salut

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

30/06/2024 10:20

La calor pot agreujar els símptomes de la insuficiència venosa i empitjorar la percepció de la qualitat de vida

La insuficiència venosa és, juntament amb les alteracions visuals i dentals, una de les malalties més comunes freqüents a la població. Segons dades recents de STADA Health Report, un 50% de la població pateix algun símptoma d'insuficiència venosa durant l'estiu. Més de 6 de cada 10 dones i un 40% dels homes en pateixen. Carles Aguilar entrevista al Dr. Pablo Gallo, cap del Servei d'Angiologia i Cirurgià Vascular de l'Hospital Ruber Internacional de Madrid.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

30/06/2024 08:07

En Bones Mans 30/06/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem d’una nova investigació sobre el Alzheimer, de la insuficiència cardíaca, de la medicina regenerativa i l’artrosi i de la insuficiència venosa.

Investigadors de l'Àrea de Recerca en Malalties Neurològiques, Neurociència i Salut Mental de l'Institut de Recerca Sant Pau han trobat que més del 95% de les persones de més de 65 anys que tenen dues còpies del gen APOE4 -homocigots d'APOE4-, mostren característiques biològiques de la patologia d'Alzheimer al cervell o biomarcadors d'aquesta malaltia al líquid cefaloraquidi i PET. L'estudi, que publica la revista Nature Medicine, conclou, a més, que aquells individus homozigots per a APOE4 també desenvolupen la malaltia abans que aquells amb altres variants del gen APOE. Aquestes troballes suggereixen que tenir dues còpies del gen APOE4 podria representar una nova forma genètica de la malaltia d'Alzheimer. Parlem amb el Dr. Víctor Montal, Investigador del Grup de Neurobiologia de les Deméncies del Hospital de Sant Pau de Barcelona.

La insuficiència cardíaca és una síndrome prevalent que compta amb una elevada morbimortalitat i cada any s'emporta la vida de gairebé 20.000 persones a Espanya, a més de limitar en gran mesura la qualitat de vida de les persones afectades en impedir-los realitzar les activitats més rutinàries com pujar escales o fins i tot dormir. El diagnòstic primerenc i correcte de la insuficiència cardíaca és el punt de partida per a l'abordatge multidisciplinar i integral, que té com a objectiu reduir les hospitalitzacions i la mortalitat. A més, dades actuals estimen que 1 de cada 5 persones desenvoluparà insuficiència cardíaca al llarg de la seva vida i, a Espanya, aquesta patologia es posiciona com la 1a causa d'hospitalització en més de 65 anys. Carles Aguilar entrevista el Dr. Toni Soriano, Cardiòleg de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron a Barcelona.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La psoriasi és la malaltia inflamatòria immunomediada (IMID) més prevalent. Afecta almenys 125 milions de persones a tot el món. A Espanya la seva incidència aconsegueix aproximadament el 2,3% de la població, afectant a més de un milió de persones. La psoriasi és una patologia crònica que es manifesta majoritàriament a la pell, les ungles i les articulacions però que també comporta l'aparició d'altres malalties associades (comorbilitats) que poden arribar a afectar greument la salut de les persones afectades. Les més prevalents és l'artritis psoriàsica que provoca un gran impacte en la salut i redueix significativament la qualitat de vida del pacient. Ens ho explica la Dra. Anna López, del Servei de Dermatologia de l'Hospital Santa Creu i Sant Pau i moderadora del ‘Fòrum Sense Límits en Psoriasi’

La insuficiència venosa és, juntament amb les alteracions visuals i dentals, una de les malalties més comunes freqüents a la població. Segons dades recents de STADA Health Report, un 50% de la població pateix algun símptoma d'insuficiència venosa durant l'estiu. Més de 6 de cada 10 dones i un 40% dels homes en pateixen. La insuficiència venosa és una malaltia evolutiva que produeix una percepció de qualitat de vida molt baixa, puntuada pels mateixos pacients en nivells semblants a la diabetis o les insuficiències cardíaques pel patiment que causa. La insuficiència venosa produeix una reducció d'oxigen a la microcirculació i produeix edema, cosa que porta a la inflamació i a l'aparició de varius. Hi ha una sèrie de factors causals i uns factors desencadenants, sent una malaltia més freqüent en dones, especialment a causa dels embarassos. Carles Aguilar entrevista al Dr. Pablo Gallo, cap del Servei d'Angiologia i Cirurgià Vascular de l'Hospital Ruber Internacional de Madrid.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

23/06/2024 08:07

En bones mans 23/06/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem del reciclatge d’inhaladors, dels drets dels consumidors, de l’abordatge multidisciplinari de les malalties cardiovasculars, de la dermatitis atòpica i de la importància de la radiologia mèdica.

