salut

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/04/2023 10:57

En Bones Mans 23/4/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La tecnologia 3D redueix les complicacions en cirurgies de càncer de còlon. L'últim any han estat realitzades més de 100 extirpacions de tumors colorectals a hospitals espanyols amb l'ajuda de la planificació quirúrgica personalitzada en 3D. El modelatge 3D permet reconstruir l'anatomia del pacient amb un alt grau de precisió i ofereix millors resultats en cirurgies de càncer de còlon. L'ús d'aquesta tecnologia contribueix a augmentar la supervivència després de les intervencions. Ho comentem amb el Dra. Elena Parlorio de Andrés, responsable d'estratègia de la Societat Espanyola de Radiologia i Presidenta de la Societat Murciana de Radiologia.

El Parkinson és una de les malalties més incapacitants i la segona patologia neurodegenerativa més freqüent després de l'Alzheimer. És una patologia progressiva i crònica en què els i les pacients experimenten una discapacitat creixent i una qualitat de vida reduïda, sigui quina sigui l'edat de diagnòstic4. Actualment, no té cura, però hi ha tractaments per pal·liar els símptomes. Aquests tractaments donen bona resposta durant un temps, però, al cap d'uns 2-5 anys, els i les pacients comencen a notar que els símptomes tornen a aparèixer entre les preses del tractament. Carles Aguilar parla d'aquesta patologia del tractament amb el Dr. Juan Carlos Martínez Castrillo, Neuròleg i Cap de la Unitat de Malalties Neurodegeneratives de l'Hospital Ramon i Cajal de Madrid.

El que hem de saber per evitar que els bacteris es facin resistents als antibiòtics. El repte més preocupant, encara que potser menys visible, rau en l'aparició de resistències bacterianes. És a dir: els antibiòtics van perdent efectivitat davant dels bacteris resistents. L'AEMPS i el Govern d'Espanya han posat en marxa diverses campanyes per conscienciar-ne l'ús i evitar-ne l'abús, com a mesura fonamental per minimitzar aquestes resistències. Aquestes iniciatives sorgeixen per donar a conèixer l'error comú de fer servir els antibiòtics per tractar infeccions d'origen víric com la grip. I és que el mal ús d'aquests fàrmacs condueix al desenvolupament de bacteris més resistents i, per tant, difícils de combatre. Carles Aguilar comenta aquesta qüestió amb Mar Santamaria, responsable d'Atenció Farmacèutica de PromoFarma i es fa referència als punts més importants que hem de conèixer per contribuir a l'eficàcia dels antibiòtics i garantir que en el moment que els necessitem veritablement funcionin.

Hi ha un fàrmac molt eficaç pel tractament dels pacients amb esquizofrènia, la clozapina, però té un inconvenient. El seu ús s'associa a un efecte advers que, encara que no és gaire freqüent, pot arribar a ser molt greu: l'agranulocitosi, un trastorn que compromet de manera important el sistema immunitari. Per això, la clozapina està indicada per als pacients que no responen de manera adequada als fàrmacs de primera i segona línia. Un dels problemes que afronten els psiquiatres per prendre aquesta decisió és la manca d'eines per predir quins pacients no respondran completament a les primeres línies de tractament. De moment, cal anar provant i esperar a veure els resultats, cosa que allarga el procés setmanes, mesos o anys. Això implica que els pacients que no responen adequadament presentin recaigudes i/o ingressos, comprometent-ne la funcionalitat i qualitat de vida i empitjorant-ne el pronòstic a llarg termini. Ara, un estudi en què el Dr. Justo Pinzón Espinosa, investigador del Grup de Salut Mental de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau –IIB Sant Pau – signa com a primer autor compartit amb la Dra. Bochao Lin, de la Universitat de Maastricht i liderat pel Dr. Jurjen Luykx, de la Universitat d'Utrecht, posa sobre la taula una eina genòmica nova. Aquesta ajudaria a predir quins pacients respondran malament als tractaments convencionals i, per tant, serien candidats al tractament amb clozapina de manera precoç. D'aquesta manera, es podrien millorar el control de símptomes, la qualitat de vida i la seva evolució. Carles Aguilar entrevista al Dr. Justo Pinzón Espinosa.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

