salut

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

12/02/2023 08:04

En Bones Mans 12/2/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Un grup d'investigadors espanyols han creat la primera tecnologia per prevenir molèsties visuals en pacients recentment implantats amb lent intraocular multifocal. Es tracta d'una innovadora tecnologia d'entrenament visual basada en la gamificació, que millora la quantitat i la qualitat de la visió en pacients operats de cataractes als quals se'ls ha implantat una lent intraocular multifocal i afavoreix la neuroadaptació, prevenint la potencial intolerància a la multifocalitat. Carles Aguilar parla amb Miguel Maldonado, Catedràtic d'Oftalmologia (Universitat de Valladolid) Director de l'Institut Universitari d'Oftalmobiologia Aplicada.

El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens explica per què menjar menys perllonga la vida. Una dieta amb restricció calòrica, però amb els nutrients essencials que necessita l’organisme, redueix l’estrès oxidatiu i retarda l’envelliment, el deteriorament físic i mental. També afavoreix una disminució del risc cardiovascular i també ens parla de que tot i que la dieta i l'exercici poden associar-se a un descens del pes corporal (greix corporal), l'exercici s'associa a més a més a una modificació molt favorable dels perfils de reg cardiometabòlic. Per això, hi ha unanimitat a l'hora d'afrontar els casos de sobrepès i obesitat, en la inclusió sempre d'un programa d'exercici, que, menys eficaç per a la pèrdua de greix corporal, complementa de manera molt saludable les dietes equilibrades.

Els espais físics que un pacient recorre en un hospital poden ser vitals a l'hora d'afavorir-ne la recuperació. El disseny d'un hospital pot reduir l'estrès i l'ansietat, reduir la pressió arterial, millorar els tractaments post-operatoris, reduir la necessitat de medicaments per al dolor i escurçar les estades hospitalàries. Un dels punts clau dels espais que recorre un pacient és la vostra habitació. Especialment, si es tracta d'un pacient de mitja estada, com és el cas de la tipologia de pacients que acull el Nou Hospital Evangèlic (Nhe). Per això, el nou edifici del Nhe que s'inaugurarà a mitjans del 2023 comptarà amb un model d'habitació doble disruptiu que suposarà una millora tangible a l'experiència del pacient. Aquesta habitació, anomenada "Habitació Empàtica", és fruit d'un estudi minuciós elaborat durant tres anys i dut a terme de forma conjunta entre l'estudi d'arquitectura PMMT, pacients, famílies, professionals de l'hospital actual i The Care Lab. Carles Aguilar entrevista a Reyes Gualda, Directora del Nou Hospital Evangèlic i Patricio Martínez, Codirector de PMMT Arquitectura

El risc cardiovascular és la probabilitat que té un individu de patir una d'aquestes malalties dins un termini de temps determinat i això dependrà fonamentalment del nombre de factors de risc que estiguin presents en un individu. Els factors de risc per a la salut són, com ara: la mala alimentació, greixos elevats en sang (colesterol i triglicèrids), sobrepès i obesitat, consum nociu d'alcohol, l'hàbit de fumar i l'exposició al fum del tabac... Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La depressió, l'estrès i l'ansietat poden condicionar el procés de gestació i l'èxit de l'embaràs aconseguit de manera espontània o mitjançant tècniques de reproducció assistida. I és que les expectatives, la pressió de l'entorn o el sentiment de frustració poden derivar en reaccions fisiològiques que afectin el funcionament normal del sistema reproductiu. El 2020 Espanya encapçalava el consum mundial d'ansiolítics, hipnòtics i sedants1. En aquesta línia, el Ministeri de Sanitat ha informat d'un augment en la prescripció d'ansiolítics i depressius al país durant l'any 20212. Per evitar alteracions durant la gestació i potencials recaigudes per a la gestant, els professionals sanitaris han d'avaluar de manera personalitzada com pot afectar el consum d’aquest tipus de fàrmacs a les dones. Els especialistes recorden que alguns poden repercutir en el creixement i la salut del fetus, però posen èmfasi que també cal valorar el possible impacte en la salut de la mare abans de retirar o modificar un tractament. Carles Aguilar entrevista Begoña Ramos, Psicòloga especialista en fertilitat i el Dr. Joaquín Llàcer, Director mèdic de Clíniques Ginefiv.