Només a la província de Barcelona, cada any es rebutgen més de 3,5 milions d’inhaladors. I segons l'estudi AIRE, més de la meitat dels pacients no els reciclen correctament després del seu ús, i més de dues terceres parts indiquen no haver estat mai informats sobre el lloc adequat per fer-ho. Per donar resposta a aquesta problemàtica, que afecta el medi ambient i la seva sostenibilitat, s'ha engegat la campanya “Jo t'ajudo a respirar, tu m'ajudes a reciclar”. La iniciativa compta amb la col·laboració de SIGRE, la Federació Espanyola d'Associacions de Pacients Al·lèrgics i amb Malalties Respiratòries (FENAER) i l'Associació d'Afectats Crònics de les Vies Respiratòries, A Tot Pulmó. La sostenibilitat mediambiental depèn de l'ús racional dels medicaments, des de la utilització fins al reciclatge. És per aquest motiu que la campanya té dos grans objectius: per una banda, fomentar el consell farmacèutic en l'ús correcte i racional dels inhaladors per millorar l'adherència al tractament, assegurar l'efecte terapèutic i, així, un bon control de la malaltia; d'altra banda, conscienciar la població sobre la importància de reciclar-los al Punt SIGRE i aconseguir així. Parlem amb Mariano Pastor, President de la Federació Espanyola d'Associacions de Pacients Al·lèrgics i amb Malalties Respiratòries (FENAER)

Recuperem els temes de consum tot parlant sobre com poden exercir els seus drets els consumidors en cas de no estar d’acord amb una compra que hagin fet o servei que hagin rebut. Per explicar-los les diferents possibilitats que hi ha parlem amb una persona experta en aquests temes que ens explica com es pot reclamar, quines són les obligacions de les empreses en cas de reclamació i quins terminis tenen els consumidors per rebre la resposta de l’empresa respecte de la seva reclamació. Carles Aguilar parla amb Carles Garcia-Roqueta, Advocat, especialista en consum, membre de la junta de Govern del ICAB i col·laborador jurídic de la Coordinadora d’usuaris de la Sanitat. Salut + Consum +Alimentació.

Les malalties cardiovasculars, des de la transició epidemiològica, als anys 50, han anat guanyant importància en la salut de la població fins a convertir-se en la primera causa de mort. Tot i això, la mortalitat provocada per aquest grup de malalties és progressivament descendent, la qual cosa comporta continuar avançant en la millora de la salut cardiovascular, alhora que abordem altres desafiaments, com la cronicitat i la discapacitat. Per això, és imprescindible comptar amb una perspectiva integral de l'atenció, centrada en la persona, que consideri tots els factors implicats en la salut cardiovascular: des dels determinants socials, en particular el gènere, passant per l'educació de la salut dels pacients, el diagnòstic precoç, juntament amb la importància de la prevenció i la rehabilitació, la capacitació del personal sanitari, així com l'abordatge multidisciplinari de la salut cardiovascular. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

En les malalties inflamatòries dermatològiques d'alt impacte com la dermatitis atòpica (DA) o la psoriasi, la inflamació dels pacients no es limita a la pell, sinó que va més enllà, afectant àrees com les articulacions o l'aparell digestiu. També poden inflamar zones menys conegudes del cos com el cervell, a conseqüència d'una resposta immune exagerada o persistent anomenada neuroinflamació. Abordar aquestes patologies dermatològiques de manera precoç és essencial per portar un control més gran del seu desenvolupament, reduir possibles danys, prevenir recaigudes i aspirar a millorar la qualitat de vida dels pacients. Aquesta és una de les conclusions que s'han posat sobre la taula al Fòrum “Sense límits”, celebrat a Madrid, en què han participat importants especialistes nacionals i internacionals i on s'ha aprofundit en ambdues patologies a través dels simposis “Vivir sense límits a Dermatitis Atòpica” i “Viure sense límit a Psoriasi”, on els ponents han reflexionat sobre els principals reptes i oportunitats que s'estan produint al voltant d'aquestes malalties inflamatòries de la pell. Carles Aguilar entrevista el Dr. Ignasi Figueras, Especialista en Dermatologia a l'Hospital Universitari Bellvitge de Barcelona i Moderador del 'Fòrum Sense Límits a Dermatitis Atòpica'

