tiroides

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

10/03/2024 11:59

Fins a un 15% de pacients amb disfuncions tiroïdals tenen els paràmetres hormonals ajustats, però “segueixen sense trobar-se bé”

Les alteracions que comporten les malalties relacionades amb el tiroide afecten en gran mesura els pacients, també a nivell psicològic, arribant fins i tot a comprometre'n la qualitat de vida. Carles Aguilar entrevista el Dr. Juan Carlos Galofré, membre de l'Àrea de Tiroide de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN).

EN BUENAS MANOS

30/06/2023 10:28

Novedoso tratamiento para los nódulos tiroideos

“Todos los pacientes que han recibido la terapia han tenido reducción significativa del tamaño de los nódulos y han percibido mejoría en los síntomas. En concreto, se han corregido los problemas que referían al tragar y, estéticamente, se ha transformado su fisionomía porque no se aprecian los bultos a simple vista”.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

13/06/2022 06:58

En Bones Mans 12/6/2022

Programa complet de En Bones Mans, amb Carles Aguilar. S'està potenciant conscienciar la societat sobre la utilitat dels assaigs clínics. Aquests estudis de recerca busquen demostrar l'eficàcia i la seguretat de nous fàrmacs o tractaments com a fase prèvia a la seva autorització i comercialització posterior. Els farmacòlegs clínics tenen un paper fonamental en el disseny, l'execució, l'anàlisi i la revisió crítica d'aquests assaigs. Parlem amb Antonia Agustí, Presidenta de la Societat Espanyola de Farmacologia Clínica.

L’actitud activa i la responsabilitat en l’autocura de les persones amb esclerosi múltiple claus per augmentar la qualitat de vida. S’està a punt d’incorporar tres fàrmacs nous d’alta eficàcia i menys efectes adversos i comencem a poder utilitzar-los com a primera línia de tractament d’una medicina cada vegada més personalitzada. En el marc del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, la Fundació Esclerosi Múltiple, el Campus de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i el Cemcat han organitzat la jornada informativa: Podem prevenir l’esclerosi múltiple?, destacant els avenços en la recerca i en els nous tractaments, així com la importància dels estils de vida saludable. Carles Aguilar parla amb la Rosa Masriera, Directora de la Fundació Esclerosi Múltiple

Per sort, la cefalea en raïm és molt poc freqüent i afecta una de cada 1.000 persones. Diem per sort perquè la intensitat del dolor és tanta que un 60% dels afectats tenen depressió i fins a un 25% arriben fins a l’extrem d’intentar suïcidar-se. Malgrat la seva gravetat, molt pocs hospitals terciaris al món estan especialitzats en aquest tipus de cefalea. L’excepció és Sant Pau, on s’aborda de forma multidisciplinària i integral el diagnòstic, l’assistència, la recerca, la docència i la divulgació de la cefalea en raïm, sent el centre de referència en el tractament d’aquesta malaltia a Catalunya i a Espanya amb un equip especialitzat de neuròlegs, neuropsicòlegs, anestesistes, psiquiatres i neurocirurgians. Parlem amb el Dr. Juan Aibar, Neurocirurgià del Hospital de Sant Pau de Barcelona.

La prevalença dels nòduls tiroïdals a la població és elevada, estimant-se en un 40%-67% després de la realització d'estudis necròpsics i ecogràfics, davant només un 3-7% de casos detectats per palpació. Els nòduls tiroïdals són un motiu de consulta cada vegada més freqüent a Endocrinologia per l'augment d'exploracions radiològiques (ecografies, TACs, PETs) realitzades en el context d'altres malalties. L’endocrinòleg exerceix un paper fonamental en realitzar l'estudi complet, incloent-hi l'ecografia tiroïdal i, moltes vegades, la punció aspirativa quan està indicada. Ens ho explica la Dra. Elena Navarro, Endocrinòloga de l'Hospital Verge del Rocío de Sevilla i Coordinadora de l'Àrea de Tiroides de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.

La SEEN ressalta les greus conseqüències per a la salut dels trastorns hormonals al Dia Europeu de les hormones. Es tracta de promoure entre la població la importància de rebre un diagnòstic correcte i tractament de les alteracions hormonals per part d'un especialista. Els trastorns hormonals poden tenir conseqüències greus a l'organisme, cosa que depèn del tipus d'hormona alterada i la durada d'aquesta alteració. Els símptomes dels desequilibris hormonals poden ser canvis en el pes corporal i en el comportament, el cansament i les alteracions en el desenvolupament, entre d'altres. De vegades, els afectats són asimptomàtics o presenten símptomes molt lleus, per la qual cosa és essencial parar atenció a les manifestacions del cos (molèsties, dolors, etc.). Carles Aguilar entrevista al Dr. Alberto Fernández, Endocrinòleg i Secretari de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.

El vaginisme consisteix en la contracció involuntària dels músculs perivaginals, al terç inferior de la vagina, cosa que impedeix la penetració en les relacions sexuals o la fa molt difícil i dolorosa. Aquesta disfunció sexual afecta un grup reduït de la població femenina i, a més, és una causa d'esterilitat en les dones que es troben en edat reproductiva. El vaginisme es pot solucionar amb un tractament combinat de sexologia i ginecologia, cosa que permetrà millorar la vida sexual d’aquestes dones i donar-los la possibilitat de concebre. Parlem d'aquesta qüestió amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

EN BUENAS MANOS

04/11/2021 13:47

Hipotiroidismo: ¿Cómo identificarlo?

Desde el Servicio de Endocrinología del Hospital Quirónsalud del Vallés nos explican que el hipotiroidismo es el cuadro clínico que se deriva de una reducida actividad de la glándula tiroides, es decir, cuando esta glándula no produce suficientes hormonas, afectando al equilibrio de las reacciones químicas en nuestro cuerpo.

Salud Ocular en Onda Cero Galicia

14/01/2021 16:12

Salud Ocular en Onda Cero Galicia

14/01/2021 16:12

Hablamos de orbitopatía tiroidea con el doctor Moreiras, referencia internacional en esta patología

La Clínica Oftalmológica Moreiras es un centro de referencia mundial en la enfermedad tiroidea ocular. En La Brújula de Galicia charlamos con el doctor José Vicente Pérez Moreiras, uno de los mayores expertos a nivel internacional en esta patología.

¿En qué consiste? ¿Cuáles son sus síntomas? Y, sobre todo, hablamos de los tratamientos desarrollados por el doctor y su equipo que han reducido en un 70% el número de pacientes que han necesitado cirugía. Innovación desde Galicia para el mundo.