EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 07/02/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". En diverses ocasions hem parlat amb la CUS – Salut + Consum + Alimentació sobre les seves activitats, i en quins àmbits les realitzen. Avui principalment, ho farem sobre els drets i deures dels consumidors, ja que es bastant freqüent que no els fem servir quan tenim algun conflicte de consum, sigui per manca d’informació o per desconeixement. Aquestes activitats formatives de les que parlem es dediquen principalment a nens i joves sense excloure persones adultes i gent gran. La Rosa Canaleta, dinamitzadora dels tallers i xerrades que fa la CUS, ens explica amb més detall quins són els àmbits a treballar i els objectius assolir.

La gastritis és un terme general per a un grup de malalties amb un punt en comú: la inflamació del revestiment de l'estómac. La inflamació de la gastritis generalment es produeix per la mateixa infecció bacteriana que provoca la majoria de les úlceres estomacals., Parlem de la gastritis, de com es pot prevenir i de com es tracta amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic de “En Bones Mans” i Digestòleg.

La medicina regenerativa inclou les teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans, entre elles la teràpia amb cèl·lules mare. Aquesta teràpia ha sorgit com una nova disciplina que té com a objectiu la reposició, la protecció o regeneració de cèl·lules, teixits o òrgans danyats. Aquest tipus de medicina està vinculada amb diversos camps de la ciència, com l'enginyeria genètica, l'enginyeria de teixits i la teràpia cel·lular. La medicina regenerativa abasta un camp ampli que inclou la investigació sobre l'auto-curació, és a dir, en la qual el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics aliens per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. Ens ho explica el Dr. Humbero Loscertales, Director de Medicentre.

Si mengem lentament, rebrem els aliments en millors condicions, sense estrès, afavorirem el procés digestiu i evitarem molèsties com empatxos o males digestions. A més de menjar a poc a poc per tenir una bona digestió, també és important mastegar bé cada aliment. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de “En Bones Mans” ens ho explica.

El 4 de febrer és celebra el Día Mundial contra el Càncer i és una bona oportunitat per parlar del dolor oncològic gràcies a Angelini Pharma España. El dolor oncològic és un tema encara no massa conegut quan es tracta d'afrontar un càncer. Amb el Dr. Albert Tuca, Coordinador de la Unitat de Suport i Cures Pal·liatives de l'Hospital Clínic de Barcelona parlem del dolor oncològic i els seus diferents tipus (dolor crònic i dolor irruptiu), de les noves evidències generades a Espanya respecte al dolor oncològic i com afecta la qualitat de vida del pacient, de l'efecte d'aquest dolor en els pacients oncològics, de les eines de les que disposem per tractar i controlar aquest dolor, entre elles els opioides. Per a què serveixen, com es fan servir i en quin moment, són segurs o no i de la necessitat d'individualitzar el tractament de dolor oncològic en cada pacient.

ondacero.es

Catalunya | 07.02.2021 10:47