot portar algun ensurt: parlem de la compra per internet d’entrades per a espectacles. Parlem amb la directora de l’Agència Carles Aguilar parla amb la Montserrat Ribera, directora de l’Agència Catalana del Consum, per fer una valoració de tota aquesta tasca.

Els rumors sobre el càncer colorectal perjudiquen el diagnòstic precoç d'aquesta malaltia, segons denuncien les organitzacions implicades en la campanya de conscienciació #CáncerdeColonSinBulos, que ha llançat amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció de el Càncer de Colon. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per l'Institut #SaludsinBulos, l'Aliança per a la Prevenció de el Càncer de Colon i Europa Colon i l'objectiu principal és sensibilitzar la població sobre la importància de recórrer a informació veraç per prevenir una patologia tan prevalent com el càncer colorectal que, segons dades de l'Associació Espanyola contra el Càncer, va constituir el 15% de tots els tumors diagnosticats a Espanya el 2020. Carles Aguilar parla amb Luis Miguel de la Fuente, President d'Europa Colon sobre el decàleg de Mites sobre el Càncer Colorectal

L'especialista en infectologia no només tracta al pacient amb Covid 19. El seu treball va més enllà i tracta a pacients amb infeccions greus (víriques, bacterianes, fúngiques) que precisen ingrés hospitalari. En els minuts d’Angelini Pharma Espanya parlem de les malalties infeccioses. En l'època COVID s'ha parlat molt d’infectologia, però aquesta especialitat va molt més enllà del coronavirus. Per tant, l’abordem en profunditat. L'especialista en infectologia no només tracta al pacient amb Covid 19. El seu treball va més enllà i tracta a pacients amb infeccions greus (víriques, bacterianes, fúngiques) que precisen ingrés hospitalari. Moltes d'aquestes infeccions requereixen tractaments llargs i seguiment mèdic. El Dr. Juan Pablo Horcajada, Cap de Servei de Malalties Infeccioses i Coordinador Covid de l'Hospital de la Mar de Barcelona, ens explica com s'han organitzat els serveis de malalties infeccioses pel maneig dels pacients amb infeccions greus (Covid i No-Covid) durant la pandèmia. No oblidem parlar de les infeccions bacterianes greus i de com ha canviat el maneig del pacient amb infeccions bacterianes durant la pandèmia. Cloguem parlant de l'ús racional d'antibiòtics en pacients Covid 19 per prevenir el desenvolupament de resistències i de si l'ús excessiu o inadequat de tractaments antibiòtics en el context de pandèmia podrien facilitar el desenvolupament de bacteris resistents.

Per cloure el programa parlem sobre cirurgia de genoll, traumatologia avançada i teràpies regeneratives amb el Dr. Joaquin cabot, el Dr. Jaume Llort i el Dr. Sergio Celi del Grup Cabot. Especialitzats en artroscòpia, artroplàsties i recanvi protèsic, cirurgia MIS (Minival Invasive Surgery), per oferir el millor resultat per a cada problema. Quan es pot evitar la cirurgia, s'ofereixen teràpies regeneratives que inclouen factors de creixement, cèl·lules mare, ozonoteràpia i proloterapia. Sempre a l'avantguarda, també s'ofereix una cirurgia ambulatòria sense ingrés, simple i poc agressiva per tractar galindons (hàl·lux valgus), metatarsàlgia o dolor a la planta de el peu, Neuroma de Morton, etc. Més de 25 anys d'experiència hospitalària avalen l'equip d'especialistes en COT (Cirurgia ortopèdica i traumatologia) i d'infermeria amb l'objectiu d'oferir una solució als problemes de dolor i limitació articular, de la forma més segura, efectiva i menys traumàtica, sempre amb la tècnica més adequada per a cada persona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

28/03/2021 11:53

En Bones Mans 28/03/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La gastritis és un terme general per a un grup de malalties amb un punt en comú: la inflamació del revestiment de l'estómac. La inflamació de la gastritis generalment es produeix per la mateixa infecció bacteriana que provoca la majoria de les úlceres estomacals. El Dr. Josep Just, digestòleg ens explica els símptomes, tractament i prevenció.

