Radiología

Formentera

05/10/2023 11:52

Renovado completamente el Servicio de Radiología del Hospital de Formentera

El Govern balear ha invertido 585.220 euros en un nuevo aparato portátil de radiología, la adecuación del espacio y la dotación de la sala de radiología convencional y el arco quirúrgico, además de la adquisición de un mamógrafo y de un nuevo ortopantomógrafo de última generación

Con Alejandro Domínguez

07/06/2023 10:10

Noticias Alcalá de Henares matinal 07/06/2023

El PSOE seguirá gobernando en Santorcaz tras detectarse un error en la comunicación de los datos electorales que otorgó en un primer momento la mayoría absoluta al Partido Popular

Con Paloma Garaboa

06/06/2023 14:33

Más de uno Alcalá 06/06/2023

El cantante Manuel Alejandro lleva su espectáculo ESENCIA a Torrejón de Ardoz para ayudar en la investigación médica del síndrome de Sanfilippo

Con Paloma Garaboa

30/05/2023 14:26

Más de uno Alcalá 30/05/2023

Coro di Core, la coral Con Fusa de Cabanillas del Campo y el coro de la Universidad de Alcalá participan este domingo en el III Encuentro de Música Africana a favor de la asociación Hermana África

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

29/01/2023 10:52

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

29/01/2023 10:52

En Bones Mans 29/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les recomanacions dietètiques s'elaboren a partir de la millor evidència científica disponible sobre l'efecte dels nutrients i els aliments en la salut. Aquestes recomanacions tenen en compte que l'efecte dels aliments no només depèn del contingut nutricional sinó també de la matriu iz en què s'ingereixen, de les alteracions que es produeixen en el procés culinari, la presència de substàncies que no són nutrients i de les sinergies que es produeixen entre combinacions d'aliments. Amb la finalitat d'establir i poder traslladar a la població la informació més completa i actualitzada disponible sobre patrons dietètics saludables i sostenibles i sobre la importància de l'activitat física, el Comitè Científic de l'AESAN ha posat en marxa un nou informe que actualitza tant les recomanacions dietètiques per a la població espanyola, tenint en compte l’impacte ambiental dels aliments, com les recomanacions relatives a l’activitat física. Ho comentem amb Fernando Móner, President d'AVACU i membre de la Junta Directiva de CECU.

La Presidenta de la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat, Carme Sabater ens explica el recolzament de l'entitat en temes de salut i serveis sanitaris a aquelles persones que ho demanen, informant, explicant com poden resoldre’s els seus conflictes amb els professionals, però tot això no serveix de gaire quant la reclamació que fan pot afectar seriosament la seva salut per haver succeït un incident que, sigui o no, considerin com una mala praxi. Fins fa uns anys la solució a aquestes situacions era principalment la via judicial però en aquests temes no s’aconsegueix més que allargar el patiment i dolor durant molt de temps ja que el judici, si arriba a fer-se, triga anys, amb el desencís i cansament que això causa als afectats, tant als usuaris com als propis professionals. Es per això que de fa uns anys l’objectiu de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat - Salut, Consum i Alimentació juntament amb el Consorci Sanitari i Social de Catalunya no ha estat altre que aconseguir trobar eines que puguin ajudar ambdues parts a resoldre’s el conflictes i això només pot fer-se a través de la mediació. El camí no ha estat fàcil però ara compten amb una consolidada Societat Catalana de Mediació en Salut que treballa des del 2012 en aquest sentit i que està aconseguint resoldre molt casos i va posant la llavor per incrementar la resolució dels conflictes a través de la mediació.

Els biomarcadors d'imatge, la Radiòmica i la Intel·ligència Artificials (IA) augmenten la precisió diagnòstica, el diagnòstic precoç i agiliten els processos radiològics en patologies com el càncer de pròstata, el càncer de recte i l'ictus actualment, segons la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM). Els biomarcadors d'imatge són paràmetres obtinguts de forma objectiva a partir d'imatges mèdiques que s'extreuen després d'aplicar models computacionals a les imatges radiològiques aconseguides amb qualsevol tècnica, com ara la radiografia, la tomografia computeritzada (TC) o la ressonància magnètica (RM), entre d'altres , que permet obtenir dades quantitatives de les imatges mèdiques que no es poden valorar només amb l’anàlisi visual de metge radiòleg. Carles Aguilar entrevista el Dr. Carlos Casillas Meléndez President executiu de la secció d'abdomen de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM) Radiòleg a l'Hospital Vithas Castellón.