Carles Aguilar entrevista el Dr. Luís Concepción, Responsable d'Afers Professionals de la SERAM, des del Centre de Convencions Internacionals de Barcelona on s'està celebrant el 37è Congrés Nacional de la SERAM, Societat Espanyola de Radiologia Mèdica. Des d'on s'estan abordant a les diferents ponències alguns aspectes certament rellevants, per exemple, la combinació única d'aspectes tecnològics i terapèutics a l'àmbit de la radiologia. L'especialitat es troba en un moment de canvi, encara que més que de canvi penso que podem parlar d'un procés de transformació i adaptació als nous temps. I aquesta fase està emmarcada, entre altres aspectes, en el compromís de professionalitat i qualitat per afrontar els desafiaments del futur amb eines renovades com el catàleg radiològic, del qual parlarem, i l'aposta decidida per la formació dels futurs radiòlegs.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

16/06/2024 08:07

En Bones Mans 16/06/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem dels nous canvis normatius dels arrendaments a Catalunya, dels òrgans diana relacionats amb el risc cardiovascular, del darrer congres de la Societat de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica i dels efectes del canvi climàtic i el risc de suïcidi.

Parlem dels nous canvis normatius dels arrendaments a Catalunya en referència als pisos turístics i d'habitacions, en relació a la ultima normativa de la llei de l'habitatge. En què consisteix el nou Decret Llei sobre pisos turístics? L'última llei de l'habitatge es destaca per grans canvis normatius, especialment en els preus per la vulnerabilitat actual dels ciutadans. El passat mes de novembre la Generalitat va anunciar un Decret Llei que permetria, per fi, reduir el nombre d’habitatges d'ús turístic a Catalunya. En el seu moment, es va considerar la importància de posar fi a la barra lliure de llicències que hi ha hagut fins ara. Els pisos turístics, que s'ha multiplicat per 20 la darrera dècada, no es creen majoritàriament en nous habitatges, sinó que suposen un canvi de destí d’habitatges ja existents. Per tant, a més turístics, menys habitatges que poden ser el domicili habitual del veïnat. Ens ho explica l’Albert Garreta, Advocat i mediador, expert en matèria de consum del despatx Mallart & Garcia roqueta i col·laborador de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut + Consum + Alimentació.

Les malalties cardiovasculars poden manifestar-se de moltes maneres: pressió arterial alta, malaltia arterial coronària, malaltia valvular, accident cerebrovascular i arítmies (batecs irregulars). Els factors de risc es divideixen en dues categories: principals i secundaris. Els factors de risc principals són factors la intervenció dels quals en el risc de patir malalties cardiovasculars s'ha comprovat. Els factors de risc secundari poden elevar el risc de patir aquestes malalties. El sistema circulatori està format pel cor, els vasos sanguinis i la sang que, impulsada pel cor, circula a l'interior dels vasos i que poden afectar també el ronyó, la retina i el cervell. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Parlem del 56è Congrés Nacional de la SECPRE del 6 al 8 de juny. Un esdeveniment que permet als professionals assistents concentrar-se en l'intercanvi del coneixement científic i, evidentment, estrènyer relacions professionals i socials. Es tracta d´un congrés de caràcter participatiu amb un format innovador, en què les taules plenàries disposen d´un temps de discussió habilitat en benefici d´un diàleg enriquidor i, per descomptat, uns continguts de gran valor. Carles Aguilar entrevista la Dra. Isabel de Benito, especialista en cirurgia plàstica, reparadora i estètica i Presidenta de la Societat de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica.

La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

Carles Aguilar entrevista el Dr. Joaquim Raduà sobre el treball liderat per investigadors del Clínic Barcelona-IDIBAPS, que ha reanalitzat totes les metaanàlisis realitzades a nivell mundial sobre els efectes del canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica sobre la salut mental i ha trobat associacions importants entre l'augment de la temperatura i l'increment de mortalitat per suïcidi o trastorns mentals. També s'ha relacionat l'exposició a diversos contaminants amb més incidència de demència o deteriorament cognitiu. Els efectes directes del canvi climàtic i la contaminació en la salut física de les persones, com ara els problemes cardiorespiratoris o els seus efectes cancerígens, són àmpliament coneguts. També hi ha una gran preocupació per l'impacte que genera en la salut mental, però fins ara no s'havia fet una anàlisi completa de l'evidència existent. Per a l'estudi publicat a la revista World Psychiatry s'han revisat totes les metaanàlisis publicades fins al moment en què es relacionava canvi climàtic o contaminació atmosfèrica amb salut mental per agrupar tots els resultats obtinguts en una gran metaanàlisi (“umbrella review”) d'on poder extreure conclusions sòlides. La metaanàlisi l'han liderat el grup Imatge dels trastorns relacionats amb l'estat d'ànim i l'ansietat (IMARD), dirigit per Joaquim Raduà, i el de Trastorns bipolars i depressius, encapçalat per Eduard Vieta, cap de Servei de Psiquiatria i Psicologia del Clínic Barcelona, tots dos membres de la Universitat de Barcelona i de l'àrea de Salut Mental del CIBER (CIBERSAM).