16/04/2023 13:01

En Bones Mans 16/4/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els professionals de Laboratori Clínic actualitzen els seus coneixements sobre la sèpsia i les determinacions clau per a l'estudi de l'hemostàsia primària i secundària. El laboratori de microbiologia és crucial per identificar l'etiologia i el focus de la infecció causant de la sèpsia, amb l'aïllament del patogen, permetent instaurar el tractament més adequat en cada situació. El laboratori d'urgències té un paper clau per orientar el diagnòstic de sèpsia, i així poder prendre les mostres necessàries perquè el laboratori de microbiologia pugui fer l'aïllament del patogen. Parlem amb Dra Imma Caballé, Dra. en Farmàcia, Especialista en Bioquímica i Directora de CatLab

Els símptomes no motors poden aparèixer entre 10 i 15 anys abans que els motors en la malaltia de Parkinson, i el més greu afecta la cognició dels pacients. L’institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau – IIB Sant Pau iniciarà a finals d’aquest any un assaig clínic independent centrat en el deteriorament cognitiu dels malalts de Parkinson amb l’Institut Carlos III de Madrid on coordinarà 21 centres d’arreu d’Espanya. El ventall d’alteracions cognitives és molt ampli: pèrdua de velocitat mental, menys capacitat de concentració, trastorns de l’estat d’ànim, pèrdua d’olfacte, trastorns del son REM, restrenyiment... i poden incapacitar tant o més que les afectacions motores. L’Hospital de Sant Pau és centre referent en la cirurgia d’estimulació profunda del Parkinson des de fa més de 25 anys i treballa l’estimulació cognitiva dels pacients a través de l’Escola Clínica de Neuropsicologia i Patologia del Llenguatge. Carles Aguilar entrevista al Dr. Jaume Kulisevsky, Director de la Unitat de Parkinson del Hospital de Sant Pau i Catedràtic de Neurologia i Vicedegà de la Facultat de Medicina de la UAB

Les malalties cardiovasculars constitueixen la principal causa de morbiditat i mortalitat al món. La millor eina per establir prioritats a la prevenció primària cardiovascular és l'estimació precisa del risc cardiovascular global. La predicció del risc de morbiditat cardiovascular ha constituït element essencial a les guies clíniques de prevenció d'aquestes malalties i ha esdevingut una eina útil per al metge de família, per poder establir prioritats en l'atenció primària de salut, fet que possibilitarà avançar cap a l'estudi de complexes associacions capaces de repercutir en risc cardiovascular. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

A la primavera pugen les temperatures, el sol surt més sovint, la gent surt al carrer i sembla estar més contenta, les terrasses s'omplen... No obstant, aquesta estació de l'any no comporta únicament coses bones. Per a molts la primavera és sinònim d'astènia i/o de… al·lèrgia al pol·len. Entrant una mica més de ple en l'al·lèrgia al pol·len, també coneguda com a pol·linosi, afecta prop de 8 milions d'espanyols, segons la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Crònica (SEAIC), i es dóna amb més freqüència en ambients urbans que rurals ja que la contaminació atmosfèrica n'afavoreix l'efecte. Carles Aguilar parla amb la Dra. Alba García Moral, al·lergòloga de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

16/04/2023 11:53

Els símptomes no motors poden aparèixer entre 10 i 15 anys abans que els motors en la malaltia de Parkinson, i el més greu afecta la cognició dels pacients.

L’institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau – IIB Sant Pau iniciarà a finals d’aquest any un assaig clínic independent centrat en el deteriorament cognitiu dels malalts de Parkinson amb l’Institut Carlos III de Madrid on coordinarà 21 centres d’arreu d’Espanya. El ventall d’alteracions cognitives és molt ampli: pèrdua de velocitat mental, menys capacitat de concentració, trastorns de l’estat d’ànim, pèrdua d’olfacte, trastorns del son REM, restrenyiment... i poden incapacitar tant o més que les afectacions motores.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

10/04/2023 14:35

Dos de cada cinc professionals sanitaris pateixen burnout

El burnout és el resultat de l'estrès crònic al lloc de treball que no s'ha manejat amb èxit. Es caracteritza per esgotament, augment de la distància mental respecte a la feina i sensació d'ineficàcia i manca de realització. La síndrome de burnout entre els professionals sanitaris representa un problema significatiu.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

10/04/2023 14:34

En Bones Mans 9/4/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les malalties de transmissió alimentària abasten un ampli espectre de malalties i constitueixen un problema de salut pública creixent a tot el món. Es deuen a la ingestió d'aliments contaminats per microorganismes o substàncies químiques. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de En Bones Mans.

