salut

SALUT

13/09/2024 19:31

Desesperació davant l'espera de la llei ELA

El president de ConELA, la Confederació d'Associacions de Malalts d'ELA d'Espanya, Fernando Martín, explica a 'La Brúixola' les reclamacions que fan en el congrés que ha començat avui per aconseguir tramitar la llei ELA com més aviat millor.

DONES I SALUT

12/09/2024 20:31

El biaix de gènere en la investigació mèdica i els tractaments

La periodista especialista en qüestions de gènere i una de les escriptores del llibre "Ets una exagerada", Isabel Muntané, atén els micròfons de 'La Brúixola' per parlar de la importància de la perspectiva de gènere en l'àmbit de la investigació mèdica.

SALUT

04/09/2024 21:06

Com afecta al fetus el consum d'alcohol per part dels seus pares?

El pediatre de l'Hospital d'Olot Comarcal de la Garrotxa, Ferran Campillo, explica als micròfons de 'La Brúixola' en què consisteix el Trastorn de l'Espectre Alcohòlic Fetal i quina iniciativa estan tirant endavant des de l'Hospital per fer front a aquesta situació.

PROGRAMA COMPLETO

01/09/2024 08:07

PROGRAMA COMPLETO

01/09/2024 08:07

En bones mans 01/09/2024

Pograma complet d’En Bones Mans amb Carles Aguilar.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

25/08/2024 08:07

En bones mans 25/08/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) ha realitzat un estudi pioner que revela diferències significatives en la microbiota intestinal entre homes i dones que han patit un ictus isquèmic. Aquesta investigació destaca la importància del sexe biològic en els estudis relacionats amb els trastorns cerebrovasculars i la microbiota intestinal. L’estudi, que publica la revista European Journal of Neurology s’ha realitzat en el marc del projecte Maestro del Instituto de Salud Carlos III. L'ictus isquèmic, una malaltia cerebrovascular que causa afecció al flux sanguini del cervell, manté una connexió ben establerta amb la microbiota intestinal a través de l'eix bidireccional intestí-cervell. Fins ara, no es disposava de dades que relacionessin la microbiota intestinal amb el sexe dels pacients d'ictus isquèmic. Carles Aguilar conversa amb el Dr. Miquel Lledós, del Grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’IR Sant Pau i investigador principal de l’estudi.

La Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN) en col·laboració amb PulseLife (abans 360 metges) ha llançat una aplicació gratuïta per a professionals sanitaris que detecta el nivell de risc de suïcidi del pacient a partir de les guies clíniques. Es tracta de la primera aplicació en espanyol dirigida a detectar el risc de suïcidi a l'Atenció Primària. Per fer-ho, empra un algorisme que avalua el risc mitjançant una sèrie de preguntes curtes. En funció de les respostes, el programa mostra una taula recapitulativa amb el grau de risc suïcida en què es podria trobar el subjecte i indica suggeriments sobre com actuar. El 90% dels professionals sanitaris tracten o han tractat pacients amb patologies relacionades amb la salut mental, segons una enquesta realitzada per PulseLife i SEMERGEN. Tot i això, el 65% d'aquests professionals asseguren que no compten amb els coneixements necessaris per identificar el risc de suïcidi en els seus pacients. Carles Aguilar parla amb la Dra. Carmen Jódar, Metge de Família i Membre de la Comissió de Salut Mental de SEMERGEN.

Celebració del Dia Mundial del Consumidor organitzat per les sis associacions de consumidors més representatives de Catalunya. El 15 de març d’enguany es va celebrar el Dia Mundial del Consumidor i volem explicar-los la importància de celebrar aquest dia i quines són les entitats que defensen als consumidors. En una societat de consum com la que vivim, en la que els canvis es succeeixen de manera vertiginosa celebrar el Dia del Consumidor es més que una simple celebració, es donar valor al paper que representen les associacions de consumidors defensant els nostres drets. Per primer cop les associacions de consumidors més representatives de Catalunya s'han unit per organitzar una jornada amb l'objectiu de treballar conjuntament en la defensa de tots els consumidors. Ens ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.

Parlem de la síndrome metabòlica. Un conjunt de condicions que augmenten el risc de malalties cardíaques, accidents cerebrovasculars i diabetis tipus 2. Es caracteritza per la presència d'almenys tres dels factors següents: Obesitat abdominal: Mesura de la cintura elevada (més de 102 cm en hòmens i més de 88 cm en dones). Nivells alts de triglicèrids: Generalment 150 mg/dl o més. Baix nivell de colesterol HDL: Menys de 40 mg/dl en homes i menys de 50 mg/dl en dones. Pressió arterial elevada: 130/85 mmHg o més. Glucosa en dejú elevada: 100 mg/dl o més.La síndrome metabòlica està relacionada amb factors d'estil de vida, com ara la manca d'activitat física, una dieta poc saludable i el tabaquisme. El tractament sol incloure canvis en l'estil de vida, com ara una alimentació equilibrada, exercici regular i, en alguns casos, medicació. . Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Des de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM) i la seva secció de mama (SEDIM), davant la notícia que s'ha fet viral recentment als mitjans de comunicació sobre un test en saliva “ràpid i barat” matisen que: No és cert que aquest sistema sigui més precís que la mamografia ni que permeti una detecció primerenca del càncer de mama, tal com diu a l'article “és més precís que en la detecció del càncer de mama que la mamografia i permet una detecció primerenca de càncer de mama ”. La notícia es fonamenta en un article publicat el 13 de febrer a la revista “Journal of Vacum Science and Technology B”. Es tracta d'un estudi experimental amb 21 pacients on una eina és capaç de detectar dos biomarcadors del càncer de mama en saliva. Aquest tipus de marcadors són útils per monitoritzar una malaltia establerta quan hi ha càrrega tumoral alta i és més probable que es pugui detectar un biomarcador de càncer específic en fluids com a plasma sanguini o saliva. En cap cas, segons l'evidència científica disponible, es pot plantejar la detecció de biomarcadors en fluids a l'escenari de cribratge i prevenció secundària que requereix alta sensibilitat i especificitat per detectar el càncer de mama en un estadi subclínic abans que apareguin símptomes. Carles Aguilar comenta aquesta qüestió amb la dra. Myriam Montes, especialista en mama de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica, SERAM.

Els superbacteris maten 20 vegades més que els accidents de trànsit a Espanya. El 2023 es van produir més de 20.000 morts a Espanya per culpa dels bacteris resistents als fàrmacs, segons un nou estudi. L'any 2024 moriran a Espanya 23.303 persones a causa de bacteris multiresistents; per culpa de patògens que no responen als antibiòtics disponibles. Així ho estima un estudi realitzat per la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) presentat a Madrid que destaca que la xifra de morts relacionades amb la resistència als antimicrobians és 20 vegades superior al de persones mortes en accidents de trànsit. Expliquem el tema amb el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic del Programa

PROGRAMA COMPLETO

18/08/2024 08:07

En bones mans 18/08/2024

Programa complet 'En bones mans', amb Carles Aguilar. Escolta el programa de salut, educació sanitara i qualitat de vida d'Onda Cero Catalunya.