PROGRAMA D'ONDA CERO LLEIDA AMB NÚRIA MORA

09/02/2023 13:51

La Ciutat Lleida 08/02/2023

Programa complet de La Ciutat Lleida, amb Núria Mora. A l'Estat de Salut parlem de Metasleep, el projecte que a través del tractament d'apnees del son vol controlar la hipertensió i les malalties cardiovasculars. Ens ho expliquen Manuel Sánchez de la Torre, investigador Ramon y Cajal de la UdL i responsable del grup de recerca de Medicina de precisió i malalties cròniques de l'IRB Lleida i amb Lucía Pinilla que és investigadora en formació en aquest mateix grup. Seguim amb l'actualitat de les sèries i el cinema amb Miki de Santiago i seguim el recorregut per Balàfia amb Joan Ramon González.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

08/02/2023 13:24

Metasleep, el projecte que a través del tractament d'apnees del son vol controlar la hipertensió i les malalties cardiovasculars

A l'Estat de Salut d'aquesta setmana parlem del Projecte Metasleep, Impacte del Maneig dels Trastorns Respiratoris durant el somni en el control de la hipertensió sistèmica. Es tracta d'un projecte que ha rebut una subvenció de més de 2,3 milions d'euros dins l'àmbit de la medicina personalitzada de precisió. Està encapçalat pel doctor Ferran Barbé, i avui a La Ciutat Lleida en parlem amb Manuel Sánchez de la Torre, investigador Ramon y Cajal de la UdL i responsable del grup de recerca de Medicina de precisió i malalties cròniques de l'IRB Lleida i amb Lucía Pinilla que és investigadora en formació en aquest mateix grup.

SALUT

06/02/2023 10:31

L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida incorpora la tècnica de la micropigmentació d'arèola-mugró

La Unitat de Mama de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) ha incorporat la tècnica de la micropigmentació del complex arèola-mugró, l'última fase de les reconstruccions mamàries a pacients oncològiques. La micropigmentació és el procediment mitjançant el qual es crea amb pigments un dibuix de l'arèola i es treballa la tècnica de 3D que produeix l'efecte òptic tridimensional de projecció del mugró. Durant els primers sis mesos de funcionament de la consulta s'han practicat 12 micropigmentacions.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

05/02/2023 10:50

En Bones Mans 5/2/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Federació de Consumidors i Usuaris, CECU, recorda la necessitat imperiosa que el Govern prengui mesures per evitar que augmenti el nombre de consumidors, especialment entre els més vulnerables, que pateixen de pobresa energètica al nostre país. Entre aquestes mesures s'hi inclou anar més enllà del bo social i abordar des de la perspectiva del respecte als Drets Humans el debat de la tarifa social, proposada per diverses organitzacions. Aquesta tarifa hauria de garantir la protecció de les persones més vulnerables, creant un marc tarifari específic que permeti que les famílies rebin aquest tràmit de manera automàtica, sense haver de fer cap gestió complexa. Parlem amb Soledad Montero, experta en energia de l'àrea de projectes de CECU.

Els videojocs són entretinguts, motivadors, estimulants i divertits. Un ús abusiu, però, pot esdevenir en un trastorn important. L’addicció als videojocs és una realitat clínica. De fet, la darrera evidència científica assenyala que aproximadament un 3% de la població està subjecta a patir aquest tipus d’addicció comportamental, amb conseqüències greus en l’àmbit personal, familiar, social, laboral i/o acadèmic. El risc problemàtic de l’ús de videojocs existeix en ambdós gèneres. Tot i que s’ha associat tradicionalment al gènere masculí, rebem cada vegada més consultes de noies. Carles Aguilar entrevista a la psicòloga clínica Susana Jiménez, cap de la Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i investigadora de l’IDIBELL.