Dos de cada cinc professionals sanitaris pateixen burnout. El burnout és el resultat de l'estrès crònic al lloc de treball que no s'ha manejat amb èxit. Es caracteritza per esgotament, augment de la distància mental respecte a la feina i sensació d'ineficàcia i manca de realització. La síndrome de burnout entre els professionals sanitaris representa un problema significatiu. Entre el 30 i el 40% de les infermeres ho pateixen; el 38,2 % dels metges van presentar un o més símptomes d'esgotament el 2020 2 i la prevalença se situa per sobre del 40 % en els professionals d'atenció primària espanyols. Parlem amb la Dra. Verónica Olmo, especialista en Medicina Familiar i Comunitària al Centre de Salut Torreblanca (Sevilla) i coordinadora del Grup de Treball de Salut Mental de SEMERGEN.

L'omeprazol és un fàrmac utilitzat com a antiàcid. Sol utilitzar-se per tractar diferents patologies associades a l'àcid gàstric com a úlceres (pèptica o duodenal), reflux gastroesofàgic, dispèpsies funcionals, etcètera. També és efectiu per prevenir gastropaties derivades d'alguns fàrmacs, com succeeix en el cas dels antiinflamatoris no esteroides (ibuprofè) en pacients amb factor de risc però hi ha errors freqüents a l'hora de prendre l'omeprazol que es poden evitar. Parlem amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

La Medicina de l'Estil de Vida (MEV), es defineix com la pràctica basada en l'evidència, d'assistir individus i famílies en l'adopció i la manteniment de conductes que milloren la salut i la qualitat de vida, com ara alimentació saludable, realització d'activitat. física periòdica, son reparador, maneig de l'estrès, cessament de l'ús de substàncies tòxiques i una xarxa sòlida de suport social. Aquesta disciplina de la medicina ha demostrat ser efectiva en la prevenció, maneig i, de vegades, reversió de les patologies que comporten la major morbimortalitat global, com ara hipertensió arterial, diabetis mellitus tipus 2, malaltia coronària i obesitat. Encara més, s'estima que el 80% de les malalties cròniques no transmissibles es podrien prevenir portant un estil de vida més saludable. Ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

El fetge gras metabòlic es produeix per una acumulació anòmala de greix al fetge que és produïda, principalment, per l’existència de factors metabòlics. Sabem que aproximadament un 30% de la població pateix fetge gras metabòlic. D’aquests, entre un 5 i un 10% presenten una fibrosi significativa, que es produeix quan per diferents mecanismes es lesionen les cèl·lules del fetge i, en conseqüència, es generen cicatrius, donant peu a una forma de malaltia més severa. I fins a un 6% de la població adulta presenta una fibrosi hepàtica significativa, ocasionada, principalment, per fetge gras metabòlic i no ho sap. Carles Aguilar parla amb la Dra. Alba Martínez Escudé, metgessa de família de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

Les malalties cardiovasculars (ECV) són la principal causa de mort al món, mort anualment per aquest motiu més de 17 milions de persones segons l'OMS. O sigui, un terç de tots els éssers humans morts mor a causa d'una ECV. El risc cardiovascular (RCV) es defineix com la probabilitat de patir un esdeveniment o malaltia cardiovascular (pot ser cardiològica o cerebral, però sempre de tipus vascular) en un període de temps determinat. Ens ho explica el Prof. Juan Pedro-Botet, Catedràtic de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat de Lípids i Risc Vascular - Servei d'Endocrinologia i Nutrició.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