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

09/06/2024 11:41

Com pot ajudar la intel·ligència artificial en radiologia?

El servei de radiologia és un lloc ideal per utilitzar la intel·ligència artificial perquè requereix el processament d'enormes quantitats de dades. L'avantatge més evident dels sistemes d'intel·ligència artificial és que ajuden el radiòleg a optimitzar el temps en tasques com l'elaboració de l'informe mèdic, gràcies al reconeixement de veu, o la detecció d'anomalies, gràcies a l'anàlisi massiva d'imatges. Carles Aguilar entrevista el Dr. Josep Munuera, Responsable Científic de la Societat Espanyola de Radiología Mèdica (SERAM).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

09/06/2024 08:07

En Bones Mans 9/06/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem de la ‘Guia de Dubtes en Càncer de Mama', de què podem fer per evitar el consum de plàstic a la llar, de com pot ajudar la intel·ligència artificial en radiologia i de l’estimulació de cèl·lules mare humanes implicades en la regeneració de teixits lesionats.

Per què tinc càncer de mama?, on puc trobar suport emocional?, tinc oportunitat de curar-me?, quines possibilitats tinc de tenir una recaiguda? Són alguns dels més de 200 dubtes de pacients i professionals reals que recull la 'Guia de Dubtes en Càncer de Mama', un treball que ha dut a terme Lilly juntament amb l'Associació Espanyola Càncer de Mama Metastàtic (AECMM), la Federació Espanyola de Càncer de Mama (FECMA) i la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM). Aquests dubtes valoren la realitat de l'impacte que té el càncer de mama. Per això, és molt important donar visibilitat i conscienciar que amb aquesta guia altres pacients podran inspirar-se i, en definitiva, perdre la por, bloqueig i incertesa que sorgeixen en diferents moments o fases de la malaltia. Carles Aguilar parla amb la Dra. Leticia Iglesias, Especialista en Oncologia Mèdica del Complex Hospitalari d'Ourense i representant de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica al projecte “En càncer de mama cap dubte és tonta”

Abordarem avui un tema molt important i que no tothom el tenim gaire present en els nostres hàbits de compra, Què podem fer per evitar el consum de plàstic a la llar? Reduir l’ús de plàstic a la llar és un pas important cap a una vida més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, més ara que estem segons els experts en una situació d’emergència que cal revertir quant abans millor. Cal recordar que en els oceans hi ha més de 150 milions de tones de plàstics. Si parlem en termes de CO2, reciclar un milió de tones de plàstic representa retirar 1 milió de cotxes de la carretera.... Ens ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS, Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat. Salut + Consum +Alimentació

Com pot ajudar la intel·ligència artificial en radiologia? Des del Centre de Convencions Internacionals de Barcelona, Carles Aguilar entrevista el Dr. Josep Munuera, Responsable Científic de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM). En aquesta cita de gran envergadura s’aborden aspectes tan rellevants com la formació especialitzada des de diferents angles entre els quals s’incideix en la formació per a la investigació i l’edició d’articles científics d’un valor exponencial per als radiòlegs. A més, també es tracta la situació actual de l'especialitat i la tasca dels radiòlegs enfocats als pacients. Entre aquest ampli ventall de continguts ens centrarem en la intel·ligència artificial des de l'enfocament de la radiologia mèdica. El servei de radiologia és un lloc ideal per utilitzar la intel·ligència artificial perquè requereix el processament d'enormes quantitats de dades. L'avantatge més evident dels sistemes d'intel·ligència artificial és que ajuden el radiòleg a optimitzar el temps en tasques com l'elaboració de l'informe mèdic, gràcies al reconeixement de veu, o la detecció d'anomalies, gràcies a l'anàlisi massiva d'imatges. A més, aquests sistemes d’ajuda al radiòleg tenen el potencial de reduir les taxes d'error i homogeneïtzar la informació clínica, augmentant la qualitat dels informes resultants.