La primera causa de morbiditat i mortalitat al segle XXI continua sent la malaltia cardiovascular i, segons les previsions, la situació no variarà en les properes dècades. Aquesta epidèmia es podria limitar o fins i tot reduir amb un canvi de la societat a un estil de vida i una alimentació més sans com, per exemple, la dieta mediterrània. Els beneficis de la dieta mediterrània com a pilar fonamental per gaudir d'una bona salut han estat documentats àmpliament en els darrers lustres per nombroses investigacions científiques. Caracteritzada per un alt consum de productes no processats, especialment fruites, verdures, cereals integrals, oli d'oliva, peix i fruits secs, un consum més gran de carn blanca que vermella o processada, i un consum moderat de lactis, la dieta mediterrània és un patró dietètic de referència mundial. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La narcolèpsia és un trastorn del son caracteritzat per somnolència diürna excessiva o atacs recurrents i incontrolables de son durant les hores de vigília, en general amb episodis sobtats i transitoris de debilitat muscular (cataplexia). Les persones amb narcolèpsia dormen molt durant el dia. Com a conseqüència, la narcolèpsia pot ser incapacitant i augmenta el risc de patir accidents de trànsit i altres tipus. La narcolèpsia persisteix al llarg de la vida però no ha d'escurçar-la. Parlem amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

05/02/2023 10:40

L'addició als videojocs, una realitat clínica

Els videojocs són entretinguts, motivadors, estimulants i divertits. Un ús abusiu, però, pot esdevenir en un trastorn important. L’addicció als videojocs és una realitat clínica. De fet, la darrera evidència científica assenyala que aproximadament un 3% de la població està subjecta a patir aquest tipus d’addicció comportamental, amb conseqüències greus en l'àmbit personal, familiar, social, laboral i/o acadèmic

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

29/01/2023 10:52

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

29/01/2023 10:52

En Bones Mans 29/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les recomanacions dietètiques s'elaboren a partir de la millor evidència científica disponible sobre l'efecte dels nutrients i els aliments en la salut. Aquestes recomanacions tenen en compte que l'efecte dels aliments no només depèn del contingut nutricional sinó també de la matriu iz en què s'ingereixen, de les alteracions que es produeixen en el procés culinari, la presència de substàncies que no són nutrients i de les sinergies que es produeixen entre combinacions d'aliments. Amb la finalitat d'establir i poder traslladar a la població la informació més completa i actualitzada disponible sobre patrons dietètics saludables i sostenibles i sobre la importància de l'activitat física, el Comitè Científic de l'AESAN ha posat en marxa un nou informe que actualitza tant les recomanacions dietètiques per a la població espanyola, tenint en compte l’impacte ambiental dels aliments, com les recomanacions relatives a l’activitat física. Ho comentem amb Fernando Móner, President d'AVACU i membre de la Junta Directiva de CECU.

La Presidenta de la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat, Carme Sabater ens explica el recolzament de l'entitat en temes de salut i serveis sanitaris a aquelles persones que ho demanen, informant, explicant com poden resoldre’s els seus conflictes amb els professionals, però tot això no serveix de gaire quant la reclamació que fan pot afectar seriosament la seva salut per haver succeït un incident que, sigui o no, considerin com una mala praxi. Fins fa uns anys la solució a aquestes situacions era principalment la via judicial però en aquests temes no s’aconsegueix més que allargar el patiment i dolor durant molt de temps ja que el judici, si arriba a fer-se, triga anys, amb el desencís i cansament que això causa als afectats, tant als usuaris com als propis professionals. Es per això que de fa uns anys l’objectiu de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat - Salut, Consum i Alimentació juntament amb el Consorci Sanitari i Social de Catalunya no ha estat altre que aconseguir trobar eines que puguin ajudar ambdues parts a resoldre’s el conflictes i això només pot fer-se a través de la mediació. El camí no ha estat fàcil però ara compten amb una consolidada Societat Catalana de Mediació en Salut que treballa des del 2012 en aquest sentit i que està aconseguint resoldre molt casos i va posant la llavor per incrementar la resolució dels conflictes a través de la mediació.