Tots hem sentit a parlar de càncer, i la majoria de nosaltres, coneixem directament persones amb aquesta malaltia que causa tanta por. Però sabem realment què és el càncer? El càncer és una malaltia que fa que un grup de cèl·lules de l'organisme creixin de manera anòmala i incontrolada donant lloc a un bony o massa. Si no es tracta, el tumor sol envair el teixit circumdant i pot provocar metàstasi en punts distants de l’organisme disseminant-se a altres òrgans i teixits. Després del càncer de pell, el càncer de mama és el tipus més comú diagnosticat en dones als Estats Units. El càncer de mama es pot presentar tant a homes com a dones; tanmateix, és molt més comú a les dones. El suport considerable per a la conscienciació i el finançament d'investigacions sobre el càncer de mama ha ajudat a crear avenços en el diagnòstic i tractament d'aquesta malaltia. Les taxes de supervivència al càncer de mama han augmentat i el nombre de morts associades amb aquesta malaltia està disminuint constantment, en gran mesura a causa de factors com ara la detecció primerenca, un nou enfocament de tractament personalitzat i una millor comprensió de la malaltia. Carles Aguilar parla amb la Dra. Montserrat Mateu, Cap de Servei d'Oncologia Medica i Coordinadora de la Unitat de Càncer de Mama de l'Hospital Clínic de Barcelona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

29/01/2023 10:49

Els biomarcadors d'imatge, la Radiòmica i la Intel·ligència Artificials (IA) augmenten la precisió diagnòstica, el diagnòstic precoç i agiliten els processos radiològics en patologies com el càncer.

Els biomarcadors d'imatge, la Radiòmica i la Intel·ligència Artificials (IA) augmenten la precisió diagnòstica, el diagnòstic precoç i agiliten els processos radiològics en patologies com el càncer de pròstata, el càncer de recte i l'ictus actualment, segons la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

22/01/2023 11:11

En Bones Mans 22/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El desenvolupament de nous i diferents sistemes de guiatge en les tècniques de termoablació permeten el tractament radiològic de tumors amb resultats similars a la resecció quirúrgica, especialment en lesions amb mides per sota de 3 cm. L'ús de tècniques de termoablació suposa menor morbimortalitat per al pacient, encara que els resultats depenen del tipus de tumor, la localització i la tècnica utilitzada. La termoablació és un grup de tècniques que destrueixen lesions tumorals mitjançant calor (radiofreqüència, microones i làser) o fred (crioablació) guiades per tècniques d'imatge com l'ecografia i la tomografia computaritzada (TC) de manera més freqüent. Carles Aguilar parla amb el Dr. Juan José Espejo, Especialista de la Secció de Radiologia Vascular i Intervencionista (SERVEI) de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM).

Espanya és el tercer país de la UE amb més casos notificats de la malaltia que causa el bacteri, Listeria onocytogenes, molt comú i que suporta la manca d'oxigen i temperatures de congelació. No gaire coneguda per al gran públic —provoca un degoteig constant de casos més que grans brots—, la Listeria onocytogenes s'ha consolidat en l'última dècada com el perill més gran de les cuines europees, un patogen gairebé innocu per a la majoria de persones sanes, però que pot ser letal per a nadons en gestació i persones amb el sistema immunològic debilitat. A Espanya, la mitjana de morts a l'any per aquesta causa ha pujat a 70 des del 2009. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic del programa.

Què hi ha de cert en la creença que la cafeïna augmenta la tensió arterial? En aquest sentit, s'han realitzat diversos estudis intentant demostrar la veritable influència de la seva substància activa, la cafeïna, sobre la tensió arterial. En una metaanàlisi –anàlisi epidemiològica de qualitat que intenta analitzar els diferents resultats de molts estudis– es va concloure que, en efecte, la cafeïna pot causar un petit increment transitori de la pressió arterial. No obstant això, consums moderats no es van associar a més risc de patir hipertensió. Ens ho comenta el Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Les reunions familiars i les celebracions, fins i tot el vestuari per acudir-hi, són alguns dels factors que augmenten l'estrès i l'ansietat a les persones amb algun tipus de trastorn de conducta alimentària (TCA). Es calcula que 400.000 persones pateixen algun trastorn de conducta alimentària, especialment dones joves d'entre 12 i 24 anys, encara que cada cop afecta més homes. Segons dades recents de l'Associació Espanyola per a l'Estudi dels Trastorns de la Conducta Alimentària (AETCA), a Espanya hi ha unes 400.000 persones que pateixen algun trastorn relacionat amb l'alimentació. D'aquestes, 300.000 són joves d'entre 12 i 24 anys, sent la tercera causa de malaltia crònica a l'adolescència. En aquest sentit, la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família advertia recentment que els TCA afecten un de cada 20 adolescents a Espanya. Parlem amb el Dr. Ricardo Guinea, Director del centre Mentalia Ciutat Universitària i Metge Psicoterapeuta.

Hi ha diversos estudis que mostren que la ingesta elevada de verdures i fruites disminueix el risc de patir càncer. Aquest efecte s’observa en estudis epidemiològics, on l’alt consum d’aquests aliments produeix una disminució dels càncers de pulmó, d’estómac i de còlon i recte. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en medicina preventiva i salut Pública.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.