Les teràpies de transferència elèctrica capacitiva-resistiva (CRET) estimulen la proliferació de cèl·lules mare humanes implicades en la regeneració de teixits lesionats. A més, també afavoreix la proliferació i migració de queratinòcits i fibroblasts, els principals tipus de cèl·lules implicades en la regeneració de la pell, segons dos estudis realitzats per l'equip de recerca del Servei de Bioelectromagnetisme de l'Institut de Recerca Sanitària IRYCIS del Hospital Universitari Ramón i Cajal. Els estudis sobre regeneració de ferides amb aquesta teràpia, en què es porta treballant durant 5 anys des de l'IRYCIS, han revelat les bases biològiques per les quals la tecnologia CRET podria accelerar la regeneració de teixits danyats per la radioteràpia, una cosa difícil d'aconseguir les anteriors tècniques, així com impulsa la cicatrització més ràpida de ferides postcàncer i altres ferides de difícil cicatrització. Carles Aguilar entrevisra a María Luisa Hernández Bule, Dra. En Biologia i Responsable del Laboratori de Fotobiologia i Bioelectromagnetisme de l'Institut Ramon i Cajal de Recerca Sanitària de Madrid.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

03/06/2024 10:48

En Bones Mans 2/06/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem sobre les Entitats de Base Associativa EBA’s. Aquests centres d’assistència primària no dependents del Institut Català de la Salut, ICS; tenen una forma de treballar molt diferent. Es tracta d’una sèrie de professionals de la salut que treballen de manera coordinada similar a una empresa per oferir als seus pacients uns serveis moltes vegades molt més amplis que els dels CAP’s habituals. Per explicar-nos com funcionen, quins són els seus objectius i la valoració que els fan els seus pacients Carles Aguilar parla amb el Dr. Antoni Iruela, metge de família del CAP Vallcarca-Sant Gervasi i professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic.

El Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d’Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular ens parla de la dislipèmia, l'alteració en els nivells de lípids (greixos) en sang (fonamentalment colesterol i triglicèrids). L'excés de colesterol en sang en produeix l'acumulació dins les artèries, fenomen que es coneix com aterosclerosi.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

El Dr .Josep Just, Assessor Mèdic de En Bones mans, ens explica el concepte de risc cardiovascular. Es a dir, la probabilitat que té un individu de patir una malaltia a nivell cardiovascular dins un termini de temps determinat i això dependrà fonamentalment del nombre de factors de risc que estiguin presents en un individu. Els factors de risc es classifiquen en 2 grans grups: factors modificables (podem intervenir per evitar-los) i factors no modificables

Parlem de com La IA ajudarà a millorar la predicció de l’evolució de l’Esclerosi Múltiple. La Fundació Esclerosi Múltiple i el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT col·laboren un any més en un acte informatiu sobre l’esclerosi múltiple, per presentar els últims avenços en els tractaments i, especialment, el diagnòstic de la malaltia. Com a novetat d’enguany, s’ha presentat PRISMA, un projecte que utilitza la intel·ligència artificial per millorar la predicció de l’evolució de l’Esclerosi múltiple a mig i llarg termini, que d’aquí a uns 5 anys permetrà que la persona amb EM tingui coneixement individualitzat del pronòstic del curs de la malaltia. Aquesta iniciativa s’emmarca dins de les xerrades informatives i les activitats que cada any organitza la Fundació Esclerosi Múltiple i el CEMCAT amb l’objectiu de compartir experiències i coneixements. Carles Aguilar entrevista al Dr. Xavier Montalban, Cap del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i Director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya, CEMCAT.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

02/06/2024 13:41

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

02/06/2024 13:41

La IA ajudarà a millorar la predicció de l’evolució de l’Esclerosi Múltiple

La Fundació Esclerosi Múltiple i el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT col·laboren un any més en un acte informatiu sobre l’esclerosi múltiple, per presentar els últims avenços en els tractaments i, especialment, el diagnòstic de la malaltia. . Carles Aguilar entrevista al Dr. Xavier Montalban, Cap del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i Director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya, CEMCAT

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

26/05/2024 11:48

Més de cinc milions de persones pateixen a Espanya migranya, malaltia neurològica considerada com la setena patologia més prevalent del món