Els biomarcadors d'imatge, la Radiòmica i la Intel·ligència Artificials (IA) augmenten la precisió diagnòstica, el diagnòstic precoç i agiliten els processos radiològics en patologies com el càncer de pròstata, el càncer de recte i l'ictus actualment, segons la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM). Els biomarcadors d'imatge són paràmetres obtinguts de forma objectiva a partir d'imatges mèdiques que s'extreuen després d'aplicar models computacionals a les imatges radiològiques aconseguides amb qualsevol tècnica, com ara la radiografia, la tomografia computeritzada (TC) o la ressonància magnètica (RM), entre d'altres , que permet obtenir dades quantitatives de les imatges mèdiques que no es poden valorar només amb l’anàlisi visual de metge radiòleg. Carles Aguilar entrevista el Dr. Carlos Casillas Meléndez President executiu de la secció d'abdomen de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM) Radiòleg a l'Hospital Vithas Castellón.

Tots hem sentit a parlar de càncer, i la majoria de nosaltres, coneixem directament persones amb aquesta malaltia que causa tanta por. Però sabem realment què és el càncer? El càncer és una malaltia que fa que un grup de cèl·lules de l'organisme creixin de manera anòmala i incontrolada donant lloc a un bony o massa. Si no es tracta, el tumor sol envair el teixit circumdant i pot provocar metàstasi en punts distants de l’organisme disseminant-se a altres òrgans i teixits. Després del càncer de pell, el càncer de mama és el tipus més comú diagnosticat en dones als Estats Units. El càncer de mama es pot presentar tant a homes com a dones; tanmateix, és molt més comú a les dones. El suport considerable per a la conscienciació i el finançament d'investigacions sobre el càncer de mama ha ajudat a crear avenços en el diagnòstic i tractament d'aquesta malaltia. Les taxes de supervivència al càncer de mama han augmentat i el nombre de morts associades amb aquesta malaltia està disminuint constantment, en gran mesura a causa de factors com ara la detecció primerenca, un nou enfocament de tractament personalitzat i una millor comprensió de la malaltia. Carles Aguilar parla amb la Dra. Montserrat Mateu, Cap de Servei d'Oncologia Medica i Coordinadora de la Unitat de Càncer de Mama de l'Hospital Clínic de Barcelona.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

29/01/2023 10:49

Els biomarcadors d'imatge, la Radiòmica i la Intel·ligència Artificials (IA) augmenten la precisió diagnòstica, el diagnòstic precoç i agiliten els processos radiològics en patologies com el càncer.

Els biomarcadors d'imatge, la Radiòmica i la Intel·ligència Artificials (IA) augmenten la precisió diagnòstica, el diagnòstic precoç i agiliten els processos radiològics en patologies com el càncer de pròstata, el càncer de recte i l'ictus actualment, segons la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM).

ESTAT DE SALUT

25/01/2023 13:16

Com reverteix la recerca en l’àmbit de l’atenció primària a Lleida?

A l'Estat de Salut, avui coneixem la tasca que es desenvolupa des de la Unitat territorial de Suport a la Recerca de Lleida. En parlarem amb la seva coordinadora, la doctora Marta Ortega i amb en Quim Sol, estadístic a la Unitat de Suport a la Recerca de Lleida que ens explicaran una de les cares més desconegudes de l'atenció primària a través d'alguns projectes en què la ciutadania hi ha participat de forma activa.