La llarga durada de la pandèmia de COVID-19 i les restriccions associades per a combatre-la han ocasionat l'anomenada fatiga pandèmica, associada al seu torn amb símptomes i malalties com els trastorns de la son. En concret, la fatiga pandèmica ha produït mala higiene en el son en moltes persones i diferents tipus d'insomni, com són l'insomni de conciliació, insomni de manteniment i insomni de despertar precoç. Ens ho explica la Dra. Olga Mediano, Coordinadora de Son i Ventilació de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, SEPAR.

Els pacients amb hiperpotassèmia o hiperkalemia reben el diagnòstic de la malaltia en moltes ocasions anys després d'aparèixer problemes renals o cardíacs. Això converteix aquest trastorn electrolític en una patologia infradiagnosticada i infratractada. Davant d'aquest desconeixement de la patologia, s'ha posat en marxa la campanya 'La vida amb K' per ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients, que pateixen en el seu dia a dia símptomes com sensació de cansament o debilitat, malestar estomacal, nàusees, dolors o rampes musculars i problemes respiratoris. Carles Aguilar parla amb Juan Carlos Julian, Director General de la Federació Nacional d'Associacions per a la Lluita contra les Malalties del Ronyó, ALCER.

Fins a un 30% de les persones que pateixen un episodi de vertigen tenen seqüeles persistents que limiten la seva qualitat de vida, de manera que necessiten rehabilitació per recuperar-se. Es tracta de situacions que poden arribar a ser molt incapacitants ja que limiten molt la mobilitat de les persones, tenen por de caure i eviten sortir al carrer, de manera que acaben quedant-se a casa i sense moure’s, cosa que els pot perjudicar més encara en la seva recuperació. Parlem amb el Dr. Jonathan Esteban, Otorinolaringòleg i Especialista de la Unitat d'Otoneurologia del Hospital Universitari de Getafe (Madrid)

Per cloure el programa, en els minuts que dediquem a la divulgació medicosanitària, gràcies a Angelini Pharma Espanya, avui parlem de com la pandèmia i els seus confinaments han afectat a la nostra salut física: moltes hores de teletreball, exercici a casa no sempre ben plantejat. Carles Aguilar entrevista a Pablo de la Serna, Fisioterapeuta i Professor de la Universitat Francisco de Vitoria (Madrid). L'entrevista es desenvolupa al voltant de la teràpia de calor i com s'utilitza. Les diferències entre la teràpia de calor i la teràpia de fred. El paper del professional en el seguiment i el tractament d'aquests casos. Alguns dels efectes de la teràpia de calor son l’augment del flux de sang a la zona (hiperèmia). La hiperèmia té efecte analgèsic (redueix el dolor), afavoreix la nutrició dels teixits i l'eliminació de productes de rebuig. La disminució de la pressió arterial ja que el calor afecta el cor i redueix la pressió sanguínia i l’efecte sedant donat que l'estímul de calor de llarga durada té efecte sedant, al afavorir la relaxació muscular, evita l'espasme muscular, alleuja la fatiga i alenteix la conducció nerviosa d'estímuls dolorosos, entre d'altres.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

29/11/2020 11:49

En Bones Mans 29/11/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Fa unes setmanes, l'Agència Catalana del Consum, juntament amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, va anunciar una campanya per verificar que els anuncis i els contractes d’habitatges de lloguer s’ajusten a la nova llei de limitació de preus. Per conèixer els detalls d’aquesta llei, parlem amb el subdirector de Disciplina de Mercat de l'Agència Catalana del Consum, el Sr. Albert Melià.

El Dr. Rafel Guayta, assessor mèdic del programa ens comenta tres notícies relacionades amb la nostra salut: la relació que existeix entre el sobrepès, l’obesitat infantil i els beneficis de dinar en família; la pèrdua de pes i la ingesta d'aigua abans dels àpats i els efectes del cafè sobre la salut i les malalties cardiovascular o el càncer.