Amb motiu de la recent commemoració del Dia Mundial de la Cefalea, l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE) ha publicat la guia 'La migranya a la feina. Claus per promoure un entorn laboral més inclusiu per a persones amb migranya”, en què han participat un comitè editorial d'experts de diferents disciplines (neuròlegs, infermeres, metges de família, especialistes en recursos humans i pacients). Carles Aguilar entrevista Isabel Colomina, Presidenta de l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea, AEMICE.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

26/05/2024 11:32

En Bones Mans 26/05/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Departament de Salut tenia previst donar a conèixer el nou Pacte Nacional de Salut però l’avançament de les eleccions ha interromput la continuïtat de l’elaboració del Pacte Nacional de Salut del que fins ara s’havia publicat només un Document de Bases. No obstant hem de dir que fa just 10 anys al 2014 , també va haver una iniciativa de la Conselleria de Salut per fer un Pacte Nacional de Salut que tampoc va arribar a bon terme. Podríem pensat si els Pactes de Salut estan maleïts?. Amb el Sr. Lluís Bohigues, Doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona y Master en Salut Pública, intentarem explicar que representa per la salut dels catalans la implementació d'un Pacte Nacional de Salut...

La depressió és la manifestació psiquiàtrica més freqüent a la malaltia de Parkinson (EP). Fins a un 40% de les persones que pateixen malaltia de Parkinson tenen depressió i el trastorn depressiu greu en aquesta patologia neurològica té una prevalença del 17% 1 . Els trastorns afectius, en particular la depressió, poden precedir en diversos anys l'aparició dels símptomes motors a les persones amb MP. Tot i que són nombroses les teories que poden justificar la relació entre la depressió i l'aparició de malalties neurològiques, la comunitat científica sembla estar d'acord que tindria sentit pensar que la simultaneïtat de depressió juntament amb un altre factor de risc addicional augmenta la probabilitat de desenvolupament d'una malaltia neurològica. Això sembla especialment habitual en malalties neurodegeneratives, on ja es considera la depressió com una manifestació preclínica (abans del diagnòstic) de l'entitat neurodegenerativa. Carles Aguilar entrevista el Dr. Diego Santos García, Neuròleg, Coordinador de la Unitat de Trastorns del Moviment del Complex Hospitalari Universitari de La Corunya i President de la Fundació Degén.

Associacions de pacients i professionals reclamen que el Reial Decret de l'Especialitat Multidisciplinar de Genètica Clínica sigui el 2024. El 25 d'abril passat, Dia Internacional de l'ADN, la Plataforma per a la Creació de l'Especialitat Multidisciplinar de Genètica Clínica va convocar concentracions a diverses ciutats amb per tal d'exigir una data immediata a la regulació, mitjançant un Reial decret, de l'especialitat de genètica a Espanya, únic país de la Comunitat Europea on no està reconeguda. Les Associacions de Pacients d'EERR, ultrarares, oncològiques i altres patologies, un 80% de les quals són genètiques, demanen al Ministeri de Sanitat que siguin visitats per Especialistes en Genètica Clínica per la manca d'un diagnòstic primerenc i precís, la manca d'un tractament, l'empitjorament de la qualitat de vida i l'absència de l'assessorament genètic per al pacient i la família i la desigualtat d'atenció especialitzada entre pacients. Parlem amb la Dra. Cristina González, Responsable del Departament de Genètica de l'Hospital Universitari Infanta Sofía de Sant Sebastià dels Reis Madrid)

Més de cinc milions de persones pateixen a Espanya migranya, una malaltia neurològica que està ja considerada com la setena patologia més prevalent del món i sobre la qual, tanmateix, hi ha un important desconeixement social que perjudica la vida diària dels pacients. De fet, el 64,5% dels afectats per migranya considera que treballar afavoreix la seva inclusió, però el 62% assegura sentir-se estigmatitzat (incomprès) pel seu entorn de treball, de manera que la majoria demana un major suport a les empreses i treballadors. Amb motiu de la recent commemoració del Dia Mundial de la Cefalea, l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE) ha publicat la guia 'La migranya a la feina. Claus per promoure un entorn laboral més inclusiu per a persones amb migranya”, en què han participat un comitè editorial d'experts de diferents disciplines (neuròlegs, infermeres, metges de família, especialistes en recursos humans i pacients). Amb aquesta nova publicació AEMICE vol facilitar la inclusió laboral de les persones amb migranya, per a això proposa una sèrie de consells sobre com promoure empreses saludables i més inclusives, com ajudar els companys que pateixen migranya i com millorar el control de la malaltia en l'entorn laboral. Carles Aguilar entrevista Isabel Colomina, Presidenta de l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea, AEMICE.