02/04/2023 10:30

En Bones Mans 2/4/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els ‘bacteris de l’espai’ aterraran a Barcelona. Es constitueix la primera col·laboració mundial entre una empresa de biotecnologia espacial i un institut de recerca en biomedicina. Des de la germinació de les llavors fins al desenvolupament d’ossos sans, tots els processos de la vida a la Terra estan influenciats per la gravetat. Estudiar la biologia en condicions on les forces de gravetat són extremadament baixes, com ara a l’Estació Espacial Internacional o d’altres naus espacials en òrbita, pot revelar nous coneixements fonamentals sobre la vida a la Terra, aplanant el camí per a noves aplicacions industrials. Aquesta col·laboració entre el equips de recerca vol aprofitar les condicions de microgravetat a l’espai i estudiar el seu impacte en la biologia de les cèl·lules, les plantes i la salut humana. Carles Aguilar parla amb Roderic Guigó, Cap de grup al programa de recerca de Biologia Computacional i Genòmica de la Salut del Centre de Regulació Genòmica, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

La malaltia renal crònica és l'anomenada “epidèmia silenciosa” pel gran impacte que genera a la societat i a la salut pública i per l'escàs grau de coneixement que té la població d'aquest problema. Se sap poca cosa també dels tractaments que s'utilitzen per substituir la funció renal quan aquesta falla, sobretot de l'hemodiàlisi o de la diàlisi peritoneal. Tot plegat fa que calgui posar el focus en la prevenció i el diagnòstic precoç, però també és crucial empoderar pacients i familiars en les cures assistencials, a través de la humanització de la diàlisi, perquè puguin participar en una teràpia amb què aniran de la mà durant any. Ens ho explica la Dr. Eva Baró, Directora Mèdica de Fresenius Medical Care.

El consum de cocaïna constitueix un problema sanitari de rellevància, estant associat a diverses manifestacions a nivell cardiovascular, incloent síndrome coronària aguda (SCA), miocardiopatia, alteracions electrocardiogràfiques, hipertròfia ventricular esquerra, arítmies i mort sobtada especialment en subjectes joves, asimptomàtic risc cardiovascular global baix. El Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular, ens ofereix el seu comentari.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Carles Aguilar parla amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic d'En Bones Mans sobre l'ictus, una alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell. La interrupció del flux sanguini pot ser pel taponament o trencament d'una artèria cerebral. El temps de resposta és molt important, ja que es tracta d'una malaltia aguda que afecta el cervell i pot comprometre una o més funcions cognitives, motores i sensitives, entre d'altres. L’ictus és una urgència mèdica, a la qual cal donar resposta immediata. Cada minut que passa moren dos milions de neurones. La rapidesa determinarà, en bona mesura, el grau de discapacitat causat per la malaltia.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

02/04/2023 10:18

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

02/04/2023 10:18

La malaltia renal crònica és l'anomenada “epidèmia silenciosa”

La malaltia renal crònica és l'anomenada “epidèmia silenciosa” pel gran impacte que genera a la societat i a la salut pública i per l'escàs grau de coneixement que té la població d'aquest problema. Se sap poca cosa també dels tractaments que s'utilitzen per substituir la funció renal quan aquesta falla, sobretot de l'hemodiàlisi o de la diàlisi peritoneal.

PROGRAMA D'ONDA CERO LLEIDA AMB NÚRIA MORA

30/03/2023 11:03

La Ciutat Lleida 29/03/2023

Programa complet de La Ciutat Lleida, amb Núria Mora. Entrevista amb Albert Bajona, diputat de l'Àrea de Salut Pública de la Diputació de Lleida que ens comenta alguns dels projectes que s'han realitzat i els reptes pendents. Seguim amb les notícies de la televisió i el cinema amb Miki de Santiago i recomanacions literàries amb l'escriptora i blogger Marta Planes.

ESTAT DE SALUT

29/03/2023 13:44

Albert Bajona: "Ens queda com a repte agilitzar els tràmits perquè les entitats cobrin les subvencions a temps"

A l'Estat de Salut d'aquesta setmana parlem amb el diputat de l'Àrea de Salut Pública de la Diputació de Lleida, Albert Bajona, amb qui fem balanç de les actuacions dutes a terme durant aquest mandat, tenint en compte les inversions i ajudes als ajuntaments i consells comarcals, la col·laboració entre administracions, així com també els àmbits d'actuació en matèria d'investigació i recerca i de suport a les entitats.