La Fundació IMO promou operacions solidàries de cataractes, patologia que afecta a més de la meitat de majors de 65 anys. Aquesta patologia genera pèrdua progressiva de visió i més dependència, ja que comporta major risc de caigudes i accidents i inseguretat en el desenvolupament de tasques quotidianes. Parlem amb Irene Garcia, directora de la Fundació IMO.

La imminent arribada de nous fàrmacs que retarden l'aparició de la malaltia d'Alzheimer han centrat la jornada “Deteriorament cognitiu”. L’esdeveniment ha analitzat l'actualitat en el diagnòstic i tractament de diverses patologies neurodegeneratives, especialment l'Alzheimer. Ens ho explica el Dr. Javier Olazarán, director de la Unitat d’Investigació i Tractament dels Trastorns de la memòria de HM CINAC, el Centre Integral de Neurociències del Grup.

Els medicaments antimicrobians, especialment els antibiòtics que actuen contra els bacteris, estan perdent la seva eficàcia de manera alarmant perquè els microorganismes muten o adquireixen gens de resistència i troben maneres de resistir a l'efecte dels antibiòtics. En aquest sentit s’ha llançat la campanya “Actua Ara, Stop Resistències” que mitjançant una sèrie de recomanacions, busca ser una crida a l'acció de la societat en el seu conjunt i de tots els agents involucrats en aquest compromís. Parlem amb el Dr. Ricard Ferrer Roca, President de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

30/03/2020 09:42

En Bones Mans 29/03/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem parlant dels anomenats mites alimentaris: enganys, falsedats, dites populars, exageracions, mitges veritats, etc., amb la Montse Rivero, Presidenta de la Fundació Catalana de Ciències de l'Alimentació. Continuem amb el Dr. Antonio Berruezo, especialista en arítmies i electrofisiologia de l’Institut del Cor Quironsalud Teknon. Parlem de les noves tècniques i tecnologies aplicades a la imatge de ressonància magnètica del cor que permeten identificar millor els pacients amb arítmies ventriculars amb més risc de mort sobtada i seleccionar-los per aplicar els millors tractaments. Tor seguit el Dr. Josep just ens explica en què consisteix la malaltia per reflux gastroesofàgic i ens dona consells i recomanacions per prevenir-la i tractar-la. Acabem el programa amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat que ens dona consells pràctics sobre com ens afecta, en la pràctica, el confinament pel coronavirus quan ens referim a l’àmbit del consum i la salut.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

30/03/2020 09:42

En Bones Mans 29/03/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem parlant dels anomenats mites alimentaris: enganys, falsedats, dites populars, exageracions, mitges veritats, etc., amb la Montse Rivero, Presidenta de la Fundació Catalana de Ciències de l'Alimentació. Continuem amb el Dr. Antonio Berruezo, especialista en arítmies i electrofisiologia de l’Institut del Cor Quironsalud Teknon. Parlem de les noves tècniques i tecnologies aplicades a la imatge de ressonància magnètica del cor que permeten identificar millor els pacients amb arítmies ventriculars amb més risc de mort sobtada i seleccionar-los per aplicar els millors tractaments. Tor seguit el Dr. Josep just ens explica en què consisteix la malaltia per reflux gastroesofàgic i ens dona consells i recomanacions per prevenir-la i tractar-la. Acabem el programa amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat que ens dona consells pràctics sobre com ens afecta, en la pràctica, el confinament pel coronavirus quan ens referim a l’àmbit del consum i la salut.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/02/2020 11:58

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/02/2020 11:58

III Jornada d’Actualització en Tendinopatíes - Tendinopatía del manegot rotador

Carles Aguilar parla amb La Dra. Sílvia Ramón que comenta els continguts de la III Jornada d’Actualització en Tendinopatíes - Tendinopatía del manegot rotador celebrada a l’auditori del Hospital Quironsalud Barcelona.